El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Què se celebra el 15 d’agost a Catalunya?

El 15 d’agost és un dia marcat al calendari anual de tothom cada any a Catalunya. I és que és un dels dies festius que es poden passar amb la família o amics. Enguany, en caure en un dilluns, s’ha pogut celebrar un pont llarg, tot i que els treballadors acostumen a utilitzar aquest cap de setmana per agafar vacances i anar-se’n de viatge. Tot plegat per aquells que tenen la sort de poder gaudir d’aquest dia, és clar.

El 15 d’agost és un dia festiu arreu de l’Estat espanyol i és el dia en el qual més localitats tenen festa arreu de l’Estat. Poques persones coneixen l’origen d’aquesta festivitat de caire religiosa i cristiana. Precisament, és el dia de l’Assumpció de la Mare de Déu, i se celebra des del segle VII. De fet, va ser el papa Pius XII qui va marcar aquest dia en el calendari com a dogma de fe l’any 1950.

La Mare de Déu amb el nen Jesús
La Mare de Déu amb el nen Jesús

Què es reivindica?

Es reivindica que la mare de Jesús, la verge Maria, va pujar al cel quan es va morir. Per tant, és un dels dies més rellevants del cristianisme, degut a la importància de Maria de Natzaret en la part del Nou Testament de la Bíblia, on es relata la història de Jesús, descrit com el fill de Déu.

El significat d’aquest dia és la vida eterna. I és que cada 15 d’agost la verge Maria, mare de Déu, queda exempta de tota culpa, tal com indica l’Església Catòlica. És el dia en el qual Maria es reuneix amb el seu fill, Jesús, assassinat i crucificat pels romans. Representa una senyal de consol i esperança i representa la resurrecció de la carn.

També té un origen pagà

També hi ha un origen pagà d’aquesta festivitat, i és que a la mitologia grega, Artemísia era la deessa de la caça i els romans van batejar-la com a Diana i celebraven la seva figura en aquestes dates. Concretament, durant la lluna plena d’agost. Els deixebles més fidels es reunien al llac de Nemi, als afores de Roma, amb torxes i es col·locaven flors als cabells.

Més notícies
Portada clàssica de ‘Made in Japan’, gravat en dos concerts a Osaka i Tòquio l'agost del 1972, amb foto dels Deep Purple

‘Made in Japan’, tres concerts que van canviar el rock

Notícia: ‘Made in Japan’, tres concerts que van canviar el rock
Comparteix
Fa just cinquanta anys els Deep Purple van enregistrar un doble en directe a Osaka i Tòquio que marcaria el futur de la història del rock
Notícia: ‘Made in Japan’, tres concerts que van canviar el rock - Mobile
La seu del Banc d'Espanya a Madrid a qui li pot sortir cara l'operació Catalunya/EP

Tots els canvis en Bizum que has de conèixer: l’avís del Banc d’Espanya

Notícia: Tots els canvis en Bizum que has de conèixer: l’avís del Banc d’Espanya
Comparteix
El Banc d’Espanya ha canviat les condicions de Bizum per evitar la proliferació de l’economia submergida
Notícia: Tots els canvis en Bizum que has de conèixer: l’avís del Banc d’Espanya - Mobile
Bombers i Agents Rurals

Interior desactiva el pla Alfa i cauen les restriccions a tots els municipis

Notícia: Interior desactiva el pla Alfa i cauen les restriccions a tots els municipis
Comparteix
Les restriccions actuals suposaven que quedaven prohibides totes les activitats de risc d'incendi forestal, inclosos els treballs al bosc i la caça
Notícia: Interior desactiva el pla Alfa i cauen les restriccions a tots els municipis - Mobile
Part de la col·lecció de Tintin del 'consolat' de Sildàvia, a Calonge / Mireia Comas

L’última esperança dels tintinòfils

Notícia: L’última esperança dels tintinòfils
Comparteix
L'aventura inacabada de Tintín continua inèdita, tot i els rumors permanents sobre una possible publicació, des que Hergé, l'any 1960, va aparcar el projecte
Notícia: L’última esperança dels tintinòfils - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Català a agost 15, 2022 | 09:55
  Català agost 15, 2022 | 09:55
  Cert. El cristianisme va anar assimilant les antigues festivitats paganes; El solstici d'hivern passà a ser Nadal, el d'estiu Sant Joan, El ritual del foc en solsticis i equinoccis s'anà adaptant: El de primavera Sant Josep - les falles de València, el d'estiu fogueres de sant Joan - arreu, però particularment a Alacant. L'equinocci de tardor queda la tradició del foc una mica desdibuixada, ben segur per les fires - La Mercé , Santa Tecla, Sant Miquel (Val a dir que Girona tambe feia la seva fira aquests dies, però fou canviada de data i ara es fa un mes més tard: 29 d'octubre, Sant Narcís) I d'altres, com la que s'esmenta en aquest aticle. I sense oblidar la Baixada de Torxes de la Vall de Bohí. Pel que fa al solstici d'hivern, Joan Amades esmenta que, a la Vall d'Aran es feia foc per aquesta data. És fa encara?. No ho sé pas, però és possible.
 2. Icona del comentari de: Jubilat. a agost 15, 2022 | 14:28
  Jubilat. agost 15, 2022 | 14:28
  Doncs, quan estava en actiu jo, a més de tot aixó, cel·lebrava que ja faltava menys per a acabar l'estiu. 31 d'agost i ja hauria sobreviscuta a uns altres dos mesos de tortura.
 3. Icona del comentari de: Pere Gallerí a agost 15, 2022 | 16:28
  Pere Gallerí agost 15, 2022 | 16:28
  Em sembla que el Sr. Pagès ha sentit tocar campanes, però la teologia no és el seu fort. L'Església catòlica celebra que la Mare de Déu va ser concebuda sense pecat el 8 de desembre, la Inmaculada. Tampoc no parla de la resurreció de la carn perquè això es refereix a Jesús, que va resuscitar. Maria no va morir. Més aviat l'Esglèsia ortodoxa parla de dormició de la Mare de Déu. Tampoc em sembla que de la festa d'avui se'n pugui dir un pont. Es una festa simplement. El pont seria si fos un dimarts o un dijous, perquè llavors el dilluns o el divendres empalmes les dues festes i fas el pont. Un fi de setmana llarg no es el mateix que un pont. Es el que em sembla a mí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa