El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Gazprom talla el subministrament de gas rus a Lituània
  • CA

L’empresa de gas rus Gazprom ha anunciat aquest dissabte la suspensió del subministrament de gas a Letònia “a causa de la violació de les condicions per a la selecció de gas“, segons ha fet saber l’empresa en el seu compte de Telegram, sense donar ara com ara més detalls. Les dades d’aquest dissabte de l’operador letó de transmissió de gas Conexus també confirmen una reducció a menys de la meitat del subministrament de gas des de procedent de Rússia, segons detalla la seva pàgina web.

Rússia ha suspès recentment els lliuraments de gas a diversos països de la UE, inclosos Polònia i Bulgària, davant la seva negativa a pagar en rubles, una regulació anunciada pel president rus Vladimir Putin havia presentat com a reacció a les sancions de la UE contra Rússia.

Bulgària i Polònia també sense subministrament de Gazprom

Concretament, el 27 d’abril, Gazprom va anunciar que havia suspès per complet el subministrament de gas a l’empresa búlgara Bulgargaz i a la polonesa PGNiG. El 21 de maig es va donar a conèixer la suspensió del subministrament l’empresa finlandesa Gasum es va detenir pel mateix motiu. A continuació, es van detenir els lliuraments a la danesa Orsted, l’holandesa GasTerra i Shell Energy Europe. Els pagaments fins llavors es feien habitualment en euros o dòlars.

El govern de Letònia, que no ha reaccionat de moment a havia declarat recentment la seva intenció de suspendre les importacions de gas rus per complet a partir de gener de 2023 en resposta a la guerra russa contra Ucraïna. No obstant això, l’any passat, Letònia encara comprava al voltant del 90 per cent del seu gas a Moscou.

El president de Rússia, Vladímir Putin, durant una reunió telemàtica amb el seu govern / DPA

Retallada del 20% a Europa

També cal recordar que la companyia va reduir dràsticament el dimecres els lliuraments de gas a Europa a través del gasoducte Nord Stream a al voltant del 20 per cent de la seva capacitat. L’empresa gasista letona Latvijas Gaze ha anunciat recentment que està comprant gas en euros a Rússia, però no a Gazprom. L’empresa no ha revelat el nom del nou subministrador. Gazprom té un 34 per cent de les accions de Latvijas Gaze.

Alemanya, un dels països més afectats per la reducció, argumenta que els talls són simplement un càstig de Rússia per les sancions. “Intenta afeblir el gran suport a Ucraïna i obrir una bretxa en la nostra societat. Per a això, agita la incertesa i fa pujar els preus. Estem contrarestant això amb unitat i acció enfocada. Estem prenent precaucions per a passar l’hivern”, ha lamentat Habeck.

La Unió Europea en el seu conjunt, sobretot Alemanya, depenen en gran manera del gas rus i, encara que s’estan movent ràpidament per a trobar alternatives, l’energia continua sent una àrea de vulnerabilitat. Rússia ha tallat ja el subministrament de gas a Polònia, Bulgària, Finlàndia, Països Baixos i Dinamarca per negar-se a pagar en rubles. La UE ha instat els seus membres a pagar en la moneda recollida en els contractes i no en rubles com exigeix Moscou.

Més notícies
Oficines de la companyia estatal russa Gazprom / DPA
Gazprom redueix un 45% el subministrament del gas
Notícia: Gazprom redueix un 45% el subministrament del gas
Comparteix
La companyia assegura que les sancions de la UE impedeixen que li arribi una turbina per al seu funcionament total
El cartell del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) a Luxemburg
Luxemburg denega a Russia Today tornar a emetre a l’Estat francès
Notícia: Luxemburg denega a Russia Today tornar a emetre a l’Estat francès
Comparteix
La delegació francesa del mitjà havia impugnat les sancions de Brussel·les sota l'argument de la llibertat d'expressió
Crisi energètica a la UE
Europa entrarà en una crisi alarmant si Rússia tanca l’aixeta del gas
Notícia: Europa entrarà en una crisi alarmant si Rússia tanca l’aixeta del gas
Comparteix
Països com Alemanya o Itàlia serien els primers damnificats d’una crisi que s’estendria ràpidament per la resta de països de la Unió Europea
Ucraïna i Rússia signen un acord per desbloquejar les exportacions de cereals
Notícia: Ucraïna i Rússia signen un acord per desbloquejar les exportacions de cereals
Comparteix
Després de dos mesos de mediació amb l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i Turquia, ambdós països han arribat finalment a una entesa

Comentaris

  1. Icona del comentari de: miquel puigpelat a juliol 30, 2022 | 22:43
    miquel puigpelat juliol 30, 2022 | 22:43
    No serà Letònia?
  2. Icona del comentari de: almogaver.cat a setembre 03, 2022 | 13:27
    almogaver.cat setembre 03, 2022 | 13:27
    No crec que sigui Gazprom qui tanca l'aixeta del Gas. Bé sí que tanca, però personalment crec que qui la talla el gas, és l'EU i aquell trio de La Sra. Úrsula. Macron i el diplomàtic del terror Sr. Borrell. Com volen "Unilateralment" abaixar el preu de gas a pagar, si no té, reserves ni per tres mesos? Aquesta Sra. mal aconsellada les fa com un cabàs, com el seu ambaixador del Terror. Menysprear Rússia, i no tenir cap pla alternatiu "efectiu" és... econòmicament suïcida. I pitjor, és que desguarnim de gas a Alemanya el motor més dinàmic de l'EU. Recordem que Alemanya, ha ajudat a altres països menys forts (econòmicament parlant) I ara, El Sr. Macron i la Sra. Ursula, li donen l'espatlla. No és així com s'enforteix l'EU precisament.
  3. Icona del comentari de: almogaver.cat a setembre 03, 2022 | 13:56
    almogaver.cat setembre 03, 2022 | 13:56
    Realment: Ni és Polònia o Bulgària l'objectiu prioritari rus. Que també ho son; però, sols secundàriament, per demostrar que ni NATO ni l'EU els resoldrà el dia a dia, si innecessàriament, s'enfronten amb el seu veí, rus. "La Finalitat Principal" del tall de gas (per motius tècnics...?) És contrarestar l'EU el seu suïcida pla, de posar unilateralment preu al gas rus. Posant a Alemanya i centre d'Europa en un colossal predicament. Quo Vadis Monsieur Macron?En una partida d'escats, són dos les parts que hi intervenen i són impossibles les trampes al solitari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa