El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els comuns s’avancen i porten al Parlament la moratòria de les bales de foam

Els Comuns ja no volen esperar. La formació de Jessica Albiach ha registrat aquesta tarda una proposta de resolució en la que porta al Parlament la moratòria de l’ús de foam i la revisió dels protocols fins que culminin els treballs de la comissió d’estudi sobre el model policial que aquesta tarda s’ha aprovat al Parlament. La resolució, inspirada pel portaveu de la formació d’Interior, el diputat Marc Parés, i a la que ha tingut accés El Món, també demanava “modificar el protocol d’utilització de les llançadores“. La maniobra dels Comuns està emmarcada en interpretar que l’acord entre la CUP i ERC ha quedat aturada quan no en “paper mullat”, segons la formació esquerrana.

El text recorda que en els “darrers mesos” s’han hagut de “lamentar lesions greus de ciutadans i ciutadanes com a conseqüència de l’impacte de projectils viscoelàstic (foam) disparats per part d’agents del Cos dels Mossos d’Esquadra, entre elles la pèrdua d’un ull el passat 17 de febrer de 2021 en les manifestacions de protesta per l’empresonament de Pablo Hasél”. També fa referència a les lesions durant les mobilitzacions del mes d’octubre de 2019, de protesta per la sentència del Tribunal Suprem.

El diputat de CatECP Marc Parés, durant la seva intervenció al ple del Parlament/ACN

En aquest marc, la resolució recorda que el passat mes d’abril es va fer públic el protocol que regula l’ús de les llançadores de projectils viscoelàstics i alhora ho connecta amb la comissió que s’ha creat sobre el model policial. Una comissió que en un any ha de revisar el model d’ordre públic i l’ús de les diferents eines i tècniques policials. “Mentre aquesta comissió no elabori les seves conclusions, el cos dels Mossos d’Esquadra podria continuar utilitzant les llançadores de projectils viscoelàstics d’acord amb el protocol vigent, fet que suposa un risc evident per a les persones”, apunta el text.

En aquest sentit, els comuns reclamen establir aquesta moratòria i també “modificar el protocol d’utilització de les llançadores de 40mm i dels seus projectils per tal que, en cap cas, puguin disparar-se aquests projectils per sobre la cintura; hagin d’utilitzar-se sempre amb l’autorització de la persona que exerceix el comandament del dispositiu, quedi perfectament registrada la traçabilitat del seu ús i sigui obligatori avisar a la ciutadania abans de la seva utilització”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a juliol 22, 2021 | 08:39
    ciutadà juliol 22, 2021 | 08:39
    Si, però mentrestant quiha rebut ha rebut

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa