El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Lesmes envia un reforç al jutge del cas Volhov abans de plegar
  • CA

El fins fa pocs dies president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem espanyols, Carlos Lesmes va dimitir finalment la setmana passada, després de molt anunciar-ho. Ara bé, abans va enllestir feines pendents i va deixar-ho tot lligat. Una de les tasques més urgents era enviar un reforç al titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que instrueix la macrocausa Volhov, que investiga suposats líders civils, institucionals i polítics del Procés independentista.

El jutge Joaquín Aguirre surt després d'un dels escorcolls el maig de 2018 en pkena operació Estela/ACN
El jutge Joaquín Aguirre, instructor del cas Volhov, sortint d’un escorcoll el maig de 2018 /ACN

La causa, que té una munió de peces separades de les quals encara les parts no tenen el nombre exacte, ha saturat el jutjat i perjudica la resta d’expedients. A més, la Guàrdia Civil encara va lliurant atestats i informes dels aparells i dispositius electrònics i informàtics que van ser requisats en els escorcolls de l’octubre del 2020. Així, el 22 de setembre, només quinze després que Lesmes apuntés que dimitiria es va decidir que la jutgessa de reforç d’Aguirre serà Sílvia López Mejía, titular del jutjat d’instrucció número 9 de Barcelona, que actualment instrueix el cas Bombers. El fiscal del cas, Felipe Maldonado, ha demanat el trasllat a València i li ha estat concedit.

Uns 22 judicis al mes

Segons la resolució del ple del Consell General del Poder Judicial, a la qual ha tingut accés El Món, la mesura de suport consisteix en una comissió de serveis, sense que la magistrada López sigui rellevada de les seves funcions en el jutjat del qual és titular, sinó que haurà de fer més feina. En aquest marc, la magistrada ja comissionada haurà d’assumir els judicis per delictes lleus del jutjat d’Aguirre. Bàsicament l la celebració de les vistes orals i el dictat de les sentències. Segons els números del Consell, s’estima que serà una mitjana de 22 al mes.

La jutgessa s’haurà de fer càrrec de la pràctica meitat de la càrrega de les instruccions d’Aguirre. Així, comandarà dues de les quatre seccions de diligències prèvies del jutjat fins que es dicti la interlocutòria d’obertura de procediment abreujat. S’encarregarà de les seccions primera i tercera del Jutjat. Aquesta comissió de serveis és una mesura excepcional del CGPJ per tal que Aguirre enllesteixi la causa Volhov i no se n’eternitzi la instrucció. De fet, un dels motius que ha servit per impulsar la mesura ha estat la sentència del cas Macedònia que ha estat una sonora bufetada a la instrucció del mateix Aguirre durant 13 anys.

Fins al desembre i amb canvi de fiscal

El reforç va començar el passat primer d’octubre, i els càlculs del Consell és que el 31 de desembre d’enguany hagi pogut acabar. Tot i que es podria prorrogar si les necessitats del servei ho requereixin. És més, si la jutgessa obtingués una nova plaça en un altre jutjat que no fos el seu, el d’instrucció 9, continuaria la comissió de serveis en el jutjat 1. Tot i que la comissió de serveis no genera dret a percebre dietes i despeses de desplaçament, la magistrada sí que cobrarà un 50% més del complement de destí que actualment percep.

No és l’únic canvi en aquest jutjat que té aquesta densa instrucció. Curiosament, el fiscal del cas, Fernando Maldonado, de la unitat anticorrupció de la Fiscalia Superior de Catalunya, ha demanat el trasllat i ja no portarà més la causa Volhov. De fet, Maldonado sempre s’ha mostrat molt crític amb la investigació d’Aguirre, que ha arribat a titllar de “prospectiva”. Fins i tot, en molts dels recursos de les defenses el fiscal s’ha mostrat al seu favor i ha fet costat a les demandes i denuncies dels acusats.

Més notícies
Lesmes i Barrientos / ACN
Lesmes s’afegeix a l’ofensiva contra Josep Costa
Notícia: Lesmes s’afegeix a l’ofensiva contra Josep Costa
Comparteix
El ple del Consell General del Poder Judicial espanyol tomba les recusacions de l'exvicepresident del Parlament
Alexander Dmitrenko surt de declarar del jutjat d'Instrucció 1 de Barcelona arran de la causa Volhov on ha negat ser espia i treballar en favor del Procés/David Zorrakino(EP)
El jutge del Volhov arxiva la peça separada sobre la trama russa del Procés
Notícia: El jutge del Volhov arxiva la peça separada sobre la trama russa del Procés
Comparteix
El magistrada Joaquín Aguirre admet que no hi ha indicis delictius
Dos camions de bombers aparcats dins del parc de Sant Feliu de Buixalleu, en una imatge de l'octubre del 2021 / ACN
El cas Bombers obliga Interior a reestructurar l’administració del cos
Notícia: El cas Bombers obliga Interior a reestructurar l’administració del cos
Comparteix
La conselleria pren als responsables del cos el control sobre les tasques de comptabilitat i munta un sistema per monitoritzar-les
El vocal Rafael Mozo durant un ple extraordinari del Consell General del Poder Judicial en una imatge d'arxiu / CGPJ
El CGPJ designa el progressista Rafael Mozo com a nou president interí
Notícia: El CGPJ designa el progressista Rafael Mozo com a nou president interí
Comparteix
El nou nomenament provoca un conflicte jurídic, ja que hi ha un altre president al Tribunal Suprem

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a octubre 17, 2022 | 20:16
    JordiP octubre 17, 2022 | 20:16
    O sigui que el Maldonado ha sigut cortèsment invitat a demanar un nou destí que li pugui convenir més_ "tú pide por esa boquita". I davant de tanta amabilitat amb la boca torta, Maldonado ha triat el seu poble, o el de la seva dona, on cobrarà potser una mica més i només tindrà judicis normals: un tema de sirla, una pallissa a la dona, responsabilitat en xocs d'automòbils, gitanos cuatreros, etc. I a vivir, que son dos días. Mentre tant, el Aguirre disosarà de més temps per anar ficant més i més fonda la poteta.
  2. Icona del comentari de: Jordi a octubre 19, 2022 | 09:25
    Jordi octubre 19, 2022 | 09:25
    La jutja de reforç és maleducada i prepotent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa