El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC tensa al màxim ERC a canvi de continuar negociant el pressupost
  • CA

Dia clau en la política catalana. Esquerra Republicana i el Govern de Pere Aragonès han hagut de cedir davant la pressió del PSC en el marc de les negociacions del pressupost del 2023. El motiu: la B-40. El PSC portava una moció al Parlament de Catalunya que exigia un pacte entre el govern espanyol i la Generalitat durant el primer trimestre d’enguany perquè hi hagi un acord sobre el conveni de la Ronda Nord del Vallès, també coneguda com a B-40 o Quart Cinturó, segons l’època. Els republicans, malgrat que estan totalment en contra del projecte, hi han votat a favor. Es tractava d’un gest del Govern per seguir negociant els pressupostos de la Generalitat del 2023 i amb l’objectiu de deixar sense motius el PSC perquè els tombi. Però de moment n’han tret ben poca cosa, només una resposta tèbia dels socialistes, que volen continuar negociant.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la compareixença sobre els pressupostos que ha fet després de cedir sobre la B-40 davant el PSC David Zorrakino / Europa Press 26/1/2023
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la compareixença sobre els pressupostos que ha fet després de cedir sobre la B-40 davant el PSC / Europa Press

Cares llargues a ERC

La decisió ha fet aflorar les contradiccions internes d’Esquerra Republicana. Per una banda, si Pere Aragonès vol tenir possibilitats d’acabar la legislatura havia de tirar endavant aquesta moció. D’altra banda, les cares dels diputats republicans no convidaven a l’alegria. ERC ha estat un dels partits abanderats de la lluita contra la B-40. Sobretot, el conseller de Territori, Juli Fernàndez, qui va ser alcalde de Sabadell i el Quart Cinturó era una de les seves línies vermelles.

Al Parlament s’ha escenificat també aquest doble discurs dels republicans, ja que alguns diputats d’ERC, durant el debat previ a la votació fins i tot han aplaudit el discurs dels comuns, que titllava el projecte de “polítiques de la sociovergència”. Entre ells, el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové, i els consellers d’Ensenyament, Josep Gonzàlez Cambray, i d’Acció Exterior, Meritxell Serret. De fet, segons ha pogut saber El Món, el PSC no sabia que ERC votaria a favor de la seva moció. Aquest també podria tenir el seu efecte a les eleccions municipals, ja que podrien perdre vots a dues comarques en les quals aspiraven obtenir bons resultats enfront junters i socialistes.

Illa s’ho pren amb calma

Aragonès, amb aquest gest clau, pretenia passar la pilota a Salvador Illa, qui l’ha controlat i s’ho ha pres amb calma abans de prendre qualsevol decisió. De fet, Illa, en roda de premsa, ha assegurat que els equips reprendran les negociacions el dilluns, fet que, segons ha pogut saber El Món, ha sorprès l’entorn de Pere Aragonès, que no entén per què aquestes pròximes hores no poden seguir negociant, aquest divendres mateix o fins i tot el cap de setmana. En canvi, Illa ho ha argumentat per “l’agenda”.

El president de la Generalitat, en una compareixença a Palau, admetia el “desgast” i la “contradicció” que representava per a ERC aquesta concessió en un projecte en què no creuen, assegurava que ara els socialistes no tenien més excuses per aprovar els comptes i descartava portar-los al Consell Executiu sense un acord previ per garantir-ne l’aprovació al Parlament. Dues hores després, havent dinat, Salvador Illa es limitava a reconèixer el gest com un “gran pas endavant”. Però res més. Necessari però no suficient.

De fet, en la línia del que havia dit la portaveu del PSC, Alícia Romero, el líder socialista ha assegurat que encara hi ha “esculls” per tal d’arribar a un acord. Un d’ells és l’aeroport, ja que Illa s’ha sorprès –o això ha dit– de l’abstenció dels republicans en aquest punt de la moció socialista, en la qual demanaven la polèmica ampliació de l’equipament. Tot i això, des de Presidència es refermen assegurant que l’últim entrebanc per a l’acord era la B-40 i que, amb l’ampliació de l’aeroport i el Hard Rock, ja hi ha acord des de fa setmanes. “Volem el compromís clar de l’ampliació”, responia Illa als republicans.

El PSC insisteix en la seva proposta, que considera “de mínims”

Illa ha insistit en la seva proposta, que considera “de mínims”, i ha volgut reflectir altres esculls que entén que hi ha, com són “l’eix de protecció dels ciutadans” o “aspectes relatius a les inversions sobre les quals cal seguir treballant. Alhora, ha demanat una reflexió al Govern sobre per què han tardat fins a 5 setmanes a pactar “només un punt”.

En aquest context de negociació agònica dels pressupostos, els comuns se n’han rentat les mans i consideren que el canvi de postura d’ERC no modifica gens el seu pacte amb el Govern. Els de Jéssica Albiach consideren que no hi ha “ni un sol euro” de l’actual pressupost que vagi destinat a la B-40. De fet, la B-40 és un projecte de titularitat de l’Estat i haurien d’anar pressupostats als propers comptes estatals. De fet, el projecte no es començaria a executar fins d’aquí a cinc anys.

El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, parlant amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al final de la sessió de control. Data de publicació: dimecres 25 de gener del 2023, 11:43 Localització: Barcelona Autor: Mariona Puig
El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, parlant amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès / ACN

Junts i la CUP hi suquen pa

D’altres grups, com són Junts i la CUP, es miren aquest estira-i-arronsa de lluny i amb ulls crítics. El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, s’ha queixat des de Lleida -on es presentava la coalició Junts amb Impulsem Lleida– que els republicans estan posant més esforç a pactar amb els socialistes per als pressupostos que no pas amb Junts per evitar que marxessin, aleshores, del Govern. De fet, Junts i el PSC van fer un moviment clau aquest dimecres tramitant la pròrroga pressupostària com a projecte de llei per tal de poder modificar els comptes del 2022 durant el 2023. D’aquesta forma obligaria el Govern d’Aragonès a executar programes que els republicans no tenen en la seva agenda.

I la CUP espera que els comuns es “repensin” el seu suport als pressupostos. Les diputades anticapitalistes Montserrat Vinyets i Laia Estrada han comparegut aquest dijous en roda de premsa al Parlament per criticar que ERC i l’executiu hagin “aprovat el Quart Cinturó“. De fet, la CUP-NCG presentarà una petició de convocatòria urgent de la Comissió de Territori perquè hi comparegui el conseller, Juli Fernández. Les anticapitalistes volen que hi expliqui i aclareixi els “motius reals” per impulsar el projecte, després de “tants anys d’oposició” de la qual ERC n’ha “fet bandera”.

Més notícies
El secretari general de Junts, Jordi Turull, el secretari general d’Impulsem Lleida, Manel Solé, el president de la vegueria de Lleida de Junts, Eloi Bergós i el president d’Impulsem Lleida, Antoni Villas / Impulsem Lleida
Junts i Impulsem Lleida exhibeixen múscul amb 160 llistes per al 28-M
Notícia: Junts i Impulsem Lleida exhibeixen múscul amb 160 llistes per al 28-M
Comparteix
L'acord l’han signat Jordi Turull, el secretari general d’Impulsem Lleida, Manel Solé, el president de la vegueria de Lleida de Junts, Eloi Bergós i el president d’Impulsem Lleida, Antoni Villas
El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, al Consell Nacional del partit a Igualada /Junts
Turull recrimina a ERC que faci més esforç per pactar amb el PSC que amb Junts
Notícia: Turull recrimina a ERC que faci més esforç per pactar amb el PSC que amb Junts
Comparteix
El secretari general de Junts adverteix als poders de l'Estat: "Ens trobarem a Europa"
L'exdirector de l'ACN, Catalunya Ràdio i 'Principal', Saül Gordillo, en sortir de la Ciutat de la Justícia després de declarar | ACN (Pol Solà)
Saül Gordillo diu que el vídeo d’Apolo mostra “que no va fer res il·legal”
Notícia: Saül Gordillo diu que el vídeo d’Apolo mostra “que no va fer res il·legal”
Comparteix
La denunciant insisteix que els tocaments no van ser consentits
L'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa / Compte de Twitter personal
L’alcalde de Martorell negocia amb Junts una candidatura per a les municipals
Notícia: L’alcalde de Martorell negocia amb Junts una candidatura per a les municipals
Comparteix
Xaver Fonollosa es va donar de baixa del PDeCAT el passat 31 de desembre per incompatibilitat amb la doble militància

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mala peça al teler a gener 26, 2023 | 21:51
    Mala peça al teler gener 26, 2023 | 21:51
    Aquest de l'Illa és un personatge fastigós. Gràcies a Junts té un protagonisme que no li hauria de correspondre. El PSC s'ha convertit en l'ala més dretana del PSOE.
    • Icona del comentari de: Ai nen Peret a gener 27, 2023 | 08:15
      Ai nen Peret gener 27, 2023 | 08:15
      Illa , no peguis al nen aperet, que es curtet
    • Icona del comentari de: Observador a gener 27, 2023 | 08:27
      Observador gener 27, 2023 | 08:27
      Illa és un polític de cap a peus; la ppolítica ´s aixó: una cosa repugnant.
    • Icona del comentari de: Economia especulativa a gener 27, 2023 | 09:45
      Economia especulativa gener 27, 2023 | 09:45
      Fa política del PP disfressat de socialista. Per qui treballa?
  2. Icona del comentari de: Joan Foch a gener 26, 2023 | 21:52
    Joan Foch gener 26, 2023 | 21:52
    En treuen una resposta tèbia d'Illa, perquè Illa no té resposta. El sucursalista Illa compleix ordres del PSOE i dels seus "assessors" i la seva missió és desgastar, emprenyar per a no arribar enlloc a banda d'eixir cada dia als mitjans de comunicació, però, no té cap intenció de negociar res.
    • Icona del comentari de: Català a gener 27, 2023 | 08:29
      Català gener 27, 2023 | 08:29
      Completament d'acord. Però aixó hi haura molts catalans que no ,ho veuran. I seguiran votant ERC.
  3. Icona del comentari de: Wet a gener 26, 2023 | 22:35
    Wet gener 26, 2023 | 22:35
    I que fara el cigronet?? Abaixar el caparró com sempre fa??
  4. Icona del comentari de: Nso a gener 26, 2023 | 23:13
    Nso gener 26, 2023 | 23:13
    Esnyerra colla de covards llepaculs. Us heu agenollat tant davant l’enemic que ja no us podeu aixecar. Ho pagareu car colla de fatxes
    • Icona del comentari de: ERCaques i cagats adoren a ILLA a gener 27, 2023 | 08:16
      ERCaques i cagats adoren a ILLA gener 27, 2023 | 08:16
      Ni tripartit, purs esclaus del ILLA
    • Icona del comentari de: Català a gener 27, 2023 | 09:08
      Català gener 27, 2023 | 09:08
      Tan de bo que fos així. Però ERC seguirà tenint vots de catalans de bona fe.
  5. Icona del comentari de: TV3 FEIXISME JUNQUERAS a gener 27, 2023 | 06:20
    TV3 FEIXISME JUNQUERAS gener 27, 2023 | 06:20
    Pobre MANEL VIDAL, expulsat pel neo.fatxa Junqueras, de TV3 EL NODO DEL CAUDILLO JUNQUERAS.PINOCHET. Graset un mediocre goebbels brut
    • Icona del comentari de: MANEL VIDAL O DICTADURA ERC a gener 27, 2023 | 08:36
      MANEL VIDAL O DICTADURA ERC gener 27, 2023 | 08:36
      Aragones, torna la Sagrada Inquisicion del Reverendo Junqueras de Dios
  6. Icona del comentari de: ton c. a gener 27, 2023 | 07:29
    ton c. gener 27, 2023 | 07:29
    ara només queda no complir res del que han firmat amb el PSC. és la tàctica PSOE, a veure si n´APRENEN. oi senyors de ERC?
  7. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 27, 2023 | 09:44
    Gonzalo gener 27, 2023 | 09:44
    ja, ja, ja cojones, me la aguantas, carpantas, ja, ja, ja cojones
  8. Icona del comentari de: I n d e p e n d è n c i a a gener 27, 2023 | 11:19
    I n d e p e n d è n c i a gener 27, 2023 | 11:19
    Comentaristes en general : Al meu parer les crítiques es poden fer dures i alhora polides. Els insults, per exemple, sobre trets físics o característiques de les persones per atacar-les denigren els debats i alhora empobreix i degrada qui les fa. A més pensava que el sistema Reductio ad Hitlerum, és a dir atribuir gratuïtament als altres el feixisme i la barbàrie, ho feien servir uns altres, a més és un insult a totes les víctimes del feixisme. Ja us ho fareu, nosaltres no som d'eixe món.
  9. Icona del comentari de: vendetta a gener 27, 2023 | 12:20
    vendetta gener 27, 2023 | 12:20
    jaajajaajaa llepa llepa cigronet
  10. Icona del comentari de: Rsalva a gener 27, 2023 | 13:20
    Rsalva gener 27, 2023 | 13:20
    Esquerra va abandonar l eix nacional i ara abandona l eix social
  11. Icona del comentari de: AMamarla a gener 27, 2023 | 20:06
    AMamarla gener 27, 2023 | 20:06
    Si ERC tingués el que ha de tenir, no li concediria ni una engruna al PSC fins que no reinstaurin al que han fet fora de la zona franca.
  12. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a gener 27, 2023 | 21:39
    Tripartit no, gràcies gener 27, 2023 | 21:39
    La companyia El Tripartit no descansa: mentre continuen els assajos de la comèdia que s'estrenarà la propera setmana "Ja tenim Pressupostos", continuen les representacions de les noves entregues de "Pressupostos" en el teatre de Vichy amb "El PSC tensa ERC", un Vodevil picant en el qual representants d'ERC que es fan passar per independentistes, s'enlliten amb els del PSC que no fa tant es manifestaven contra Catalunya de bracet amb C's, PePeros i membres de Vox. Els Pudents que es defineixen com de gènere nacional no binari, s'acaben afegint a la disbauxa torrats de vi espanyol i cantant el "Te quiero màs que a mi via"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa