El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol aprova ajudes contra la sequera però els pagesos reclamen mesures urgents

El govern espanyol ha aprovat 784 milions d’euros en ajudes directes contra la sequera per ajudar pagesos i ramaders que estan patint els efectes d’aquesta situació que afecta Catalunya. A menys de tres setmanes de les eleccions municipals i mitjançant un decret llei, l’executiu de Pedro Sánchez preveu donar resposta a les pèrdues que està registrant el sector per la manca d’aigua. Una de les actuacions principals d’aquest pla de xoc és l’execució d’obres d’urgència aquest estiu per a la dessalinitzadora de la Tordera, per un valor de 220 milions d’euros, malgrat que encara no podrà entrar en funcionament. Els principals sindicats agraris de Catalunya han valorat positivament la “voluntat” de la Moncloa d’indemnitzar els pagesos afectats, però insisteixen a demanar mesures urgents i una resposta “contundent”.

L’executiu espanyol ha defensat que es tracta d’un paquet d’ajudes “sense precedents” i el ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha assegurat que prioritzaran el “diàleg” amb els afectats així com amb els governs de les comunitats on la sequera té més incidència. En referència a les crítiques de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, pel retard en l’adopció de mesures per part de l’Estat espanyol, el ministre Planas ha dit que les decisions que han pres responen a les sol·licituds de la consellera i que s’han impulsat “en el moment que tocava”.

Pla de xoc amb 10 mesures

Un Consell de Ministre extraordinari ha aprovat aquest dijous el Pla de xoc, valorat amb 784,2 milions d’euros i que inclou 10 mesures que pretenen “assegurar la continuïtat del sector agrícola” en l’actual context de sequera i crisi climàtica. D’aquestes ajudes directes, 355 milions seran per als sectors ramaders carni i lleter, 276,7 per a l’agricultura i 5 milions per a l’apicultura. El decret amplia la subvenció a les assegurances agrícoles ja contractes per cobrir fins al 70% del cost de la pòlissa de l’assegurança per sequera en els cultius de secà. També es preveuen mesures de flexibilitat en l’aplicació de la nova PAC com l’ampliació fins al 30 de juny del termini de presentació de sol·licituds d’ajudes.

Reunió a la subdelegació del govern espanyol de Lleida amb el secretari general d'Agricultura, Fernando Miranda, els sindicats agraris, la FCAC, Afrucat i les comunitats de regants dels Canals d'Urgell i del Segarra-Garrigues | ACN (Anna Berga)
Reunió a la subdelegació del govern espanyol de Lleida amb el secretari general d’Agricultura, Fernando Miranda, els sindicats agraris, la FCAC, Afrucat i les comunitats de regants dels Canals d’Urgell i del Segarra-Garrigues | ACN (Anna Berga)

Una resposta “més ràpida”

Tot i que la pagesia veu amb bons ulls aquesta iniciativa del govern espanyol, reclamen una resposta “contundent” i “més ràpida que doni seguretat als productors, sobretot als de fruita dolça, a l’hora de decidir si han de renunciar a la producció d’enguany o no.

Després de la reunió dels sindicats, Afrucat, FCAC i les comunitats de regants dels Canals d’Urgell i del Segarra-Garrigues amb el secretari general del Ministeri d’Agricultura, Fernando Miranda; el responsable de regadius d’Unió de Pagesos (UP), Jaume Pedrós, ha remarcat que “el pagès ha de saber avui si tindrà indemnitzacions i no d’aquí a dos mesos”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa