El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TC tomba el recurs del PP contra la llei de l’avortament

Cop de força de la majoria progressista del Tribunal Constitucional. Aquest matí, l’alta magistratura ha decidit tombar el recurs del Partit Popular contra la llei de l’avortament de l’época del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de l’any 2010. Una decisió, però que no amaga la divisió ideològica del tribunal. El ponent de la sentència, Enrique Arnaldo, que es deliberava en el plenari d’avui s’ha quedat més sol que la una sense el suport del que s’anomena el “col·legi dels magistrats” que han apostat per desestimar el recurs dels populars.

Davant la negativa del magistrat Arnaldo de redactar una nova resolució en aquest cas desestimatòria, atenent els criteris de la majoria dels seus companys de toga, el president del Tribunal Constitucional l’ha apartat. Així que, segons ha informat el mateix tribunal, Cándido Conde-Pumpido ha nomenat la recent vicepresidenta, Immaculada Montalbán per que escrigui una nova resolució que desestimi el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel PP.

Un article, la clau

Segons detallen fonts del Tribunal, la clau de volta de tot plegat ha estat l’article 17 de la llei Orgànica 2/2010 de 3 de març de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs. Un article que establia que la manera d’informar a la dona a través d’un sobre tancat no deixa clar el seu consentiment. Ara bé, la resta de la llei quedava idèntica. Ara bé, els set magistrats progressistes volien un aval al text legislatiu sense embuts ni traves, d’aquí el canvi de ponent a la recerca d’una confirmació de la llei que feia gairebé 13 anys que esperava la resolució del recurs.

En total, el recurs que va ser coordinat per l’exministre de Defensa Federico Trillo, impugnava un total de 8 articles. Entre aquests preceptes s’hi comptava el que establia la possibilitat d’avortar les 14 primeres setmanes d’embaràs per decisió de la mare. Una impugnació que argumentaven amb la doctrina del mateix Tribunal Constitucional que demanava ponderar els drets del que ha de néixer (nasciturus) i els de la mare. El PP entenia que el fetus quedava absolutament desprotegit. Els populars també impugnaven l’avortament entre les menors i majors de 16 anys sense el consentiment dels pares; els límits a l’objecció de consciència del personal sanitari i l’ensenyament reglat de salut sexual des d’una perspectiva de gènere.

Més informació en breu

Més notícies
Els quatre nou magistrats del Tribunal Constitucional en la seva presa de possessió: María Luisa Segoviano, César Tolosa, Juan Carlos Campo i Laura Díez | ACN (Pool EFE / Ballesteros)
El TC accepta l’abstenció de la magistrada catalana en el recurs del 25%
Notícia: El TC accepta l’abstenció de la magistrada catalana en el recurs del 25%
Comparteix
Laura Díez havia de ser la ponent, però va demanar no participar en el cas per haver signat dictàmens en contra de la imposició de castellà al Consell de Garanties Estatutàries
El president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, amb el seu conseller de Salut, Alejandro Vázquez | Europa Press
Mañueco respon a Sánchez i nega canvis en el protocol antiavortament
Notícia: Mañueco respon a Sánchez i nega canvis en el protocol antiavortament
Comparteix
El president de Castella i Lleó lamenta el requeriment de Sánchez i apunta cap a Catalunya
El ministre de Presidència, Félix Bolaños, en una roda de premsa / ACN
La Moncloa anirà al TC si Castella i Lleó aprova el pla antiavortament de Vox
Notícia: La Moncloa anirà al TC si Castella i Lleó aprova el pla antiavortament de Vox
Comparteix
El govern espanyol envia un requeriment d'incompetència per evitar que el partit ultra tiri endavant el polèmic protocol "provida"
El jutge Cándido Conde-Pumpido és el nou president Tribunal Constitucional / Europa Press
Conde-Pumpido, nou president del TC amb el bloc progressista dividit
Notícia: Conde-Pumpido, nou president del TC amb el bloc progressista dividit
Comparteix
L'exfiscal ha aconseguit els sis vots necessaris i s'imposa a María Luisa Balaguer, que havia donat la raó als presos polítics en vots particulars

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa