La manera com el corredor de fons Salvador Illa s’ha anat apropiant de la negociació dels pressupostos de la Generalitat per al 2023 seria digna d’estudi, si no fos que la mestria de la maquinària del PSC en aquests processos és coneguda de sobres. Va començar a finals d’agost a oferir-se per negociar els comptes i semblava un intent inútil. Es va trencar el Govern i ERC –o almenys Oriol Junqueras– no en volia saber res, mentre a Madrid els republicans sí que negociaven amb el PSOE. Al final Pedro Sánchez va tenir el vot d’ERC per als seus pressupostos com a cirereta del pastís, per fer bonic, però no el necessitava. I, com que no li calia, aquells tractes no es van lligar a la torna dels comptes de la Generalitat. A partir d’aquell moment, el PSC va començar a guanyar posicions.

Des d’aleshores Salvador Illa i Alícia Romero van començar a apujar el preu del que podria arribar a ser –encara no és segur– el seu sí als pressupostos del govern de Pere Aragonès sense Junts, amb ERC en solitari. Per guardar-se alguna carta, els republicans han mantingut oberta també la negociació amb els seus exsocis, i les escenes de sainet que s’han anat succeint han evidenciat que les condicions de negociació que posaven el PSC i Junts eren coincidents en punts fonamentals.

Així és com els socialistes han fet emergir, com si passessin una espelma per un paper escrit amb tinta invisible, que tornen els vells temps: aquell estadi ideal per a ells en què podien negociar amb ERC, amb CiU o amb qui els donés la gana. Si un tripartit –encara que sigui a l’ombra– és possible, per què no és possible recuperar la soviovergència? La incomoditat pel pacte de la Diputació s’ha esvaït i ara és plantejable per a l’Ajuntament de Barcelona, si ha de servir per fer Xavier Trias alcalde. I, a Sant Cugat, on el PSC governa amb ERC i la CUP –i on no tenen pressupost malgrat tenir majoria absoluta– , els socialistes s’encarreguen de fer saber a bombo i plateret –ho va explicar Illa a Catalunya Ràdio– que el candidat de Junts ha assistit com a convidat a la presentació del seu alcaldable. A veure si l’alcaldessa d’ERC nota com li balla la cadira.

Tots aquests fils es mouen alhora i han convertit un conveni sobre la B-40 –que fora del Vallès poca gent sabia què era i que depèn de l’Estat– en una qüestió de transcendència nacional. Beneir el projecte ha sigut traumàtic per a ERC, que té com a conseller de Territori un exalcalde de Sabadell que forma part dels opositors històrics a aquesta carretera. Aragonès ha acabat concedint al cap de l’oposició el que negava als seus socis de Govern abans de la ruptura. L’operació ha obligat el president a expressar, en una compareixença pública extraordinària, fins a quin punt és una punyalada per a ell haver hagut de fer aquest pas. I tot i així Illa no en té prou. Perquè es tracta de demostrar qui mana aquí, i ara va llançat.

S’ha tornat al vell ordre de les coses. Perquè el PSC només perd el control del territori quan l’independentisme està ultramobilitzat i va a l’una. Quan els independentistes caven trinxeres internes per no empassar-se el que vol el competidor independentista, acaben fent el que reclama el rival unionista.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Perdent bous i esquelles a gener 27, 2023 | 02:40
  Perdent bous i esquelles gener 27, 2023 | 02:40
  Els d'ERC negant-se a negociar amb Junts, em recorda aquells eslògans de l’època republicana quan es deia “España, antes roja que rota”. O com no fa gaires anys, el govern espanyol preferien l’empresa Endesa “alemana antes que catalana”. O amb l'EuroDisney va ser el cas de “antes francesa que catalana”. Total per acabar perdent en tots els fronts.
  • Icona del comentari de: Ara volen negociar els corruptgents? a gener 27, 2023 | 08:30
   Ara volen negociar els corruptgents? gener 27, 2023 | 08:30
   No seria més fàcil negociar estant al Govern? Doncs no haver sortit amb el vot de 3000 militants que deuen el sou al partit perque no es parles de la imputació per corrupció de la xoni Borras. el proper 19 de febrer comença al judici, està tranquila la xoni? com està desapareguda...
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 27, 2023 | 09:46
   Pere Llimonera i Citronell gener 27, 2023 | 09:46
   Ya, pero aclaremos las cosas sobre el Govern y el Gobierno: "Qui mana aquí és clar: en Perico Sánchez y el Gobierno..." ... que para eso son el Presidente del Gobierno de la nación y el Gobierno legal y Democrático del País... Y en aquello en que se tengan competencias, en la región Autonómica Catalana, "mana el hobbit", "servidor de Sauron y del Poder Oscuro", junto con sus compinches, que quieren desestabilizar y arruinar la "Pell de Brau"... N0 ha lugar hablar de "caven trinxeres" ni "rival unionista", porque lo único que cavan los partidos separatas suprematas inventa patrias sectarios y totalitarios, y sus adoctrinados feligreses de esa secta, es la "tumba" y ruina de Catalunya... Y N0 hay "rival unionista", porque en todos casos se trata de Catalanes y, como tal, de españoles... Así que a dejar de cavar tumbas y a dejar de ir desnortados por la vida cual victimas de la mas terrible abducción... "Perdoneu, però Algú ho havia de dir!" ... "Apa, Adéu!"
   • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 27, 2023 | 18:03
    Gonzalo gener 27, 2023 | 18:03
    Hay catalanes unionistas y catalanes separatistas. Tu eres unionista, ni peor ni mejor. Eso sí, no eres mayoría.
 2. Icona del comentari de: Erc les calces brutes del psoe a gener 27, 2023 | 05:09
  Erc les calces brutes del psoe gener 27, 2023 | 05:09
  Peret, i si plegues, bonic?
 3. Icona del comentari de: Democracia o el Pinochet Junqueras a gener 27, 2023 | 06:23
  Democracia o el Pinochet Junqueras gener 27, 2023 | 06:23
  Expulsar MANEL VIDAL de TV3 es un ACTE FRANQUISTA DEL JUNQUERAS, dictador i amo de TV3. ERC es la FALANGE Y LAS JONS,
  • Icona del comentari de: Aturem la DICTADURA ARAGONES a gener 27, 2023 | 08:38
   Aturem la DICTADURA ARAGONES gener 27, 2023 | 08:38
   GRASET HEIL ERC. MANEL VIDAL O ERC.GOEBBELS
 4. Icona del comentari de: Silvia, és qüestió de prioritats a gener 27, 2023 | 06:54
  Silvia, és qüestió de prioritats gener 27, 2023 | 06:54
  Els pressupostos els va fer el conseller Giró. Quan estavan a punt d'aprovar-se van imputar la xoni Borràs per corrupció i seguint el reglamant del Parlament havia d'abandonar l'escó com sempre s'ha fet. Els corruptgents van trecar el Govern amb el vot de 3000 militants que deuen el sou al partit i ara renegan dels seus pressupostos. Conclusió: psuciolistos i corruptgents estan d'acord en destrossar el territori amb macro obres que representan comissions per els corruptes.
  • Icona del comentari de: Vomits del,palanhganeta Aragones el RIC MAL CRIAT a gener 27, 2023 | 08:19
   Vomits del,palanhganeta Aragones el RIC MAL CRIAT gener 27, 2023 | 08:19
   Apa, ves a dormir, pocasolta d'erc esclavos del Illa. Sergio Sol ERRIBA ESPAPA, VIVA IL JUNQUERAS
  • Icona del comentari de: Miren a gener 27, 2023 | 11:52
   Miren gener 27, 2023 | 11:52
   Encara no t'has adonat que el que era el "mon convergent" al qual aspirava ERC i sobretot Junqueras ara l'ocupa ERC de bracet amb Sánchez? Només sabeu parlar de la Diba, però vosaltres esteu de cacera amb els socialistes de Madrid que són els que manen. Ah i Junts no va marxar sinó que els vau fer fora, hi ha moltes maneres de foragitar la gent que no t'agrada i no totes honestes.
   • Icona del comentari de: Si nena, a gener 27, 2023 | 15:41
    Si nena, gener 27, 2023 | 15:41
    a part de expulsar del Parlament, com diu el reglament, a la xoni Borràs per obrir-se judici oral per corrupció, ens pots dir com se'ls ha foragitat???
 5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 27, 2023 | 09:41
  Pere Llimonera i Citronell gener 27, 2023 | 09:41
  Realmente, N0 es importante en si, "qui mana" (si no fuera porque los suprematas que "manan" en Catalunya han arruinado y siguen arruinado todo)... N0, lo importante N0 es "Qui mana "; sino que aquí lo importante es "qui mama"... y maman los separatas suprematas inventa patrias anti-Democráticos con sus continuos mangoneos, chiringuitos, SueldaZ0s, "Industria del Catalanismo 3.0", derroches mil-millonarios, 3%s y corrupción extensiva, "modus vivendi" del "Peix al C0Ve"; y toda suerte de barrabasadas tangando y/o "Malbaratando" todo y en todo... Una colla de desnortados, sectarios, corruptos, totalitarios y fantasiosos, que mientras despotrican de aquellos a quien están agarrados, siguen agarraos por sistemas a "la Mamela" del FLA y de la "paguita" que reparte el Estado de la Nación; y sin decoro, vergüenza o aprensión alguna en su golfería comportamental; que quede claro... "Clar i català: Mamant i agarrats a la Mamela"... y esto es así, sin duda: agarraos por sistema a "la Mamela", porque Catalunya vive y sobrevive gracias al resto de España: "Deuda Basura" (Calificada así por todas las Agencias de Rating) y a vivir del FLA, que lo paga el esto de España (y a esta le paga la UE y Banco Central Europeo); y a gastar y derrochar Millones y Millones de €uros en sandeces y fantasías identitarias a cascoporro; eso SÍ... N0 se pueden hacer peor las cosas; y lo mas grave es que muchos de ellos (aunque cada vez, menos) N0 lo reconocen y mantienen la obcecación e intransigencia cerril y la irracionalidad a espuertas... Mientras, la situación real: Huelgas: será eso o único en lo que está Catalunya a la par con Madrid y Andalucía, o las supera; porque en lo demás: como los cangrejos: pa atras; y en todo... Por poner un ejemplo: hoy en día, solo Madrit, tiene mas Congresos y Convenciones que Barcelona y toda Catalunya... Hasta ahí han llegado las cosas.. "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!" ... "Apa, Siau!"
  • Icona del comentari de: El cit Campejador a gener 27, 2023 | 18:05
   El cit Campejador gener 27, 2023 | 18:05
   Nadie te lee Limonera, vete a opinar a la web de Galaxia Militar que es más de tu rollo.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 28, 2023 | 01:35
    Pere Llimonera i Citronell gener 28, 2023 | 01:35
    ... Sabes que SÍ, TRoLL separata supremata usurpa nombres... que muchos, muchos, no solo me leen, sino que puntúan y comentan... sobre todo, esos que dicen que no me leen, pero que sí lo leen y luego comentan sandeces suplantando el nombre de otros, o copian mis comentarios y los modifican con T0NTaas y los reenvían suplantando a otros comentaristas... ¡Estoy seguro de que sabes a que me refiero! ... Apa, Siau, TRoLL°ete!
 6. Icona del comentari de: Ferpinya a gener 27, 2023 | 09:59
  Ferpinya gener 27, 2023 | 09:59
  " acaben fent el que reclama el rival unionista" , es a dir, el mateix que defensava l'ex-soci independentista. Amb una diferencia: l'accio exterior...Es aqui on rau una clau d'aquest espectacle de molt baix nivell ( com sempre: el paper del Consell per la Republica , i de Carles Puigdemont). En cami, van perdre l'eix nacional per no guanyar res ( mes aviat tambe perdre) en l'eix ideologic...D'aquesta manera, ERC hauria d'entendre que , com a partit, va pel cami d'esdevenir inutil: el PSC ja ocupa l'espai de " l'esquerra sociovergent".
 7. Icona del comentari de: Narcís ( subtítol ben aconseguit ! ) a gener 27, 2023 | 10:10
  Narcís ( subtítol ben aconseguit ! ) gener 27, 2023 | 10:10
  D' una o d' altra manera, sigui com sigui, fos com fos, ERC ha de parlar/ negociar amb Junts . . no entenc perquè no ho fa tot deixant-s'hi manegar pel PSOE, excuses, PSC! PD : hi ha quelcom que no sabem, quelcom que ningú explica, quelcom àdhuc amagat .. no n' és normal el que està passant !
 8. Icona del comentari de: Fan por, tenen un embolic mental que portà el país al espanyolisme més ranci a gener 27, 2023 | 11:00
  Fan por, tenen un embolic mental que portà el país al espanyolisme més ranci gener 27, 2023 | 11:00
  ERC no sap negociar, si a això li sumes l'odi que Junqueras té a Puigdemont [ aquí hi ha alguns secrets amagats del comportament de Junqueras a l'entorn de '1-O, la seva entrevista amb Santamaria] i la por d' Aragonès de perdre la Generalitat i ser acusat per Junqueras de msal home ja que no li hauria guardat el torn per després ser president ell. Fan por les decisions que prenen i tot l'entorn les a ulls sense cap divergència: periodistes, advocats, socis, càrrecs de confiança... Entre tots han ocupat moltes cadires.
  • Icona del comentari de: Embolic mental del País? a gener 27, 2023 | 15:52
   Embolic mental del País? gener 27, 2023 | 15:52
   Primer el batxiller, que mai vam votar, suspèn la DUI i fuig deixant-ho tot enmerdat. Ara els corruptgents surten del Govern i no volen aprovar els pressupostos del seu conseller Giró. Sembla que l'embolic mental està tot a can corruptgència, oi? Què no som País els catalans que no votem corruptes prUcessistes cap enlloc?
  • Icona del comentari de: No cal que escampis la merda, és tota corruptgent a gener 27, 2023 | 15:57
   No cal que escampis la merda, és tota corruptgent gener 27, 2023 | 15:57
   Qui és el responsable de suspendre ça DUI i fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat? I de sortir del Govern amb el vot de 3000 militants que deuen el sou al partit? I de no voler aprovar els pressupostos de Giró? Sembla que l'embolic mental el tens tu, la gent amb cervell ho veiem ben clar...
 9. Icona del comentari de: a cagar a la via a gener 27, 2023 | 17:11
  a cagar a la via gener 27, 2023 | 17:11
  Ja es veu com els súbdits van canviant de camisa, per exemple, censurant humoristes que toquin al PSC o que facin humor independentista (humor unionista es pot fer tant com vulguis), una pràctica habitual de les dictadures.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa