El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cas Macedònia: absolt el mosso d’esquadra acusat
  • CA

Després de gairebé 8 anys d’instrucció i un llarg i dens judici que s’ha allargat prop de 13 anys, el cas Macedònia ja té sentència. Segons ha pogut saber El Món, el sotsinpector Josep Ranea, l’únic mosso d’Esquadra acusat després d’una estranya investigació del departament d’Afers Interns, ha estat absolt de tots els càrrecs. La defensa, dirigida per l’advocat José Maria Fuster Fabra, en nom del Sindicat de Policies de Catalunya, ha arribat després que el 3 de març passat quedés vist per sentència el judici. Una resolució de 189 pàgines.

El cas, instruït pel titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, actual instructor del cas Volhov. Una investigació sobre una llarga trama de suposada corrupció policial i de relacions entre confidents i narcotraficants. De fet, un dels principals encausats Manuel Gutiérrez Carbajo, també ha quedat absolt. La defensa de Ranea, en declaracions a El Món, s’ha mostrat “satisfeta i amb el convenciment que s’ha fet justícia”, després d’un judici on fins i tot els testimonis de càrrec es van desdir o on es van constatar faltes clamoroses durant la instrucció contra les més mínimes garanties.

La part dispositiva de la sentència on s'absol Ranea del cas macedònia/QS
La part dispositiva de la sentència on s’absol Ranea del cas macedònia/QS

Un judici amb girs de guió

Durant les llargues jornades de la vista oral es va anar desgranant una instrucció entrebancada i amb la implicació de tres cossos policials -Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Cos Nacional de Policia-. Una de les obsessions de la instrucció era poder acreditar que el sotsinspector Ranea havia rebut dàvides o diners per part de narcotraficants a través d’un confident. Cap prova va superar el test de ser un simple indici.

Les proves, interrogatoris i les pericials no han pogut acreditar cap de les acusacions contra els dos principals processats. De fet, els dos van reconèixer tenir la típica relació entre policia de carrer i confident. Una condició que el mateix Major del Cos, Josep Lluís Trapero va refermar en el seu profús testimoni a la sala o el mateix sotscap de la Unitat d’Afers Interns que va tirar per terra tota la investigació. Al capdavall, la sentència referma el testimoni del mateix Carbajo quan va definir Ranea “com un tio legal”.

Un policia de carrer, diu la sentència

La secció tercera de l’Audiència de Barcelona conclou que Ranea mantenia amb els diferents acusats -molts que han signat una conformitat per tràfic de drogues- era de “confidents i que simulava donar-los informació policial per obtenir-ne alhora informació sobre grups delinqüencials”. “De la prova practicada al plenari resulta plenament acreditat que Josep Ranea era un policia dels anomenats de carrer, amb experiència en integrar-se fins i tot com a infiltrat en bandes criminals i amb efectivitat contrastada en l’obtenció d’informació de confidents”.

Els magistrats sostenen aquesta tesi no només amb les declaracions dels seus superiors, sinó en les nefastes proves -totes tombades de al divisió d’Afers Interns- i en la quantitat de casos resolts gràcies als contactes informatius del sotsinpector. També, la resolució desmunta el relat de l’increment de patrimoni a través de pagaments mensuals tal i com asseverava la fiscalia. Finalment, les magistrades interpreten que les mateixes pericials, d’Hisenda -demanades per la defensa- no han pogut acreditar que el patrimoni -que “no tenia creixements abultats” provinguessin de fons irregulars.

Més informació properament

Més notícies
El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, objectiu d'un informe de la policia patriòtica pensat per fer-lo caure quan era investigador per haver destapat un afer de corrupció de la Policia Nacional espanyola / David Zorrakino / Europa Press
El cas Macedònia destapa un informe de la policia patriòtica contra Trapero
Notícia: El cas Macedònia destapa un informe de la policia patriòtica contra Trapero
Comparteix
L'atestat va ser elaborat per una obscura unitat secreta que actuava amb la cobertura del ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz
Afers Interns ha sancionat 234 Mossos en cinc anys
Notícia: Afers Interns ha sancionat 234 Mossos en cinc anys
Comparteix
La DAI n'ha arxivat 45, alguns per caducitat i un per pèrdua de condició de funcionari de l'investigat
Afers Interns investiga la foto d’un ninot del rei al pàrquing dels Mossos a Girona
Notícia: Afers Interns investiga la foto d’un ninot del rei al pàrquing dels Mossos a Girona
Comparteix
La policia l'ha retirat d'un ràdar al matí i l'han traslladat a l'aparcament
Alexander Dmitrenko surt de declarar del jutjat d'Instrucció 1 de Barcelona arran de la causa Volhov on ha negat ser espia i treballar en favor del Procés/David Zorrakino(EP)
El jutge del Volhov arxiva la peça separada sobre la trama russa del Procés
Notícia: El jutge del Volhov arxiva la peça separada sobre la trama russa del Procés
Comparteix
El magistrada Joaquín Aguirre admet que no hi ha indicis delictius

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manel a setembre 23, 2022 | 20:08
    Manel setembre 23, 2022 | 20:08
    Res de nou, somos companyeros, ha dit el Juez, tots son la mateixa xusma feixista.
  2. Icona del comentari de: Mosso a setembre 23, 2022 | 20:48
    Mosso setembre 23, 2022 | 20:48
    Tots aquests policies tenen que portar càmeres incorporades les 24 hores. Prou ja de tanta tonteria.
  3. Icona del comentari de: Josep a setembre 23, 2022 | 21:38
    Josep setembre 23, 2022 | 21:38
    Mosso ñord. Ñec.
  4. Icona del comentari de: Teix a setembre 24, 2022 | 08:08
    Teix setembre 24, 2022 | 08:08
    En pocs dies hem sabut de sentències absolutòries de persones que han hagut de passar un infern durant anys, mentre els durava el judici que els ha anorreat la vida. Una, i van dos, afectant Sandro Rosell en relació amb assumptes econòmics; una altra afectant tota una munió de persones encerclades en el anomenar cas Macedònia. Què els passa als contubernis que van engegar les acusacions? Sovint es tracta de mal dites investigacions periodístiques de reincidència coneguda que amaguen altres intencions. Què els passa? -No res. No sols l’emèrit gaudeix d’immunitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa