El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els pressupostos del 2023 certifiquen el final del 52%
  • CA

La sortida de Junts del Govern de la Generalitat ja deixava entreveure cap on aniria el que quedava de legislatura. Amb les ferides obertes entre ERC i junters, era de preveure que el PSC podia arribar a un acord amb els republicans per als pressupostos del 2023, malgrat que els d’Aragonès es fessin pregar inicialment abans d’entrar realment en la negociació. El pacte del pressupost entre Govern i PSC materialitza el que va començar amb la sortida de Junts de l’executiu: el final de la majoria del 52%, que de tota manera havia trontollat des del principi i ja s’havia esquerdat amb la CUP quedant-se al marge dels comptes del 2022. Però la unitat independentista fracassada tampoc se substitueix pel tripartit que hi veu Junts, ja que el PSC vol defensar la seva agenda i ja ha advertit que el pacte de pressupostos “no és de legislatura” i que continuarà fent oposició. L’executiu de Pere Aragonès, amb ERC en solitari, queda, per tant, en terreny inestable.

Signatura del pacte pressupostari entre el President de la Generalitat, Pere Aragonès, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa. 01/02/2023 / Mireia Comas
Signatura del pacte pressupostari entre el President de la Generalitat, Pere Aragonès, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa. 01/02/2023 / Mireia Comas

Sense culminar la independència

El pacte entre PSC i ERC distancia encara més republicans i junters, mentre que la CUP ja es va autodescartar pràcticament la primera setmana de negociacions per al pressupost. Malgrat això, els anticapitalistes van ser els que van ajudar a posar la primera pedra d’aquesta legislatura pactant amb ERC poc després de les eleccions del 14-F. Amb la trencadissa independentista queda lluny el missatge de Pere Aragonès en el debat de la seva investidura: “Presento la meva candidatura per fer possible la culminació de la independència de Catalunya, fer inevitable l’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació, governant per a tota la ciutadania”. Gairebé dos anys després, ERC –sense Junts al Govern– aprovava en una executiva extraordinària aquest dimarts al migdia el pacte del pressupost amb el PSC, mentre que els socialistes feien el mateix al vespre. Tot en la més absoluta discreció, sense cap filtració fins que aquest dimecres al matí, a primera hora, s’ha anunciat l’acord.

Tot i que el PSC hagi tret pit de l’acord, ja han avisat que això no garanteix a ERC una estabilitat parlamentària. Els republicans han hagut de cedir davant dels tres macroprojectesHard Rock, B-40 i l’aeroport– i han hagut de seguir la música del PSC durant gairebé tota la negociació, fet que evidencia la debilitat dels republicans. Tot i l’avís dels socialistes de cara a l’activitat parlamentària del que queda de legislatura, hi ha un gran optimisme en el si del Govern, fins al punt que hi ha consellers que asseguren que els han donat dos anys més de vida a Palau.

El PSC se surt amb la seva

El PSC ha obligat els republicans a igualar les forces en la negociació del pressupost i a cedir en un dels projectes que els d’Oriol Junqueras havien rebutjat insistentment al Vallès Occidental i a l’Oriental. La B-40 ha estat el punt d’inflexió que ha fet caure totes les peces del dominó. Amb la cessió dels republicans, els socialistes esperen assegurar-se uns bons resultats electorals en les municipals en aquestes dues comarques, escenifiquen la debilitat del Govern i desgasten la figura del president Aragonès de cara a futures negociacions.

Tanmateix, els socialistes contradiuen les paraules del president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, qui assegurava que el pacte és “un retorn al tripartit”. “És un acord de pressupostos, no un acord d’investidura”, avisava el primer secretari del PSC, Salvador Illa, en un missatge als republicans de cara a un futur més immediat. Tot i això, el mapa queda redibuixat amb els socialistes com a socis prioritaris d’Aragonès, encara que ERC i els seus 33 diputats, els mateixos que té el PSC, haurà de suar cada pacte que vulgui fer.

El retorn del PSC

En tot cas, es tracta del retorn del PSC a una posició dominant l’equació parlamentària. Malgrat que això ja s’hagués produït amb l’acord del català a principis de l’any passat, sí que és el primer gran acord parlamentari des de l’inici del Procés que no inclou una de les dues grans forces independentistes, fet que escenifica el punt gairebé de no retorn en la ruptura entre Junts i Esquerra.

Per arribar a aquí, les negociacions han durat tres mesos, amb un continu estira-i-arronsa de totes les parts i amb el Govern assegurant cada dos per tres que l’acord era “qüestió d’hores“.

Ara queda el dubte de què farà Junts per Catalunya als plens. El grup parlamentari encara ha d’estudiar el pressupost al detall i es debat entre l’abstenció i el vot en contra. El Govern continua fent saber que espera el seu vot favorable –cosa descartada per Junts– amb l’argument que han inclòs als comptes “bona part” de les mesures acordades amb els de Jordi Turull, amb qui també han estat negociant gairebé fins al final.

Signatura del pacte pressupostari entre el President de la Generalitat, Pere Aragonès, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa. 01/02/2023 / Mireia Comas
Signatura del pacte pressupostari entre el President de la Generalitat, Pere Aragonès, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa. 01/02/2023 / Mireia Comas

Retorn al passat?

En aquesta línia, els junters han acusat els republicans de tornar al “tripartit” i al 2004, quan el PSC de Pasqual Maragall va pactar amb ERC i ICV per desbancar CiU després de 23 anys de pujolisme a la Generalitat. El president del grup parlamentari, Albert Batet, ha recordat aquest dimecres al Parlament que en l’acord d’investidura s’hi explicitava que a mig mandat començava “la fase d’embat amb l’Estat”. “El que ha començat és una fase de pacte amb l’Estat, s’ha preferit fer gestos amb el PSC i els comuns, amb autonomistes, que no pas amb Junts”, carregava Batet contra els republicans.

Ara, la política catalana té la mirada posada en les municipals. Amb un PSC que sembla que ha recuperat el seu vot històric, Junts pretén fer el mateix amb els fitxatges d’alcaldes de l’antiga Convergència, com l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, o l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa. Si Junts treu un bon resultat a les eleccions municipals i aconsegueix les alcaldies de Barcelona i Girona, donarà una pista de cap on es dirigirà el partit en un futur no gaire llunyà. L’objectiu de Junts i PSC és clar en un futur pròxim: desgastar ERC i Aragonès durant aquesta legislatura per tornar a la Generalitat.

Més notícies
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, durant el debat per la reforma del Codi Penal | Europa Press
Els vots d’ERC salven la reforma de la ‘llei mordassa’ al Congrés
Notícia: Els vots d’ERC salven la reforma de la ‘llei mordassa’ al Congrés
Comparteix
Tot i les discrepàncies, els republicans permeten que el text passi a debatre's en comissió després de cinc anys de feina i 40 reunions
El líder del PPC, Alejandro Fernández, intervenint durant la sessió de control | ACN (Mariona Puig)
El PPC critica l’acord de pressupost i acusa Illa de “seguidisme” al Govern
Notícia: El PPC critica l’acord de pressupost i acusa Illa de “seguidisme” al Govern
Comparteix
Fernández afirma que el pacte del Govern amb el PSC i els comuns "erosiona les institucions democràtiques de tot Espanya"
El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, a la convenció municipalista del partit a Girona / Mireia Comas
Burofax d’un alcaldable de Junts a Turull pel pacte que el pot desbancar
Notícia: Burofax d’un alcaldable de Junts a Turull pel pacte que el pot desbancar
Comparteix
El candidat del partit a Cubelles envia un avís al secretari general de Junts i a David Saldoni sobre el pacte amb Impulsem Penedès
Els Tedax han desallotjat part del ministeri de Defensa després de rebre dos paquets sospitosos | Europa Press
Desallotgen part del ministeri de Defensa en rebre dos paquets sospitosos
Notícia: Desallotgen part del ministeri de Defensa en rebre dos paquets sospitosos
Comparteix
Interior confirma que les cartes no contenien explosius ni cap altra substància nociva

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Però vosaltres sabeu el que es la dignitat? a febrer 01, 2023 | 21:33
    Però vosaltres sabeu el que es la dignitat? febrer 01, 2023 | 21:33
    Es patètic veure el llepa escrots aquest fent protagonista al botxí i miserable del 155.
    • Icona del comentari de: Mara meva a febrer 02, 2023 | 00:39
      Mara meva febrer 02, 2023 | 00:39
      Tú et deus creure que ERC , Junts i Cup son independentistes.
      • Icona del comentari de: josep a febrer 02, 2023 | 21:13
        josep febrer 02, 2023 | 21:13
        i tu ets deus creure que el teu pare és el teu pare de debó
  2. Icona del comentari de: La realitat és aquesta a febrer 01, 2023 | 21:50
    La realitat és aquesta febrer 01, 2023 | 21:50
    El final del 52% o de la majoria independentista ja el va iniciar la CUP quan no va deixar governar al senyor Mas, i l'ha rematat Junts al sortir del Govern per ordre de Puigdemont.
  3. Icona del comentari de: Ho acabareu pagant molt car a febrer 01, 2023 | 21:55
    Ho acabareu pagant molt car febrer 01, 2023 | 21:55
    Al final portaran Catalunya cap a la ruina més absoluta, si no ho estem ja. La prioritat es desfer-se d'espanya i dels porcs del 155, no fer-hi tractes.
    • Icona del comentari de: No cola a febrer 02, 2023 | 12:11
      No cola febrer 02, 2023 | 12:11
      No hem vist que et queixes us pels pactes de la Diba, les altres diputacions, els consells comarcals, i els més de 40 ajuntaments sociovergents on s'han traït els pactes inicials amb esquerra. I tant que ho pagareu car, la gent no és tonta.
      • Icona del comentari de: Boing a febrer 02, 2023 | 16:26
        Boing febrer 02, 2023 | 16:26
        No a la generalitat tros d'ase.
      • Icona del comentari de: ciutadà a febrer 03, 2023 | 08:35
        ciutadà febrer 03, 2023 | 08:35
        Doncs, vistos els resultats, crec que que si. que la gent és - som- tontos.
  4. Icona del comentari de: fideli a febrer 01, 2023 | 22:17
    fideli febrer 01, 2023 | 22:17
    el final del 52 que mai ha sigut
  5. Icona del comentari de: El Follet Tortuga a febrer 01, 2023 | 22:59
    El Follet Tortuga febrer 01, 2023 | 22:59
    ERC traïdors
  6. Icona del comentari de: Actuarem a febrer 02, 2023 | 00:26
    Actuarem febrer 02, 2023 | 00:26
    Ens voleu vendre, Erc, Junts, Cup, Psc, Comuns. Tots vos sentiu molt còmodes acceptant, obeint i servint al estado feixista i els qui en pengen. Els Catalans ho veiem. Actuarem.
  7. Icona del comentari de: Miserables a febrer 02, 2023 | 00:28
    Miserables febrer 02, 2023 | 00:28
    Una colla de porcs castellans.
  8. Icona del comentari de: Cal a febrer 02, 2023 | 00:30
    Cal febrer 02, 2023 | 00:30
    Mejali la polka saonada amb cal viva, sobre les garrotades dels piolins i el 155, Aragonès. Tampoc ens sorpendrà. Ja vos tenim calats.
    • Icona del comentari de: No cola a febrer 02, 2023 | 12:13
      No cola febrer 02, 2023 | 12:13
      Convergent de tota la vida, dels que pactava amb el PP de la guerra de Irak, líbia i tenen, i ara pacten a la Diba el que sempre van pactar amb el rei d'Espanya.. Lliçons les justes.
  9. Icona del comentari de: 1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya a febrer 02, 2023 | 00:50
    1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya febrer 02, 2023 | 00:50
    Els dos tripartits anteriors ja van ser una aliança entre ERC, els espanyolistes del PSOE-sc i els pseudo-comunistes en les seves successives metamorfosis. Després del 2010 i durant l'anomenat "procés", els dirigents d'ERC van actuar com a talps al servei d'Espanya. El nou tripartit de facto, els tres membres del qual han descobert les seves cartes, ja no pot enganyar ningú
    • Icona del comentari de: No cola a febrer 02, 2023 | 12:15
      No cola febrer 02, 2023 | 12:15
      I a la Diba, consells comarcals i ajuntaments on governen junts amb el PSC i comuns, a qui enganyen? Quina mena de tripartit es? Tot per Espanya en podries dir.
  10. Icona del comentari de: Teniente Coronel Junqueras a febrer 02, 2023 | 05:33
    Teniente Coronel Junqueras febrer 02, 2023 | 05:33
    Viva el TRICORNIO DE LOS NAZIONALES. ERC ES LA FALANGE Y LAS JONS.
  11. Icona del comentari de: Independentista a febrer 02, 2023 | 07:06
    Independentista febrer 02, 2023 | 07:06
    Exacte. El famós 52% ha estat sempre fictici. I és perquè el Poble volem la independència, però els polítics no la volen de cap manera.
  12. Icona del comentari de: Graset, porqueria junqueril a febrer 02, 2023 | 07:13
    Graset, porqueria junqueril febrer 02, 2023 | 07:13
    Graset, enllustrar les sabates del jefe es d'ESQUERRES LIMPIABOTAS? Au plega i ves a collir garrofes, miserable
  13. Icona del comentari de: Lep a febrer 02, 2023 | 09:19
    Lep febrer 02, 2023 | 09:19
    Rata inmunda, animal rastrero, escoria de la vida, adefesio mal hecho. Infrahumano, espectro del infierno, maldita sabandija, cuanto daño has hecho a Catalunya!
    • Icona del comentari de: No cola a febrer 02, 2023 | 12:16
      No cola febrer 02, 2023 | 12:16
      Hostia, t'has fer una selfie collonuda.
  14. Icona del comentari de: Continua el frau convergent a febrer 02, 2023 | 12:19
    Continua el frau convergent febrer 02, 2023 | 12:19
    On era el 52%? De colònies amb els de la CUP o de fugida continua amb els juntaires? S'ha de ser tanoca per dir tantes bagenades. Des del 27-O-2017 no hi ha cap unitat independentista i la dreta catalana ha fet i farà molts esforços perquè no hi sigui mai, o no cobrarien del amo ñol.
  15. Icona del comentari de: ERCagarrines patrioticas 155 a febrer 02, 2023 | 17:18
    ERCagarrines patrioticas 155 febrer 02, 2023 | 17:18
    ILLA felicitats per escagarrinar a la MAFIA ESPAÑOLA ERC i al seu nino aragones dels DODOTIS CAGATS I ESPAÑOLS

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa