El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
MÉTEO | Torna la pluja aquest cap de setmana: fins quan plourà?

Catalunya es prepara un rebre un altre cap de setmana de maig que estarà marcat per la pluja. De fet, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, s’esperen precipitacions a tot el país entre aquest dissabte i aquest diumenge, però que ja estan començant a arribar aquest mateix dijous en el quadrant nord-est del territori. Després d’una setmana en què ha predominat el sol i temperatures altes, el temps tornarà a canviar en les pròximes hores deixant uns dies que, a més de ruixats, també portaran una nova baixada de les temperatures màximes, que tornaran a quedar per sota dels 20 graus a la majoria de les comarques. La previsió meteorològica és que continuï plovent dilluns de la setmana que ve, però la possibilitat de pluja es redueix de cara a dimarts, malgrat que podrien haver-hi precipitacions locals. Pel que fa a les temperatures, tornaran a pujar de manera moderada i progressiva al llarg de la setmana que ve. Entre aquest divendres i dissabte, Protecció Civil ha activat l’alerta per pluges intenses en algunes comarques.

Divendres de núvols i inici dels ruixats

La tarda d’aquest dijous ja ha deixat algunes precipitacions molt moderades en alguns punts del nord-est de Catalunya. L’episodi important, però, començarà en unes 24 hores. Tot el país ja es llevarà aquest divendres al matí amb el cel tapat, una nuvolositat que anirà alternant entre poc i molt abundant amb el pas de les hores. A partir del migdia, el Meteocat indica que aquests núvols es compactaran i seran més abundants a la meitat nord i est del territori. Tot i que hi haurà algun ruixat en alguns punts del litoral i prelitoral durant la matinada, les precipitacions arribaran després de dinar, que agafaran forma de xàfecs amb intensitat entre feble i moderada a punts de l’interior català. Les quantitats d’aigua que s’acumularan seran minses o poc abundants, però podrien arribar a ser abundants en zones concretes. De fet, Protecció Civil ha activat l’alerta per intensitat de pluja a vuit comarques: Moianès, Bages, Vallès Occidental, Anoia, Baix Llobregat, Alt Penedès, Conca de Barberà i Alt Camp.

Les comarques de Ponent podrien ser les menys afectades per la pluja aquest divendres. A la Vall d’Aran plourà durant tot el dia, la cota de neu rondarà els 1.600 metres i no es descarta alguna nevada feble.

Cap de setmana ennuvolat a Catalunya el cap de setmana del 12 i 13 de novembre | Pixabay
Els núvols taparan el cel de Catalunya durant tot aquest cap de setmana, 20 i 21 de maig, i arriben carregats de precipitacions | Pixabay

Pluges tot el cap de setmana i temperatures més fredes

L’episodi més destacat de precipitacions arribarà dissabte al matí i s’allargarà durant tot el cap de setmana. Començarà a ploure des de primera hora, però hi haurà algunes zones de comarques com la Selva, el Maresme, Vallès Oriental, Baix Ebre, Montsià i del Camp de Tarragona que quedaran seques durant el matí. De cara a la tarda, però, els ruixats afectaran tota Catalunya. Protecció Civil també ha activat l’alerta per pluges intenses aquest dissabte a la tarda i afecta tres comarques: Ripollès, Osona i Berguedà.

Es preveu que aquesta tendència de pluges es mantingui durant el diumenge, però els ruixats es concentraran a les comarques del quadrant nord del país.

Pel que fa a les temperatures, també baixaran amb l’arribada d’aquests aiguats. Les màximes baixaran per sota dels 20 graus a gairebé tot el país, deixant valors com aquests: Baix Empordà (18 °C), Ripollès (17 °C), Cerdanya (13 °C), Pallars Sobirà (12 °C), Segarra (15 °C), Noguera (20 °C), Barcelonès (17 °C), Conca de Barberà (16 °C), Terra Alta (19 °C).

Torna la pluja a Catalunya aquest cap de setmana, 20 i 21 de maig, i podria quedar-s’hi fins al dilluns de la setmana que ve | Pixabay

Fins quan plourà?

Tenint en compte la situació de sequera i la capacitat dels embassaments de les conques catalanes que actualment es troba per sota del 26%, necessitaríem que plogués amb intensitat durant uns quants dies seguits. Així i tot, i malgrat que està sent un maig força plujós, aquesta no és la previsió meteorològica que s’espera per a Catalunya en els dies vinents. Els mapes del Meteocat indiquen que la pluja podria quedar-se al territori el dilluns de la setmana que ve, deixant xàfecs en algunes zones, però la probabilitat d’aiguats disminueix de cara a dimarts.

Més notícies
Una persona camina amb un paraigua a Barcelona / Europa Press
MÉTEO | Canvi de temps a Catalunya: arriben les pluges
Notícia: MÉTEO | Canvi de temps a Catalunya: arriben les pluges
Comparteix
Baixada general de temperatures i previsions de temps canviant a tot el país durant la pròxima setmana
Un regador dona l'aigua a un camp d'Arbeca el primer dia de la campanya de reg del Canal d'Urgell | ACN (Oriol Bosch)
El govern espanyol aprova ajudes contra la sequera però els pagesos reclamen mesures urgents
Notícia: El govern espanyol aprova ajudes contra la sequera però els pagesos reclamen mesures urgents
Comparteix
Un Consell de Ministres extraordinari ha aprovat un pla de xoc valorat en 784 milions per "assegurar la continuïtat" del sector
L'embassament de Rialb presenta un baix nivell de reserva d'aigua per la sequera / ACN
El Govern aprova amb retard el pla de gestió de l’aigua reclamat per Brussel·les
Notícia: El Govern aprova amb retard el pla de gestió de l’aigua reclamat per Brussel·les
Comparteix
La Generalitat preveu inversions de 2.400 milions d'euros fins al 2027 per augmentar l'eficiència i la producció d'aigua per no dependre de les pluges
El pantà de Sau està sota mínims a causa de la sequera | EP
Catalunya podria tenir restriccions d’aigua de boca al setembre si no plou
Notícia: Catalunya podria tenir restriccions d’aigua de boca al setembre si no plou
Comparteix
El Govern recorda que es tracta del principal problema que pateix ara mateix el país

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan a maig 19, 2023 | 12:12
    Joan maig 19, 2023 | 12:12
    Un aiguat no és un xàfec, o una pluja forta. No són pas sinònims.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa