Escòcia i Catalunya: joc de trons

"Les dues independències que ara mateix són relativament possibles a Europa depenen de dues monarquies infinitament diferents, l’espanyola i l’anglesa"

Serà independent abans Escòcia o Catalunya? Ho seran les dues? Ni l’una ni l’altra? Preguntes complicades i amb mala llet. Ull, no cal respondre en dos segons. Tampoc no hi ha respostes indiscutibles. Ja ho anirem veient… El món del 2017 queda molt lluny, tot i que encara en vivim les conseqüències, a través de la repressió espanyola i la frustració i depressió catalanes. 

A Europa, ara mateix, no hi ha més nous estats possibles, a mitjà termini. Només dos. I no depenen d’Europa, sinó dels estats i les societats que les tenen dominades, colonitzades, més o menys integrades: Anglaterra (post Brexit) i Espanya (falsament europeïsta). 

Escòcia té una via, que ja veurem on porta i fins on pot arribar, basada en els fonaments democràtics del Regne Unit de la Gran Bretanya. És una via europea, tot i el Brexit, però amb aquell accent britànic que fa que tot sigui sempre una mica diferent…

Diuen que els anglesos ja estan buscant bases estables per als seus submarins nuclears… Per si de cas. És a dir, contemplen un escenari més o menys probable d’independència escocesa. Fan els seus plans i estudien hipòtesis, encara que sigui una exageració. Poden tenir una monarquia comuna, tan simbòlica com es vulgui, però interessantíssima quan arribi el moment, si arriba, de partir peres… La reina Elisabet II pot ser perfectament la reina d’una Escòcia independent. 

Felipe VI no té capacitat ni per ser rei de l’Espanya del segle XXI. Ja no diguem per ser rei d’una Catalunya que l’ha obligat a evidenciar la seva inconsistència…  Ell no serà més que l’hereu del comissionista internacional que era el seu pare, el galtes i faldiller de la transició. És una diferència important envers la monarquia britànica, encara que enviï les filles a estudiar a Gal·les. Felipe VI és un rei buit i inútil, absolutament venut als interessos de les oligarquies hispàniques. No representa ni lidera ningú, però sense ell l’Espanya oligàrquica  s’enfonsa. Per això, tot i que no el respecten, l’aguantaran tot el temps que calgui i pagaran els peatges que toqui pagar: Espanya sempre paga el preu que calgui, sobretot si el preu el paguen uns altres. Si pot ser els catalans i els de llevant, millor, per descomptat.

En qualsevol cas, les dues independències que ara mateix són relativament possibles a Europa depenen de dues monarquies infinitament diferents, l’espanyola i l’anglesa. Igualment anacròniques les dues, però permeten sortides i solucions simbòliques infinitament diferents i amb graus de traumatisme més o menys gestionables.

No és el mateix una Escòcia independent amb una reina respectada (i estimada?) a Londres que una Catalunya que ja mai més no tindrà el seu rei a Madrid, encara que no assoleixi la independència.

La clau monàrquica mereix, a Catalunya, alguna reflexió més, fins i tot en clau republicana. Qui sap…

Dintre de la factura de la independència sempre podríem integrar la factura de la monarquia, ja que sense voler saber-ho, l’hem pagat els darrers cinquanta anys. Fins i tot podríem fer veure que acceptem l’estaquirot de Felipe VI com a monarca virtual…  Més fàcil això que confiar en hipotètiques sentències judicials europees que Espanya es passarà per l’arc de triomf sense gaires manies. 

Comentaris

  Luisnomeacuerdo 05/09/2021 11:03 pm
  Pos claro estreñio, como vas a comparar Escocia que es un país , y además de gente educada y respetuosa con las leyes, con Cataluña, que es una región más del reino de España y por desgracia habitada por unos energúmenos odiadores contra sus compatriotas que no piensan como ellos, en el más puro estilo fascista independentista, por eso nadie cree en vosotros y ahora menos. Ale a llorar a la via del anuncio del butireferemdum.
   Fart de pallassos 06/09/2021 12:48 pm
   Que trist deu ser no tenir altre vida q malparlar dels catalans. Tranquil entenem q ets un nazionalista ñol mal pagat
    Pedro 06/09/2021 2:50 pm
    Y que triste es estar con infantiles que no aceptan una idea contraria, y más cuando están en minoria.
  Narcís 06/09/2021 8:46 am
  Jo no sé si Anglaterra té monarquia anacrònica o no .. el que sí veig és que és una potència on qui pot procura anar-se'n a viure allà i que mateixes no poques ex-colònies duen a sa bandera la britànica ! Per contra, espanya, si mateix cap d' estat ha fet tot això i força més que no sabem . . . i manaies ja no pas militars sinò mateixos polítics ( ?! ) bestiesa de corrupció, corrupció de tota mena, començant per sous i sobresous , luxes i malbarataments a dojo àdhuc amb tot desvergonyiment ' portes giratòries ' .. no n' és que sigui anacrònica sa monarquia sinò passaport a . . . sense comentaris ! PD : és obvi que " espanya són ells .. i resta terra conquerida " ( amb l' ajut francès o millor exèrcit del món d' aleshores .. com sempre, per variar, com després alemany i italià ! ) !
  Doctor Strangelove 06/09/2021 11:15 am
  Cara pomes agres, quan et jubiles i deixes d'escriure pallassades que no et publicarien ni al Jueves? Doc.
   ¿Que este periodista escribe pallasadas? 06/09/2021 4:27 pm
   Tu no relees lo que vomitas, ¿no?
  Cat 06/09/2021 12:45 pm
  De fet, el Borbó uve palito, vols del 2014 en els premis princesa de Girona, ja va preguntar al president Mas "y de lo mío que?" I el Sr Mas li va respondre "de lo suyo nada" Tingueu clar q si li hagués dit q podria seguir vivint dels catalans ja seríem independents. El comentari el va fer el sr. Cuní a 8tv perquè hi va ser present algú de la vanguardia amb títol de conde
  Alex Salmond 06/09/2021 1:23 pm
  Catalunya i Escòcia són aigua i oli. Les situacions i circumstàncies no es poden comparar. https://www.elperiodico.com/es/politica/20160629/escocia-catalunya-salmond-referendum-espana-brexit-5236531
  Donec Perficiam 06/09/2021 1:41 pm
  La llògica aplastant és que sigui Escocia qui primer faci el referèndum i Anglaterra per descomptat respectarà el resultat. Si aixó passa....Europa obligarà també a Caspaña a fer el nostre referèndum i tenir d'acceptar el resultat. Són faves comptades. Europa no es pot permetre tenir dos nivells de justicia i politica per als seus membres. Europa ja va obligar el Pedro Sánchez a donar els indults als presos (per tal de netejar la imatge de tots plegats i perque la pudor de naftalina els ofegava), i la propera imposició que li faràn serà el referèndum. Caspaña és el nen malcriat i maleducat d'Europa al que tenen d'anar vigilant i castigant....patètic.
   Pedro 06/09/2021 3:00 pm
   ¿ Que Escocia hará un referendum y el resto del Reino Unido aceptará la independencia? Muy poco sabes entonces. ¿ Y quieres que Europa, o sea, la UE controle el qué? ¿ Has pensando en lo que dices ? Mira, me parece que hay muchos MILLONES en Europa que no tienen ganas que la UE sea como la Unión Sovietica. Porqué entonces sí, que sólo hay un poder central controlador y todos a pasar por el tubo. ¿ Es eso lo que quieres ?
  El meu nom 06/09/2021 5:46 pm
  Escocia ya ha sido nación independiente y así está reconocido. Cataluña, con todo el cariño que le tengo, ni es nación ni ha sido nunca independiente. No se puede pedirle peras al olmo intentando ver una realidad que no existe.
  Gonzalo 08/09/2021 2:51 pm
  Que le digan a las Islas Chagos el talante democrático de UK. Resolución en firme de la asamblea de las naciones Unidas, instando a UK a descolonizar de una vez por todas ese archipiélago. UK pasándose por el forro dicha resolución. Quizás el tener una base militar en dichas islas, influye, y mucho.

Nou comentari