El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern del 52% compleix un any d’autonomisme sorollós

Un any després del naixement d’un Govern fruit d’una majoria independentista del 52% en les eleccions del 14F –dimarts serà el primer aniversari de la presa de possessió del president Pere Aragonès–, el fets constaten que l’acció de l’executiu camina més aviat en direcció contrària respecte al que va quedar fixat en els acords signats entre els socis. Els objectius d’independència semblen aparcats, començant per una taula de diàleg que només s’ha reunit un cop tot i ser la gran aposta del partit que lidera el govern, i tampoc es planteja cap altre embat a l’Estat, malgrat les escalades dialèctiques sorolloses arran d’episodis com el Catalangate. Un soroll que també se sent en les tensions constants entre ERC i Junts, els dos socis de govern que, malgrat tot, de moment no semblen disposats a trencar el pacte.

Mentrestant, departaments com el d’Educació estan a l’ull de l’huracà. El conseller Josep González-Cambray és al diana de totes les crítiques per les condicions laborals del professorat i però també per la indefinició en la resposta a la sentència del 25%. També cou l’aposta d’ERC i JxCat pels Jocs Olímpics d’Hivern, que ha generat una mobilització en contra als Pirineus i que arrossega Catalunya a una dinàmica espanyola molt visibilitzada amb l’estira-i-arronsa amb l’Aragó.

Un any després de la constitució del Govern d’ERC i JxCat, s’ha vist que aquest no disposa d’un soci estable al Parlament i ha hagut d’obrir-se a la geometria variable, tant amb els Comuns com amb el PSC. El suport inicial de la CUP, que va permetre la investidura d’Aragonès, s’ha anat debilitant. Els Comuns van avalar els pressupostos per al 2022 i un acord amb el PSC va possibilitar desencallar la renovació de càrrecs en molts organismes claus, com ara la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

En total, durant aquest primer any de govern Aragonès, el Parlament ha aprovat 22 decrets llei, 3 projectes de llei, 6 proposicions de llei i diverses votacions sobre renovació de càrrecs. Els Comuns s’han convertit en el principal soci en projectes de llei i proposicions de llei, mentre que el PSC és el partit que més decrets llei del Govern ha facilitat: 20 dels 22 que ha presentat l’executiu.

Una investidura molt difícil i tensions permanents amb ERC-Junts

A l’actual president no li va resultar gens fàcil acabar sent investit el 21 de maig del 2021, després d’una primera sessió fallida, amb els vots a favor d’ERC, Junts i la CUP i els vots en contra de la resta de grups parlamentaris. Junts havia trigat gairebé dos mesos a garantir el suport a Aragonès, mentre que els anticapitalistes ja havien arribat a un acord amb els republicans el mes de març. El pacte amb JxCat es va tancar amb l’actual secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i va ser avalat per les bases. De totes maneres, aquell acord no va satisfer totes les famílies del partit de Puigdemont. A hores d’ara, Junts està fent una auditoria per veure quin grau de compliment de l’acord s’ha assolit. Laura Borràs va dir que els resultats es presentaran a la militància per prendre decisions respecte el paper de Junts al Govern.

Sànchez i Aragonès escenifiquen l’acord amb una encaixada de mans JORDI PLAY

Fonts de JxCat expliquen que aquest examen sobre el primer any de Govern no té data d’exposició pública, que podria ser més enllà del 4 de juny, quan es renovi la direcció en la primera jornada de congrés a Argelers, a la Catalunya Nord. Algunes fonts de Junts, properes a la virtual nova direcció —que la militància haurà de ratificar properament—, apunten que el balanç, fora de les conselleries pròpies, no és prou bo. També públicament el mateix Jordi Sànchez ha dit que tant ell com Laura Borràs consideren que un dels punts més importants de l’acord, el que fa referència a pensar una estratègia independentista més enllà de la taula de diàleg, no ha complert cap fita.

La CUP denuncia una deriva cap a la “sociovergència”

Des de la CUP el balanç del primer any de Govern no pot ser més negatiu. Tot i que el Govern ha elaborat un informe en què es manté que ja s’estan executant el 60% dels acords amb els socis d’investidura de l’esquerra independentista, als cupaires no els ha calgut ni que passi un any per considerar que l’executiu que integren ERC i JxCat té una deriva que no els fa gens el pes. Ja van començar a plantejar el seu malestar durant la discussió sobre els pressupostos. “Hi ha molts elements de transformació que no s’estan produint”, apunta la portaveu parlamentària de la CUP, Eulàlia Reguant, en declaracions a EL MÓN. Si en el debat d’investidura Aragonès va plantejar que treballaria per quatre “transformacions” (social, verda, democràtica i feminista), la CUP no veu que s’hagi avançat en cap dels àmbits. “El que s’ha anat desplegant és l’agenda de la patronal Foment del Treball i del Cercle d’Economia”, lamenta Reguant. Per als anticapitalistes, les promeses inicials d’Aragonès s’han reduït a simple “sociovergència”.

La presidenta del grup parlamentari de la CUP, Dolors Sabater, i la portaveu, Eulàlia Reguant, sortint d’una reunió amb Pere Aragonès i Jaume Giró per abordar els pressupostos / ACN

Els cupaires reclamen ara que Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança per “una qüestió de transparència del Govern” si és que, “com hem anat veient, les seves aliances han canviat”. La CUP recorda que els Comuns van aprovar els pressupostos del Govern ERC-JxCat i també que hi ha hagut un repartiment de càrrecs —amb la “lògica de sempre”— amb el PSC, a través d’acords de “despatxos”, en referència al Consell de Govern de la CCMA.

La CUP tampoc valora positivament les dinàmiques de picabaralla constant entre ERC i JxCat, quan precisament en fer el canvi de Govern “es parlava de la necessitat de canviar la dinàmica del Govern Torra”, en què hi havia xocs continus. El fracàs de la taula de diàleg i l’aposta tant d’ERC com JxCat pels Jocs Olímpics d’Hivern o la Copa Amèrica, en col·laboració amb PSC i Comuns a Barcelona, refermen encara més la idea de la CUP que l’actual Govern no transita per la via pel qual van decidir donar-hi suport. A més, tampoc hi ha hagut cap pas endavant pel que fa la ideació d’una alternativa a la taula de diàleg que passi per plantejar un nou embat democràtic a l’Estat.

Escenari inestable amb hegemonies poc clares

Des de la perspectiva del politòleg Ivan Serrano, professor de la UOC, la situació política a Catalunya en l’actualitat és encara una conseqüència dels darrers cinc anys de post-referèndum, marcats per la repressió i la desorientació del moviment. Després els fets del 2017 a Catalunya es manté una situació política “inestable” on els suports electorals i les agendes dels partits “no s’han alineat ni estabilitzat”. Això manté el país travessant un període d’incertesa. Pel que fa a la correlació de forces, no existeix “una hegemonia clara”, diu Serrano, perquè existeixen tres partits importants de pes similar: PSC, ERC i JxCat. Darrere d’aquests tres, hi ha un segon grup de formacions més petites, però també de pes semblant o més petit: Comuns, CUP i les dretes, PP i Cs, i extrema dreta, Vox. El partit amb més escons no té ni la meitat dels que farien falta per obtenir una majoria absoluta.

“En termes pragmàtics i operatius no hi ha majories parlamentàries clares”, sosté Serrano. Això dificulta l’entesa en moltes ocasions i fa que s’hagi de recórrer a combinacions que precisen de més de dos socis. Com a resultat hi ha un escenari de gestió complexa, que pot derivar en situacions “convulses”. Un cas exemplar és el de la reforma de la Llei de Política Lingüística, quan un dels dos socis de Govern troba més sintonia fora de la coalició que dins. “Hi ha coalicions viables momentànies que s’exploren”, diu el politòleg de la UOC.

“La gran pregunta és si en el proper cicle començaran a explorar-se altres possibilitats, si hi haurà una reedició d’un pacte ERC, PSC i Comuns, o si és possible que s’explori una coalició de Junts amb PSC després de tots els anys de Procés en què hi havia una obligació i era difícil sortir del marc de la majoria independentista”, afegeix Serrano. Si les tensions es porten al màxim, el més probable és que la crisi es resolgui amb una convocatòria d’eleccions, opina.

Estratègia independentista inexistent

L’estratègia independentista és el que aparentment distancia els dos socis de Govern. L’acord d’investidura ERC-JxCat donava prioritat a “l’estratègia independentista per fer la República Catalana”. Precisament és en aquest punt que establia la necessitat de dissenyar un embat democràtic: “La forma, el calendari i les accions d’aquest embat s’acordaran de forma consensuada en el marc de l’espai de coordinació, consens i direcció estratègica”. Fins ara aquest punt no s’ha desenvolupat en cap acció concreta.

Reunió del Govern on s’ha abordat el Catalangate / ACN

El politòleg Jordi Matas fa un anàlisi crítica del primer any de Govern, sobretot tenint en compte els avenços magres pel que fa l’acció cap a la independència. “No hi ha hagut res, cap increment de la mobilització ciutadana per a una confrontació democràtica, res sobre tenir institucions de govern amb agenda independentista, res per preparar escenaris de confrontació democràtica”, enumera aquest politòleg, que poc abans de l’1-O del 2017 va ser nomenat president de la Sindicatura Electoral de Catalunya gràcies a llei del referèndum.

Segons aquest politòleg alguns aspectes positius del Govern es podrien trobar en algunes polítiques socials en el marc de la gestió de l’autonomia, però aquest no havia estat l’horitzó que s’hauria fixat per part de tots els que van donar-hi suport. “El naixement i la raó de ser del Govern del 52%, aquella estratègia independentista per a fer la república, tot allò ha quedat en res”, rebla Matas.

La pitjor valoració d’un Govern d’ençà que existeix el CEO

Matas, que és el president del Consell Rector del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), ressalta a més algunes de les dades del primer baròmetre del 2022, que reforcen la idea que el Govern no està complint amb les expectatives pel que fa estratègia independentista. Pel que fa a valoració que els catalans fan del Govern, la mitjana és d’un 4,3, “la més baixa de tota la història del CEO”, apunta Matas. Això, afegeix, “hauria d’alarmar els membres del Govern, mai hi ha hagut una nota més baixa”.

A més a més, Matas apunta una altra dada “preocupant”, si es posa el focus en el record de vot: “Resulta que aquells que a les últimes eleccions van votar el PSC valoren millor l’acció de govern que no pas aquells que van votar JxCat, que és un dels partits del Govern”. Els que van votar PSC posen un 4,6 i els que van optar per Junts un 4,1.

El president del Govern, Pere Aragonès, conversa amb el líder de l’oposició, Salvador Illa, durant el ple del Parlament / ACN

La situació política embolicada encara és complica més tenint en compte l’escenari global marcat per la inestabilitat després de més de dos anys de pandèmia de la Covid i, des de fa quatre mesos, per les conseqüències derivades de la guerra d’Ucraïna, que fan presagiar dificultats econòmiques difícils a tot el món, de les quals Catalunya tampoc podrà escapar. En aquest marc de dificultats, el líder de l’oposició, el socialista Salvador Illa, aprofita per vendre un perfil conciliador i de “mà estesa” a Pere Aragonès. Les relacions entre ERC i els socialistes, després de l’episodi de l’espionatge massiu amb Pegasus, s’han posat en pausa, però no estan en via morta.

Més notícies
El conseller Jaume Giró i el vicepresident del BCE, Luis de Guindos / ACN

Giró trasllada al BCE la voluntat de crear un banc públic català

Notícia: Giró trasllada al BCE la voluntat de crear un banc públic català
Comparteix
El conseller el vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, s'han trobat aquest dijous
Notícia: Giró trasllada al BCE la voluntat de crear un banc públic català - Mobile
Seu d'Endesa / Endesa

La Generalitat estudia sancionar Endesa pels talls de llum de 2020 i 2021

Notícia: La Generalitat estudia sancionar Endesa pels talls de llum de 2020 i 2021
Comparteix
Milers de clients de la companyia van patir 1.700 interrupcions de subministrament per diverses causes
Notícia: La Generalitat estudia sancionar Endesa pels talls de llum de 2020 i 2021 - Mobile
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del Consell per la República i eurodiputat, Carles Puigdemont, estrenyen la mà durant una trobada al Parlament Europeu / ACN

Aragonès i Puigdemont comparteixen preocupació pel cas Pegasus en la reunió

Notícia: Aragonès i Puigdemont comparteixen preocupació pel cas Pegasus en la reunió
Comparteix
Els dos líders han criticat la "inacció" del govern espanyol en una trobada a Brussel·les
Notícia: Aragonès i Puigdemont comparteixen preocupació pel cas Pegasus en la reunió - Mobile
Manifestació en defensa del català a Barcelona / Mireia Comas

Junts aproxima posicions amb ERC per una nova llei del català contra el 25%

Notícia: Junts aproxima posicions amb ERC per una nova llei del català contra el 25%
Comparteix
Els juntaires creuen que la Llei de Política Lingüística quedaria "preservada" i afirmen que hi ha acord en el "contingut"
Notícia: Junts aproxima posicions amb ERC per una nova llei del català contra el 25% - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Jm a maig 22, 2022 | 21:52
  Jm maig 22, 2022 | 21:52
  Són moltes les veus que es pregunten com arribar a la independència, i altres que responen que el primer que cal fer és implementar la majoria teòricament independentista que hi ha al Parlament tot proclamant l’estat català. A primer cop d’ull, pot semblar una lectura molt simple sobre com fundar una nova entitat política al bell mig d’Europa que trencaria l’actual statu quo continental. Massa senzill, poden pensar alguns. Però encara que no ho sembli, la política més simple i directa és aquella que el poble entén millor i, per tant, la que té més possibilitats d’èxit. Ho faran aquells que podrien? Un dels principals obstacles per arribar a la independència es l’autonomia i les menjadores i la porrrrrr…molta porrrr.
  • Icona del comentari de: NO TENIM PROUS BOLQUERS! a maig 23, 2022 | 09:02
   NO TENIM PROUS BOLQUERS! maig 23, 2022 | 09:02
   Que se la passen a casa la pooor! A governar Catalunya s'ha de venir amb seny, rauja, ufania, pit i collons! I no com aquest president, cagat fins dalt.
   • Icona del comentari de: Groc a maig 23, 2022 | 11:00
    Groc maig 23, 2022 | 11:00
    La culpa es d'Aragones JxC son un anunci publicitari del dia de sant Valentí
   • Icona del comentari de: Més cagat que'l batxiller foll? a maig 23, 2022 | 11:31
    Més cagat que'l batxiller foll? maig 23, 2022 | 11:31
    Que va suspendre la DUI en 8 segons abans defugir deixant-ho tot enmerdat...
 2. Icona del comentari de: Joan de l'Os a maig 22, 2022 | 22:15
  Joan de l'Os maig 22, 2022 | 22:15
  El govern republicà aplica la política que va pactar discretament amb el PSOE a canvi de no perseguir-los. La rendició i que els deixessin viure de la menjadora autonòmica, i desonobilització pactada amb el sectors entreguites de Junts, que et també volen viure del negoci de fer bondat.
  • Icona del comentari de: per l'Os corruptgent, i borni a maig 23, 2022 | 11:37
   per l'Os corruptgent, i borni maig 23, 2022 | 11:37
   El programa d'ERC era clar: Amnistia i Autodeterminació. De moment s'han alliberat els presos polítics, l'autodeterminació està més difícil perque els corruptgents com tu li heu fet la feina a Sánchez rebentant la taula de diàleg des del primer dia sense oferir cap alternativa millor. Aviat cambiaran el nom de la "Plaza de la Constitución" a Madrit per "Plaza de la unidad territorial gracias a los corruptgents"
 3. Icona del comentari de: És el Govern del 0% a maig 22, 2022 | 22:51
  És el Govern del 0% maig 22, 2022 | 22:51
  Cap Independentista es creu lo el 52%. És el milèssim engany, aquest últim cop, perpetrat pels qui es van entregar a l'enemic, el qui ens fot bombes a casa, ens tortura i ens saqueja a tots nivells. Tots veiem covards panxacontents.
  • Icona del comentari de: @És el Govern a maig 23, 2022 | 10:22
   @És el Govern maig 23, 2022 | 10:22
   L'únic engany es diu "espanya", capgirar la realitat no serveix per a res, pregunta-ho als espanyolistes que des de fa anys titllen l'independentisme català de "supremacia", "soufflée", "pensamiento único(?!)", "nazi", "como franco al revés.", "terrorisme"... Menys parlar i més fer per la independència.
 4. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 22, 2022 | 23:15
  Luisnomeacuerdo maig 22, 2022 | 23:15
  Amos a ver si te enteras Juan Antonio, puede ser difícil para una mente como la tuya,si sois una autonomía más del reino de España, lo normal es que el gobierno se comporte como tal si no quiere tener malos ratos. Que no os cuenten cuentos.
 5. Icona del comentari de: Cat a maig 22, 2022 | 23:50
  Cat maig 22, 2022 | 23:50
  Tu no pateixis que si els juntaires veuen que sumen amb els socialistes, faran el mateix que han fet a la diba, les diputacions, 16 consells comarcals i 36 ajuntaments, una sociovergència de les de tota la vida. Al cap i a la fi, la feina que fan ara els juntaires a govern es fer que tot funcioni malament per justificar-ho a la clientela. Això sí, cridant molt per no fer res, o penjant una pancarta de tant en tant.
  • Icona del comentari de: T'han estafat, no et deixis enganyar. a maig 23, 2022 | 08:28
   T'han estafat, no et deixis enganyar. maig 23, 2022 | 08:28
   No cal! RES canviarà si en lloc de governar aquesta enganyifa d'ara governa el PSC, els comuns, el PP, VOX. RE DE RES. Pitjor no ho han pogut fer aquests d'ERC. I ho dic així perquè fa anys que sabem com governaven els Junts d'ara, però a ERC no l'havíem vist mai dirigint Catalunya encara, fent i desfent enganys i aixecades de camisa i abraçades al rei i al Sánchez mentre esperen asseguts a la taula de diàleg que no deixaran mai!
   • Icona del comentari de: Si noi, a maig 23, 2022 | 11:42
    Si noi, maig 23, 2022 | 11:42
    que heu fet els corruptgents des que vau pujar al carro indepe quan es va destapar lapodtidura de partit corrupte que sou i os obliga de canviar de nom a cada noves eleccions? Suspendre la DUI en segons i fugir deixant-ho tot enmerdat, però seguir cobrant i creant menjadores que la Famiglia és molt gran i li agrada menjar filet..
   • Icona del comentari de: Cat a maig 23, 2022 | 11:51
    Cat maig 23, 2022 | 11:51
    Si, ja sabem que el buntaire dels 8 segons ens va enganyar i segueix fent-ho. Tornar a mirar el vídeo de la desproclamacio i escolta bé que diu, et sorprendrà comprovar que ara diu exactament el contrari.
   • Icona del comentari de: Anònim a maig 23, 2022 | 11:57
    Anònim maig 23, 2022 | 11:57
    I tant, ens van estafar el 27 d'octubre del 17 en 8 segons de res
 6. Icona del comentari de: Ella a maig 23, 2022 | 00:03
  Ella maig 23, 2022 | 00:03
  No he pogut continuar llegint desprès del que anomeneu partit de Puigdemont. Per què no feu el mateix dient el partit d'en Junqueras?
  • Icona del comentari de: Si nena, a maig 23, 2022 | 13:57
   Si nena, maig 23, 2022 | 13:57
   potser perquè Junqueres no emprenya dia si dia també?
 7. Icona del comentari de: Guillem a maig 23, 2022 | 01:15
  Guillem maig 23, 2022 | 01:15
  Els que remenen les cireres de Vichy són titelles del poder colonial que els pot deixar sense cireres si no fan contents els titellaires. Independentment de si l'ANC presenta una candidatura alternativa a la dels partits actuals, cal donar tot el suport possible al Govern i el Parlament lliures del CxR que son les úniques institucions fora de l'abast dels colonialistes
  • Icona del comentari de: ops a maig 23, 2022 | 09:05
   ops maig 23, 2022 | 09:05
   SÍ, però prou els hi vam donar la legitimitat amb un 52% a aquestes titelles! Que es guanyin el sou dels nostres diners o que pleguin i convoquin noves eleccions!
  • Icona del comentari de: Parlament lliure i CxR son només menjadores corruptgents a maig 23, 2022 | 11:48
   Parlament lliure i CxR son només menjadores corruptgents maig 23, 2022 | 11:48
   Per alimentar l'ego i la butxaca del batxiller foll i gens preparat pel càrrec que mai vam votar i va fugir deixant-ho tot enmerdat després de suspendre la DUI en segons. No té cap legitimitat...
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 23, 2022 | 11:55
   Anònim maig 23, 2022 | 11:55
   Sou conscients els juntaires que sereu els primers d'ensorrar el vostre partit? O dos mesos abans de les properes eleccions us diuen al contrari i feu el que us mani l'amo amb l'ajuda de VW? de fet no seria la primera vegada.
 8. Icona del comentari de: Mai no hi va haver un govern del 52% a maig 23, 2022 | 04:04
  Mai no hi va haver un govern del 52% maig 23, 2022 | 04:04
  Això del 52% va ser un arredoniment mal fet per l'ANC; mai no va existir aquest nombre. D'altra banda, que un govern d'una autonomia es comporti com a tal no té res d'estrany. El que és estrany són els inframóns puigdemonià, cupaire i similars.
 9. Icona del comentari de: Abstencionista. a maig 23, 2022 | 06:20
  Abstencionista. maig 23, 2022 | 06:20
  I perquè han de fer altra cosa?. Així cobren i tindràn una jubilació daurada. Si no fan bondat aniràn a l carrer o a la presó, i a més, saben que el Poble és prou babau com per a seguir votant-los.
  • Icona del comentari de: ops a maig 23, 2022 | 09:06
   ops maig 23, 2022 | 09:06
   Tot és perfectible!
 10. Icona del comentari de: Junqueras il,PAPA DE ERÑ a maig 23, 2022 | 07:31
  Junqueras il,PAPA DE ERÑ maig 23, 2022 | 07:31
  Quin escolanet del OPUS.DEI.ERÑ, aquest Aragones de FAMIGLIA OPUS.DEI. ESQUERRA.DEI, dominus tecum
  • Icona del comentari de: Al papa d'Ñ a maig 23, 2022 | 10:16
   Al papa d'Ñ maig 23, 2022 | 10:16
   Ets un poca-solta, un ximple annexionista mancat d'arguments per a fer "atractiva" la unitat d'Espanya als catalans i et dediques a escriure bajanades de falsa bandera. Fas molta pena.
   • Icona del comentari de: Horaci a maig 23, 2022 | 13:41
    Horaci maig 23, 2022 | 13:41
    MAMELLES, ROSARIS I LETANIES, pur JUNQUERAS DEL CLUB DE LOS CINCO DE LAS TETAS DE ECONOMIA. I NO PLEGA EL MARRANET I ELS 5 CERDITOS DE ERÑ.MAMELLES
  • Icona del comentari de: Groc a maig 23, 2022 | 11:05
   Groc maig 23, 2022 | 11:05
   Ets un comentarista que no podies nexe mes tonto
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 23, 2022 | 12:00
   Anònim maig 23, 2022 | 12:00
   Dona, deixa de escriure en catañol que fas molta pena. I ja sabem que a tu t'agrada més la madre superiora, la que feia negocis amb l'estat putañol, però no cal que cada dia ens expliquis les teves frustracions eclesiàstiques. Follat al capellà i et passarà tot.
  • Icona del comentari de: ERÑ.IBEX35, lladres per España a maig 23, 2022 | 13:43
   ERÑ.IBEX35, lladres per España maig 23, 2022 | 13:43
   JUNQUERAS I OPUS.DEI son el mateix, pura porqueria vaticana de lladres i ferrovials ibex35
 11. Icona del comentari de: Àcrata. a maig 23, 2022 | 08:05
  Àcrata. maig 23, 2022 | 08:05
  Aneu fent, que els polítics aniran vivint a costa nostra.
  • Icona del comentari de: Que no enganyin! a maig 23, 2022 | 09:09
   Que no enganyin! maig 23, 2022 | 09:09
   NO! De cap manera hem d'acceptar l'engany els votants. El que hem d'anar fent és exigir-los la convocatòria de noves eleccions. Si volen autonomisme, que ho diguin als seus programes.
 12. Icona del comentari de: Que plegui! a maig 23, 2022 | 08:31
  Que plegui! maig 23, 2022 | 08:31
  L'Aragoés és ens dubte el PITJOR MHPresident de tots els que ho han sigut al llarg de l'història de la Generalitat Catalana!
  • Icona del comentari de: Pitjor que el batxiller foll que va suspendre la DUI i va fugir deixant-ho tot enmerdat? a maig 23, 2022 | 11:52
   Pitjor que el batxiller foll que va suspendre la DUI i va fugir deixant-ho tot enmerdat? maig 23, 2022 | 11:52
   Aragonés en pocs mesos ja va aconseguir alliberar els presos polítics. Fuigpelmón va trigar 3 anys en fer el referèndum, setmanes a donar-nos el resultat, 8 segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho toti i tothom enmerdat.
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 23, 2022 | 12:02
   Anònim maig 23, 2022 | 12:02
   Caram, era difícil superar les 2 pancartes d'en torra en 3 anys, la única feina que va fer A veure, li falten dos anys més a aquest per poder comprovar-ho
 13. Icona del comentari de: PATÈTIC a maig 23, 2022 | 08:44
  PATÈTIC maig 23, 2022 | 08:44
  ERC no volien que l' independència es materialitzés i la van llançar a l'aigua. I el tarrosset de sucre es va desfer en mans del MHP Aragonés, que per cert, continua assegut "Esperant a Godot", i acompanyat pel Junqueres, a la fantasmagòrica taula del no res.
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 23, 2022 | 12:04
   Anònim maig 23, 2022 | 12:04
   I qui se suposa que és en Godot en aquesta novela? El que va fugir cames ajudeu-me????
 14. Icona del comentari de: ENS HAN TRAÏT! a maig 23, 2022 | 08:47
  ENS HAN TRAÏT! maig 23, 2022 | 08:47
  No quedarà ni en Zarrapita! a les properes eleccions catalanes. MAI s'havia malmès un cabdal tant ric i plé de confiança, d'esperança, de credulitat a Catalunya. Però aquest govern ho ha fet sense miraments.
 15. Icona del comentari de: SMP a maig 23, 2022 | 08:51
  SMP maig 23, 2022 | 08:51
  Acabo de saber que Aragonès es va adreçar fa poc als musulmans dient-los que no cal que s'integrin aquí, perquè ells ja són Catalunya. Amb això aquest individu i el seu partit acaben de passar de la categoria d'inútils a la de socialment molt perillosos.
  • Icona del comentari de: Tu si que'ts perillós a maig 23, 2022 | 11:56
   Tu si que'ts perillós maig 23, 2022 | 11:56
   També tenim molts espanyols aqui i molts s'han integrat. Què ets nazi?
 16. Icona del comentari de: L'HAN CLAVADA! a maig 23, 2022 | 08:52
  L'HAN CLAVADA! maig 23, 2022 | 08:52
  A una de les fotos, les dues de la CUP assistents a la reunió van de dol riguròs, sortides d'un funeral. Més que una performance és la porca realitat en que els polítics del 52% en han deixat al poble català! Al costat d'ells, el 155 sembla una broma de mal gust!
 17. Icona del comentari de: CONVOCATÒRIA DE NOVES ELECCIONS. a maig 23, 2022 | 08:57
  CONVOCATÒRIA DE NOVES ELECCIONS. maig 23, 2022 | 08:57
  No se'ls ha de permetre que acabin la legislatura de dos anys més a aquests traïdors. Han buscat la púrria de cada casa i ens l'han emplastat als morros com si res. El resultat...no pot ser pitjor ni més real. Solament falta que surtin i diguin: "Ho sento molt, ho sento molt, ho sento molt". com va fer el cràpula inviolat que aquests dies volta per españa, amb música i ritme d'Albert Pla!
 18. Icona del comentari de: Manel a maig 23, 2022 | 09:02
  Manel maig 23, 2022 | 09:02
  Quant veig la cara d'aquest paio, amb venen arcades.
  • Icona del comentari de: Normal a maig 23, 2022 | 12:12
   Normal maig 23, 2022 | 12:12
   A tots els corruptgents os venen arcades quan veieu algu honest...
 19. Icona del comentari de: I ho fan mot bé! a maig 23, 2022 | 09:21
  I ho fan mot bé! maig 23, 2022 | 09:21
  Dius ..."sense estratègia concreta". Sí que la tenen l'estratègia, i a fan a la perfecció. És EXECUTAR als seus votants amb l'engany. I em temo que no duraran gaire, ni aquests partits, ni aquests votants. Temps al temps.
 20. Icona del comentari de: Mar Blau a maig 23, 2022 | 09:23
  Mar Blau maig 23, 2022 | 09:23
  Van dir..."busquem al tonto més tonto per a governar Catalunya"...I hi van posar a aquest que hi ha ara.
  • Icona del comentari de: Si noi, a maig 23, 2022 | 12:03
   Si noi, maig 23, 2022 | 12:03
   per seguir la tradició de Miss Catalunya, el batxiller foll i el pallasso Torra, oi?
  • Icona del comentari de: Resem per l'infantó Aragones que te parada la DUI a maig 23, 2022 | 13:46
   Resem per l'infantó Aragones que te parada la DUI maig 23, 2022 | 13:46
   Aquesta criatura aragones fa pena, pobret, tan bonic, tan no res, tan español. Per cert, ell pot tirar endavant la DUI, pero no sap ni que es, el molt infantó Jesuset del OPUS.DEI
 21. Icona del comentari de: Josep a maig 23, 2022 | 09:59
  Josep maig 23, 2022 | 09:59
  patufet esguerrat a la forca
 22. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a maig 23, 2022 | 10:03
  L'OBSERVADOR ASTORAT maig 23, 2022 | 10:03
  Simone de Beauvoir: "L'opressor no seria tan fort si no tingués còmplices entre els mateixos oprimits".
 23. Icona del comentari de: Margot a maig 23, 2022 | 10:05
  Margot maig 23, 2022 | 10:05
  Es fa patent una degradació de país, des d'uns encara més degradats governs i partits satèl·lits que col·laboren tant com poden a destruir-la. Sense una regeneració de Catalunya i el perill de que la gestioni gentussa com la que hi ha ara mateix, la independència no té cap sentit. La cup ja va dir de Catalunya independent: serà una comuna de merda o no serà. Una cosa és la Catalunya del Cant de la Senyera. Molt diferent una terra en que els delinqúents i pàries han pres la batuta.
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 23, 2022 | 12:06
   Anònim maig 23, 2022 | 12:06
   Dona, fa temps que ja no vivim en una comuna, de fet vivim en una fosa séptica on la merda fa temps que sobreeix i es diu estado putañol
 24. Icona del comentari de: Jeroni Munyós a maig 23, 2022 | 10:14
  Jeroni Munyós maig 23, 2022 | 10:14
  Perquè foteu sempre tants d'escarafalls ? Mentre no fem efectiva la independència, som una regió amb certa autonomia política vigialada respecte al poder "central" de Madrid. Un procés democràtic d'independència no és un procés lineal ni homogeni. Sincerament a tots en agradaria ésser ja un estat independent dins el concert de les nacions, hi ha independentistes que ho son des de fa 50, 40, 30... anys, son molts anys, sense comptar les persones que ens van precedir que ja no son entre nosaltres i que van aconseguir el fruit que ara en siguem molts més, però, ara els que sembla que tenen més pressa son els últims en arribar. No és això companys, no és això. Consulteu, per exemple quantes dècades du Escòcia covant la seva independència. No s'hi val a creure, o intentar fer creure, que aconseguir la independència respecte a Madrid és com una aplicació d'un smarphone...
 25. Icona del comentari de: Si que hi ha agut soroll, a maig 23, 2022 | 11:29
  Si que hi ha agut soroll, maig 23, 2022 | 11:29
  per part dels corruptgents prUcessistes cap enlloc que han fet la feina a Sánchez rebentant la taula de diàleg per demanar l'amnistia i l'autodeterminació. Encara algú creu que després de Miss Catalunya, el batxiller foll i el pallasso Torra, son indepes? Fa temps que he comprovat que prefereixen prUcessar i anar creant menjadores i cobrant sous que no es guanyan.
 26. Icona del comentari de: Jeroni Munyós a maig 23, 2022 | 12:53
  Jeroni Munyós maig 23, 2022 | 12:53
  Tot llegint alguns comentaris babaus des de fa temps, constato diverses coses : 1 ) Que hi ha molts d'espanyolistes quintacolumnistes sense arguments espanyolistes, que han optat per a intentar desesperadament enfrontar independentistes mitjançant comentaris de falsa bandera 2 ) Que l'espionatge, les trampes, el joc brut, la repressió de l'estat espanyol contra l'independentisme català, poc o molt, els hi ha sortit bé i 3 ) Que malauradament alguns catalans han caigut de quatre grapes en els paranys de l'estat espanyol i llurs aparells. Malgrat tot som a temps de reeixir i de deixar amb un pam de nas als xovinistes espanyols i quintacolumnistes que fan el troll per ací. Si molts de catalans ho volem, entre tots aconseguirem de fer efectiva la independència. Més sentit comú i més sentit d'estat. Ànims ! Som-hi !
  • Icona del comentari de: Estic d'acord! a maig 23, 2022 | 13:53
   Estic d'acord! maig 23, 2022 | 13:53
   Però sempre s'han de destapar les mentides escrites que no s'argumentan, vinguin d'on vinguin i amb arguments.
   • Icona del comentari de: Hi estic d'acord a maig 23, 2022 | 15:25
    Hi estic d'acord maig 23, 2022 | 15:25
    Jo Hi estic d'acord. A les escoles catalanes no ensenyen a escriure el català bé ? L'espanyol si que s'aprèn a les escoles catalanes. Si no som capaços d'ensenyar ni d'aprendre bé la nostra llengua, aleshores com volem aconseguim la independència de cop i volta ? No coneixeu la història del nostre país i dels segles de repressió durant els quals Espanya sempre ha aconseguit fer callar o desaparèixer els nostres líders ? Espanya té segles d'experiència carregant-se els "cabecillas" i institucions (als segles XVI, XVII. XVIII. XIX, XX se'ls carregaven directament) dels pobles que ha sotmès i / o ha fet desaparèixer. Solament aconseguirem la independència amb perseverança, sentit comú, treballant-hi i sentit d'estat. La resta esperar que soni el flabiol i caure en els paranys que ens para l'estat espanyol.
    • Icona del comentari de: Si noi, a maig 23, 2022 | 21:36
     Si noi, maig 23, 2022 | 21:36
     vaig fer els estudis amb Franco, ho sento...
  • Icona del comentari de: Heliocèntric, opinant al voltant del Sol. a maig 23, 2022 | 15:54
   Heliocèntric, opinant al voltant del Sol. maig 23, 2022 | 15:54
   Quintacolumnista és qui mira de legitimitar la política autonomista i de renúncia acordada pels traïdors. Quan els arguments són tan febles i estults és clar que aquí el troll és el que treballa pels interessos del govern de Vichy.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa