El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Junts amenaça Aragonès amb una qüestió de confiança si no compleix l’acord
  • CA

El portaveu de Junts per Catalunya al Parlament, Albert Batet, ha estat molt contundent amb la seva intervenció al debat de política general que s’ha celebrat aquest dimarts al Parlament. El diputat ha amenaçat ERC amb demanar una qüestió de confiança a Pere Aragonès si no es compleixen els tres eixos que consideren crucials en l’acord d’investidura. “Així no podem seguir. Li pregunto de forma clara: pensa complir l’acord d’investidura?”, ha dit Batet amb l’esperança de rebre una resposta explícita del president que no ha arribat. Això és el que ha provocat que hagi acabat esgrimint una possible qüestió de confiança si ERC no es compromet a treballar en aquests tres punts que són “imprescindibles” per a Junts.

Els tres punts clau que podrien acabar per dinamitar el Govern si ERC no dona la resposta que espera Junts són l’espai de coordinació estratègic independentista, la unitat d’acció al Congrés dels Diputats i la taula de diàleg. En aquest sentit, Batet ha recordat a Aragonès que és un Govern de coalició i per tant no pot actuar “unilateralment”, ja que les dues formacions gairebé tenen el mateix pes electoral. També li ha recordat els compromisos que va adoptar amb el pacte d’investidura i la importància de complir-los si vol seguir governant amb el suport dels diputats de Junts. “Governa amb el suport de 74 diputats i no es pot actuar al marge de la cultura de coalició”, ha insistit en una intervenció molt dura contra ERC.

“Necessitem més garanties, perquè portem un any i mig de Govern i no s’ha avançat en els punts essencials. La pregunta era molt clara perquè hem de situar bé el moll de l’os del debat d’avui, la confiança”, ha dit abans de sorprendre tothom amb l’amenaça d’aquesta qüestió de confiança, que el president segurament no aprovaria sense el suport dels junters.

Inici de discurs dedicat a Laura Borràs

Batet, que ha començat el seu discurs dirigint-se a Laura Borràs i a Lluís Puig, ha volgut recordar que ara fa cinc anys Catalunya vivia el “preludi de l’acte de sobirania més important del nostre país: el Primer d’Octubre”. Ha volgut recordar tots els fets del referèndum d’ara fa cinc anys i ha reivindicat la feina conjunta i unida. “Aquesta és la fórmula per avançar cap a la independència”, ha dit Batet, que considera que a ara l’independentisme coneix el seus actius i passius.

Record del Primer d’Octubre

El diputat de Junts considera que els ciutadans “encara hi són” i afirma que es demostrarà en l’acte de l’Arc de Triomf d’aquest dissabte. En aquest sentit, creu que l’alternativa a la independència és “la decadència”. “Ha passat de ser una necessitat a una urgència”, ha dit Batet.

El portaveu de Junts al Parlament s’ha queixat de la manca d’inversió en infraestructures com Rodalies i ha volgut recordar el sobrefinançament de Madrid. “I aquí anar pagant impostos, i allà anant-los traient”, ha afirmat. De fet, s’ha dirigit al primer secretari del PSC, Salvador Illa, dient que “això no és l’agenda del retrobament, sinó la de l’empobriment”.

Reivindica l’obra dels consellers de Junts

Batet ha volgut recordar l’obra de Govern de les conselleries de Junts. Mentre ha recordat que el vicepresident Puigneró ha insistit en el traspàs de les competències de Rodalies, l’inici de les obres de la línia 9 del metro, l’impuls de quilòmetres de fibra òptica o el projecte Aina, el conseller Giró ha aconseguir aprovar els pressupostos i ha aconseguit implementació de caixers. Ha recordat la feina de totes les conselleries de Junts: Lourdes Ciuró ha aplicat mesures en matèria del català en l’àmbit de justícia i ha impulsar mesures per combatre la ocupació il·lega; Batet ha recordat la feina d’Argimon durant la pandèmia; “La consellera Alsina ha aconseguit seu en 163 països; Gemma Geis ha impulsat la nova llei de la ciència i una redució de les matrícules; i Violant Cervera ha impulsat mesures pel lloguer social i 800 noves places residencials per a persones amb discapacitat.

Més notícies
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, durant la roda de premsa a la seu del partit | ACN
Vilalta exigeix “respecte” a Junts per no “desestabilitzar” el Govern
Notícia: Vilalta exigeix “respecte” a Junts per no “desestabilitzar” el Govern
Comparteix
"No és el moment de fer desestabilitzar el Govern per disputes internes", ha insistit en un dilluns marcat per l'intercanvi de retrets entre ERC i Junts
Borràs amb Turull i Batet / EP
Junts replica ERC que no seguiran al Govern si no es compleix l’acord
Notícia: Junts replica ERC que no seguiran al Govern si no es compleix l’acord
Comparteix
La formació de Laura Borràs assegura que no hi ha discrepàncies internes i recalca que no seguirà al Govern "amb algú que no pensa explícitament complir amb un acord signat"
Oriol Junqueras en l'acte d'ERC a la Diada del 2022 / ERC / Marc Puig
ERC creu que si Junts surt del Govern el partit es trencaria
Notícia: ERC creu que si Junts surt del Govern el partit es trencaria
Comparteix
Els republicans, convençuts que Junts continuarà a l'executiu
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, a la festa de la Rosa del PSC a Gavà
Data de publicació: diumenge 25 de setembre del 2022, 12:28
Localització: Gavà
Autor: Guillem Roset
Illa acusa ERC i Junts de paralitzar el Govern i de mantenir el conflicte
Notícia: Illa acusa ERC i Junts de paralitzar el Govern i de mantenir el conflicte
Comparteix
El cap de l'oposició i líder del PSC ha criticat que el conflicte entre els dos socis de l'executi "s'estengui al Parlament" en la Festa de la Rosa

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Sup Marcos a setembre 27, 2022 | 23:16
    Sup Marcos setembre 27, 2022 | 23:16
    Faroles, faroles, faroles, nadie pasa a la acción, ni unos, ni otros. La consigna es estirar el tiempo con discursos, repetitivos y aburridos, quien se trague a estas alturas todo lo que dice esta gentuza, que vaya a urgencias rápido.
    • Icona del comentari de: Ricard a setembre 28, 2022 | 09:57
      Ricard setembre 28, 2022 | 09:57
      Paraula de botifler xarnego castellà! Se us veu el llautó amb aquests comentaris de falsa bandera.
      • Icona del comentari de: Sup Marcos a setembre 28, 2022 | 19:35
        Sup Marcos setembre 28, 2022 | 19:35
        Hay Ricard si supieras, bueno te diré con cariño, que es posible que seas tan indepe, como yo, pero no mas que yo, a pesar de mi charneguismo. Eso de la falsa bandera, me ha hecho mucha gracia, no las uso, es la primera vez que me lo dicen, je.je.
  2. Icona del comentari de: Junts a la deriva a setembre 27, 2022 | 23:28
    Junts a la deriva setembre 27, 2022 | 23:28
    Junts no té present que forma part del Govern, i que amb aquesta posició irracional, poc noble i en contra de les institucions catalanes, està perjudicant l'independentisme i els interessos de Catalunya. Han perdut els papers i la credibilitat.
    • Icona del comentari de: Raül a setembre 28, 2022 | 10:17
      Raül setembre 28, 2022 | 10:17
      Jo diria que qui no té present que Junts forma part del govern és ERC i en particular Marta Vilalta, que no obre la boca si no és per malparlar de Junts.
  3. Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 28, 2022 | 07:19
    Gonzalo setembre 28, 2022 | 07:19
    Y el hámster, rueda que te rueda...y la perdiz, mareadita. jajaja!
  4. Icona del comentari de: Sergi Sol a setembre 28, 2022 | 08:02
    Sergi Sol setembre 28, 2022 | 08:02
    Com que els Ñerkis no tenim cap tipus de decència creiem que tots els altres polítics són iguals. Que facin com nosaltres, l'R78 incompleix tots els acords però tenim les butxaques plenes, que és el que compta.
  5. Icona del comentari de: Teix a setembre 28, 2022 | 09:37
    Teix setembre 28, 2022 | 09:37
    “Junts amenaça Aragonès amb una qüestió de confiança (...)”. Bé, anem per parts. La submissió a una qüestió de confiança només la pot decidir el president del govern. Junts, l’únic que pot fer, si ho considera, és fotre el cam, marxar, sortir del govern conjunt amb Esquerra Republicana de Catalunya. La Qüestió de confiança fa temps que l’hagués d’haver proposat el propi Aragonès en veure el panorama en relació amb Junts; llavors, de bon segur que Junt s’escagarrina i, de bon segur també, que tota Esquerra es cagava cames avall en veure’s en braços de l’Illa i de la Colau. Ex, quin fàstic! O no?
  6. Icona del comentari de: FAM a setembre 28, 2022 | 20:26
    FAM setembre 28, 2022 | 20:26
    Si ERC fot fora a Junts del govern per deslleial, el indepentisme serà mes transversal que mai, el moviment sortirà guanyant, a Junts li baixaran els fums i farà una bona cura d'humilitat que fa molt temps que hauria d'haver fet. Seguim salut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa