El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Junts va a la consulta interna amb divisió d’opinions entre els líders
  • CA

Junts per Catalunya decidirà aquest dijous i divendres si trenca l’anomenat govern del 52%. Més de 6.400 afiliats estan cridats a les urnes per decidir si el partit ha de sortir de l’executiu. I hauran de votar amb el marc de fons de la diversitat d’opinions entre els líders de la formació de Jordi Turull i Laura Borràs. Des del 2015, amb la creació de Junts pel Sí, hi ha hagut un executiu format per dos partits sobiranistes, que han posat rumb al procés d’independència i han viscut la repressió de l’Estat per intentar-ho.

Junts arriba dividit a la consulta, sense un clar guanyador sobre la taula. El dirigent que podria haver decantat la balança, Jordi Turull, ha decidit no fer públic què votarà per respectar la neutralitat demanada per la Sindicatura Electoral, formada per Míriam Nogueras, Damià Calvet, Mònica Sales i David Torrents. Les dues ànimes del partit hauran de decidir plegades què fer amb els consellers de Junts al Govern.

El president de Junts al Parlament, Albert Batet, passa per davant del president de la Generalitat, Pere Aragonès, al debat de política general | ACN
El president de Junts al Parlament, Albert Batet, passa per davant del president de la Generalitat, Pere Aragonès, al debat de política general | ACN

Puigdemont i Borràs opten per la sortida

Els dos grans dirigents que s’han posicionat a favor del trencament del Govern són la seva presidenta, Laura Borràs, i el president a l’exili, Carles Puigdemont. La presidenta suspesa del Parlament ho ha fet aquest dimecres a la tarda, a través d’un fil de Twitter. Borràs considera que el Govern “no avança nacionalment i per tant tampoc garanteix el nostre progrés com a societat”. També assegura que Junts té ara dues opcions: “Quedar-nos i quedar atrapats en un govern que ha decidit no liderar la independència; o prendre la determinació d’oferir un projecte lliure per tornar a encarrilar Catalunya en el camí del mandat de l’1-O”.

Puigdemont, per la seva banda, no ha fet pública explícitament la seva opinió al respecte, però s’ha deixat entreveure a través d’una repiulada al portaveu del partit, Josep Rius, que sí que anunciava amb rotunditat la seva postura a favor de deixar l’executiu. També ha donat pistes una de les persones més properes al president del Consell de la República: Jami Matamala, qui també s’ha pronunciat a favor del “no”.

Tot i això, Puigdemont després ha volgut matisar la seva posició per reivindicar la pluralitat de Junts i la “cultura democràtica” del seu partit, que considera que es manifesta a través d’aquesta consulta. “El debat a l’interior d’un partit reforça la democràcia en general”, assegura el també eurodiputat. De fet, aquesta la reivindicació d’un partit “plural, transversal i democràtic” ha estat compartida per Turull, que després ha fet saber que no es pronunciaria pel ‘sí’ o pel ‘no’.

L’entorn de Borràs vol marxar

Un altre membre de l’executiva que s’ha posicionat per marxar de l’executiu és el diputat al Parlament Jaume Alonso-Cuevillas, que, a través d’un article d’opinió a EL MÓN, ha assegurat que “l’objectiu prioritari d’ER és, avui per avui, no és desbordar l’Estat, sinó obtenir l’hegemonia electoral per seguir governant l’autonomia”. En aquesta línia s’ha expressat també el vicepresident del Consell de la República, Toni Comín, que en una entrevista a EL MÓN opina que “els tres punts de l’acord d’investidura que no s’estan complint són precisament els instruments de l’estratègia de Junts per Catalunya, que es la del desbordament democràtic”.

Altres membres rellevants del partit que s’han posicionat en aquest sentit són la secretaria del Parlament de Catalunya Aurora Madaula, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el diputat Francesc de Dalmases, així com altres membres de l’executiva nacional del partit com Ester Vallès, Cristina Casol o Montserrat Caupena. D’altra banda, la consellera Gemma Geis, ha advertit que si no hi ha “complicitat” a Madrid, no pot continuar al seu càrrec, obrint la seva candidatura a ser alcaldable de Girona.

La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs | ACN
La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs | ACN

Giró i Alsina fan campanya per evitar la ruptura

La campanya de les dues ànimes ja ha començat. Dimarts mateix, el conseller Giró, que aposta per la continuïtat al Govern, va anar a una assemblea local per promoure el seu posicionament. Giró vol tirar endavant els pressuposts i governar. Gestionar el dia a dia. És una posició aplaudida per altres formacions del Parlament. Tant el president Aragonès com el diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco li han agraït la seva tasca i el seu tarannà dialogant i obert. Entre les dues ànimes, en plena campanya electoral, hi ha tensió, però el conseller d’Economia i Hisenda ha deixat clar que si surt l’opció de marxar de l’executiu, plegarà immediatament.

En aquest sentit, també s’hi ha pronunciat la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, qui s’ha afiliat a Junts per poder fer campanya per no marxar de l’executiu, tot i no poder votar per la necessitat d’un mínim de 6 mesos d’antiguitat com a militant. Alsina opta per fer “oposició des del Govern“, i creu que Junts perdria visibilitat si deixa l’executiu. Conselleres com Lourdes Ciuró o Violant Cervera també van en aquesta línia. De fet, gran part dels qui opten per la continuïtat són alts càrrecs, consellers o alcaldables del partit. Un dels grans problemes que tindria Junts, més enllà de perdre visibilitat, és la pèrdua de capacitat econòmica. Aquests dos elements són clau, i més, de cara a les municipals del maig del 2023.

El conseller d'Economia, Jaume Giró, a la Ciutat de la Justícia, en la presentació de la seva denúncia pels àudios de Villarejo / Mireia Comas
El conseller d’Economia, Jaume Giró, a la Ciutat de la Justícia, en la presentació de la seva denúncia pels àudios de Villarejo / Mireia Comas

La clau de les municipals

De fet, l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias aposta per seguir a l’executiu i podria ser la gota que faci vessar el got per decidir si es presenta com a alcaldable, o no. “Estic estupefacte” va dir Trias després de l’amenaça de la petició d’una qüestió de confiança d’Albert Batet a Pere Aragonès durant el debat de polític a general. Altres noms propers a Trias són els exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull, que també s’han mostrat en aquesta línia, ja que consideren que si es trenca el Govern “seria molt difícil reconduir l’independentisme”.

L’exsecretari general del partit, Jordi Sànchez, que continua tenint influència dins del partit, també vol la continuïtat de Junts a l’executiu. “La millor manera de continuar servint Catalunya és continuar a les institucions catalanes”, assegura l’expresident de l’ANC. Dues figures pròximes a Jordi Sànchez són l’exconsellera de la Presidència i actual regidora de Barcelona Neus Munté, el responsable de política municipal de Junts, David Saldoni, i el membre de l’executiva nacional Toni Morral, que aposten per la continuïtat de l’executiu. L’actual president del Port de Barcelona, Damià Calvet, i l’exconsellera de la Presidència i alt càrrec de Salut, també aposten per aquesta via, així com diversos alcaldes i caps de llista de disset dels 30 municipis del Maresme.

Presidència, pendent de la consulta per actuar

Mentrestant, al Palau de la Generalitat, esperen la decisió final de Junts per actuar. Durant la sessió de control d’aquest dimecres, Aragonès ha tornat a mostrar la seva aposta per la continuïtat de l’actual executiu. De fet, ha moderat el seu discurs i hi ha hagut un acostament. El president assegura que es mostra obert a negociar els tres punts que reclama Junts per no sortir del Govern, i pel que fa al de la unitat al Congrés, l’ha donat “per descomptat”. Unes paraules que des de Junts les qualifiquen de “fer trampa” i demanen una contraproposta a l’oferta que Turull li va fer a Aragonès el diumenge passat.

La pregunta que ha de respondre els militants de Junts és clara: “Vols que Junts continuï formant part de l’actual Govern de la Generalitat de Catalunya?”, amb fins a tres possibilitats de resposta: Sí. No. En blanc. S’esperen unes hores intenses, en les quals les dues ànimes posaran tota la carn a la graella per sortir-se a amb la seva. Divendres, 7 d’octubre a les 17h, el resultat final.

Més notícies
La consellera Victòria Alsina i el conseller Jaume Giró | ACN
Alsina i Giró defensen que Junts ha de continuar al Govern
Notícia: Alsina i Giró defensen que Junts ha de continuar al Govern
Comparteix
El conseller d'Economia discrepa de Puigneró i creu que ERC no vol Junts fora del Govern
El president del Govern, Pere Aragonès / Govern
Aragonès obre la porta a negociar els tres punts que reclama Junts
Notícia: Aragonès obre la porta a negociar els tres punts que reclama Junts
Comparteix
El president de la Generalitat diu a Junts que "ja pot comptar" amb la unitat estratègica al Congrés per defensar els interessos del Govern
La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina / ACN
Alsina defensa les relacions amb Israel: “Hem d’actuar com un Estat”
Notícia: Alsina defensa les relacions amb Israel: “Hem d’actuar com un Estat”
Comparteix
La consellera d'Acció Exterior critica la resolució del Parlament que acusa a Israel d'aplicar un règim d'Apartheid a Palestina
L'expresident del Govern Artur Mas atén els mitjans de comunicació als passadissos del Parlament | ACN (Sílvia Jardí)
Mas vol que Junts continuï al Govern i demana un “últim esforç” a Aragonès
Notícia: Mas vol que Junts continuï al Govern i demana un “últim esforç” a Aragonès
Comparteix
L'expresident de la Generalitat alerta que el cost de "carregar-s'ho tot" pot ser molt car electoralment

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Defensem Catalunya a octubre 05, 2022 | 21:34
    Defensem Catalunya octubre 05, 2022 | 21:34
    Waterloo és partidària de suïcidi, desprès ja se'ls hi acudirà alguna solució creativa... La majoria no tenim cap interès per assistir a la defunció definitiva d'un espai polític, a canvi de jocs de màgia.
  2. Icona del comentari de: Carall a octubre 05, 2022 | 21:54
    Carall octubre 05, 2022 | 21:54
    Sr Pagès, utilitzar el terme 52% és un insult a l'independentisme.
  3. Icona del comentari de: Francament a octubre 05, 2022 | 23:30
    Francament octubre 05, 2022 | 23:30
    A veure, com que els polítics professionals del partit discrepen en prendre decisions ara deixen que les decisions les prenguin els militants que no en saben de la missa la meitat. I com voleu que s'avingui un govern de coalició si ja hi ha discrepàncies insalvables en un partit?
    • Icona del comentari de: Tot molt professionalment antidemocràtic a octubre 06, 2022 | 09:52
      Tot molt professionalment antidemocràtic octubre 06, 2022 | 09:52
      Dos problemes en el seu comentari tendenciós. Primer que hi hagi d'haver polítics professionals, és a dir, gent que només es dediqui a la política i al partit. Segon creure que els militants només hi són per pagar la quota al partit i que no se'ls informa ni han de poder decidir sobre el rumb del partit que sufraguen.
    • Icona del comentari de: Francesc Font Serra a octubre 06, 2022 | 10:37
      Francesc Font Serra octubre 06, 2022 | 10:37
      Sobre aquesta qüestió cal dir que hi ha una visió arcaica i reaccionària, no sols de la política sinó que també de la societat i del món. Una concepció que no entén que tant partit és el gran dirigent com el senzill militant de base. Que un partit està format per un conjunt de militants de base d’ideari semblant, que no són un colla d’ignorants per definició, i per una minoria de dirigents, que no sempre són els més intel•ligents. ¿Perquè aquesta por, aquest menyspreu als qui són la base i veritable ànima del partit i aquesta exaltació al gran dirigent: duce, führer, caudillo? Jo no votaré en aquesta consulta perquè no soc militant de Junts, però aplaudeixo que davant d’una decisió important, es faci. I més encara que després s’acompleixi el que han decidit, no opinat sinó que decidit, els militants
    • Icona del comentari de: Un desconnectat d'Espanya de fa anys i panys a octubre 06, 2022 | 11:03
      Un desconnectat d'Espanya de fa anys i panys octubre 06, 2022 | 11:03
      Francament els candidats de candidatures com "primàries" o altres noms que no han aconseguit representació significativa, quan es presenten en altres llistes i esdevenen regidors o diputats alhora esdevenen "polítics" i no es diferencien gaire dels seus col·legues més veterans. Ja n'hi ha prou d'aquesta comèdia de l'odi als que vosaltres en dieu "polítics". De polítics com en tots els àmbits i països, hi ha de tot, emprenyar-se, dir que s'està fart dels "polítics" i pensar que amb una "llista cívica" tot anirà sobre rodes és fer-se trampes. Tampoc és per dir que els nostres polítics i líders siguin "modèlics", però, el mantra de dir i repetir que els nostres polítics son un desastre i uns inútils, és una fal·làcia que no serveix per a res de bo ni positiu. En tot cas, tot plegat serveix per a que l'annexionisme espanyol es fregui les mans i l'estat espanyol aplaudeixi la situació actual del nostre país, car estem en la situació convulsa i de de malestar que els desitgen per a nosaltres i per a poder seguir aplicant la "conllevancia" espanyola fins que aconsegueixin l'anihilació del nostre poble, la nostra cultura i la nostra llengua..
  4. Icona del comentari de: La Guineu sense Carasseta a octubre 06, 2022 | 00:18
    La Guineu sense Carasseta octubre 06, 2022 | 00:18
    no m´extrenyaria que hi haguera un empat
  5. Icona del comentari de: I n d e p e n d è n c i a a octubre 06, 2022 | 01:50
    I n d e p e n d è n c i a octubre 06, 2022 | 01:50
    Junts per Catalunya, si us plau mantingueu-vos al Govern.
  6. Icona del comentari de: Observador a octubre 06, 2022 | 07:28
    Observador octubre 06, 2022 | 07:28
    Cadascú per la seva banda. I aixó que son Junts, que si no.......
  7. Icona del comentari de: Observador a octubre 06, 2022 | 08:05
    Observador octubre 06, 2022 | 08:05
    Exacte, guineu. Un empat a 1515.
  8. Icona del comentari de: M a octubre 06, 2022 | 08:43
    M octubre 06, 2022 | 08:43
    Aragonès no cedeix en res però si Junts marxa haurà de convocar eleccions. No podrà sobreviure amb tanta oposició. ERC no té gent ni quòrum per mantenir un govern. Aragonès ha incorporat la rancúnia permanent de Junqueras en les seves decisions. Males influències.
  9. Icona del comentari de: Influències a octubre 06, 2022 | 08:46
    Influències octubre 06, 2022 | 08:46
    Aragonès ha incorporat les rancúnies de Junqueras a les seves decisions. Males influències. Si Junts marxa haurà de convocar eleccions. No podrà amb tanta oposició.
  10. Icona del comentari de: les coses com son a octubre 06, 2022 | 09:34
    les coses com son octubre 06, 2022 | 09:34
    "govern del 52%". Això ja comença a ser una utopia. ERC ja no hi forma part.
  11. Icona del comentari de: JordiP a octubre 06, 2022 | 09:59
    JordiP octubre 06, 2022 | 09:59
    No és gens estrany. Entre els màxims dirigents, la cúpula, de totes les organitzacions civils hi ha sempre discrepàncies en el com, el quan i el qué. Sempre. I, sovint, són insalvables. Què és el que dona la necessària substància compactadora que fa que les discrepàncies no siguin massa molestes? Els objectius finals. El que passa és que el que és verdaderament inusual és que les discrepancies es debatin a la llum del sol, estenent tot el budellam sobre la taula. Sí, potser demanar participació a tota la tropa significa deixar una decissió important en mans de molta gent que no té ni idea del passat ni percepció del futur. Potser alguns preferirien que la decissió es prengués en la obscuritat dels despatxos i que el militant de a peu no rasqués bola? Sí, és arriscat, però potser és la sol·lució per a trencar un empat engorrós. I a la vista de tothom. De fet, l'enfocament sembla realment democràtic, oi? No és així com es feia a Atenes?
  12. Icona del comentari de: Sentit comu a octubre 06, 2022 | 10:04
    Sentit comu octubre 06, 2022 | 10:04
    Perl que ha dit la Sr. L Borras, hauria de plegar de Junts automaticament quan sortin el resultats, que la rechacin
  13. Icona del comentari de: Ni partit, ni país a octubre 06, 2022 | 10:05
    Ni partit, ni país octubre 06, 2022 | 10:05
    Sovint es diu que hi ha polítics que només miren pel partit i altres que miren pel país. En aquest cas no hi ha diferència. Tant l'independentisme com el partit necessiten un NO. Els que volen seguir al govern avantposen el seu interès personal al partit que, de seguir de crossa d'ERC, a les properes eleccions quedarà totalment residualitzat. Està en caiguda lliure i només la sortida de l'òrbita autonomista li dona opcions de sobreviure políticament.
  14. Icona del comentari de: JordiP a octubre 06, 2022 | 10:22
    JordiP octubre 06, 2022 | 10:22
    És d'esperar que les contraccions que estan sentint a la panxa els dirigents i quadres d'ERC, pel temor de quedar-se sols a conseqüencia de la seva "machada" (potser ara mateix s'estan panadint), els faci tornar a trepitxar el terra se'ls acabi la levitació. Un sorpasso polític no significa que es pugui governar tirànicament i enviar els socis de pseudocoalició a pastar fang tot plorant a un recó del Parlament. Qui era el que deia que "a Espanya no hi hàbit de coalicions? I a Catalunya, què? Si més no, manant ERC.
  15. Icona del comentari de: En caiguda lliure a octubre 06, 2022 | 10:42
    En caiguda lliure octubre 06, 2022 | 10:42
    La democràcia és el pitjor enemic de Puigdemont Borràs. Els que no tenen cap programa de futur, han de fer discursos populistes per entabanar els il·lusos.
  16. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a octubre 06, 2022 | 10:56
    Pere Llimonera i Citronell octubre 06, 2022 | 10:56
    Aquesta és la xifra d'enxufats... Si, los 6000 esos del proceso V0TacioNiL V0Tacionero impostador y embustero en ese Botifarrendum interno de JxC (Junts pel Cash) para tomar la decisión sobre la 'perenne' crisis del 'Govern' separata; poco mas o menos, son los de los Super-Chiringuitos... los de los Salarios del C0pón, SueLDaZ0s incluso mayores que el del Presidente del Gobierno del País... Cuanto esfuerzo (para tan poco resultado)... SueldaZ0s de 80.000 hasta mas de 130.000 €uracos y lo que se tercie, que siempre es bienvenido; pongo la mano, por delante, por detrás, angulo recto con la palma extendida... y a ver que cae... ploff, pata-pum... buena tajada y "Peix al C0Ve"... Todo sea por Catalunya... Cuanta Dignitat! ... "Todo por la Patria, inventada"... Y los T0lilis que se han tragado todo durante décadas con cara de pasmaos mirando al Cielo y esperando el 'Mana' aun (Si, si, que todavía los hay; con cara de ascetas compungidos, elevando las manos y la mirada a los Cielos e implorando la 'Salvación Eterna' para Catalunya. Cada vez menos, pero todavía los hay)... N0 pasa Naaa... dentro de tres semanas, con 'Govern' en Crisis o sin ella, nadie se acuerda ya, y volverán a decir que si Referendo acordado, que si les roban no sé qué, que si la culpa de todo es de Madrit y vuelta a los mantras, fantasías inventadas y runrún... y dentro de tres meses, volverán con la "Historia inventada" y alguno dirá que "Estem a tucaaa"... y los T0Lilis, crédulos, ignaros y cándidos, vuelta a juntar las manos y elevarlas a los cielos; vuelta a elevar la mirada compungida a las alturas en busca de la Salvación Eterna para la "Milenaria" (de Historia-ficción) Catalunya y para sus almas pecadoras... Loado sea 'San Jordi'... Amen...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa