El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TSJC imposa el 25% de castellà en una altra escola catalana
  • CA

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ratificat la mesura cautelar que va imposar en una escola perquè s’imparteixi almenys un 25% d’hores lectives en castellà, ja que el tribunal considera que “no és incompatible” amb la nova normativa del Govern sobre llengües en l’ensenyament.

D’altra banda, el TSJC també ha ratificat en un segon acte la mesura cautelar en un altre centre, encara que aquesta escola ja era una de les nou anteriors en les quals s’havia rebutjat la revocació de les cautelars. En totes dues actuacions el tribunal rebutja el recurs de la Conselleria d’Educació de la Generalitat, que va demanar revocar l’obligatorietat que el tribunal havia fixat al febrer, i que se sumen a les nou escoles conegudes durant les últimes dues setmanes.

El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs

Fins ara hi ha onze resolucions de deu centres

Segons ha informat la Conselleria d’Educació, fins al moment s’han notificat onze resolucions de deu centres, i l’Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB) ha precisat que un dels casos coneguts aquest dilluns és d’una escola a la qual ja se li havia ratificat la mesura. En la seva argumentació, el TSJC avisa que la nova normativa catalana “no incideix necessàriament en la decisió cautelar adoptada, ja que, si bé es modifica el model lingüístic de l’ensenyament públic, no es limita genèricament la intensitat de l’ús del castellà com a llengua d’ús curricular i educatiu”.

No obstant això, els jutges recorden que “existeix una resolució judicial ferma, de naturalesa cautelar, que reconeix el dret de l’alumne a rebre un ensenyament en castellà amb una determinada intensitat d’ús”, en referència a les cautelars que van dictar al febrer, i afegeixen que això no queda afectat per la nova normativa del Govern. En canvi, no descarten que les mesures cautelars puguin veure’s afectades una vegada es faci l'”aplicació singular” de la nova normativa a les escoles. Així i tot, insisteixen que la normativa “en cap cas incideix de manera instantània sobre situacions jurídiques individuals ja reconegudes”, com aquestes mesures cautelars.

La secretària general d’Educació de la Generalitat, Patrícia Gomà, va assegurar en conèixer-se les dues primeres resolucions sobre la mesura cautelar del 25% d’hores lectives en castellà que es tractava de “filibusterisme jurídic”.

Nova normativa sobre el català

Al maig, el Govern va aprovar un decret llei que fixa explícitament la “inaplicació” de percentatges en l’ús de llengües en l’ensenyament i que fixa al català com a llengua vehicular, en resposta a la sentència del TSJC sobre el 25% de castellà.

El propi TSJC va constatar la “impossibilitat legal” d’executar la sentència del 25% perquè es contradiu amb aquesta nova normativa, i ha plantejat una qüestió d’inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional (TC).

En concret, el decret del Govern estipula que l’ús del castellà s’haurà de definir en funció de criteris pedagògics, i els jutges argumenten ara que “en aquest cas, no s’al·leguen ni constaten quins són els criteris pedagògics individualitzats que determinen la necessitat de modificar la decisió cautelar”.

Els jutges consideren que l’obligació cautelar d’usar almenys un 25% de castellà “tampoc resulta afectada per la prohibició de percentatges” que fixa el decret.

Més notícies
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
El TSJC fa ferma una sentència sobre el 25% a un centre d’Abrera
Notícia: El TSJC fa ferma una sentència sobre el 25% a un centre d’Abrera
Comparteix
El tribunal també va aplicar aquest percentatge a sis escoles aquest dijous
El TSJC manté el 25% de castellà en sis centres educatius més
El TSJC manté les cautelars del 25% de castellà en sis escoles més
Notícia: El TSJC manté les cautelars del 25% de castellà en sis escoles més
Comparteix
El tribunal argumenta que la nova normativa no afecta les resolucions judicials prèvies
La secretària general d'Educació, Patrícia Gomà / ACN
Educació acusa el TSJC de fer “filibusterisme jurídic” i anuncia un recurs
Notícia: Educació acusa el TSJC de fer “filibusterisme jurídic” i anuncia un recurs
Comparteix
La secretària general del departament, Patrícia Gomà, insisteix que el nou marc jurídic fa impossible aplicar el 25%
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
El TSJC manté el 25% de castellà als alumnes que ja el tenien concedit
Notícia: El TSJC manté el 25% de castellà als alumnes que ja el tenien concedit
Comparteix
El tribunal confirma la mesura cautelar concedida a dos estudiants i adverteix que la llei i el decret aprovats al juny no afecten el dret individual ja reconegut

Comentaris

  1. Icona del comentari de: X2 a octubre 03, 2022 | 16:13
    X2 octubre 03, 2022 | 16:13
    Cal tancar aquestes coves de feixistes de tribunals
    • Icona del comentari de: marxem a octubre 03, 2022 | 16:52
      marxem octubre 03, 2022 | 16:52
      Cal aixecar la DUI i crear un conflicte internacional. O això o bé anem cap a l'extermini de la nació catalana.
      • Icona del comentari de: Totalmente de acuerdo contigo. a octubre 03, 2022 | 19:25
        Totalmente de acuerdo contigo. octubre 03, 2022 | 19:25
        Marchate rápido rápido a la Itaca celestial.
  2. Icona del comentari de: Ricard a octubre 03, 2022 | 16:24
    Ricard octubre 03, 2022 | 16:24
    Entre castellans sí que hi ha unanimitat sempre: racisme.
  3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a octubre 03, 2022 | 16:50
    Pere Llimonera i Citronell octubre 03, 2022 | 16:50
    Bueno, poco a poco se van imponiendo la racionalidad, la empatía, los Derechos Civiles y de los Chicos, la Democracia y el Estado de Derecho frente a los sectarios, "'feixistes' y T0TaLitarios... Aun queda mucho por hacer en pro del bien de la Sociedad y de los pequeños, pero es un escalón mas, un paso adelante en la buena dirección...
  4. Icona del comentari de: Un català a vlaanderen a octubre 03, 2022 | 17:59
    Un català a vlaanderen octubre 03, 2022 | 17:59
    El suprem sol ha imposat un 25% l'independentisme i un quant catalans l'han imposat al 100%
    • Icona del comentari de: Ricard a octubre 03, 2022 | 19:58
      Ricard octubre 03, 2022 | 19:58
      Del seu comentari no queda clar qui ha imposat què a qui.
      • Icona del comentari de: Un català a vlaanderen a octubre 04, 2022 | 21:28
        Un català a vlaanderen octubre 04, 2022 | 21:28
        La sensació que dona de forra de Catalunya és que hi ha pressa perquè l'any 2025 no quedi rastre de català. I la prova està amb les polítiques que s'estan prenent des de Catalunya. Un exemple el podem tindre amb l'únic mux de TDT que està en mans de la Generalitat de Catalunya i que la donat a una empresa privada que el que fa és un 70% de programació en castellà de contes de donal a una empresa que ho fes íntegrament en català. I també s'estan dona, ajudes a mitjans de comunicació en català quan de català no tenen ni el punt final. Aquí a flandes això no passaria, ja que aquí sí que es fa polítiques per defendre el neerlandès. I això que té dit sol és un exemple de tants que en podria contar.
  5. Icona del comentari de: Joan a octubre 03, 2022 | 18:26
    Joan octubre 03, 2022 | 18:26
    Tot aixo a Esquerra Regionalista de Catalunya li es igual, el que importa es continuar cobrant el sou, i si s'han de vendre el pais per a continuar cobrant, doncs es ven.
  6. Icona del comentari de: Imperialisme a octubre 03, 2022 | 18:56
    Imperialisme octubre 03, 2022 | 18:56
    Espanya segueix la llei wert, encara que estigui derogada, aquella d'espanyolitzar els nens de Catalunya. No admeten que al món hi hagi res més enllà del seu castellà.. És el mateix projecte imperialista de la reconquesta i de la conquesta d'Amèrica.
  7. Icona del comentari de: Estos miserables no tienen valor de ir al TEDH. a octubre 03, 2022 | 19:32
    Estos miserables no tienen valor de ir al TEDH. octubre 03, 2022 | 19:32
    El ostiazo sería espectacular; educación obligatoria del 50÷ mínimo ,suerte de pertenecer al Reino de España; qué si fuera la República Francesa...pues eso.
  8. Icona del comentari de: TSJ nyordo a octubre 04, 2022 | 11:35
    TSJ nyordo octubre 04, 2022 | 11:35
    El TSJC sembla en Putin. Es van anexionant les escoles poc a poc cap a escanya. I ja n'hi ha prou d'aquest color. Estem en un context de "reconquista" per part dels regnes de taifes nyordos.
  9. Icona del comentari de: Català a l'escola i a tot arreu a octubre 04, 2022 | 13:04
    Català a l'escola i a tot arreu octubre 04, 2022 | 13:04
    Ja es veu de què ha servit la llei del 8 de juny que van conxorxar ERC, JUNTS, PSOE-psc i Comuna Pudenta: no ha servit per detenir la imposició del 25 % i per postres, dona llibertat a mestres i directors d'escola per emprar la llengua colonial quan ho creguin convenient. Res del que vingui de Vichy salvarà la llengua, només la resistència de pares, mestres i alumnes, dins i fora de les escoles pot evitar la castellanització definitiva de la nostra terra
  10. Icona del comentari de: JordiP a octubre 04, 2022 | 17:43
    JordiP octubre 04, 2022 | 17:43
    La Ayuso, metepatas com sempre, ja s'ha anat de la llengua i ha parlat d'imposar l'ensenyament en castellà al 100%. Aquesta és la idea i aniran esgarrapant nivells de penetració ocupant l'espai del català, és a dir, eliminant-lo. Encara que hagin d'emetre una sentència per a cada escola. I sens dubte ho faran: la seva xenofòbia, intolerància i cazurreria avala aquesta dèria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa