El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salmond insta Catalunya superar el “fracàs institucional de l’1-O”
  • CA

L’exprimer ministre escocès i impulsor del primer referèndum d’independència d’Escòcia, Alex Salmond, està convençut que a Catalunya “el govern autonòmic està assetjat per la decepció pel fracàs institucional del moviment del Primer d’Octubre i la confusió sobre el camí que cal seguir”. Ha estat l’opinió sobre com replantejar el moviment independentista exposada en una conferència que ha pronunciat aquesta tarda a la 54 edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), que aquesta setmana se celebra a Prada (El Conflent).

En el seu discurs, Salmond considera que arran d’aquest “fracàs” cal que el “moviment faci front a la manca de seguiment que fa la classe política” catalana. L’exprimer ministre i exlíder de l’SNP també ha demanat coordinar d’alguna manera els processos d’alliberament nacional d’Escòcia, Catalunya i Irlanda. En el torn de preguntes i reflexions, formulades per Anna Arqué, portaveu de la International Commission of European Citizens (ICEC), organitzadora de l’acte, Salmond ha destacat que “un referèndum no pot ser legal o il·legal, un referèndum o s’accepta o no s’accepta”. Però ha deixat clar que “també és rellevant si és acordat o no”. La conferència ha començat amb certa polèmica perquè a l’escenari només hi havia la bandera escocesa i no han deixat hissar la bandera estelada.

yora branda una estelada i rondina perquè no li deixen posar a l'escenari/Quico Sallés
Una senyora branda una estelada i rondina perquè no li deixen posar a l’escenari/Quico Sallés

La fórmula conjunta

Salmond ha subratllat en el seu discurs que l’assoliment de la independència de qualsevol país “no depèn de les estrelles” sinó dels defensors de la proposta independentista. D’aquí que hagi elaborat un llistat de coincidències entre Irlanda, Escòcia i Catalunya per tal d’unificar estratègies i informació. Així ha destacat la “identitat comunitària poderosa i permanent” de les tres nacions o el camí pacífic escollit pel seu procés d’alliberament nacional. Però també ha afegit que tots tres moviments “justifiquen la independència no només com un acte en si mateix, sinó pel que suposarà per a la societat futura”.

En el paquet, també inclou “assegurar tants mitjans alternatius de comunicació com sigui possible”. Un fet que creu que a Catalunya està més garantit a nivell de xarxes socials i de premsa que té “un discurs polític animat”. Així mateix considera que el pas d’un referèndum pactat ha estat una via oberta a Escòcia que es pot reproduir a Catalunya i Irlanda. Ara bé, Salmond ha recordat que “no va ser gens fàcil arribar a un acord” i que ara com a ara, “Westminster s’acosta més a Madrid que no pas a l’inrevés”.

En tot cas, reconeix la “inventiva” que ha portat Catalunya en el seu procés amb referèndums populars, manifestacions massives o bé una Declaració d’Independència que no s’ha estat de titllar de “desmesurada”. En aquest marc ha proposat aprofitar el “suport popular per traçar noves i exitoses estratègies que han de venir”. Una diferència substancial amb Escòcia, que té l’SNP que domina electoralment el panorama però s’entrebanca amb l’independentisme o el Sinn Fèin a Irlanda que és líder al Nord i insisteix en recuperar el sud. D’aquí que proposi una mena d’efecte dominó en els tres processos amb “un major contacte i intercanvi d’estratègies” i oferir un “suport mutu” entre Catalunya, Escòcia i Irlanda.

Alex Salmond, en el moment de pronunciar la seva conferència a la Universitat Catalana d'Estiu/UCE
Alex Salmond, en el moment de pronunciar la seva conferència a la Universitat Catalana d’Estiu/UCE

“No n’hi ha prou a les apel·lacions democràtiques”

Salmond ha estat força crític amb qui defensa que el simple fet que es faci una demanda democràtica ja n’hi hagi prou. “Tot i que les apel·lacions democràtiques a l’autoritat internacional poden ser útils com a part del procés d’independència, no donaran la resposta a les ambicions catalanes o escoceses”, ha defensat l’ex premier escocès. En aquest sentit ha remarcat la “manca de reacció governamental internacional davant la repressió de l’estat espanyol pel referèndum del Primer d’Octubre”.

En la mateixa línia, ha retret que la “Unió Europea les institucions europees van tancar els ulls davant les agressions antidemocràtiques a la llibertat d’expressió”. Segons la seva conclusió la “raó” d’aquesta absència és “ben senzilla”. “Espanya era i és un membre lleial de la Unió Europea i aquest organisme actua no per principis sinó per ‘realpolitik'”, ha remarcat. Salmond ha insistit que Irlanda, Escòcia i Catalunya tenen dret a la independència però “l’aplicació pràctica de la mateixa s’ha de trobar en el camp de la política”.

Més notícies
ALBA Party Leader and Scotland's former First Minister Alex Salmond speaks while campaigning at the People's Palace Glasgow Green, in Glasgow, Scotland, Britain, April 19, 2021. REUTERS/Russell Cheyne
L’Escòcia política i militar fa l’agost a Catalunya 
Notícia: L’Escòcia política i militar fa l’agost a Catalunya 
Comparteix
Alex Salmond i uns dels dissenyadors de la política de defensa escocesa expliquen la seva experiència
La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, durant la seva intervenció a la conferència de tardor de l'SNP a Aberdeen, Escòcia | ACN
Escòcia fixa la data d’un nou referèndum: el 19 d’octubre del 2023
Notícia: Escòcia fixa la data d’un nou referèndum: el 19 d’octubre del 2023
Comparteix
Sturgeon avisa que el govern britànic no podrà "bloquejar" els "desitjos" del poble escocès d'assolir la independència
La consellera Victòria Alsina | ACN
Alsina demana a Sánchez que segueixi l’exemple d’Escòcia per a un referèndum
Notícia: Alsina demana a Sánchez que segueixi l’exemple d’Escòcia per a un referèndum
Comparteix
La consellera d'Acció Exterior avisa des de París que "queda molt a fer" per resoldre el "conflicte polític" amb l'Estat
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, a Glasgow (ACN)
Aragonès vol que Catalunya s'”emmiralli” en Escòcia
Notícia: Aragonès vol que Catalunya s'”emmiralli” en Escòcia
Comparteix
Aragonès aposta per "intensificar" la relació amb la líder del Partit Nacional Escocès
El primer ministre britànic, Boris Johnson, durant una conferència de premsa sobre el coronavirus a 10 Downing Street, Londres, el 19 de març del 2020 / ACN
Johnson, sobre un referèndum a Escòcia: “La prioritat és sortir de la covid i reconstruir millor junts”
Notícia: Johnson, sobre un referèndum a Escòcia: “La prioritat és sortir de la covid i reconstruir millor junts”
Comparteix
Sturgeon defensa que la nova votació és "una qüestió de quan es farà i no de si es farà"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Realitat a agost 20, 2022 | 20:06
    Realitat agost 20, 2022 | 20:06
    El gran problema es que aquí per a la majoria el 1O va ser una victoria, i la realitat, com ve diu el Salmond es que va ser un gran fracas. Fins que no assumim això no podrem avançar.
    • Icona del comentari de: Encara més real a agost 22, 2022 | 07:46
      Encara més real agost 22, 2022 | 07:46
      L'1-O va ser un fracàs gràcies al batxiller foll, mai votat, que va suspendre el resultat que vam guanyar sota les porres dels piolines en segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat. Només ho consideren una victoria els folls que l'aplaudeixen per la traïció a Catalunya, els corruptgents nouvinguts a l'independentisme.
  2. Icona del comentari de: DB a agost 20, 2022 | 20:29
    DB agost 20, 2022 | 20:29
    El fracàs es part de l'èxit així que li farem cas.
    • Icona del comentari de: El fracàs és part de l'èxit? Què ets poeta practicant figures retòriques? a agost 21, 2022 | 04:52
      El fracàs és part de l'èxit? Què ets poeta practicant figures retòriques? agost 21, 2022 | 04:52
      Molt bó el xist, que ets en Montilla? Fracàs i èxit són antònims, o es guanya o es perd, no pot ser blanc i negre a la vegada, se'n diu gris, en aquest cas seria empat i queda clar qui va ser el fracàs. Deus ser un batxiller...
  3. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a agost 21, 2022 | 07:04
    Veterà antifranquista. agost 21, 2022 | 07:04
    Doncs si, Mr Salmond. Si quan vau fer el referèndum a Escocia, haguessin vingut policies a apallissar els votants i hi haguessin centenars d'encausats pel fet de votar, la Unió Europea ho haguès , igual que en el cas català, igorat olímpicament. Els estat s'ajuden entre ells i l'anomenada democràcia, que no existeix ni mai ha existit enlloc, els importa poquissim, només s'esforcen una mica a guardar les aparences, cosa que l'Estat Espanyol no fa ni li importa gens.
    • Icona del comentari de: Si que ets franquista a agost 21, 2022 | 09:48
      Si que ets franquista agost 21, 2022 | 09:48
      La Democràcia no existeix enlloc? Què'n pots dir de Suissa? Els països nordics? Costa Rica?
    • Icona del comentari de: expat a agost 21, 2022 | 12:36
      expat agost 21, 2022 | 12:36
      Quan el senyor Salmond va fer el referèndum a Escòcia havia acordat amb Regne Unit com es faria. Això és previ a qualsevol altra consideració, és per això que la seva comparació no té cap sentit.
      • Icona del comentari de: Així és a agost 21, 2022 | 13:40
        Així és agost 21, 2022 | 13:40
        Aquest és el nivell dels corruptgents, deu ser un altre batxiller amb ínfules com el discapacitat que va suspendre la DUI i va fugir deixant-ho tot enmerdat.
  4. Icona del comentari de: Ex-independentista. a agost 21, 2022 | 07:06
    Ex-independentista. agost 21, 2022 | 07:06
    Si els polítics catalans fossin com vós, jo seguiria al peu del canó. Ara, vist el capteniment dels nostres pretesos representants, he estripat les cartes. No vull la independència en mans de gent així.
    • Icona del comentari de: Si noi, a agost 21, 2022 | 09:51
      Si noi, agost 21, 2022 | 09:51
      agraeix-ho al batxiller foll, que mai vam votar, que va suspendre la DUI en segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat, per això el va posar a dit Miss Catalunya, per ser el més discapacitat que va trobar.
  5. Icona del comentari de: Placid a agost 21, 2022 | 08:45
    Placid agost 21, 2022 | 08:45
    Vam guanyar l,10 ara som republica, nomès em d,alsa la DIU, aixó a de fer el gobern. Pot cantar misa el Salmon som independents i o savem. Es questió de tems, poc, quan torni Puigdemon o fará efectiu i será el nostre presiden.
    • Icona del comentari de: Si que vam guanyar l'1-O a agost 21, 2022 | 09:55
      Si que vam guanyar l'1-O agost 21, 2022 | 09:55
      Però no va servir de res, el batxiller foll gens preparat pel càrrec la va cagar. Tot el País mobilitzat i ell triga setmanes en donar el resultat, 8 segons a suspendre la DUI i hores a fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat. Seguim essent una comunidaz autónoma dins la monarquia bananera de ejpaÑistán...
    • Icona del comentari de: Si noi, a agost 21, 2022 | 09:58
      Si noi, agost 21, 2022 | 09:58
      la republica de casa teva, el batxiller foll va suspendre la DUI en segons i va fugir, va prometre tornar i encara l'esperem, ens va deixar com hereu al pallasso Torra que no va aixecar cap DUI. Ara cinc anys després creus que algun país serios ens prendrà en serio? Que cadascú és neteji la propia merda del seu cul, merda corruptgent, cul i maneta corruptgent...
  6. Icona del comentari de: Pilar a agost 21, 2022 | 12:47
    Pilar agost 21, 2022 | 12:47
    També li hauríem de recomanar a en Salmond que superi el fracás del seu referèndum... No li va agradar el resultat i per això el vol tornar a fer fins que surti el sí. Aquí som majoria. Vam votar, vam guanyar.
  7. Icona del comentari de: Gonzalo a agost 21, 2022 | 17:26
    Gonzalo agost 21, 2022 | 17:26
    Francisco, no cuentas lo mejor: La Universitat Catalana d’Estiu no permet d’exhibir l’estelada durant la conferència de Salmond. La direcció s'hi ha negat tot al·legant que l'estelada "no és una bandera d'estat". Jajaja!
  8. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a agost 21, 2022 | 18:58
    Veterà antifranquista. agost 21, 2022 | 18:58
    La democracia no ha existit ni existeix enlloc. Pot haver-hi un simulacre quan es satisfan el interessos del gran capital, que és qui té el poder. Si no els satisfà, cop de força i avall, aquesta és la realitat.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a agost 21, 2022 | 22:56
      Gonzalo agost 21, 2022 | 22:56
      Se nota que ya estás en las últimas, y que ves pronto tu encuentro con Caronte. Pobre iluso. Otro que se puso un huevo frito de papel encima de la cabeza mientras berreaba andapandanchia. Pobrecillo. En el fondo dais pena. Os tomaron el pelo de una manera vergonzosa. Ahora saldrás con las batallitas del abuelo cebolleta, y de tus carreras delante de los "grises". Así os va. Viviendo del pasado. Patéticos. Lamentables.
  9. Icona del comentari de: jo a agost 22, 2022 | 10:42
    jo agost 22, 2022 | 10:42
    Los independentistas son tan independentistas, que hasta se quieren independizar de ellos mismos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa