L’eurodiputada alemanya Cornelia Ernst considera un “insult” l’actitud de la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Esperanza Casteleiro, durant la comissió del Parlament Europeu que investiga l’ús del programa espia Pegasus a Europa. “És veritablement increïble i un insult a tots els eurodiputats: la cap dels serveis secrets d’Espanya llegeix un tros de bla, bla d’una pàgina, es nega a respondre les nostres 28 preguntes i marxa de la comissió d’investigació”, ha etzibat Ernst, del Grup Confederal Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica (GUE/NGL).
La investigació del cas Pegasus a l’Eurocambra ha provocat moltes crítiques per l’opacitat i la falta de col·laboració de l’estat espanyol. La prestigiosa publicació Politico fins i tot ha dedicat un article punyent sobre el cas espanyol titulat La investigació de la UE sobre els software espia té un problema: Espanya en el qual denuncia que els eurodiputats que segueixen el cas han pogut visitar països com Hongria, Polònia, Grècia i fins i tot Israel, però no han pogut tancar un viatge a l’estat espanyol.
El president català a l’exili, Carles Puigdemont, que també forma part de la comissió que investiga Pegasus, també ha denunciat l’actitud de la directora del CNI. “Avui hem fet una bateria de preguntes molt concretes sobre l’ús il·legal de Pegasus per part de l’Estat espanyol”, ha afirmat en una piulada. “Els suposats experts han tirat pilotes fora i la directora del CNI directament s’ha negat a respondre a cap pregunta dels eurodiputats”.
La meticulositat dels eurodiputats enganxa per sorpresa la directora del CNI
La comissió del Parlament Europeu que investiga Pegasus es va reunir aquest dimarts amb un panell de testimonis molt limitat. La directora del CNI no va poder amagar la seva cara de sorpresa per la bateria de preguntes que li van fer els eurodiputats. De res li va servir el tancament de files dels eurodiputats espanyols Jordi Cañas (Cs), Juan Ignacio Zoido (PP) o Juan Fernando López Aguilar (PSOE), que van intentar protegir Esperanza Casteleiro.

La negativa de Casteleiro de respondre cap de les preguntes formulades pels eurodiputats va molestar el president de la comissió Pegasus, l’holandès Jeroen Lenaers, que va retreure-li el seu silenci. Lenaers fins i tot va demanar als participants que li facin arribar per escrit les 28 preguntes que van quedar sense resposta per fer-les arribar al CNI. Casteleiro, que va intervenir de manera telemàtica, es va limitar a llegir la llei que regula i protegeix els serveis secrets espanyols i va fer una defensa aferrissada de la legalitat de les actuacions, inclòs l’espionatge a líders independentistes que va aprovar el Tribunal Suprem.