Aragonès posa el referèndum al centre i crida Junts i els Comuns a sumar-s’hi

Primera sessió del debat d’investidura del candidat republicà, que s'adreça als junters: "Hem de superar les malfiances i treballar conjuntament"

El candidat d’ERC, Pere Aragonès, arriba a la primera sessió d’investidura coneixent a l’avançada que només serà la primera part del partit. Amb l’únic suport confirmat de la CUP i amb l’anunci de l’abstenció de Junts, el republicà previsiblement marxarà a casa aquest vespre amb una cita per a la segona sessió, que seria aquest dimarts, 30 de març. El ple d’investidura ha començat amb retard perquè el PSC, Vox i el PP han demanat a la Mesa que impedeixi el vot delegat del junter Lluís Puig, a l’exili. Una petició que la Mesa ha rebutjat, però que ja provocat un retard de quaranta-cinc minuts.

Aragonès ha bastit un discurs d’investidura per transmetre una idea de país “travat en els ideals republicans”, “un govern fort, estable, eficient i ambiciós” en una Generalitat republicana que “construeixi una nova Catalunya pròspera, feminista, justa, verda i plenament lliure”. I abans d’explicar els tres principals reptes del nou executiu, el candidat ha enviat un missatge als Comuns demanant-los el seu vot per “fer un front ampli”: “Com més ampli, plural i divers siguin els punts de vista millor resposta donarem. Som aquí per arribar a acords el més amplis possible, i amb aquesta finalitat els parlaré amb tota la franquesa. Tots i totes ens hem d’explicar amb honestedat i absoluta transparència”, ha dit Pere Aragonès.

Aragonès conversa amb diputats de JxCAT abans de l’inici del ple d’investidura

El candidat ha explicat de forma molt gràfica quins seran els tres grans reptes del nou executiu que es proposa pilotar: “Afrontar amb total determinació les urgències i desigualtats socials, impulsar la reconstrucció econòmica encaminada a posar les bases d’un nou model productiu i encaminar la resolució del conflicte polític amb l’Estat fent inevitable l’amnistia i l’autodeterminació”. Aragonès ha detallat que l’executiu aposta perquè “la ciutadania expressi el seu model de país mitjançant un referèndum, on els que estem a favor o en contra de la república catalana ens puguem expressar. Perquè la repressió, lluny de resoldre res, agreuja el conflicte”. De fet, Aragonès ha estat més concret: “Ofereixo un govern orientat a l’esquerra, un govern que es comprometi a fer que la resolució del conflicte passi inevitablement per un referèndum d’independència, la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats”.

En aquest sentit, el candidat ha posat pressió a JxCAT, que ha anunciat la seva abstenció en la primera volta, alhora que li ha estès la mà per arribar a un acord imminent per tirar endavant la majoria independentista: “Hem de superar les malfiances i treballar conjuntament. Avui aquest Parlament pot impulsar un govern que treballi per l’amnistia i l’autodeterminació. Avui, aquest parlament pot impulsar un govern que sàpiga utilitzar haver superat el 50% dels vots independentistes”. Ara bé, Aragonès ha volgut insistir que “som una majoria inapel·lable d’esquerres i de progrés, a favor de l’amnistia i l’autodeterminació, i ens correspon a tots fer realitat la majoria expressada a les urnes amb un govern ampli i plural”.

Abans de detallar els blocs de la seva acció de govern, Aragonès s’ha adreçat a tots els diputats i diputades per fer una crida a buscar punts en comú que permetin assilir grans consensos de país: “La immensa majoria d’aquest Parlament compartim que Catalunya és una nació i que som un sol poble i això ens uneix. Reivindicar-ho és la manera de no deixar enrere ningú, amb independència de quin projecte polític defensem cadascú”.

Comentaris

  ciutadà 26/03/2021 3:22 pm
  Ergo: res de res. Sort que vaig votar en blanc!.
  No és Aragonés, és Aguilera la pastissera 26/03/2021 3:18 pm
  Aragonès parla d'un referèndum, Catalunya nació i altres romanços. Qui situa el referèndum al centre de tot, sens dubte manipulant, entenent malament el missatge o totes dues coses és qui redacta la notícia: Gemma Aguilera la pastissera.
  Luisnomeacuerdo 26/03/2021 12:29 pm
  Pero que majetes están todos los fascistas independentistas con sus mascarillas amarillas, pare en loros, y o zo,o por repetir siempre las mismas tonterías, aburren a los borreguetes grocñordos. Decidle a la lazipija que le dé recuerdos a gusiluz. No habrá referéndum y lo sabéis. Ale a seguir llorando.
  Vicenç Ramoneda 26/03/2021 12:20 pm
  Contundent discurs de l'eurodiputada de JxCat Clara Ponsatí a favor de la DUI i de les independències de Kosovo i Catalunya. En un debat celebrat el passat dijous al Parlament Europeu sobre la situació política de Kosovo, Macedònia, Albània i Sèrbia, Ponsatí ha deixat en evidència Espanya per no reconèixer el país balcànic al·legant que el motiu que hi ha al darrere és Catalunya. "Cinc Estats membre s'oposen al seu reconeixement [de Kosovo]. Quatre d'ells són veïns de la regió afectada, però el cinquè és Espanya. Per què? Quin és el problema d'Espanya amb Kosovo? Col·legues, el problema d'Espanya no és amb Kosovo. És un problema amb la C. Amb la C de Catalunya", ha etzibat. L'europarlamentària exiliada ha reivindicat la sentència del Tribunal Internacional de Justícia que negava que la DUI de Kosovo havia violat la sobirania de Sèrbia. "El tribunal ha conclòs que l'adopció de la declaració d'independència del 17 de febrer del 2008 no va violar el dret internacional, la resolució 1244 del Consell de Seguretat o el marc constitucional", deia la sentència. Aquesta sentència "va establir que la legislació internacional no prohibeix les declaracions unilaterals d'independència. Això val per a Kosovo però també val per a Catalunya", ha alertat Ponsatí. Aquest és el verdader motiu pel qual Espanya no reconeix Kosovo, segons ha denunciat Ponsatí, que ho ha titllat de "rebequeria" que té per objectiu impedir que res "amenaci la seva sagrada unitat". "La UE no pot tenir una posició única amb Kosovo perquè Espanya està obsessionada amb la idea que la unitat és més sagrada que la democràcia i els drets humans", ha afegit.
   Juan Ripolles 26/03/2021 1:14 pm
   !!! VASCOS TEMBLAD !!!
  fideli 26/03/2021 12:16 pm
  Pere, trampa... nen, plega...
  INCREDUL 26/03/2021 12:07 pm
  Au senyors independestites, TOTS, aneu a defectar en un camp d'ortigues. Us en foteu de molta, pro molta gent que amb ilusio us van votar.
  Juan Ripolles 26/03/2021 11:38 am
  Quin referendum ???

Nou comentari