El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha decidit aturar el nou protocol sobre desnonaments plantejat pel Govern, el que ha propiciat un nou xoc entre la Generalitat i el tribunal. El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha rebutjat el nou protocol i ha enviat una comunicació al Govern conforme s’ha de mantenir el protocol ja existent, que data del 2013.

Els arguments de Barrientos per aturar el nou protocol es basen en què “la legislació actual està canviant i està emmarcada dins l’excepcionalitat de la pandèmia de Covid”. El tribunal explica que ha comprovat que la legislació del 2013 ha aconseguit “en gran mesura” els objectius que platejava quan es va aprovar. Per això, assegura que les previsions legislatives vigents “aconsellen no avançar en un document nou que pretengui protocol·litzar l’actuació dels jutjats quan coneixen d’un procediment en què una persona o família pot perdre el seu habitatge”.

El president del TSJC demana tenir present les previsions del reial decret llei 11/2020, que regula la suspensió del procediment de desnonament i dels llançaments per a llars vulnerables sense alternativa residencial. Afegeix que s’han introduït modificacions que han permès regular la suspensió de llançament en altres supòsits i en aquells en què en cap cas s’escau. En aquest cas es preveu que l’òrgan judicial sol·liciti als serveis socials competents un informe que s’ha de trametre entre 10 i 15 dies per tal de valorar la situació de vulnerabilitat i s’identifiquin les mesures a aplicar. En vista de la documentació aportada i de l’informe de serveis socials, el jutge ha de dictar una interlocutòria en què ha de disposar, si s’escau, suspendre el llançament si es considerada acreditada la situació de vulnerabilitat i si ha de prevaldre o no la vulnerabilitat de l’arrendador.

L’acord del tribunal considera que el reial decret actual feia referència en un primer moment a l’estat d’alarma però s’ha anat prorrogant la seva vigència i assegura que “no és estrany pensar” que novament es prorrogarà aquesta possibilitat de suspensió dels llançaments més enllà del 31 d’octubre.

Per tot això, veu prudent no avançar en la redacció d’un nou protocol. El TSJC opta així per mantenir l’aplicació dels protocols subscrits pel TSJC en aquesta matèria, amb observança “estricta” a les mesures de caràcter social i econòmic aprovades pels reials decrets de protecció de persones vulnerables davant la pèrdua d’habitatge.

El Govern demana una reunió

Davant la decisió del TSJC, el Govern ha presentat una nova proposta consensuada dins la comissió interdepartamental anomenada Grup de treball per a la garantia del dret a l’habitatge. Aquesta proposta també s’ha de traslladar als operadors jurídics i al món local per tenir el màxim suport possible.

El 21 de gener es va reunir per primera vegada la Comissió de seguiment del protocol de diligències de llançament dels partits judicials de Catalunya, creada el 2013. D’aquella trobada telemàtica es va concloure que s’actualitzaria el protocol integrant els departaments d’Interior, Territori i Sostenibilitat i la direcció general d’Afers Socials. També es va acordar potenciar la cooperació institucional perquè la informació arribi amb més facilitat tant als Mossos d’Esquadra com als serveis socials.

A banda, el Govern ha demanat una reunió amb Barrientos per poder abordar aquesta renovació, que segons l’executiu de Pere Aragonès “pot ajudar a detectar els casos de precarietat econòmica i vulnerabilitat quan comenci un procediment per impagament”. D’aquesta manera, no caldria esperar a què el cas estigui judicialitzat i a punt d’executar-se.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Marta a octubre 20, 2021 | 19:23
  Marta octubre 20, 2021 | 19:23
  Fot fàstic estar i viure entre tanta merda institucional feixista ...
 2. Icona del comentari de: adolf a octubre 20, 2021 | 19:41
  adolf octubre 20, 2021 | 19:41
  Doncs es molt fàcil, que pagui el govern un habitatge amb càrrec als pressupostos i no passi el problema als propietaris, que clar, es el mes fàcil.
  • Icona del comentari de: De los presupuestos no a octubre 20, 2021 | 22:03
   De los presupuestos no octubre 20, 2021 | 22:03
   Nada de eso a cargo de los presupuestos - que los políticos se lo descuenten de los sueldos altísimos que tienen ya que son ellos que hacen las leyes.
 3. Icona del comentari de: Eloi a octubre 21, 2021 | 00:30
  Eloi octubre 21, 2021 | 00:30
  L'argument té solta perquè deixa el vulnerable a cura de l'administració. Les normatives que el carreguen al propietari són abusives, injustes i inadmissibles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa