El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
MÉTEO | La pluja es queda aquest cap de setmana: on plourà?

La dita diu que per maig, cada dia un raig. Després d’uns dies marcats per la pluja, la previsió meteorològica apunta que les precipitacions es quedaran durant els pròxims dies. Uns aiguats que, tot i que no solucionaran la sequera que afecta Catalunya des de fa mesos, sí que permetrà que la situació no empitjori i que els embassaments -ara al voltant del 25% de la seva capacitat- es mantinguin com estan, almenys en els pròxims dies. De fet, Protecció Civil de la Generalitat ha decidit activar l’alerta per pluges intenses durant tot aquest divendres. Al matí, afectarà 5 comarques del litoral, mentre que després de dinar s’estendrà a 33 comarques del nord i del litoral i prelitoral del país. Ja a la tarda, l’alerta es mantindrà, però es desplaçarà cap a les comarques de Tarragona. S’espera que els ruixats vagin acompanyats de tempesta i, localment, de pedra i calamarsa. Pel que fa als termòmetres, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, les temperatures baixaran uns graus i deixaran valors màxims d’uns 20 graus a tot el territori i mínimes que rondaran els 10.

Pluja a tot Catalunya i comarques en alerta

Les pluges ja han deixat forts ruixats durant la tarda d’aquest dijous, principalment a comarques gironines, barcelonines i de la Catalunya central. Aquest episodi, però, encara s’allargarà durant 24 hores. L’alerta -de perill moderat- per pluges intenses està activada per aquest divendres al matí al Baix Penedès, Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme. Així i tot, també s’espera que plogui a tot el quadrant nord-est del país.

La previsió és que, a partir del migdia, aquesta alerta inclogui un total de 33 comarques: Ripollès, Garrotxa, Pla de l’Estany, Gironès, la Selva, Osona, Berguedà, Solsonès, Bages, Moianès, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Baix Llobregat, Anoia, Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf, Conca de Barberà, Tarragonès, Alt Camp, Baix Camp, Priorat, Segarra, Segrià, Garrigues, Urgell, Pla d’Urgell, Montsià, Terra Alta, Ribera d’Ebre i Baix Ebre.

El Meteocat indica que els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i, fins i tot en alguns punts, de calamarsa i pedra. La intensitat de les pluges pot ser de 20 mm en 30 minuts. Protecció Civil també ha activat l’alerta per fortes ratxes de vent que afectaran, sobretot, les comarques del barcelonès i de la Catalunya central. El perill és alt i, al Bages, s’eleva a molt alt.

El mapa de Meteocat mostra l’alerta per intensitat de pluges que afectarà Catalunya aquest divendres, 12 de maig | Meteocat
El mapa de Meteocat mostra l’alerta per intensitat de pluges que afectarà Catalunya aquest divendres, 12 de maig | Meteocat

També plourà a la Vall d’Aran i en alguns punts de la Noguera i del Segrià, però de manera més moderada. A la resta de comarques, s’espera que el cel estigui ennuvolat tot el dia.

De cara a dissabte, l’alerta es desactiva. Al matí, tot i que el cel es mantindrà ennuvolat a tot Catalunya durant tot el dia, la previsió de ruixats es limita al nord del país. Ja a la tarda, els ruixats podrien estendre’s a gairebé tot el país, excepte el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

La previsió meteorològica marca que continuarà plovent uns quants dies més. De fet, l’episodi de pluges pot allargar-se durant tota la setmana que ve, amb possibilitat de tempestes el dimecres, 17 de maig.

Temperatures més baixes: màximes de 20 graus

Els termòmetres també es veuran afectats per aquests aiguats que han arribat a Catalunya des de fa uns dies. Les temperatures màximes estan baixant i ja s’assimilen més a les que han de ser en aquesta època de l’any. A les comarques gironines, del barcelonès i del Pirineu les màximes rondaran els 20 graus, però no s’espera que els superin. En canvi, a Ponent i a les Terres de l’Ebre -on hi ha menys previsió de xàfecs- sí que s’assoliran els 23-25 graus.

Dissabte, els valors podrien pujar moderadament. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que els termòmetres pugin uns graus i tornin a superar els 20 graus a tot Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa