El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TSJC manté el 25% de castellà als alumnes que ja el tenien concedit

Els jutges del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han trobat una escletxa en la llei aprovada pel Parlament a principis de juny per esquivar l’aplicació de la sentència que imposava el 25% de castellà a totes les escoles del país. Segons els magistrats de la secció 5a de la sala de contenciós administratiu del TSJC, la nova llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials a l’ensenyament no universitari i el decret llei aprovat paral·lelament afecten el criteri per definir els projectes lingüístics de cada centre, per això no se’ls pot obligar a incloure-hi el 25% de castellà ni cap altre percentatge preestablert. Però aquestes noves normes no poden fer-se servir per revocar mesures cautelars ja concedides a famílies que les havien demanat.

Manifestació en defensa del català a Barcelona / Mireia Comas

És la conclusió a què arriben els jutges arran de dos recursos presentats per la Generalitat, que demanaven revocar les mesures cautelars concedides a dues famílies a les quals s’havia reconegut el dret al 25% a la classe dels seus fills. Segons les dues interlocutòries, fetes públiques aquest dijous, “la modificació operada pel decret llei 6/2022 i la llei 8/2022 no incideix necessàriament en la decisió cautelar adoptada, ja que, si bé es modifica el model lingüístic de l’ensenyament públic, no es limita genèricament la intensitat de l’ús del castellà com a llengua d’ús curricular i educatiu”.

Admeten que la norma es pot aplicar a casos futurs

Per als jutges que signen la resolució, el fet que s’hagi acceptat que amb la reforma legislativa frena l’aplicació general de la sentència del 25% “no afecta el dret individual reconegut en seu cautelar” a l’alumne al qual es va concedir la mesura, pensada per emparar-lo mentre la seva demanda continua el seu curs per acabar arribant a una sentència per al seu cas particular.

El TSJC admet que la nova llei sí que podria tenir efectes en mesures cautelars de casos futurs, de manera que no està clar que es pugui concedir aquest 25% provisional en demandes presentades després de l’aprovació de la llei 8/2022. Precisament per això, subratllen els magistrats, el tribunal té dubtes sobre la constitucionalitat de la nova norma i la va enviar al TC, que podria tombar-la i tornar el conflicte a la casella de sortida.

Més notícies
L'Eurocambra durant la presentació del pla de recuperació de la Comissió Europea / ACN

La Mesa de l’Eurocambra decidirà sobre la petició d’utilitzar el català

Notícia: La Mesa de l’Eurocambra decidirà sobre la petició d’utilitzar el català
Comparteix
La presidenta de la cambra, Roberta Metsola, ha rebut la carta del govern espanyol on es demana la inclusió del català al Parlament Europeu
Notícia: La Mesa de l’Eurocambra decidirà sobre la petició d’utilitzar el català - Mobile
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs

Una entitat espanyolista carrega contra “l’exclusió del castellà” a les aules

Notícia: Una entitat espanyolista carrega contra “l’exclusió del castellà” a les aules
Comparteix
L’Assemblea per una Escola Bilingüe assegura que el govern espanyol està permetent l'incompliment de la resolució judicial
Notícia: Una entitat espanyolista carrega contra “l’exclusió del castellà” a les aules - Mobile
La capçalera de la manifestació d'Escuela de Todos per demanar el castellà com a llengua vehicular i la fi de la immersió en català a l'escola / S.B.

“Només ens queda el poder judicial”: el nacionalisme espanyol demana la fi de la immersió

Notícia: “Només ens queda el poder judicial”: el nacionalisme espanyol demana la fi de la immersió
Comparteix
Una manifestació de 2.800 persones, segons la Guàrdia Urbana, fa un breu recorregut per Barcelona per reivindicar el castellà com a llengua vehicular a l'escola
Notícia: “Només ens queda el poder judicial”: el nacionalisme espanyol demana la fi de la immersió - Mobile

Seminari de la Plataforma per la Llengua sobre el supremacisme castellà

Notícia: Seminari de la Plataforma per la Llengua sobre el supremacisme castellà
Comparteix
La jornada es farà l'1 d'octubre per contextualitzar el procés de substitució lingüística del català
Notícia: Seminari de la Plataforma per la Llengua sobre el supremacisme castellà - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Jordi 35 a setembre 22, 2022 | 17:29
  Jordi 35 setembre 22, 2022 | 17:29
  Ufff. Que pesadets aquests nois del TSJC
 2. Icona del comentari de: Josep a setembre 22, 2022 | 17:58
  Josep setembre 22, 2022 | 17:58
  Fotem fora els jutges casposos
 3. Icona del comentari de: Pere a setembre 22, 2022 | 19:44
  Pere setembre 22, 2022 | 19:44
  Els jutges patriòtics i xovinistes espanyols no podrien donar classes de castellà i d'espanyol a les dues famílies a les quals "protegeixen" amb tant de zel ? A més a més aprendrien un castellà i un espanyol, amb accents autòctons de l'Espanya monolíngüe. Si no fos un tema tant seriós, l'obsessió del xovinisme espanyol, amb el suport malèvol de la (in)justícia espanyola i l'estat espanyol, faria un tip de riure. A propòsit el cos Consular i diplomàtic i organismes internacionals no tenen res a dir d'aquest capteniment malaltís de la (in)justícia espanyola amb la llengua pròpia de Catalunya ? Cap agressió espanyola sense resposta contundent, pacífica i no violenta. Prou de farses espanyoles ! Diguem-los prou !
 4. Icona del comentari de: Gavanenc a setembre 22, 2022 | 20:24
  Gavanenc setembre 22, 2022 | 20:24
  Si fos un espanyol o un castellà resident a Catalunya em faria vergonya el capteniment dels jutges establers aquí, els quatre [sic] pares d'alumnes i els partits i grupuscles que atien l'afebliment de l'ensenyament de la llengua pròpia del nostre país a les escoles públiques. Quan una persona forana s'instal·la en un altre país o una contrada diferent de la seva d'origen, ho fa perquè li agrada, tret, és clar, segurament de desplaçats per motius econòmics o polítics, per la qual cosa és ridícul que una minoria de persones que resideixen al nostre país intentin imposar el seu "sistema" espanyol amb l'ajut de jutges i aparells de l'estat espanyol. A sobre deuen ésser funcionaris espanyols que per haver tret una puntuació no gaire alta no deuen haver pogut "escollir" una altra destinació i residiran durant una temporada al nostre país de mala gana i empaitant-nos fins que puguin escollir una altra destinació al seu país. Tot plegat paradoxalment ens posen en safata un motiu més per a decidir-nos per la independència política, car llavors serem un país més normal i les persones nouvingudes que hi resideixin ho faran per voluntat pròpia.
 5. Icona del comentari de: Y estos mierdas golpistas supremacistas ¿ recurrirán esta sentencia ante el TEDH ?. a setembre 22, 2022 | 20:56
  Y estos mierdas golpistas supremacistas ¿ recurrirán esta sentencia ante el TEDH ?. setembre 22, 2022 | 20:56
  Ni el más retrasado de los fanáticos se lo ha planteado; saben que la resolución sería un ostiazo historico ,( escaparían bien con un 50÷).
 6. Icona del comentari de: Observador a setembre 23, 2022 | 08:56
  Observador setembre 23, 2022 | 08:56
  Vaja, que fan com les Santes de Mataró, que curen a aquell que ja està bó.
 7. Icona del comentari de: GAVANENC a setembre 23, 2022 | 09:15
  GAVANENC setembre 23, 2022 | 09:15
  El TSJC es un cancer per a Catalunya, avui diu una cosa i demà la contraria. Sempre contra els interessos de Catalunya. Aneu a cagar a la via
 8. Icona del comentari de: Adrià a setembre 23, 2022 | 09:45
  Adrià setembre 23, 2022 | 09:45
  La "mesura" espanyola afecta dos "estudiants" ? És una broma o una ridícula pensada o una altra "operació patriòtica espanyola" de la (in)justícia espanyola ? Els catalans per la nostra salut i per la nostra dignitat no podem seguir així, despertem-nos ! Cap agressió de l'estat espanyol sense resposta pacífica i no violenta. Actuem !
 9. Icona del comentari de: Joan a setembre 23, 2022 | 10:03
  Joan setembre 23, 2022 | 10:03
  Avui també s'ha sabut que la justícia francesa portarà als "tribunals" el municipi d'Elna (comarca del Rosselló) per haver "autoritzat" parlar en català durant els plens municipals. El Batlle del municipi, Nicolas Garcia, ha recordat que l'Oficina pública de la llengua catalana, l'objectiu de la qual és fomentar la cultura i l'ús de la llengua catalana a l'espai públic, està codirigida pel propi estat francès (?!). No hi ha res com viure en un país democràtic i lliure d'ocupants, els catalans ens hem acostumat massa a viure així, sempre amb l'amenaça, la mofa i l'estirabot dels ocupants i no és això, companys, no és això.
 10. Icona del comentari de: Jo a setembre 23, 2022 | 11:14
  Jo setembre 23, 2022 | 11:14
  Bon dia a tots. Si la majoria de les empreses tenen capitans i capital català per que collons doneu feina a gent que ni parla ni vol parlar la llengua del país??? I si país: Catalunya. Qui vulgui viure i en castellà que marxi a castella o altres territoris assimilats per collons amb violència i genocidi.
  • Icona del comentari de: Tu a setembre 23, 2022 | 13:21
   Tu setembre 23, 2022 | 13:21
   No sé si t'has adonat d'un detallet, el nostre país és encara sota sobirania espanyola i el nord sota sobirania francesa... Masses anys d'ocupació. Per què creus que hi ha tants d'independentistes ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa