Els Mossos d’Esquadra s’han de regir per un protocol de fa 12 anys per actuar en desnonaments per ocupacions de famílies vulnerables. És més, és un document de 29 pàgines on només surt un sol cop la paraula “desnonats”. De fet, esmenta els desnonaments només d’esquitllada, ja que es tracta d’un protocol genèric sobre situacions que afecten els menors. Així ho admet el mateix conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en una resposta presentada al Parlament de Catalunya a petició del diputat portaveu de la CUP a la comissió del ram, Xavier Pallicer, per un desnonament registrat a Barcelona el passat 3 de maig, que segons els cupaires es va fer sense ordre judicial. La informació ha deixat perplexos els cupaires, perquè implica utilitzar un sistema antiquat i poc específic en una de les situacions més polèmiques per a la societat catalana, els desnonaments de famílies vulnerables en què també participen les unitats antiavalots dels Mossos d’Esquadra.

Així, els Mossos d’Esquadra reconeixen que han d’aplicar un protocol que ni tan sols està pensat per a situacions de desnonament, sinó per a la col·laboració en situacions que hi pot haver conflicte entre els serveis socials d’infantesa i la policia. En concret, el document està articulat per a infants en desemparament o en situacions de risc per altres factors, entre els quals s’hi compten, entre molts altres, aquells que hagin estat “desnonats”.

Aquest cas no és l’únic en l’àmbit de desnonaments on s’utilitzen protocols o procediments desfasats. Només cal recordar que hi ha en vigor un protocol general de desnonaments de l’any 2013 que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es nega encara a reformar, tot i la insistència de diversos departaments de la Generalitat implicats.

Part de la resposta on Interior admet que no té un protocol específic per les famílies vulnerables/QS

Sense un protocol específic

“La PG-ME no disposa actualment d’un protocol específic d’actuació policial davant les situacions d’ocupacions d’habitatges de famílies vulnerables”, posa negre sobre blanc el conseller. En aquest context, aclareix que “en cas de trobar-hi menors d’edat que puguin estar en situació de risc o de desemparament s’actua d’acord amb el que preveu el protocol d’actuació de 18 de juny de 2010, un acord entre l’aleshores Secretaria d’Infància i Adolescència del Departament d’Acció Social i Ciutadania i la Direcció General de la Policia del Departament d’Interior, per “garantir la protecció dels infants i adolescents en situació de risc o desemparament”.

El document, al qual ha tingut també accés El Món, el firmaven, per part de la policia, un clàssic del departament d’Interior, Joan Delort, actual director general del servei de Prevenció i Extinció d’incendis, i Imma Pérez, aleshores responsable de la Secretaria d’Infància. De fet, aquest protocol regulava situacions com ara la “detecció de situacions de risc i desemparament”, el “suport policial en intervencions en conflictes”, “trasllats”, “escapoliments” o com gestionar el registre unificat de maltractament infantil, així com els menors i adolescents no acompanyats o casos d’abusos sexuals.

En cap cas, en aquest document hi ha una normativa específica sobre desnonaments vulnerables, sinó que es fa, segons Interior, una “assimilació per semblança”. De fet, no és fins un annex de la pàgina 23, on hi ha el detall de la possibilitat d’intervenció policial, en l’epígraf Context social i personal de l’infant. De fet, només és un apunt quan uns infants són “desnonats” o tenen una residència sense condicions de salubritat.

La part, minsa, del protocol, que cita d'esquitxallada els desnonaments per a vulnerables/QS
La part, minsa, del protocol, que cita d’esquitxallada els desnonaments per a vulnerables/QS

Protocols obsolets

Des del departament d’Interior entenen que aquests protocols ja estan desfasats. No només el que afecta a famílies vulnerables. El protocol específic d’actuació en operacions de desnonaments és del 2013 i, tot i la reforma proposada pel Govern, amb orientacions aportades pels Mossos d’Esquadra, Justícia, Benestar Social i ajuntaments, va ser rebutjada de ple per part del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos. Ara s’està treballant en un nou document, consensuat al Parlament, que equilibri les possibilitats legislatives, executives i sobretot del poder judicial.

La mateixa resposta del conseller Elena remarca que “en totes les intervencions policials per ocupació d’immobles en què es detectin situacions d’especial vulnerabilitat en les persones que l’ocupen es requereix de manera immediata, i amb caràcter previ a l’adopció de qualsevol mesura, la intervenció dels serveis socials de referència en el territori, per garantir l’assistència personal i social necessària i donar protecció a les persones que puguin quedar afectades per l’eventual desallotjament”.

El nou protocol, per exemple, sospesa la possibilitat d’evitar la presència de la Brigada Mòbil o de les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO) –també antiavalots– dels Mossos d’Esquadra en aquestes actuacions. Una decisió que Interior repeteix que no és per voluntat pròpia, sinó que són els jutges els que manen. En aquest sentit, recorden que el 90% de llançaments on hi participen les unitats d’ordre públic són a requeriment de l’autoritat judicial. De moment, però, fins que no hi hagi nou protocol, la policia es continuarà orientant per una guia de fa 12 anys que ni tant sols estava pensada per a aquestes situacions.

Capçalera del Protocol de l'any 2010 sobre infants en risc que aplica la policia per casos de famílies vulnerables/QS
Capçalera del Protocol de l’any 2010 sobre infants en risc que aplica la policia per casos de famílies vulnerables/QS

Més notícies
El conseller Joan Ignasi Elena i l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, amb el director general de la Policia Pere Ferrer, aquesta tarda a la capital del Bages/Quico Sallés

Interior enceta el desplegament de “proximitat” dels Mossos 

Notícia: Interior enceta el desplegament de “proximitat” dels Mossos 
Comparteix
El conseller Joan Ignasi Elena presenta a Manresa la primera de les deu comissaries d'una xarxa que vol crear sinergies amb les policies locals
Notícia: Interior enceta el desplegament de “proximitat” dels Mossos  - Mobile
El comissari Eduard Sallent en la seva compareixença al Parlament aquest matí acompanyat de Dolors Sabater/Parlament

Els Mossos defensen la necessitat dels projectils de foam per als antiavalots

Notícia: Els Mossos defensen la necessitat dels projectils de foam per als antiavalots
Comparteix
El comissari Eduard Sallent, número dos de cos, admet que l'actual model d'ordre públic està en crisi
Notícia: Els Mossos defensen la necessitat dels projectils de foam per als antiavalots - Mobile
Imatge d'arxiu d'un desnonament a Barcelona / ESM

Les claus de la futura llei antidesnonaments de Catalunya

Notícia: Les claus de la futura llei antidesnonaments de Catalunya
Comparteix
L'acord entre Junts i la PAH desbloqueja el text i introdueix diverses mesures per protegir les famílies vulnerables
Notícia: Les claus de la futura llei antidesnonaments de Catalunya - Mobile
Una unitat d'ARRO dels Mossos fa guàrdia/Mossos

Els Mossos han rebut més de 7.000 denúncies per ocupació il·legal el 2021

Notícia: Els Mossos han rebut més de 7.000 denúncies per ocupació il·legal el 2021
Comparteix
Les xifres disminueixen un 7% respecte el 2020
Notícia: Els Mossos han rebut més de 7.000 denúncies per ocupació il·legal el 2021 - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Bobalicon a setembre 22, 2022 | 21:56
  Bobalicon setembre 22, 2022 | 21:56
  Estimat amic Q. Sellès, no et confonguis, i no confonguis a la gent, un protocol de 12 anys pot esser perfectament correcte. Els periodistes us agrada fer servir l'expressió de negar la major. Jo et dic què en un desnonament la propietat té drets, encara que sigui un gran tenedor. Tu pots deixar viure algú a casa teva, però fins què tu vulguis. Ho has entès.
  • Icona del comentari de: Josep M a setembre 23, 2022 | 09:39
   Josep M setembre 23, 2022 | 09:39
   Un gran tenedor, tipus fons bulto, NO TE CAP DRET, cap ni un, el menjar, un sostre, i l'aire que respirem, NO ES POT ESPECULAR, estic en contra dels ocupes, però encara mes dels fons Bultors que acumulen propietats per tenirles buides, i pitjor encara, provinents de habitage public, pagats per tots nosaltres. Demagogia la justa, val?.
 2. Icona del comentari de: TSJC fora a setembre 22, 2022 | 22:51
  TSJC fora setembre 22, 2022 | 22:51
  El TSCJ s'està convertint en un problema per la societat, crec que tindriem que anar pensant en jubilar-lo.
 3. Icona del comentari de: Joan a setembre 23, 2022 | 04:36
  Joan setembre 23, 2022 | 04:36
  El que fa mes falta es un protocol per a identificar inmigrants illegals ocupant I fer el necessari per a deportarlos.
 4. Icona del comentari de: BOICOT ALS TORRONS a setembre 23, 2022 | 08:35
  BOICOT ALS TORRONS setembre 23, 2022 | 08:35
  https://www.racocatala.cat/noticia/56798/torrons-vicens-relega-catala-letiquetatge TURRONS VICENS, ELIMINA EL CATALA DEL ETIQUETATGE
 5. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 23, 2022 | 09:46
  Doctor Strangelove setembre 23, 2022 | 09:46
  Notícies sobre nens pobres a mi no m'interessen, jo amb el meu Ferrari sóc feliç. Doc

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa