El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern aprova amb retard el pla de gestió de l’aigua reclamat per Brussel·les

El Govern ha aprovat el pla de gestió de l’aigua per a les conques internes de Catalunya, que preveu una inversió de més de 2.400 milions d’euros fins al 2027. La Comissió Europea havia reclamat en diverses ocasions a la Generalitat l’aprovació del pla i fins i tot havia enviat un avís formal amb l’obertura d’un expedient. Aquest pla, que la Unió Europea obliga a presentar cada sis anys, havia d’estar a punt a finals de l’any passat, però l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) no va complir amb els terminis que exigeix la tramitació de projectes tan complexos.

Pressionat per l’oposició, que ha forçat l’aprovació d’una llei alternativa de mesures antisequera proposada per Junts, el Govern ha escurçat els seus propis terminis i s’ha avançat un mes a la data de publicació que es va proposar que la Comissió Europea va enviar l’avís a l’abril. Llavors la Generalitat va avisar que el pla de gestió de l’aigua era a la “fase final de tramitació” i va carregar contra l’anterior equip directiu de l’ACA per no haver “iniciat molt abans la tramitació”, ja que tant el 2019 com el 2020 es van engegar els grups de treball, però no es van fer els passos necessaris perquè arribés abans de l’amonestació de Brussel·les.

El pantà de Sau, el 27 de març, sota mínims a causa de la sequera | EP
El pantà de Sau, sota mínims a causa de la sequera | EP

El director de l’ACA, Samuel Reyes, ha explicat que a Catalunya els tràmits per aprovar el pla requereixen un any i mig i ha confirmat que la Comissió Europea no multarà la Generalitat. El pla, que ja s’ha enviat a Madrid i Brussel·les, s’ha aprovat amb retard perquè a principis del 2021 hi va haver eleccions i fins a després de la formació del nou Govern no es van poder reiniciar els tràmits pertinents. 

2.400 milions per millorar l’autosuficiència de Catalunya

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que el pla de gestió de l’aigua de les conques internes 2022-2027 triplica la inversió respecte a l’anterior i està previst destinar més de 2.400 milions d’euros a actuacions per millorar l’autosuficiència hídrica de Catalunya. L’Agència Catalana de l’Aigua aportarà 1.400 milions amb recursos propis que obtindrà a través del cànon de l’aigua i la resta es finançarà a través d’altres administracions i de les empreses que gestionen l’aigua. Segons les previsions de la mateixa ACA, d’aquí al 2050 Catalunya patirà una reducció del 18% de la disponibilitat d’aigua i amb les actuacions aprovades es vol augmentar un 30% la disponibilitat d’aigua nova al país a través de la millora de la dessalinització, la potabilització i el reaprofitament.

També està previst destinar 266 milions d’euros als ajuntaments i al món local per millorar l’abastament, l’eficiència de l’ús de l’aigua, la regeneració i la prevenció d’inundacions, segons exposa l’acord de Govern aprovat aquest dimarts. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Canon per fer-los fora a maig 16, 2023 | 15:06
    Canon per fer-los fora maig 16, 2023 | 15:06
    El canon de l'aigua ja és abusiu. En lloc de reclamar una petita part del que ens espolien cada any l'estat, aquest govern sempre prefereix incrementar i ofegar els catalans amb més impostos.
  2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 16, 2023 | 16:04
    Pere Llimonera i Citronell maig 16, 2023 | 16:04
    Tens raó, és clar... "El Govern aprova amb retard el pla de gestió de l’aigua reclamat per Brussel·les", perque "El Govern aprova T0T amb retard"... Tenim el què mereixem i els politicastres separatas suprematas què en mereixem... ¿SEQUERA O SAQUEIG? ... ¿SEQUÍA O SAQUEO? ... Els politicastres separates supremates volen justificar ara la ruïna total a la qual han portat Catalunya durant dècades de malbarataments, mangoneigs, 'sueldaZ0s', xiringuitos, "indústria del Catalanisme", corrupció i malbartant milions a casa i a l'estranger, amb fantasies identitàries, i disfressar-lo ara amb el problema de la "Sequera"; que en tot cas, N0 han fet NaDa per alleujar o solucionar durant Dècades... EL Paquito construïa Pantans, però aquests, que tampoc són Democràtics i també són aficionats als Colps, ni això... S'han dedicat a viure bé, a malbaratar Milions en Ficcions i invents identitaris, a Viure la ViDa L0Ca, al SAQUEO, i ara que és obvi que l'economia i tot va malament, que la sequera amenaça greument i els números no surten, ho volen justificar amb la SEQUERA... Pitjor encara, ara ho volen justificar amb "La PERTINAZ SEQUÍA"... Ho sento molt, però algú ho havia de dir, Apa, Adeu!
  3. Icona del comentari de: Aigua de WC, ERC PERILL SANITARI a maig 16, 2023 | 18:38
    Aigua de WC, ERC PERILL SANITARI maig 16, 2023 | 18:38
    Aigua merdosa de WC, terrorisme sanitari. ACA una mafia que ens vol enverinar
  4. Icona del comentari de: Junqueras, amb l'aigua bruta al COLL a maig 17, 2023 | 10:15
    Junqueras, amb l'aigua bruta al COLL maig 17, 2023 | 10:15
    Aquest Reyes, un junquerista sense vergonya ni dignitat, es un pou de corrupció d'amic, coneguts i forrats per ERC. ACA prou mafia ERC

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa