El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Van den Eynde: “Desenganyem-nos, el CNI és qui ens ha espiat”
  • CA

La segona compareixença de la Comissió d’Investigació del Parlament del cas Pegasus ha anat a càrrec d’Andreu Van den Eynde. L’advocat d’Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, a més de professor de criminalística informàtica, ha estat víctima de l’espionatge. En aquesta triple condició ha comparegut a la cambra i no se n’ha estat de culpabilitzar el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) com a responsable de l’escàndol del Catalangate, l’espionatge massiu a l’independentisme, advocats, activistes, polítics i periodistes.

“La meva hipòtesi, que diria és la més propera a la seguretat, és que el CNI va ser qui ens va espiar. Desenganyem-nos, el CNI és qui ens va espiar”, ha sentenciat Andreu Van den Eynde. Una expressió que ha arguït amb diferents raonaments i dades per apuntar els serveis d’intel·ligència espanyols com a responsables de l’espionatge. Per altra banda, el lletrat també ha exposat com és el funcionament i la permissivitat que haurien de tenir aquesta mena d’instruments per a les investigacions, en el sentit que haurien de passar pel “filtre dels drets fonamentals”.

“Concertar l’espionatge”

En la seva exposició, Van den Eynde ha remarcat que l’Estat utilitza “contractistes privats” per utilitzar aquests sistemes d’espionatge que “normalment són empreses israelianes”. En aquest cas, va ser el CNI el contractista i els indicis serien la convocatòria de la Comissió de Secrets Oficials del Congrés, la compareixença de la ministra de Defensa Margarita Robles, la destitució fulminant de l’aleshores directora del CNI, Paz Esteban, i el nomenament d’Esperanza Casteleiro com a nova responsable o el ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, defensant la tasca del CNI. Tots els camins portarien al CNI. Fins i tot l’advocat ha ironitzat amb el “no cal que vagin lluny, està a la seu del CNI, a la tercera planta, amb una carpeta vermella”.

En aquest sentit, Van den Eynde ha lamentat que vuit després d’haver presentat les querelles encara no s’ha fet res. “Cap jutjat ha portat a terme cap investigació efectiva del Catalangate”, ha recriminat. “Només l’Audiència Nacional ha realitzat moltíssimes investigacions perquè sembla que investiguen el Marroc”, ha detallat. En aquest marc, ha retret a la fiscalia que utilitzi la “ignorància de la llei en matèria informàtica” per enredar les investigacions. “Demana analitzar el telèfon que és com demanar una autopsia quan ja s’és mort, i quan sap que Pegasus no deixa cap rastre, només indicis que el terminal ha estat infectat”, ha concretat.

L’actual directora del CNI, Esperanza Casteleiro, amb la seva predecessora, Paz Esteban / Europa Press

Un ús controlat

Van den Eynde, però, ha admès que la legislació criminal espanyola permet aquest tipus d’eina sempre sota un control judicial i amb algunes condicions, com que sigui dins un termini màxim de tres mesos i per uns delictes concrets. Així ha recordat que en fòrums de criminalística internacional, els jutges avalen aquests sistemes perquè “són eficaços” ara bé sempre que se segueixin unes normes que suposen passar-hi el “filtre dels drets humans”. En definitiva, ha animat a furgar el canvi en la forma i el control d’utilitzar aquesta tecnologia en la investigació. Sobretot, en un Estat que ha definit com més “a prop de la distopia que de ser un Estat democràtic”. “El problema és com fer-lo servir”, ha ressenyat.

Seguint el mateix fil, Van den Eynde també ha insistit que no hi ha cap llei en cap estat del món que permeti espiar les comunicacions dels advocats i ha advertit que la seva regulació no pot servir per “blanquejar la guerra bruta”. Finalment, el lletrat sense caure en una pura resignació però sí amb realisme, i llegint un paràgraf del qual ha qualificat de “col·lega Julian Assange” és que els “Estats mai no deixaran d’espinar-nos”.

Més notícies
Sessió de control al Govern al Parlament 14/12/22 / Mireia Comas
L’independentisme vol Puigdemont, Sánchez i Rajoy a la Comissió Pegasus
Notícia: L’independentisme vol Puigdemont, Sánchez i Rajoy a la Comissió Pegasus
Comparteix
ERC, JxCat i la CUP han proposat citar una setantena de compareixents al Parlament
El diputat del PP increpant el ponent de l'informe Pegasus i als periodistes de TV3 / TV3
Un diputat del PP intenta vetar una entrevista de TV3 al ponent de l’informe Pegasus
Notícia: Un diputat del PP intenta vetar una entrevista de TV3 al ponent de l’informe Pegasus
Comparteix
El diputat espanyol Pablo Hispán ha intentat acusat a la televisió pública catalana de "televisió catalana independentista"
Van den Eynde demana al Suprem que alliberi Junqueras d'”immediat”
Notícia: Van den Eynde demana al Suprem que alliberi Junqueras d'”immediat”
Comparteix
La defensa exigeix en les al·legacions que el tribunal garanteixi el "lliure desplaçament" del líder d'ERC a l'Eurocambra
Pina, Roig i Van den Eynde, contra la fiscalia per qüestionar autoritats penitenciàries catalanes
Notícia: Pina, Roig i Van den Eynde, contra la fiscalia per qüestionar autoritats penitenciàries catalanes
Comparteix
Parlen d'"insult" i de "tàctica de guerrilla"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a gener 20, 2023 | 15:24
    Jordi (Català i Suís) gener 20, 2023 | 15:24
    Els Catalans haurien de canviar de comportament amb els Espanyols i passar a comportar-se com la Resistència a França, Països Baixos, Noruega i Dinamarca arran de la Invasió dels Alemanys i posterior Ocupació. L'Enemic dels Catalans no és pas el Franquisme, el Feixisme, el Neo-Franquisme, el Nacionalisme Espanyola, la Ultra Dreta, l'Estat Espanyol. L'Enemic és Espanya que significa els Espanyols. Com ho foren els Alemanys per als països citats més amunt. No eren pas els "Nazis" els Enemics, sinó els Alemanys. Quan els Catalans comprendran i assumiran que els Enemics són els Espanyols: llur Llengua, Monarquia, Justícia, PN, GC, Mitjans, Polítics i Colons, aleshores encetaran el veritable procés d'Independència. Però encara són lluny d'aquest punt car ni tan sols les elits independentistes ho han assumit.
  2. Icona del comentari de: Català a gener 20, 2023 | 15:45
    Català gener 20, 2023 | 15:45
    Naturalment que ha estat el CNI l'autor de l'espionatge. Però: com voleu que l' Estat Espanyol s'ìnvestigui i condemni a si mateix?.
  3. Icona del comentari de: Ricard a gener 20, 2023 | 16:36
    Ricard gener 20, 2023 | 16:36
    No ens hem de desenganyar. Ja ho sabíem. Però els castellans, no distingeixen entre cni, jutges, executius, exèrcit, tribunals o oposició. Contra Catalunya val TOT.
  4. Icona del comentari de: Només una mera opinió de Van den Eynde a gener 20, 2023 | 18:49
    Només una mera opinió de Van den Eynde gener 20, 2023 | 18:49
    Van den Eynde és un advocat prestigiós. Si tingués proves ja hauria denunciat. Si no ho ha fet és que no hi ha res segur i es desfoga amb una rebequeria. S'entén a la intimitat però a la premsa sobra.
    • Icona del comentari de: Ricard a gener 21, 2023 | 10:26
      Ricard gener 21, 2023 | 10:26
      Una mera opinió? És la ministra la que ha proclamat en ple Congrés castellanista: "com volíem que ens quedéssim sense espiar-los (criminalment) quan aquests independentistes feien el que feien"? I això ho deia la ministra que té al seu càrrec el cni, que fins i tot va fer-ne dimitir el seu Cap. O és que l'executiu nacionalista ara fa espiar catalans (polítics, periodistes o polítics) des de la seu del partit governant o de podemos-comuns? O és que vostè creu que Pegasus és ven al primer que entra a la botiga? Miri, el racisme segurament no li permet ser gaire preclar. Ho comprenc. Però estaria bé, a més de tenir la ment entelada (li atorgo la interpretació més benevolen), que no ho anés proclamant desvergonyidament a tort i a dret. I després diu el cap del govern i de l'espionatge racistes que entre la dreta castellans i l'independentisme català hi ha els "demòcrates". En fi...
      • Icona del comentari de: Sí, una mera opinió a gener 21, 2023 | 15:50
        Sí, una mera opinió gener 21, 2023 | 15:50
        Veuràs com Van den Eynde no passa de queixar-se i acusar sense proves. Per cert, no se t'entén res Ricardín. Usa, si us plau una nomenclatura correcta.
        • Icona del comentari de: Ricard a gener 21, 2023 | 20:15
          Ricard gener 21, 2023 | 20:15
          Usa, si et plau, un to correcte.
  5. Icona del comentari de: CNI ES PSOE, ES ERC a gener 21, 2023 | 10:33
    CNI ES PSOE, ES ERC gener 21, 2023 | 10:33
    Cni es el PSOE, ES SANCHEZ, PROU ENGANYAR, españols d'erc.155
  6. Icona del comentari de: Un de pas a gener 21, 2023 | 13:28
    Un de pas gener 21, 2023 | 13:28
    A mi em va desagradar més el comentari de Marlaska ,tot dient que interior te sistemes més útils i barats que pegasus per a remenar les nostres dades i telèfons. Dubto molt que sigui un bluff, encara que potser no sabem com funciona el sistema ,existeix segur. El CNI és de l'exèrcit, busquem allí el finançament. Marlaska es d'interior, encara que tot acabarà la porta dels fondos reservados del estado. Malversació és segur, mentre no li passin la factura a en Puigdemont i l'exili. O sia marxem ja, que no ens hi volen ni hi volem ser... Salut i república catalana
  7. Icona del comentari de: No cal a abril 05, 2023 | 07:37
    No cal abril 05, 2023 | 07:37
    No cal que ens desenganyem. No ens havíem deixat enganyar. Com no ens enganyen moltes de les decisions d'ERC encara que les venguin des de Tv3 i de l'Ara com a bones i necessàries.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa