El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos defensen la necessitat dels projectils de foam per als antiavalots
  • CA

Els projectils de foam s’han de mantenir. Aquesta és la tesi de l’actual prefectura dels Mossos d’Esquadra. Així ho ha assegurat el cap de la Comissaria General de Recursos Operatius dels Mossos d’Esquadra, Miquel Hueso, de qui pengen les unitats especialitzades en ordre públic de la policia catalana com la Brigada Mòbil, la famosa Brimo, i les Àrees Regionals de Recursos Operatius, les ARRO. Hueso ha participat aquest matí a la sessió de la comissió d’Estudi del Model Policial al Parlament.

Hueso ha demanat que es mantinguin els projectils de foam com a eina dels efectius d’ordre públic. “És l’únic que ens permet mantenir la distància amb els manifestants quan hi ha atacs a la línia policial”, ha assegurat. D’aquesta manera ha defensat una de les eines més polèmiques de l’arsenal dels Mossos d’Esquadra. La insistència de Hueso quadra amb les exposicions de la resta de comandaments que han passat aquest matí per la comissió. Així el número dos de la Prefectura, el comissari Eduard Sallent, ha proposat sobretot millorar “tecnològicament” el sistema de contenció a distància de les manifestacions.

L'Intendent Hueso, en un moment de la seva compareixença al Parlament
L’Intendent Hueso, en un moment de la seva compareixença al Parlament

“Un sistema en crisi”

Precisament, la primera compareixença ha estat la del comissari Sallent, que ha emfatitzat als diputats d’un dels riscos principals del control de l’ordre públic. Sallent ha avisat de les “limitacions” que té el model de contenció actual davant la nova tipologia de protestes. De fet, ha marcat com data clau del canvi,, les protestes de l’Octubre de 2017. “Aleshores hi va haver un canvi de model de protestes que va comportar un tipus de desordres en una societat més tensionada i amb un nivell més gran d’ús de la violència”.

En aquest sentit, el comissari ha subratllat que la “concurrència i durada de les protestes” entrebanquen la capacitat policial. Un model pensat per a manifestacions més puntuals o més breus en el temps i l’espai. De fet, Sallent ha raonat que actualment la Brimo o les ARRO es poden veure limitades davant una ofensiva de protestes. Un exemple, va ser durant les protestes postsentència de l’any 2019 que van posar al límit els recursos operatius dels Mossos. D’aquesta manera ha reconegut que el “model de distància” està en crisi. Així que Sallent ha reclamant una “reformulació” del model i sistema d’ordre públic. El neguit de l’actual prefectura és troba un sistema que permeti assegurar les condicions òptimes pels manifestants i prevenir i assegurar la integritat dels agents de les unitats antiavalots.

Tecnologia i foam

Davant la transformació de les protestes, Sallent ha destacat el canvi de paradigma que suposa enfrontar-se a una “massa inert” a un col·lectiu amb “connectivitat” amb capacitat per prendre decisions al moment i de fàcil transmissió. Les tecnologies i les xarxes socials o de missatgeria encriptades permeten, segons la policia, que els organitzadors d’una protesta “puguin prendre decisions compartides i coordinades”. Una situació que dificulta molt l’actuació policial amb els recursos actuals. D’aquí que es defensi el FOAM com un sistema de seguretat, més precís que les bales de goma, per mantenir la distància i permetre la dispersió.

“Cal una modernització i actualització tecnològica”, ha insistit Sallent. Una tesi que també ha abonat l’intendent Josep Saumell, que han informat de l’intent de compra de càmeres per a les llançadores i les escopetes o sistemes més eficaços de traçabilitat. Ara bé, han reconegut que no se’n surten perquè no troben cap instrument similar al mercat. En aquest marc, els diferents comandaments que han comparegut asseveren que la tecnologia pot ajudar a complir amb l’eficàcia, la legalitat i la legitimitat del cos amb més transparència i rendició de comptes. Fins i tot, han plantejat una reflexió de filosofia política tot llançant la idea que “pensar en un model d’ordre públic és també pensar quins límits de desordre una societat està disposada a tolerar”.

Antiavalot disparant projectils de foam a la protesta per Hasél / Jordi Borràs
Antiavalot disparant projectils de foam a la protesta per Hasél / Jordi Borràs

Més notícies
Mossos antiavalots disparant projectils de foam al voltant de la barricada encesa a Pau Claris amb Urquinaona l'endemà de la vaga general del 18-A / Jordi Borràs
Els Mossos disparen el foam més a prop del que recomana el fabricant
Notícia: Els Mossos disparen el foam més a prop del que recomana el fabricant
Comparteix
B&T estableix un mínim de 30 metres per evitar lesions severes, però la policia permet disparar a 20 metres
Part de l'escena del vídeo on es constata el noi ferit pel projectil de foam/Quico Sallés
Els Mossos admeten que un “foam rebotat” va deixar sense testicle un manifestant
Notícia: Els Mossos admeten que un “foam rebotat” va deixar sense testicle un manifestant
Comparteix
Un informe d’Afers Interns aclareix el sinistre registrat durant les protestes pel consell de ministres del 21D del 2018 a Barcelona
Els Mossos disparen projectes de FOAM
Els comuns s’avancen i porten al Parlament la moratòria de les bales de foam
Notícia: Els comuns s’avancen i porten al Parlament la moratòria de les bales de foam
Comparteix
També reclama la revisió del protocol en considerar que l'acord CUP-ERC no rutlla
Antiavalot disparant projectils de foam a la protesta per Hasél / Jordi Borràs
El Parlament debat el foam abans de crear la comissió d’ordre públic
Notícia: El Parlament debat el foam abans de crear la comissió d’ordre públic
Comparteix
ERC i Junts presenten esmenes per rebaixar les presses dels comuns per aplicar una moratòria

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 09, 2022 | 18:20
    Doctor Strangelove setembre 09, 2022 | 18:20
    És normal s'ha de defensar contra tots aquests hiperventilats que cremen contenidors i llençen objectes de tot tipus. Doc.
  2. Icona del comentari de: Fartes del mossos a setembre 09, 2022 | 18:51
    Fartes del mossos setembre 09, 2022 | 18:51
    ERROR, El que esta en crisis, es el model de selecció/formació del personal, molts mossos d'extrema, racistes, homofobs, i delinquents varis, i que dediquen molts mes recursos a perseguir ciutadans per manifestarse, que els autentinc delinquents, no es un opinió, son els fets que veiem dia si dia tambe. sou la classe mes baixa d'un ser humà.
  3. Icona del comentari de: almogaver.cat a setembre 09, 2022 | 20:13
    almogaver.cat setembre 09, 2022 | 20:13
    Tindre sort aviu Sr. Morales? La nostra policia no es pot basar com l'espanyola amb gent sense escrúpols i p[oca cultura. La policia Catalana ha de ser (en la meva opinio) com el malloqui Sr. Sellarès la crear i entrenar, a model de la d'Israel. Tinguem sempre present que els manifestants, no són enemics a exterminar. Són catalans is'ha de reconduir i neutralitzar la seva rauxa o indisciplina, de forma civilitzada. La Policia catalana és, o (hauria de ser) una policia vocacional i amb voluntat de servir i emparar la població, inclosa la conflictiva (en la mesura que es possible) els díscols i maleducats, sempre poden anar a la "competencia" que a més a més No tenen: "Porque hablar Catalang" I l'odiar Catalunya, és un: "Merito"
  4. Icona del comentari de: Josep a setembre 09, 2022 | 20:55
    Josep setembre 09, 2022 | 20:55
    Enemics
  5. Icona del comentari de: Vendetta a setembre 09, 2022 | 21:47
    Vendetta setembre 09, 2022 | 21:47
    El diumenge no pasareu fred
  6. Icona del comentari de: CAT a setembre 09, 2022 | 21:58
    CAT setembre 09, 2022 | 21:58
    Perque, per a treure ulls? S'ha de ser responsable per portar aquests tipus d'arma i al final resulten un perill. Armes que immobilitzin si. Que matin o treguin ulls no. I càmeres incorporades i obligatories a tots els agents mentres estiguin de servei. Això es el que s'ha de promoure i necesitem dins una Catalunya independent.
  7. Icona del comentari de: El cit campejador a setembre 09, 2022 | 22:03
    El cit campejador setembre 09, 2022 | 22:03
    Dentro de poco les llamarán fascistas
    • Icona del comentari de: Tip de mossos de VOX a setembre 10, 2022 | 00:19
      Tip de mossos de VOX setembre 10, 2022 | 00:19
      Tu llegeixes poc, fa temps que els hi diem que ho son, de fexistes,
  8. Icona del comentari de: Treieu-vos les quatre barres del pit, colla de traïdors. a setembre 09, 2022 | 23:10
    Treieu-vos les quatre barres del pit, colla de traïdors. setembre 09, 2022 | 23:10
    Mai parleu de per què i quí dona les ordres per posar "ordre" a la colònia. Defensseu els fatxes a les manifestscións. No deteniu als fatxes amb pals de les manis (estan filmats i si volguéssiu ja estarien a la presó), ni als polis espanyols que els protegeixen(també filmats), ni als secretes que detenen gent aleatòrisment arrossegant-la pels cabells(també filmats). De que collons ens parleu als catalans? Obeiu la fiscafina i obriu la boca quan encara no heu anat a la Comisaria de Via Laietana a detenir als polis torturadors. Que collons ens expliqueu? Treieu-vos les quatre barres del pit, colla de traïdors. Sou un insult a Catalunya.
  9. Icona del comentari de: Juan Fernando a setembre 10, 2022 | 10:17
    Juan Fernando setembre 10, 2022 | 10:17
    Supongo que serua mas divertido para ellos tirar con bala, total ni tienen neuronas ni escrupulos y el chute de quetamina lo cura todo
  10. Icona del comentari de: Le Roy d'Effrayeur a setembre 10, 2022 | 20:41
    Le Roy d'Effrayeur setembre 10, 2022 | 20:41
    Aixi doncs contra boles de foam, coctels Molotov?.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa