El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’última proposta a Aragonès incloïa “renúncies” de Junts en relació a la taula de diàleg
  • CA

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha explicat que l’última proposta al president Aragonès incloïa renuncies en el punt de l’acord d’investidura sobre la taula de diàleg. Concretament, s’oferia que a la mesa de negociació “en podran formar part membres del Govern i dels grups parlamentaris que donen suport al Govern”. A més, hi incloïa els altres dos punts que consideren fonamentals: l’espai de coordinació independentista, que s’hauria de començar a reunir abans del 15 de novembre, i la unitat al Congrés dels Diputats. Turull també ha anunciat que explicarà en els propers dies el seu posicionament de cara la consulta.

Laura Borràs i Jordi Turull, entren aquest matí a la seu de Junts/QS
Laura Borràs i Jordi Turull, entren aquest matí a la seu de Junts/QS

Sense contraoferta

El secretari general de Junts s’ha queixat que no hi ha hagut cap contraoferta d’Esquerra Republicana ni del president de la Generalitat. En aquest sentit, Turull ha afirmat que el president va rebutjar les seves propostes perquè “a l’acord hi establia que hi havia els termes: termes i continguts previstos a l’acord d’investidura”.

Turull també ha explicat que en la primera oferta al president Aragonès hi incloïa la restitució del vicepresident Puigneró i que el partit renunciava a la qüestió de confiança. “La nostra proposta era seriosa. Basada en l’acord de Govern”, ha dit Turull responent el president de la Generalitat, que creu que la seva proposta no era seriosa.

Proposta de Jordi Turull enviada al president de la Generalitat aquest diumenge:

– “L’espai de coordinació, consens i direcció estratègica de l’independentisme en els termes previstos en l’acord signat per la investidura, es començarà a reunir abans del 15 de novembre. “

– “Pel que fa a la delegació catalana de la Taula de Diàleg, Negociació i Acord en podran formar part membres del govern i dels grups parlamentaris que donen suport al Govern i s’actuarà en els termes i continguts previstos a l’acord d’investidura.”

– “El proper 4×4 concretarà els mecanismes per tal de garantir la coordinació del criteri del govern i de cada conselleria amb les actuacions dels grups parlamentaris del congres i el senat i s’activarà un grup de treball a tal efecte que asseguri aquest objectiu, d’acord amb el previst a l’acord per la investidura.”

Text exacte de la consulta:

El Congrés Nacional del Partit va aprovar que s’haurà de consultar a les bases la possibilitat de continuar o no al Govern.

Feta una auditoria de l’Acord de Govern entre Junts i ERC de 17 de maig de 2021, se n’han constatat incompliments d’elements que son centrals. En aquest sentit, Junts per Catalunya ha formulat una sèrie de propostes per garantir el compliment de l’Acord. Aquestes propostes, fins al moment, no han estat acceptades per ERC.

Donant compliment al mandat congressual es formula la seguent

Pregunta: Vols que Junts continuï formant part de l’actual Govern de la Generalitat de Catalunya? Si. No. En blanc

Insistència en l’acord de Govern

Turull ha insistit en el compliment de l’acord de Govern i considera que no s’ha complert en tres punts fonamentals: una espai de coordinació independentista, unitat al Congrés i que a la taula de diàleg s’hi vagi a parlar de l’amnistia a l’autodeterminació. “El mateix president va dir que era la legislatura per culminar la independència”, ha recordat el secretari general de Junts, que també ha recordat que el president Aragonès ha arribat al a Generalitat gràcies als seus vots.

Aquest s’ha decidit la pregunta de la consulta que ha de decidir si Junts ha de continuar al Govern de la Generalitat, a través d’una reunió de la direcció nacional que ha durat entre les 11h i les 15h: “Vols que JxCat continuï formant part del Govern?”. Els militants hauran de decidir sobre la continuïtat de Junts a l’executiu català a través d’aquesta pregunta que se sotmetrà a votació els proper dijous i divendres 6 i 7 d’octubre. Hi haurà tres opcions: el sí, el no i el vot en blanc. Els resultats s’anunciaran el divendres 8 a les 17:05h.

La pugna entre els dues famílies del partit ja ha començat. Els afins a la presidenta del partit, Laura Borràs, aposten per la ruptura amb Esquerra Republicana. Un dels exemples és el diputat Jaume Alonso-Cuevillas, qui ha renunciat a la Sindicatura Electoral de la consulta per poder fer campanya a favor de la marxa de l’executiu català. En canvi, alts càrrecs de les administracions i consellers aposten per quedar-s’hi, ja que consideren que perdrien capacitat de decisió i perdrien visibilitat. Un exemple d’aquest cas és la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, propera a Jordi Turull i Jaume Giró i ha decidit aquest matí afiliar-se al partit per fer campanya a favor de mantenir-se al Govern.

Més notícies
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
El TSJC imposa el 25% de castellà en una altra escola catalana
Notícia: El TSJC imposa el 25% de castellà en una altra escola catalana
Comparteix
També ha ratificat en un segon acte la mesura cautelar en un altre centre
Jordi Turull, secretari general de Junts, Laura Borràs, presidenta, i Carles Puigdemont, el president sortint, al congrés d'Argelers / Europa Press
“Vols que JxCat continuï formant part del Govern?”: la pregunta de Junts
Notícia: “Vols que JxCat continuï formant part del Govern?”: la pregunta de Junts
Comparteix
El partit de Turull votarà els propers dies 6 i 7 d'octubre
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, durant la roda de premsa a la seu del partit | ACN
Vilalta: “Estem preparats per un govern en solitari d’ERC”
Notícia: Vilalta: “Estem preparats per un govern en solitari d’ERC”
Comparteix
La portaveu d'ERC nega una crisi de Govern i assenyala que "Junts s'ha de posar d'acord internament"
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, durant la roda de premsa a la seu del partit | ACN
Vilalta: “Estem preparats per un govern en solitari d’ERC”
Notícia: Vilalta: “Estem preparats per un govern en solitari d’ERC”
Comparteix
La portaveu d'ERC nega una crisi de Govern i assenyala que "Junts s'ha de posar d'acord internament"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Continua el frau convergent a octubre 03, 2022 | 19:10
    Continua el frau convergent octubre 03, 2022 | 19:10
    Contraqueeee? La porta és ben ample, un partit que s'ha fanatitzat i que es a punt de dividir-se en 3, no cal perdre el temps. 1. Els convergents de tota la vida 2. Els alcaldes que fan veure que són de junts però segueixen al pdecat, com passa on visc. 3. Els fanatitzats I superbs borrassistes cada cop més a prop de la ultradreta, amb la trapis i el mini-nan. Seguidors de la secta del profeta traïdor dels 8 segons. En Trias que ja ha dit que no comptin amb ell en aquest galliner i el pobre Turull a qui ningú fa cas. Felicitats pel nom, és tant i tant encertat..... Au, aneu fent camí cap a la vostra unitat, que els altres tenim altre feina que perdre el temps. Seguim
  2. Icona del comentari de: Cat a octubre 03, 2022 | 19:14
    Cat octubre 03, 2022 | 19:14
    Va Turull que ens coneixem, intenta mantenir la dignitat, tot i que s'entén que es ben difícil amb la gent que tens al voltant. Tira la tovallola i relaxat. Al govern ja no volen més sidrals i tu saps bé que tenen raó, no has sapigut mantenir cap ordre.
    • Icona del comentari de: Prou bogeria a octubre 04, 2022 | 08:03
      Prou bogeria octubre 04, 2022 | 08:03
      Deixar que el burro sonat de Waterloo decideixi, té conseqüències nefastes per Junts i per l'independentisme. Pareu els peus a aquest personatge o ho rebentarà tot.
  3. Icona del comentari de: La heu cagat! a octubre 03, 2022 | 19:30
    La heu cagat! octubre 03, 2022 | 19:30
    Heu jagat a pocker i no ha sortit bé, perdreu bous i esquelles per rucs. Puigneró al carrer, a Madrid per separat i comenceu a apareixe a la taula de diàleg per demanar l'amnistia i exercir l'autodeterminació. Altrament deixeu el Govern, perdreu carrecs i sous durant uns quants mesos fins les noves eleccions, llavors desapareixeru del tot o quedareu residuals sense opció d'entrar a cap Govern i els molts càrrecs que teniu os penjaran del pi de les tres branques per perdre el xollo.
  4. Icona del comentari de: fideli a octubre 03, 2022 | 20:07
    fideli octubre 03, 2022 | 20:07
    molta indignitat per m2
  5. Icona del comentari de: Quins carallots a octubre 03, 2022 | 20:13
    Quins carallots octubre 03, 2022 | 20:13
    Encara haurem d'agrair a ERC el seu espanyolisme desacomplexat que vol pactar amb els Comuns i el PSC, perquè si fos pels turullistes encara haurien rebaixat les demandes a un cafè per tal de seguir en el govern de la renúncia.
    • Icona del comentari de: No seràn els primers en pactar amb els Comuns i el PSC a octubre 04, 2022 | 07:40
      No seràn els primers en pactar amb els Comuns i el PSC octubre 04, 2022 | 07:40
      Corruptgència últimament hi té la ma trancada, ho han fet a molts ajuntaments i a la Diputació de BCN on havia guanyat ERC. Tot sigui per recolocar famigliars i mantenir menjadores com el Port de BCN que fa 40 anys presideix un corruptgent, avui Damià Calvet.
  6. Icona del comentari de: No serem moguts! a octubre 03, 2022 | 22:11
    No serem moguts! octubre 03, 2022 | 22:11
    Crec que Junts s'ha de plantar i no regalar uns sortida fàcil. Una cosa és la dignitat i una altra fer el gilipolles. Erc colla perquè l'amo li ha manat que faci fora Junts. L'Aragonès, obedient, ha escenificat uns ofensa amb tota mena d'escarafalls, per una simple advertència de Junts, però hauria sigut igual per un estornut. Ordres són ordres. Junts no els ha de donar aquest gust. Que aguantin i que després, si es possible, adoptin la llibertat de vot al parlament.
    • Icona del comentari de: Si que li ha manat l'amo a octubre 04, 2022 | 06:02
      Si que li ha manat l'amo octubre 04, 2022 | 06:02
      Que som els independentistes de seny que l'hem votat. Cada cop som més els que fugim de la casa de barrets en que heu transformat corruptgènca.
  7. Icona del comentari de: angelesgilmartinez@hotmail.com a octubre 03, 2022 | 22:47
    [email protected] octubre 03, 2022 | 22:47
    Quin carallots, ja veus tots aquests ñordos, no els interessa res de catalunya, sempre insultant i menysprear a la gent d'aqui. Ja esta bé de tanta de merda, mireu com funcionen tots els estaments de la Spanish-cañi
  8. Icona del comentari de: Sou uns merdes a octubre 04, 2022 | 00:13
    Sou uns merdes octubre 04, 2022 | 00:13
    Ai la cadira, el sou, sou la mateixa merda que erc i cup.
  9. Icona del comentari de: Observador a octubre 04, 2022 | 08:38
    Observador octubre 04, 2022 | 08:38
    Ja ens han mogut. Fa molt de temps.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa