El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’envestida dels eurodiputats pel cas Pegasus descol·loca la directora del CNI
  • CA

La jornada d’aquest dimarts de la comissió del Parlament Europeu que investiga el cas Pegasus ha estat tan intensa com sorprenent. Fins al punt que a l’actual directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Esperanza Casteleiro, li ha estat impossible amagar la cara d’estupefacció davant l’ofensiva de preguntes dels europarlamentaris arran del cas Catalangate. És a dir, sobre l’ús de programari espia contra membres del moviment independentista, advocats i periodistes catalans. De res li ha servit la protecció hiperventilada que li han ofert els diputats de la bancada espanyolista, com ara Jordi Cañas (Cs), Juan Ignacio Zoido (PP) i Juan Fernando López Aguilar (PSOE).

Els eurodiputats, no només els independentistes, han disparat a discreció una bateria de preguntes directes, clares i concises que Casteleiro no ha volgut respondre emparant-se en el caràcter secret dels serveis d’intel·ligència espanyols. Una decisió que ha molestat notòriament el president de la comissió Pegasus, el cantellut holandès Jeroen Lenaers, que li ha retret el seu silenci. Un president de la comissió, per cert, que no ha tingut cap mirament a l’hora de tallar intervencions i renyar els diputats que es passaven de temps o pixaven fora de test. Tant s’ha molestat Leaners que ha demanat als integrants que han formulat fins a 28 preguntes que les presentin per escrit, perquè les enviaran al CNI. Les preguntes eren tan simples com saber si el CNI havia espiat tres eurodiputats que integren la comissió: Diana Riba, Jordi Solé i, per descomptat, el president a l’exili Carles Puigdemont.

El president de la comissió Pegasus que la porta amb mà de ferro
El president de la comissió Pegasus que la porta amb mà de ferro

Una lectura de la llei reguladora del CNI

Casteleiro ha intervingut en la segona part de la comissió i de manera telemàtica. Cal tenir present que aquest mateix matí havia d’inaugurar els jornades de Ciberseguretat que organitza el CNI i el Centre Criptològic Nacional, un fòrum amb més de 3.000 professionals que avui precisament feia un homenatge als vuit agents dels serveis secrets espanyols morts a l’Iraq. Un escenari molt més còmode que el Parlament Europeu. En tot cas, la directora del CNI ha fet una primera intervenció que ha superat els deu minuts de límit que li havia atorgat el president.

Una lectura de la llei reguladora dels serveis secrets espanyols, la llei 11/2002 de 6 de maig, amb una lloança general del treball democràtic que porten a terme. Així, s’ha vantat de la legalitat de les actuacions dels serveis d’intel·ligència i dels límits a les intervencions de les comunicacions dels seus investigats, sempre sota tutela judicial. Quan portava 13 minuts, el president li ha cridat l’alto i Casteleiro, amb cara de pomes agres, ha acceptat l’ordre implícita d’acabar.

Les preguntes, clares i amb intenció

Un cop acabada la intervenció, el president de la comissió ha recordat als assistents –després de renyar el públic perquè enraonava amb un to de veu massa alt– que només quedaven 20 minuts. “No hi haurà preguntes ping-pong, vostès les formulen i després les recollim i que les respongui de cop la compareixent”, ha ordenat amb un to endreçat.

Aleshores s’ha aixecat la veda i els eurodiputats han saltat com una molla a formular un llistat de preguntes que buscaven respostes sobre quin motiu hi havia per espiar catalans i en relació a quines acusacions s’havia fet. Diputades com ara l’alemanya Cornelia Ernts, que amb el seu toc germànic li ha demanat explicacions sobre per què tenen Pegasus i per què el fan servir contra catalans, i la belga Saskia Bricmon que sense deixar el somriure li ha formulat les preguntes amb la mateixa intensitat i mala llet.

Les preguntes sense respondre de Puigdemont

Puigdemont ha començat el reguitzell de les preguntes dels europarlamentaris independentistes. Curtetes i al peu:

  • Té vostè Pegasus? I el CNI? I altres agències espanyoles?
  • Quan s’ha fet servir?
  • Per què els rangs d’infeccions són superiors en temps del que ha transcendit de l’autorització judicial?
  • Pot garantir que avui no estem sent espiats? O el meu advocat?
  • Pot garantir que avui no estan sent espiats polítics catalans, les seves relacions, familiars i contactes per elaborar investigacions prospectives?
  • Els informes dels espiats van ser lliurats al Ministeri de l’Interior i al president espanyol?
  • Quina és la cadena de custòdia de les dades i fitxers interceptats?
  • On estan ubicats els servidors amb la informació?

El relleu l’ha agafat el republicà Jordi Solé, que precisament, substitueix Oriol Junqueras a l’eurocambra. La pregunta “per què m’han espiat a mi?”, ha encetat el repertori. Un pregunta que ha generat el silenci a la comissió com si de cop, els parlamentaris s’adonessin de la magnitud de la tragèdia. Com si, de cop i volta, s’haguessin adonat que Espanya espia els seus eurodiputats amb la simple excusa de la seva ideologia. Diana Riba ha anat pel mateix camí.

Agressivitat espanyola

Tots tres eurodiputats independentistes han formulat les seves preguntes amb calma, serenor i una contundència controlada que topava amb l’agressivitat de l’exposició de Jordi Cañas. L’eurodiputat de Cs ha arribat a justificar que se’ls espiés amb Pegasus perquè els “líders regionals es reunien amb els russos per subvertir l’ordre constitucional”.

Juan Ignacio Zoido (PP), ministre de l’Interior durant el Primer d’Octubre, s’ha limitat a escandalitzar-se per posar en dubte la pàtina democràtica del CNI. I Juan Fernando López Aguilar (PSOE) ha hagut de navegar entre dues aigües, ja que el seu partit, el PSOE, que governa a la Moncloa, va rellevar l’anterior directora del CNI, Paz Esteban, suposadament perquè havien espiat el president del govern Pedro Sánchez i els seus ministres.

Casteleiro, muda i el president de la comissió, “insatisfet”

La negativa a respondre de Casteleiro, que ha al·legat motius legals i manca de temps ha estat qualificada cavallerosament pel president de la comissió “d’insatisfactòria”. “Enviïn-me les 28 preguntes, que els les farem arribar”, ha demanat amb un to murri i amb tota la intenció. Casteleiro tenia ganes de superar el tràngol i se l’ha acabat traient de sobre al·legant que si ha de donar explicacions en algun lloc és a la comissió de matèries reservades del Congrés de Diputats. La sensació general és que la directora del CNI ha jugat en camp contrari i tancada en banda davant el joc plenament ofensiu d’una instància europea que semblava menystenir.

Més notícies
Part superior de la façana del Tribunal Suprem, el 2 de novembre de 2018 / ACN
El jutge del CNI inflama la crisi al TSJC amb la destitució d’una magistrada catalanista
Notícia: El jutge del CNI inflama la crisi al TSJC amb la destitució d’una magistrada catalanista
Comparteix
La sentència obligarà Núria Bassols a deixar la presidència de la secció 4ta del Contenciós Administratiu
La ministra de Defensa, Margarita Robles, posa en dubte l'informe preliminar de l'Eurocambra sobre Pegasus / Europa Press
Robles posa en dubte l’informe preliminar de l’Eurocambra sobre Pegasus
Notícia: Robles posa en dubte l’informe preliminar de l’Eurocambra sobre Pegasus
Comparteix
La ministra de Defensa remarca que es tracta d'un "esborrant" basat en "especulacions"
La ponent del comitè sobre Pegasus de l'Eurocambra, Sophie in 't Veld, durant la presentació de l'informe preliminar | ACN (Nazaret Romero)
El Parlament exigeix a l’Eurocambra que es prohibeixi Pegasus a Europa
Notícia: El Parlament exigeix a l’Eurocambra que es prohibeixi Pegasus a Europa
Comparteix
El Parlament també ha acordat demanar que tres diputats catalans puguin participar en l'audiència del 29 de novembre a la comissió europea
Quim Torra i Josep Costa, en una imatge d'arxiu / Europa Press
El Suprem haurà d’investigar l’espionatge a Torra i Costa amb Pegasus
Notícia: El Suprem haurà d’investigar l’espionatge a Torra i Costa amb Pegasus
Comparteix
Nova resolució que dona la raó als dos líders independentistes

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a novembre 29, 2022 | 19:43
    Ricard novembre 29, 2022 | 19:43
    Estupefacta? Si li en refoten les preguntes. És castellana. És impune.
  2. Icona del comentari de: El cit campejador a novembre 29, 2022 | 19:56
    El cit campejador novembre 29, 2022 | 19:56
    Jua jua jua...el vídeo de Jordi Cañas también está disponible pero Tribulete cobra de Puigdemont directamente, por eso, de periodista tiene poco. El ridículo que ha hecho el Vivales es inmenso y la directora del CNI ha estado perfecta
    • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 29, 2022 | 22:55
      Gonzalo novembre 29, 2022 | 22:55
      Si, tope. Habéis quedao muy bien.
  3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 29, 2022 | 21:21
    Pere Llimonera i Citronell novembre 29, 2022 | 21:21
    Només ha faltat que digués: vivaspaña coño!
  4. Icona del comentari de: Cni a novembre 29, 2022 | 22:23
    Cni novembre 29, 2022 | 22:23
    Potser es pensavem que ens quedariem de braços creuats aquests ganapies
  5. Icona del comentari de: Asco de país a novembre 30, 2022 | 00:59
    Asco de país novembre 30, 2022 | 00:59
    Aquesta gentussa tenen molt a amagar
  6. Icona del comentari de: MHP a novembre 30, 2022 | 09:52
    MHP novembre 30, 2022 | 09:52
    Els informatius seriòsos donen un altre versió de la comparecència de la directora del CNI, el món, com sempre, manipulant.
    • Icona del comentari de: Ensenyat a novembre 30, 2022 | 18:35
      Ensenyat novembre 30, 2022 | 18:35
      (M)arc (H)ernadez (P)ons digues-nos quins son per a tu el mitjans "seriosos" i et podrem respondre, tros de quòniam. Assitir a una compareixença de la Unió Europea i fer com si es cregués que ho fa a Espanya i respondre bla, bla, bla llegint el que duia escrit, ja denota el vostre nivell, el de l'estat espanyol i el vostre com a claca i caixa de ressonància xovinista espanyola.
  7. Icona del comentari de: Delfí Artós a novembre 30, 2022 | 19:15
    Delfí Artós novembre 30, 2022 | 19:15
    Espanya sempre ens fa perdre molt de temps per a no res. Que els afectats per espionatge, seguiments, trampes, infiltrats en associacions democràtiques il·legals etc està molt bé que n'informin del que els hi han fet, com els han infectat els seus smartphones, les repercussions i afectacions a la família, companys, amistats etc i és clar ho denunciïn... però, el que cal és aprendre'n, no demanar-los si encara els "espien" o coses així... El que cal es adoptar protocols de seguretat i antiespionatge sempre, com feien els nostre pares i avis duran la lluita antifranquista, és clar adaptades al segle XXI i fer xarxes de comunicació, sense fer soroll, com vàrem fer a emmagatzemar i distribuir urnes de votació i butlletes de votació del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre del 2017. Cal seguir treballant per la independència.
  8. Icona del comentari de: #hola ERC? a novembre 30, 2022 | 19:21
    #hola ERC? novembre 30, 2022 | 19:21
    El "govern" ja hauría d'haver denunciat a la cúpula judicial, del CNI i d'Interior. Ho farà?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa