El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Escòcia política i militar fa l’agost a Catalunya 
  • CA

Escòcia sempre inspira Catalunya. Com a mostra, dos actes que se celebraran en territori català amb protagonistes de la política escocesa. En primer terme, la conferència que pronunciarà l’exprimer ministre Alex Salmond en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent, que s’ha inaugurat aquest dimecres; i en segon lloc, la xerrada que ha organitzat la Societat d’Estudis Militars (SEM), amb un dels arquitectes de la política de defensa d’una Escòcia independent, el tinent coronel Stuart Crawford. 

Les dues xerrades prenen força en un moment força interessant, l’actual proposta del govern escocès de celebrar un nou referèndum el 19 d’octubre del 2023. Un projecte que podria influenciar en el procés polític català. De fet, durant les negociacions per a la formació d’un govern amb Pere Aragonès al capdavant, la idea d’Escòcia va aparèixer tot i que tangencialment. Fins i tot, el president en el seu debat d’investidura va resumir la seva agenda nacional amb la frase curta, breu i clara: “Vull fer com Escòcia”.

Salmond i la seva experiència

El primer en obrir l’aixeta de la dutxa escocesa serà Salmond. El que va ser president d’Escòcia entre 2007 i 2014 explicarà la seva experiència sobre l’organització del referèndum d’independència acordat amb el Regne Unit, aleshores governat per David Cameron. Salmond participarà com a convidat internacional de l’UCE a través d’Anna Arqué com a portaveu de l’International Commission of European Citizens. 

Segons Arqué, Salmond és la constatació que la “lluita per la independència continua perquè només com a independents es pot decidir què es vol ser i com ser”. “Salmond és un dels millors polítics per explicar la lluita per la independència en majúscules”, insisteix.  De fet, no és la primera vegada que Salmond participa en un acte polític a Catalunya. En aquest sentit, cal recordar que va assistir com a convidat especial en la segona assemblea del Partit Demòcrata Europeu Català que va entronitzar David Bonvehí i Míriam Nogueras a la direcció del partit. 

La política de defensa, també

Per altra banda, la Societat d’Estudis Militars (SEM), el think tank de defensa català, també ha apostat per Escòcia per la conferència que obre oficialment el seu curs acadèmic. Així, per cinquè any consecutiu -després de convidar especialistes de Finlàndia, Suècia, Irlanda, Estats Units i Israel– ha decidit atorgar el protagonisme a Escòcia. 

Segons ha informat l’entitat a El Món, l’elecció d’Escòcia es basa en el fet que “és un país que s’ha observat des de Catalunhya pel seu moviment independentista”.  El convidat serà el tinent coronel (retirat) Stuart Crawford, veterà de la 1a Guerra del Golf, oficial del 4th Royal Tank Regiment, amb cursos d’Estat Major a Fort Leavenworth (EUA) i Camberley (Regne Unit). Actualment treballa com a consultor de seguretat i defensa, així com columnista en diaris i publicacions militars especialitzades.

Conjuntament amb Richard Marsh, el 2012 va publicar una proposta sobre com haurien de ser les futures Forces de Defensa d’Escòcia, en cas que el referèndum del 2014 apostés pel sí. Aquesta proposta fou publicada pel Royal United Services Institute i algunes de les seves idees aportades al Llibre Blanc de la independència.

Cartell promocional de la conferència del SEM sobre la política de defensa d'Escòcia
Cartell promocional de la conferència del SEM sobre la política de defensa d’Escòcia
Més notícies
L'exprimer ministre escocès Alex Salmond, sosté una còpia de l'acord pel referèndum sobre la independència d'Escòcia
L’exlíder dels independentistes escocesos Alex Salmond crea un nou partit
Notícia: L’exlíder dels independentistes escocesos Alex Salmond crea un nou partit
Comparteix
L'anunci trenca definitivament la relació amb la seva exnúmero dos i ara líder de l'SNP Nicola Sturgeon
Alex Salmond queda en llibertat després de comparèixer als jutjats
Notícia: Alex Salmond queda en llibertat després de comparèixer als jutjats
Comparteix
L'exprimer ministre d'Escòcia assegura que és "innocent"
La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, durant la seva intervenció a la conferència de tardor de l'SNP a Aberdeen, Escòcia | ACN
Escòcia fixa la data d’un nou referèndum: el 19 d’octubre del 2023
Notícia: Escòcia fixa la data d’un nou referèndum: el 19 d’octubre del 2023
Comparteix
Sturgeon avisa que el govern britànic no podrà "bloquejar" els "desitjos" del poble escocès d'assolir la independència
Joan Rovira (perfil)
Escòcia i Catalunya: joc de trons
Notícia: Escòcia i Catalunya: joc de trons
Comparteix
"Les dues independències que ara mateix són relativament possibles a Europa depenen de dues monarquies infinitament diferents, l’espanyola i l’anglesa"
Una imatge dels alumnes a la tercera escola d'estiu del think tank militar català, la Societat d'Estudis Militars/SEM
Èxit de la nova edició de l’escola d’estiu del think tank català de Defensa
Notícia: Èxit de la nova edició de l’escola d’estiu del think tank català de Defensa
Comparteix
Ucraïna centra el debat de les ponències

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a agost 17, 2022 | 21:17
    Anònim agost 17, 2022 | 21:17
    Sempre us oblideu que a Escòcia son els partits qui lluiten per la independència, un company que hi va anar per l'anterior referèndum ens va explicar que els deien que envejaven Catalunya, perquè era des de baix, des del poble que s'empenyia cap a dalt, a diferencia d'ells. Es trist veure com ara ja no és així, ens han dividit i ens han guanyat, algun dia sabrem que els han pagat per fer-ho. Només cal veure avui els crits fira de lloc dels "tontos útils" a les rambles i l'odi que traspuaven cap allò que no fossin ells. En fi, va ser un somni bonic, encara que ens el van escapçar en 8 segons.
    • Icona del comentari de: Ricard a agost 18, 2022 | 13:37
      Ricard agost 18, 2022 | 13:37
      A la voluntat popular no se la derrota en democràcia. O ja li està bé no ser en democràcia? Jo he vist massa maneres de fer per considerar-me "derrotat".
  2. Icona del comentari de: Stort a agost 17, 2022 | 23:30
    Stort agost 17, 2022 | 23:30
    No pots fer com Escòcia i ho saps. A Escòcia es pot negociar tot am GB. Ecspana es nega a negociar i ho saps .
  3. Icona del comentari de: Independentista a agost 18, 2022 | 06:11
    Independentista agost 18, 2022 | 06:11
    No hi ha CAP partt polític a Catalunya que vulgui fer com Escòcia; el poble si ho vol, els partits no.
  4. Icona del comentari de: Rosa a agost 18, 2022 | 09:12
    Rosa agost 18, 2022 | 09:12
    Molt desenfocat tot plegat. Ni Catalunya ( i els catalans) s'assembla a Escòcia ni Anglaterra s'assembla de res a Espanya. Per no parlar dels polítics catalans mediocres i esporuguits que han estat enganyant els seus votants fins ara. I dels catalans ignorants o babaus que es deixen seguir enganyant malgrat l'evidència que molts del polítics dits "independentistes" s'han venut a l'enemic.
  5. Icona del comentari de: Pere a agost 18, 2022 | 10:15
    Pere agost 18, 2022 | 10:15
    'Procés d'independència català"... Ningú l'ha vist encara per enlloc, aquest suposat "procés", tret que no sigui llepar el cul a Madrid, amb el president Cigronet al capdavant. I el més divertit de tot: els catalans els han votat i ho tornaran a fer, com sempre. En fi, jo és que em peto...
    • Icona del comentari de: Ricard a agost 18, 2022 | 13:38
      Ricard agost 18, 2022 | 13:38
      Vostè deu ser del Barça.
  6. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a agost 18, 2022 | 12:53
    Luisnomeacuerdo agost 18, 2022 | 12:53
    Mortadelo explica bien a tus colegas lazinazis la diferencia entre Escocia y la region catalana perteneciente al reino de España. Si acaso no lo sabes ya si eso se lo digo yo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa