El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El jutge del CNI inflama la crisi al TSJC amb la destitució d’una magistrada catalanista

Nova resolució- escrita pel jutge del Tribunal Suprem que controla el CNI- que incrementa la guerra interna al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En aquest cas, és l’estimació d’un recurs contenciós administratiu que va interposar una magistrada del TSJC, Maria Luisa Pérez Borrat, contra l’adscripció de la magistrada de la sala Civil i Penal, Núria Bassols, a la sala del Contenciós Administratiu i el seu nomenament com a presidenta de la secció 4ta, del mateix Tribunal Superior, dues decisions del passat mes de maig. La sentència, de 22 pàgines, i a la qual ha tingut accés El Món, tira més benzina al foc del Palau de Justícia de Catalunya, l’endemà que el Suprem renyés el president del TJSC, Jesús Maria Barrientos, per no haver-se autodescartat pel judici als membres de la Mesa del Parlament que presidia Carme Forcadell, en una sentència que obliga a repetir el judici.

La decisió de retirar-li l’adscripció i la presidència de secció a Bassols arriba després d’una dura demanda de la magistrada Pérez Borrat contra el Consell General del Poder Judicial, la seva comissió permanent, que presidia aleshores Carlos Lesmes, i l’advocacia de l’Estat, que defensava les decisions del poder judicial . Bassols, magistrada de llarga experiència que va deixar la sala civil i penal amb l’entrada de la presidència de Barrientos el 19 d’abril del 2017, no amaga el seu catalanisme. De fet, va ser la comissionada per la Transparència en el Govern d’Artur Mas. Ara la seva carrera al Contenciós queda aturada amb l’obligació de tornar a la sala Civil i Penal, on té la plaça i sota la presidència de Barrientos, amb qui no té bona relació.

Part dispositiva de la sentència sobre Bassols/QS
Part dispositiva de la sentència sobre Bassols/QS

El jutge que controla el CNI, ponent de la sentència

El ponent de la sentència, Pablo Lucas Murillo, el jutge del Suprem que controla el CNI, ha convençut els seus companya de la Sala del Contenciós Administratiu de revocar les decisions del CGPJ d’atorgar un any més de comissió de serveis especials a Bassols i, a més atorgar-li la presidència de la secció Quarta de la Sala Contenciosa del TSJC. Unes decisions impugnades per una altra veterana magistrada com Pérez Borrat, que porta a la sala del Contenciós des de 1991.

Pérez Borrat va al·legar manca de transparència en l’adscripció de Bassols, un any més, a la sala del Contenciós-Administratiu. Una comissió de serveis que es va renovant d’any en any des d’abril del 2017 per “càrrega de treball” i que ha obligat a adscriure un tercer magistrat a la sala civil i penal, on té la plaça Bassols, per precisament també “suplir la càrrega de treball que té”. En definitiva, Pérez Borrat al·legava, entre d’altres motius, que passar Bassols de la Sala Civil i Penal a la Contenciosa era com vestir un sant per despullar-ne un altre.

La jutgessa que impugna diu que no podia ser presidenta

Per altra banda, la mateixa demanda entenia que si Bassols tenia una adscripció temporal no tenia cap sentit que li donessin un càrrec governatiu com és la presidència de la secció. La magistrada recurrent retreu al CGPJ que utilitzi l’argument que Bassols és la que té més antiguitat en l’escalafó general dels magistrats de la secció Quarta. “Bassols no forma part de la secció, ni de la sala Contenciosa, i no la integra”, argüeix, “perquè l’adscripció a una secció o sala no vol dir integració”.

Per tant, seria Pérez Borrat la de més antiguitat, una dada a tenir present quan no hi ha gaire possibilitats de promoció interna a les seccions del Contenciós Administratiu i una de les poques places per promocionar és la presidència de seccions. A més, apunta que no
té sentit que Bassols assumeixi un càrrec governatiu -la presidència de la Secció- qui, com adscrita, té una presència temporal a la Sala, tal com reconeix la mateixa Comissió Permanent quan diu que res no assegura que romangui l’adscripció l’any següent”.

Núria Bassols, en una imatge d'arxiu quan va ser entrevistada per Mònica Terribas a Catalunya Ràdio
Núria Bassols, en una imatge d’arxiu quan va ser entrevistada per Mònica Terribas a Catalunya Ràdio

Donen tota la raó a la magistrada rival

Així els magistrats del Suprem donen la raó a la magistrada impugnant i qualifiquen “d’improcedent” tant l’adscripció anual que feia el CGPJ amb Bassols com el seu nomenament de presidenta de secció. La base és que tant una decisió com l’altra són temporals i han d’estar sostingudes en els motius previstos per la llei. En aquest cas, els magistrats no ho veuen així, tot mirant els documents aportats, i destronen de la presidència d’una secció una magistrada que, casualment, té vel·leitats catalanistes. Una sortida segura consistiria en la seva reincorporació immediata com a magistrada de la sala penal i civil del TSJC, un fet que fonts del seu entorn no descarten que faci ja aquesta mateixa setmana. La sentència del Suprem, dictada el passat 8 de novembre i notificada aquest dimecres, també condemna el CGPJ a pagar els 4.000 euros de les costes del litigi.

El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs

Més notícies
Lesmes i Barrientos / ACN

El totpoderós president del TSJC cau en desgràcia

Notícia: El totpoderós president del TSJC cau en desgràcia
Comparteix
El Suprem comença un procés de desautorització de Jesús Maria Barrientos pels seus excessos en casos del Procés | Laura Borràs també el recusarà
Notícia: El totpoderós president del TSJC cau en desgràcia - Mobile
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs

El TSJC avala la segona recusació del judici de la Mesa de Torrent

Notícia: El TSJC avala la segona recusació del judici de la Mesa de Torrent
Comparteix
La Sala 77 tomba el recurs de la fiscalia
Notícia: El TSJC avala la segona recusació del judici de la Mesa de Torrent - Mobile
El president del CGPJ i el Tribunal Suprem, Carlos Lesmes | ACN

Lesmes envia un reforç al jutge del cas Volhov abans de plegar

Notícia: Lesmes envia un reforç al jutge del cas Volhov abans de plegar
Comparteix
El jutge Joaquín Aguirre tindrà el suport de la instructora del cas Bombers
Notícia: Lesmes envia un reforç al jutge del cas Volhov abans de plegar - Mobile
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una reunió del nou govern català / ACN

El Govern assegura que el bloqueig al CGPJ no tindrà efecte en la sedició

Notícia: El Govern assegura que el bloqueig al CGPJ no tindrà efecte en la sedició
Comparteix
La portaveu de l'executiu insisteix que la prioritat per aprovar els pressupostos són Junts, comuns i la CUP
Notícia: El Govern assegura que el bloqueig al CGPJ no tindrà efecte en la sedició - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: i en diuen justícia a novembre 17, 2022 | 09:35
  i en diuen justícia novembre 17, 2022 | 09:35
  todo atado y bien atado
 2. Icona del comentari de: FASTIC fan els borbonicos de Franco a novembre 17, 2022 | 10:11
  FASTIC fan els borbonicos de Franco novembre 17, 2022 | 10:11
  Justicia del A POR ELLOS, felipismo borbonico como DIOS Y SU LETICIA MANDA
 3. Icona del comentari de: Cat a novembre 17, 2022 | 10:23
  Cat novembre 17, 2022 | 10:23
  Tot el que sigui matar l'independentisme estarà sempre protegit per Ñ.
 4. Icona del comentari de: JordiP a novembre 17, 2022 | 10:24
  JordiP novembre 17, 2022 | 10:24
  Aquesta gen constitueix un món a part. Viuen per a ells i per ells. Ja està: cercle tancat. El problema és que tot això ho estem pagant nosaltres. Total ...
 5. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a novembre 17, 2022 | 10:54
  Pere LLimonera i Citronell novembre 17, 2022 | 10:54
  Ahoira toca el método Nazi, nos queréis hacer callar la boca, queréis que demos de nosotros nuetros inteligentes análisis. Sois Lazinazis sin remedio, nosotros sólo os lo queremos hacer ver, para que veáis como nosootros y diGaiS lo que nosostros, somos vuestros amigos y maestros. Siempre fechos facinerosos y fechorías bien prueban todo lo contrario... el señor Caballero Andante de la Triste Figura da mandobles a diestra y siniestra faciendo buena propaganda del Regimen de su Señor y desfaciendo el Estado de Derecho; por andar siempre en sueños y mundos hiperbóreos; sin duda a causa de sus muchas y malas lecturas y las muy quiméricas fantasias que alberga en los sesos por causa de estas... ¡A fe, Vegetta, que N0 estás tú -ni tu maestro- más cuerdo que yo, Vive Dios!; y que no puedo sufrir ni llevar con paciencia algunas cosas que vuestra merced dice, por ser pensamientos irreales e imposibles de bellacos, incautos y malandrines, o fantasias de infaliblñe conclusión. Yo comento lo que quiero en un mundo libre demócrático, vosotros al TrULLO. Apa Adéu!
  • Icona del comentari de: Expulsionista forever a novembre 17, 2022 | 11:49
   Expulsionista forever novembre 17, 2022 | 11:49
   Pere Llimonera i Citronell está en contra de la democracia y a favor de encarcelar a los independentistas, y de que el terrorismo españolqaeda gane. ¡A LA CÁRCEL DE POR VIDA!
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 17, 2022 | 14:12
   Pere Llimonera i Citronell novembre 17, 2022 | 14:12
   Mas te valdría hacer los deberes e ir a clase a acabar la ESO de una vez, y no hacer campana para defender a "feixistes", escribir T0NTaas y TRoLL-ear de Falsa Bandera y escribir sandeces Usurpando el Nombre de otros comentaristas, TRoLL_ete separata supremata del Nacional Catalanismo de patrias inventadas... ya hay que estar dañado neuronalmente para pasarse meses usurpando e impostando mi nombre y mis comentarios (y el nombre de otros comentaristas también) ; ni con 70 psiquiatras se arregla lo tuyo... TRoLL-ete secesionista supremata, tú eres de los que hace remontar el informe PISA en Catalunya, fijo.... Acaba la ESO de una vez, busca asistencia profesional para lo tuyo, y deja de usurpar mi nombre y de copiar comentarios míos y de enviarlos modificados con decenas de sandeces y Ch0RRaDas, que ya te repites mucho, de todas formas el 'Pruceesss' está finiquitado, y los fantasiosos suprematas no os lleváis mas que zascas, uno tras otro, mientras la Democracia y el Estado de Derecho triunfan poco a poco... Y para para "Expulsionista forever,", lo mismo digo; por seguramente es el mismo TRoLL u otro de semejante Calaña y "Ética" = a 1000 multiplicada por 0 ... Apa, Siau!
   • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a novembre 17, 2022 | 15:18
    Luisnomeacuerdo novembre 17, 2022 | 15:18
    Tranquilo, Pere, cuanto menos caso les hagas, mejor, son independentistas, no pueden ser de otra manera.
   • Icona del comentari de: Jaume Pifarré i Clapés a novembre 30, 2022 | 10:39
    Jaume Pifarré i Clapés novembre 30, 2022 | 10:39
    I perqué no et cambies el nom per PEDRO si t'estimes més la llengua del Imperio Español.
 6. Icona del comentari de: Ricard a novembre 17, 2022 | 11:14
  Ricard novembre 17, 2022 | 11:14
  Pel que sembla si no ets un racista nacionalista castellà és que ets necessàriament ets "catalanista". Ho sento, però resulta que essent un demòcrata ja hauria de ser suficient per ser un jutge ecuànim. I sembla que a l'Estat dels castellans això esdevé impossible.
 7. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 17, 2022 | 11:24
  Doctor Strangelove novembre 17, 2022 | 11:24
  Sóc com Jesucrist, a més vinc en Ferrari, que hi ha de dolent en això? tens enveja? Doc
 8. Icona del comentari de: Alba a novembre 17, 2022 | 11:43
  Alba novembre 17, 2022 | 11:43
  Quico , eras mas divertido cuando trabajabas para La Vanguardia para "el proces". Ahora te pierdes en tecnicismos que no entiende casi nadie.....
 9. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 17, 2022 | 12:37
  Gonzalo novembre 17, 2022 | 12:37
  Vaya "Clatellada" le han dado a la separrata ésta. Jajaja! Ni olvido ni perdón.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 17, 2022 | 14:43
   Gonzalo novembre 17, 2022 | 14:43
   Gonzalo trolete, muy bien galletita, y ale a cagar al parque.
 10. Icona del comentari de: Sisco a novembre 17, 2022 | 13:07
  Sisco novembre 17, 2022 | 13:07
  Els catalanistes s'han de fer dimitir, els fatxe no, o sigui que si no ets d'extrema dreta no pots estar en un tribunal. Aixo es una foto del que es aquesta espanya, una merda.
 11. Icona del comentari de: Pako Jones Menda a novembre 17, 2022 | 14:30
  Pako Jones Menda novembre 17, 2022 | 14:30
  Descolonització ja.
 12. Icona del comentari de: Señor independentista. a novembre 17, 2022 | 14:56
  Señor independentista. novembre 17, 2022 | 14:56
  Como me jode que comenten aquí todos éstos españoles.
 13. Icona del comentari de: Castella o Catalunya, 3spaña un cagarro leticia a novembre 17, 2022 | 15:13
  Castella o Catalunya, 3spaña un cagarro leticia novembre 17, 2022 | 15:13
  Castellans, pura xusma
 14. Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a novembre 17, 2022 | 16:59
  Guaita-que-fan-ara novembre 17, 2022 | 16:59
  La cuca...feixista s'està revoltant contra l'insecticida pro-demòcrata.
 15. Icona del comentari de: Justicia espanola manipuladora a novembre 17, 2022 | 20:14
  Justicia espanola manipuladora novembre 17, 2022 | 20:14
  Aquesta senyora faria be de demandar-los i portar el cas davant de la fiscalia europea. Tot això es vergonyós i s'ha de denunciar.
 16. Icona del comentari de: Tindrien que detenir a tots aquests potols a novembre 17, 2022 | 20:16
  Tindrien que detenir a tots aquests potols novembre 17, 2022 | 20:16
  I això que té de legal si es pot saber? Quina pudor fa a dins de la justicia espanola.
 17. Icona del comentari de: ESPANA PAIS RETARDED a novembre 18, 2022 | 02:47
  ESPANA PAIS RETARDED novembre 18, 2022 | 02:47
  Això demostra un cop mes que espana es un pais retardat. Aquesta gent viu amb 50 anys de retràs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa