El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TC accepta l’abstenció de la magistrada catalana en el recurs del 25%

El ple de Tribunal Constitucional (TC) ha acceptat l’abstenció de la magistrada catalana Laura Díez, que va demanar no participar en el recurs de Vox contra el decret de la Generalitat per esquivar la imposició d’un 25% de castellà a les escoles catalanes. Abans de formar part del TC, Díez era vicepresidenta del Consell de Garanties Estatutàries i va signar diversos dictàmens que rebutjaven aplicar percentatges concrets al sistema educatiu català.

El TC ha de debatre el recurs de súplica interposat pel partit ultra després que el primer recurs fos rebutjat el passat 16 de novembre. Vox vol que el Tribunal Constitucional anul·li el decret de la Generalitat 6/2022 que fixa els criteris que han de tenir els projectes lingüístics dels centres educatius catalans. El text estableix la “inaplicació de paràmetres numèrics, proporcions o percentatges en l’ensenyament i l’ús de les llengües” i deixa la porta oberta a oferir més matèries en castellà en els centres segons el seu entorn sociolingüístic.

Els quatre nou magistrats del Tribunal Constitucional en la seva presa de possessió: María Luisa Segoviano, César Tolosa, Juan Carlos Campo i Laura Díez | ACN (Pool EFE / Ballesteros)
Els quatre nou magistrats del Tribunal Constitucional en la seva presa de possessió: María Luisa Segoviano, César Tolosa, Juan Carlos Campo i Laura Díez | ACN (Pool EFE / Ballesteros)

Ofensiva de la dreta per tombar la llei catalana que esquiva el 25%

Díez ha demanat abstenir-se en tots els recursos que afecten el decret mencionat i la llei sobre l’ús de les llengües oficials a les escoles catalanes. El PP i Cs també han presentat recursos per tombar la regulació que busca esquivar la intromissió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en el sistema educatiu català. Malgrat la normativa vigent, el TSJC ha continuat emetent resolucions que obliguen escoles concretes a impartir més castellà en aules on alguna família així ho ha reclamat.

A banda de l’abstenció de Díez, el ple del TC també ha apartat l’exministre de Justícia Juan Carlos Campo, nomenat en l’última renovació del tribunal a proposta del govern espanyol, de les deliberacions de set recursos. Quatre dels recursos estan vinculats a decisions de la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, amb qui Campo té una estreta “relació personal”.

Més notícies
Els quatre nou magistrats del Tribunal Constitucional en la seva presa de possessió: María Luisa Segoviano, César Tolosa, Juan Carlos Campo i Laura Díez | ACN (Pool EFE / Ballesteros)
La magistrada del TC que va rebutjar el 25% s’abstindrà en el recurs
Notícia: La magistrada del TC que va rebutjar el 25% s’abstindrà en el recurs
Comparteix
Havia signat dictàmens com a vicepresidenta del Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya que rebutjaven aplicar percentatges en l'aprenentatge
El conseller d'Educació, Josep González Cambray, al Parlament / ACN
Cambray acusa el TSJC de “sortejar” la llei del català per aplicar el 25%
Notícia: Cambray acusa el TSJC de “sortejar” la llei del català per aplicar el 25%
Comparteix
El conseller assegura que és l'últim recurs del TSJC després que no hagi pogut tombar el marc normatiu dissenyat pel Govern
Una imatge d'Impulso Ciudadano en una campanya pel Palau de la Generalitat/Impulso Ciudadano
L’entitat del 25% de castellà va fer llistes de catalanitat segons els cognoms del 21-D
Notícia: L’entitat del 25% de castellà va fer llistes de catalanitat segons els cognoms del 21-D
Comparteix
Un 'estudi' d’Impulso Ciudadano pretenia posar xifres a “la representativitat” dels noms que presentava cada partit per demostrar que els independentistes eren els més allunyats de la societat
Pare i fill en la manifestació de Som Escola en defensa de la immersió lingüística i l'escola en català / Jordi Borràs
El TSJC tomba un nou recurs del Govern i manté el 25% de castellà a dues escoles més
Notícia: El TSJC tomba un nou recurs del Govern i manté el 25% de castellà a dues escoles més
Comparteix
El tribunal argumenta que les lleis aprovades no anul·len ni contradiuen les mesures cautelars aplicades en una trentena de centres

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Esteve a febrer 08, 2023 | 08:29
    Esteve febrer 08, 2023 | 08:29
    Amb aquestes cares ja paguen aquestes togues feixistes.Ni aquestes rates franquistes ni ningú ens diran com hem de parlar...teniu merda en comptes de cervell togues ñordes.El vostre país és ñordia foteu se'l al cul. Visca Catalunya lliure i independent
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 08, 2023 | 08:54
    Gonzalo febrer 08, 2023 | 08:54
    Si hay que retorcer las leyes se retuercen coño, la ley somos nosotros.
  3. Icona del comentari de: Ricard a febrer 08, 2023 | 09:28
    Ricard febrer 08, 2023 | 09:28
    És normal que qui avantposa els interessos estrangers sobre els catalans quan calgui decidir sobre el que afecta a Catalunya es retiri per no danyar els interessos estrangers. Ser català sovint és difícil. I per poder que ets català se n'ha de ser sempre, a casa amb els amics i als tribunals que calgui. La magistrada, queda clar, que no ho ha aconseguit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa