El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cambray posa en marxa Sensei, el ‘MIR’ dels professors novells

El conseller d’Educació, Josep Gonzalez Cambray, ha anunciat la posada en marxa del programa pilot Sensei -que adopta el nom del japonès, mestre o mentor- per a la formació dels professors novells, una mena de MIR per al sector educatiu. En un acte aquest dilluns al Born, el conseller ha explicat el funcionament d’aquest programa basat en la premissa “mestres que acompanyen a mestres” i l’objectiu de promoure la capacitació professional dels docents novells de primer any. Sensei els ha de preparar per ser més autònoms i tenir més impacte en l’alumnat i constarà de seminaris, experiències pràctiques, reflexió, codocència i un feedback constant dels mentors.

Cambray ha destacat que aquesta proposta no és “aïllada”, sinó que molts països de la Unió Europea i la UNESCO veuen les polítiques de desenvolupament professional dels professors com un “pilar clau” en el sistema educatiu. Per això Sensei permetrà que persones que ja estan fent la funció de docents acompanyin als nous que s’incorporen i els ajudin a desenvolupar el perfil professional que necessita el sistema. Fonts del departament apunten que en aquest programa pilot hi estan implicats sindicats, universitats i diversos actors de la comunitat educativa, amb l’objectiu de garantir que els docents assoleixin les competències, es millorin els resultats educatius globals i la satisfacció laboral i de benestar docent. Aquestes mateixes fonts apunten que els països amb millors resultats acadèmics tenen programes com Sensei i que 19 dels 27 estats membre de la Unió Europea tenen residències docents.

El conseller d'Educació, Josep González-Cambray / ACN
El conseller d’Educació, Josep González-Cambray / ACN

El funcionament de Sensei els primers dos anys

Aquesta prova pilot es desenvoluparà a l’escola pública, ja que estarà finançada per la Unió Europea en el marc del Programa de Catalunya 2023-2025 del Fons Social Europeu Plus i aquests diners no poden anar destinats a la concertada. Per compensar-ho, la conselleria està buscant la manera de fer que els professors novells de la concertada puguin tenir una experiència semblant. Pel que fa a Sensei, serà un programa experimental d’una durada de dos anys en els quals s’estudiarà com podria funcionar a gran escala.

La prova es farà en 60 centres formadors seleccionats que hagin demostrat experiència prèvia en la formació i una estratègia al respecte que garanteixi un bon acompanyament als nous docents. Hi haurà un total de 85 mentors que tindran un pes molt important en Sensei i als quals se’ls alliberarà de mitja jornada lectiva perquè puguin atendre els seus pupils, que seran un màxim de 3.

D’aquesta manera, 500 docents novells que portin menys de 3 mesos a la borsa es podran beneficiar d’aquesta primera prova. En el primer curs d’aplicació, el 2023/2024 se’n beneficiaran 250 -150 de primària i 100 de secundària- i en el segon, el 2024/2025, uns altres 250. Com a recompensa es certificaran els participants del programa 250 hores de formació i els efectes d’haver superat el curs d’iniciació a la tasca docent.

Més notícies
El conseller d'Educació, Josep González Cambray, al Parlament / ACN

Cambray defensa que ha fet “tots els possibles” per evitar la vaga

Notícia: Cambray defensa que ha fet “tots els possibles” per evitar la vaga
Comparteix
Vilagrà aposta per reforçar els serveis públics per fer front a les mobilitzacions
Notícia: Cambray defensa que ha fet “tots els possibles” per evitar la vaga - Mobile
El conseller d'Educació, Josep González Cambray, al Parlament / ACN

Cambray mou fitxa per evitar la vaga millorant els sous a l’FP

Notícia: Cambray mou fitxa per evitar la vaga millorant els sous a l’FP
Comparteix
Cambray ha enviat un document als sindicats on desgrana tres noves propostes per intentar evitar la vaga de professors del 25 i 26 de gener
Notícia: Cambray mou fitxa per evitar la vaga millorant els sous a l’FP - Mobile
El conseller d'Educació, Josep González Cambray, al Parlament / ACN

Cambray acusa el TSJC de “sortejar” la llei del català per aplicar el 25%

Notícia: Cambray acusa el TSJC de “sortejar” la llei del català per aplicar el 25%
Comparteix
El conseller assegura que és l'últim recurs del TSJC després que no hagi pogut tombar el marc normatiu dissenyat pel Govern
Notícia: Cambray acusa el TSJC de “sortejar” la llei del català per aplicar el 25% - Mobile
El conseller d'Educació, Josep González Cambray, al Parlament / ACN

Cambray s’obre a consensuar l’avançament del pròxim curs escolar

Notícia: Cambray s’obre a consensuar l’avançament del pròxim curs escolar
Comparteix
El conseller ha anunciat una avaluació externa de la mesura i portarà els resultats al Consell Escolar per decidir si calen millores
Notícia: Cambray s’obre a consensuar l’avançament del pròxim curs escolar - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: ERC educació per genteta d'esquerres, okupes i drogates a gener 30, 2023 | 19:42
  ERC educació per genteta d'esquerres, okupes i drogates gener 30, 2023 | 19:42
  Abaixar el nivell, amb professors ineptes, es ERC. Es normal, la gent preparada no vota la immundicia ERC, un club de rabassaires i ganduls. Les persones llestes no poden esser ensenyades per someres
  • Icona del comentari de: Docent a gener 30, 2023 | 23:41
   Docent gener 30, 2023 | 23:41
   T'has passat tres universos. No tens ni idea del què parles
  • Icona del comentari de: Abstencionista convençut. a gener 31, 2023 | 08:15
   Abstencionista convençut. gener 31, 2023 | 08:15
   Les persones llestes no van a votar. És completament inútil i es legitimen les malvestats que puguin comèter els polítics.
 2. Icona del comentari de: propaganda a gener 30, 2023 | 21:37
  propaganda gener 30, 2023 | 21:37
  Propaganda per, en mig de la vaga, fer creure a la gent que la Conselleria serveix per alguna cosa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa