Aragonès: “Vull fer com Escòcia”

El discurs d'investidura presenta un pla "independentista i d'esquerres"

Discurs breu i ple de referències de la nova etapa de l’independentisme que obrirà la presidència de Pere Aragonès. Aquesta tarda, quan passaven pocs minuts de les quatre de la tarda, al plenari del Parlament el candidat d’ERC ha desgranat la seva agenda de Govern amb un discurs bastit sobre el concepte de la “Generalitat republicana”. “L’objectiu com a president és culminar la independència i fer inevitable l’autodeterminació i l’amnistia“, ha reblat el candidat. De fet, ho ha resumit en una frase curta, intensa i amb tota la intenció: “Vull fer com Escòcia” i ha apostat per un nou referèndum. A més, ha esbossat les “quatre parets mestres” o quatre “banderes” de la seva presidència: “social, feminista, verda i democràtica”.

Aragonès ha encetat la seva intervenció col·locant la independència en l’horitzó de la seva presidència. En aquest marc, s’ha venut com un “president independentista i d’esquerres”. De fet, ha reformulat el clàssic paradigma del president Francesc Macià de “casa i hortet” per “casa i feina”. Així ha intentat posar l’accent en les polítiques socials que pensa impulsar per garantir a tothom “habitatge, energia, aigua i connectivitat” a través d’un “nou contracte social”. Una iniciativa que ha lligat amb un pla de rescat social de 700 milions d’euros, ajudes als autònoms i microempreses, la gratuïtat de l’escolarització dels 0 als 3 anys i una prova pilot de la Renda Bàsica Universal.

El candidat ha emfatitzat i repetit, el concepte de Generalitat republicana. Una institució que ha descrit com una administració dels “valors republicans” i amb el clàssic eslògan “d’un sol poble”. Els valors republicans d’Aragonès passen per bastir polítiques socials, aplicar el feminisme, impulsar la revolució i la cultura verda i la revolta democràtica. Tot plegat per fer una “sacsejada” al país. “L’únic límit que ens hem de fixar és la voluntat del poble de Catalunya”, ha sentenciat.  

Escòcia ha estat el seu referent més clar de la via dels republicans cap a la independència i “superar el bloqueig actual”. “Vull fer com Escòcia i m’agradaria que l’Estat espanyol sabés fer com el Regne Unit el 2014. Ni més ni menys”, ha avançat. “Fer possible un referèndum i treballar des del primer dia per guanyar-lo”, ha afegit. “Vull un referèndum d’autodeterminació on aquells que legítimament defensen que Catalunya ha de continuar formant part de l’Estat espanyol, enlloc de negar-nos sistemàticament el dret a decidir que tenim com a nació, facin una proposta política per Catalunya”, ha aclarit.

“Que deixin de tenir por de les urnes i expliquin per què hem d’optar per quedar-nos a l’Estat espanyol; que expliquin quina proposta tenen pel nostre paí”, ha assenyalat. “Que s’atreveixin a guanyar un referèndum, però que també acceptin perdre’l”, ha instat. “Perquè si una cosa tinc clara, si per mi una cosa és del tot innegociable, és que tots aquells que avui rebutgen la República catalana, han de saber que la República catalana mai els rebutjarà a ells“, ha conclòs. 

El presidenciable també ha apuntat que la seva intenció és ampliar els marges del seu suport parlamentari. A més de la majoria que li proporciona ERC, JxCAT i la CUP ha convidat a la resta de grups a compartir iniciatives. “No em conformo amb la majoria que en aquest debat d’investidura em pugui fer confiança”, ha alertat. Per fer-ho, ha plantejat tirar de beta de la fórmula dels Pactes Nacionals per “anar més enllà d’una legislatura” en les qüestions que requereixin una estratègia a llarg termini i amb “consens” com ara  “Salut, de Salut Mental, per la Interculturalitat, del Dret de les Persones amb Discapacitat, de l’Activitat Física i l’Esport o un Pacte Nacional per la llengua”.

Més informació aviat

Comentaris

  FUERA LA OLIGOCRACIA 21/05/2021 7:19 pm
  Cataluña no es comO ESCOCIA. ESCOCIA tiene un documento en el que puede separarse, siempre y cuando Inglaterra quiera. Este documento se creo cuando se unio cob INGLATERA. Y este politico lo sabe, y esta engañando a todos los independentistas.
  Ramon 20/05/2021 10:05 pm
  Segons un èinstein de més a sota, Escòcia té el dret a l'autodeterminació perquè llur pertinença al Regne Unit fou voluntària i per tant revertible. No recordo argument més idiota contra el dret a l'autodeterminació català. O sigui que si et conquereixen i annexionen amb voluntat explícita d'exterminar-te com a poble ja no hi tens el dret? Si de cas no el deus tenir des de la posició dels fills de puta que et tenen sotmès!
   FUERA LA OLIGOCRACIA 21/05/2021 7:23 pm
   Porque no tiene el mismo derecho uno de Malaga, Jaen, Leon etc que uno de Cataluña?
   Ramon 20/05/2021 10:29 pm
   És com dir que si t'assalten apuntant-te amb una pistola ja no tens dret a pretendre recuperar el que t'han robat. Això és molt senzill. Som una nació. Des de qualsevol perspectiva del concepte nació. I per tant tenim el dret a l'autodeterminació. En el terreny teòric no té més. I en el pràctic, intentar aprofitar que la tendència mundial és al reconeixement d'aquest dret així com a poder exercir-lo en condicions democràtiques.
  Anònim 20/05/2021 9:34 pm
  "Fer com Escòcia" vol dir enganyar la gent perdent el temps. El referèndum ja es va fer, es va guanyar, la independència va ser proclamada legítimament i tot el que cal és aixecar-ne la suspensió. Espanya mai permetrà pacíficament perdre la mamella catalana perquè als “hidalgos” els tocaria pencar o es fotrien de gana, per tant, dir “fer com Escòcia” en realitat vol dir no fer res i esperar que Castella ens acabi de destruir.
   FUERA LA OLIGOCRACIA 21/05/2021 7:25 pm
   Que sea legitimo no significa que sea legal Que sea legitimo en CATALUÑA no significa que sea legitimo en ESPAÑA.
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 20/05/2021 9:12 pm
  Aquest senyor menysté, els 2.26 milions de catalans que vam votar el 1 - O, i ofèn el Parlament que el va convocar i que va declarar la independència d'acord amb els resultats.
  Lluït 20/05/2021 8:24 pm
  Èmfasi, ja sabeu n i m de costat...
  Lluït 20/05/2021 8:20 pm
  Avui en Perico Noesmulla ha llegit tot el que li ha preparat qui sigui. Diuen al Twitter que no parava de repetir, com un mantra, la paraula "republicana". Ja li sabem, com més buida de contingut és una frase amb més énfasis la pronuncia. En canvi la paraula independència ha desaparegut del discurs. Algú em va parlar una vegada d'un senyor de nom Delfí Abella que havia cantat les característiques de personatges ignorants i conjunturals com aquest, "potser sí potser no". Sembla ser que Junts, l'ha emparellat discursivament parlant amb en Batet. Per nivell intel·lectual intrínsec, força comparable tot i que, aquest darrer, sol ser més plàstic i resulta més pintoresc pel seu papissot característic.
   Anònim 20/05/2021 8:22 pm
   Si, s'escriu èmfasi,
  fideli 20/05/2021 8:07 pm
  es posarà una faldilleta
  Ramon 20/05/2021 7:58 pm
  TOTS, volem fer com Escòcia. El problema és que Espanya no vol fer com Anglaterra. I aquest és el tema. Què fem? El teu pla era renegar fins i tot de la llengua per assegurar la immediatesa de la independència. Un pla subnormal que ha tingut l'únic i catastròfic resultat que podia tenir. Però era el teu pla. Fracassat el pla subnormal d'ERC per guanyar-nos els immigrants no integrats i sabent que Espanya no en vol ni parlar, d'una consulta com l'escocesa, què? Ara, què? Per lògica només hi ha dues sortides. Mantenir l'intent d'independència. Cosa per la que ERC no hi està. O tornar a la defensa de la nació, la identitat i la llengua sense plantejar-nos l'estat propi. Cosa per la que ERC encara hi està menys. Ja em direu doncs per què recontradimonis hauria de fer-vos costat cap català que no sigui un coscubiela o que no esperi sucar de menjadores consegüents a la vostra traïció.
   Juan Ripolles 20/05/2021 8:08 pm
   El Regne d'Escòcia va ser un estat independent fins a 1707, data en la qual es va signar l'acta d'Unió amb Regne d'Anglaterra, per crear el Regne Unit de la Gran Bretanya,
    Ramon 20/05/2021 9:59 pm
    I què, ruc? Que potser la independència de Lituània fou com la de Noruega? Els drets nacionals, inclòs òbviament el d'autodeterminació, deriven del simple fet de ser nació. Som una nació. Ergo tenim el dret a l'autodeterminació.
  Pajaritu 20/05/2021 7:30 pm
  El futuro (mañana) máximo representante del Estado en Cataluña diciendo que no quiere ser lo que quiere ser. ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
  torracollons 20/05/2021 6:54 pm
  ara instal·larà un destil·leria de scotch whisky...
  Vendetta 20/05/2021 6:33 pm
  Paraula de botifler aket es un catxondo, fara audits cuan el portem al pont a penjarlo tros de botifler
  Ramon 20/05/2021 6:27 pm
  Catalunya, efectivament, és com Escòcia. O sia una nació amb tots llurs ets àdhuc llurs uts. Però Anglaterra hi va admetre un referèndum d'autodeterminació perquè, Cameron dixit, per damunt d'unionista ell era demòcrata. Pretendre traslladar això a Espanya és com que el xai li proposi al llop una coexistència vegetariana.
   FUERA LA OLIGOCRACIA 21/05/2021 7:29 pm
   Una nacio que se unio con la nacion de ARAGON, y años mas tarde con la nacion de Castilla. La nacion se unio ya no es una nacion.
   Juan Ripolles 20/05/2021 6:42 pm
   El Regne d'Escòcia va ser un estat independent fins a 1707, data en la qual es va signar l'acta d'Unió amb Regne d'Anglaterra, per crear el Regne Unit de la Gran Bretanya,
    Ramon 20/05/2021 6:59 pm
    Mandangues. Catalunya és una de les nacions més completes i inequívoques del món mundial. I ja no diguem d'Europa. I menys diguem encara de les que no disposen d'estat ni propi ni propici (joc de paraules manllevat d'Alfons López Tena).
  Dr Sallop 20/05/2021 6:24 pm
  Habiam, si el diari EL MON m'ho censura no agafare cam emprenyamenta, pero ho he de dir : Sr Aragones vuste es un BURRU politic !! vuste es un BUUUURRUUUU !! am perdó per els Ases.
  LLARENA dPENA 20/05/2021 6:08 pm
  No faràs res. Peró, res de res. Aquest home, l'Aragonés, es deu pensar que tots els catalans som idiotes. Potser l'idota ho serà ell si és pensa que som tant curtéts. No farà res a fav or de la independencia o de la república catalana perquè no té cap intenció de fer-ho. Ni ell, ni el seu partit, i molt menys, en Junqueres, qui dubto molt que torni a plantejar.s'ho ni quan surti de la pressó. Total, fer volar coloms i seguir mentint sense cap vergonya ni dignitat. Vaja, lo habitual en el cas d'Esgarro Autonimjsta de CAT (antiga ERC)
  Tip 20/05/2021 6:02 pm
  HAAAAAAAAAAAAAAA HA HA HAAAAAAAAA ! Mentider compulsiu ! Els English no són pas el Cul d'Europa com els Espanyols.
  Juan Ripolles 20/05/2021 6:00 pm
  Aragones, comences mentin, i embaucan al personal, com Escocia ?? Ja ja ja ja ja ja !!!!!! El Regne d'Escòcia va ser un estat independent fins a 1707, data en la qual es va signar l'acta d'Unió amb Regne d'Anglaterra, per crear el Regne Unit de la Gran Bretanya, però Escòcia ha estat en una unió personal amb el Anglaterra i el Regne d'Irlanda des de la Unió de les Corones el 1603. La unió no va suposar cap alteració del sistema legal propi d'Escòcia, que des de llavors ha estat diferent del de Gal·les, Anglaterra i Irlanda del Nord, per la qual cosa és considerada en el dret internacional com una entitat jurídica pròpia la pervivència d'unes lleis pròpies
  joandomenec 20/05/2021 5:50 pm
  Com Escòcia? O ets imbècil o vols enganyar el personal? Espanya és Anglaterra? Oi que no? Per tant deixa de dir estupideses. Heu enterrat l'1d'octubre i a viure de l'autonomia, a les ordres d'Espanya.
  Gonzalo 20/05/2021 5:39 pm
  Vas a acabar como Irlanda......con la autonomía suspendida 5 veces.... jajajajajajajaja!!!! Id haciendo el laZinaZi (el capullo....)
  Ovella esgarriada 20/05/2021 5:21 pm
  Culminar la independencia? Ondia!! ara si que si que ho teniu a tocar, ni 18 mesos ni dallonses................ An Anda Andapandensia! An Anda Andapandensia! Amb humor es l´única manera de soporta aquesta chusma lazi
  Holaks 20/05/2021 5:16 pm
  El paperot de Braveheart li ve que ni cardat al Fuigpelmón XD XD Llàstima que la tropa indepre s´ha sembli mes a una parodia dels Monty Python que a una èpica del Mel Gibson XD
  Ramon 20/05/2021 5:00 pm
  TOTS, volem fer com Escòcia. El problema és que Espanya no vol fer com Anglaterra. I aquest és el tema. Què fem? El teu pla era renegar fins i tot de la llengua per assegurar la immediatesa de la independència. Un pla subnormal que ha tingut l'únic i catastròfic resultat que podia tenir. Però era el teu pla. Fracassat el vostre pla subnormal per guanyar-nos els immigrants no integrats i sabent que Espanya no en vol ni parlar, d'una consulta com l'escocesa, què? Ara, què? Per lògica només hi ha dues sortides. Mantenir l'intent d'independència. Cosa per la que ERC no hi està. O tornar a la defensa de la nació, la identitat i la llengua sense plantejar-nos l'estat propi. Cosa per la que ERC encara hi està menys. Ja em direu doncs per què recontradimonis hauria de fer-vos cap català que no sigui un coscubiela o que no esperi sucar de menjadores consegüents a la vostra traïció.
   FUERA LA OLIGOCRACIA 21/05/2021 7:33 pm
   Estas comparando 2 historias de pais diferente.Escocia tiene derecho porque tiene documento que lo permite.
  mike 20/05/2021 4:58 pm
  això vol dir que vol aprendre anglès?

Nou comentari