El Parlament debat el foam abans de crear la comissió d’ordre públic

El portaveu d’Interior al Parlament dels Comuns, Marc Parés, manté viva la proposta de resolució per la moratòria de les bales de foam dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra. Un text que signa i que aquest dimecres votarà la comissió d’Interior de la cambra catalana. Abans hi haurà un debat previ per les esmenes, conjuntes d’ERC i JxCAT, que rebaixen l’expectativa de la proposta a pocs dies que es constitueixi la comissió d’estudi sobre el model policial.

Es tracta d’una proposta amb què els Comun demanen la moratòria de l’ús de foam i la revisió dels protocols fins que culminin els treballs de la comissió d’estudi sobre el model policial aprovada el passat 21 de juliol al Parlament. De fet, la resolució que dimecres es votarà es va presentar la mateixa tarda que el plenari va aprovar-ne la creació. La resolució també demana “modificar el protocol d’utilització de les llançadores“. La maniobra dels Comuns estava emmarcada en la interpretació que l’acord entre la CUP i ERC havia quedat aturada quan no en “paper mullat”, segons la formació esquerrana. En aquest sentit, volen constatar si hi ha acord per aturar el foam mentre no acabin els treballs de la comissió.

El diputat de CatECP Marc Parés, durant la seva intervenció al ple del Parlament/ACN

En aquest marc, la resolució recorda que el passat mes d’abril es va fer públic el protocol que regula l’ús de les llançadores de projectils viscoelàstics i alhora ho connecta amb la comissió que s’ha aprovat sobre el model policial però que encara no s’ha constituït. Una comissió que en un any ha de revisar el model d’ordre públic i l’ús de les diferents eines i tècniques policials. “Mentre aquesta comissió no elabori les seves conclusions, el cos dels Mossos d’Esquadra podria continuar utilitzant les llançadores de projectils viscoelàstics d’acord amb el protocol vigent, fet que suposa un risc evident per a les persones”, apunta el text.

En aquest sentit, els comuns reclamen establir aquesta moratòria i també “modificar el protocol d’utilització de les llançadores de 40mm i dels seus projectils per tal que, en cap cas, puguin disparar-se aquests projectils per sobre la cintura; hagin d’utilitzar-se sempre amb l’autorització de la persona que exerceix el comandament del dispositiu, quedi perfectament registrada la traçabilitat del seu ús i sigui obligatori avisar a la ciutadania abans de la seva utilització”.

Però per la seva banda, ERC i Junts proposen modificar el text i rebaixar-ne la intencionalitat. Així la idea de republicans i junters és “revisar l’ús del foam” i no aturar-lo fins que no hi hagin conclusions de la comissió. En aquesta línia plantegen “mantenir mentrestant el compliment de la Resolució 476/X del 2013 del Parlament, que hauria de ser l’eix regulador de l’ordre públic fins que el Parlament dictamini unes noves conclusions”. És a dir, es remeten a les conclusions de la comissió d’estudi que va retirar de l’arsenal dels Mossos les bales de goma i regulava l’ús dels projectils de foam.

L’esmena sobre les llançadores ERC i JxCAT exposen que s’hauria de “vetllar” per tal que únicament puguin disparar-se aquests projectils per sobre la cintura en els casos que contempla el procediment intern de treball; hagin d’utilitzar-se amb l’autorització de la persona que exerceix el comandament del dispositiu en els casos que contempla el procediment intern de treball, quedi perfectament registrada la traçabilitat del seu ús i sempre que sigui possible avisar la ciutadania abans de la seva utilització”.

Bales de foam i ulls gegants en la protesta al Camp Nou
Bales de foam i ulls gegants en la protesta al Camp Nou

Comentaris

    ¿Y PÁ QUÉ? Octubre 26, 2021 | 14:04
    I PA QUÉ? Si desprès vindran los aporellos del GOBIERNO español que DEFENSA amb els seus VOTS ERC, ens dispararan a on voldran, faran saltar ulls i el que els peti? Qui es creu aquest govern que no serveix per a res i FA DE REPRESSOR i denuncia als propis ciutadans nobles, honestos i dignes? Ningú s'ho empassa, ja.
    ¿Y PÁ QUÉ? Octubre 26, 2021 | 14:35
    I PA QUÉ? Si desprès vindran los aporellos del GOBIERNO español a qui DEFENSA amb els seus VOTS ERC, ens dispararan a on voldran, faran saltar ulls i el que els peti? Qui es creu aquest govern que no serveix per a res i FA DE REPRESSOR i denuncia als propis ciutadans nobles, honestos i dignes? Ningú s'ho empassa, ja.

Nou comentari