La ponència política de Junts, que es discutirà en la segona part del congrés nacional al juliol, contempla tres escenaris que podrien accelerar i canviar dinàmiques en el moviment independentista, que a partir del cinquè aniversari de l’1-O —aquesta tardor— s’ha de preparar per a la “segona volta” del referèndum del 2017. Serien tres escenaris favorables, externs i fora de control del moviment, que podrien reactivar la Declaració Unilateral d’Independència (DUI). En tot cas, segons apunta el text —al qual ha tingut accés El Món—, caldria no precipitar-se ni posar terminis de “cap tipus” perquè la prioritat és que aquest pas es culmini amb “èxit”.

El primer escenari favorable és el referèndum escocès, que està previst pel 2023. “La possible organització d’un nou referèndum d’independència a Escòcia, amb o sense el permís de Londres, podria obrir una nova oportunitat per posar l’autodeterminació al centre del debat europeu”, diuen els autors de la ponència. “Sigui quin sigui el resultat —afegeixen, la idea que les fronteres s’han de decidir de forma democràtica, guanyarà força i això pot legitimar la voluntat del poble català d’esdevenir un estat independent”.

Els resultats de les sentències al tribunal de drets humans d’Estrasburg, una oportunitat

El segon escenari és el que vindrà donat pel resultat de les sentències al tribunal de drets humans d’Estrasburg i al TJUE. No es tractaria tant del resultat d’una sentència determinada, “sinó el resultat global de totes les demandes presentades arran de les violacions de drets reiterades en els procediments” de l’estat espanyol “per empresonar els membres del govern de l’1-O”. La ponència entén que “una condemna general europea a les mesures repressives, encara que no impliqui que ens donin la raó en tots els casos presentats, seria de gran importància”.

El tercer escenari va lligat a les conseqüències de la crisi econòmica i les reformes estructurals que la UE i imposa a l’estat espanyol. Aquestes reformes, segons els autors de la ponència, afectaran sense dubte a la càrrega fiscal, a les pensions i altres subsidis que poden significar un cop fort a l’economia espanyola i per tant una oportunitat de mostrar la República catalana com a única sortida per mantenir una societat del benestar”.

El període de preparació previ a culminar l’1-o “no serà curt ni fàcil”

La ponència també fa referència als aspectes necessaris per poder afrontar un nou embat contra l’estat espanyol i assumeix que tant les institucions com la societat civil “s’han de preparar de manera sòlida i conscient” per culminar el procés amb “èxit”. El text diu que “cal crear les condicions psicològiques, polítiques i materials per tal que l’estratègia de confrontació millori la correlació de forces amb l’Estat”. La confrontació, destaca la ponència, no es pot limitar a buscar “només el desgast reputacional i polític de l’Estat” perquè “és ingenu pensar que el desgast reputacional i de legitimitat de l’Estat serà suficient perquè aquest canviï”.

Puigdemont amb la cúpula de Junts a Argelers / Mireia Comas

Els autors de la ponència creuen que “el període de preparació previ a la culminació no serà curt ni fàcil” i que “caldrà assumir totes les
accions que es pugui des de les institucions, la resta s’hauran de dur a terme des de la societat civil organitzada o des del Consell per la República”. En aquest recorregut, “és probable que l’estat espanyol tingui la temptació d’aplicar de nou l’article 155, perquè ha demostrat fins on és capaç d’interpretar el marc jurídic”.

Preparar-se per un 155 i traslladar la legitimitat democràtica al Consell per la República

Precisament davant d’aquest perill, Junts creu que “una forma de combatre aquest escenari pot ser traslladant la legitimitat democràtica a l’Assemblea de Representants formada per càrrecs electes de les diferents cambres de representació i també especialment del món local”. En aquest sentit, la ponència diu que “caldrà preparar-ne els mecanismes”. Al llarg d’aquest període de preparació i com a part de l’estratègia conjunta, “es faran també campanyes pedagògiques sobre els beneficis de la independència així com un treball intens a nivell intern per assumir els costos que caldrà entomar en termes repressius”.

Així és com s’activarà o no la DUI: la “decisió final”

Per prémer el botó de la DUI caldrà comptar amb els següents ingredients: “Una mobilització social disposada a esdevenir permanent; una entesa entre els actors polítics sobre la no-voluntat de l’estat espanyol de negociar un referèndum d’autodeterminació pactat; la preparació de les estructures institucionals, polítiques i socials, i un cert nivell de suport internacional al dret a l’autodeterminació de Catalunya”.

Prendre la decisió d’activar la DUI serà quelcom col·lectiu. La ponència proposa que es constitueixi una Assemblea de Representants que, liderada per la institucionalitat autonòmica i la republicana, però amb inclusió dels principals càrrecs electes municipals, nacionals, estatals i europeus, així com responsables de govern i principals representants de les entitats i partits independentistes, prengui la decisió final sobre l’activació de la declaració d’independència.”

“Aquesta decisió col·lectiva, haurà de ser implementada pel Parlament de Catalunya activant formalment els efectes de la Declaració d’Independència i, si s’escau, també pels ajuntaments”, conclou el text.

Més notícies
Jordi Turull a Argelers / Mireia Comas

Turull defensa “passar a l’acció” i “fixar els passos” per fer la DUI

Notícia: Turull defensa “passar a l’acció” i “fixar els passos” per fer la DUI
Comparteix
El nou secretari general de Junts diu que no hi ha cap enfrontament amb Laura Borràs
Notícia: Turull defensa “passar a l’acció” i “fixar els passos” per fer la DUI - Mobile
La nova directiva de JxCat dalt de l'escenari al final del congrés d'Argelers / Mireia Comas

El sector Borràs obre polèmica a Junts per la “carpeta de la independència”

Notícia: El sector Borràs obre polèmica a Junts per la “carpeta de la independència”
Comparteix
Aurora Madaula apunta que algunes veus del partit fan "nosa"
Notícia: El sector Borràs obre polèmica a Junts per la “carpeta de la independència” - Mobile
Marta Vilalta al Parlament de Catalunya / ACN

Vilalta demana a Junts que “no s’equivoquin d’adversaris”

Notícia: Vilalta demana a Junts que “no s’equivoquin d’adversaris”
Comparteix
La portaveu d'ERC ha lamentat les crítiques del partit de Puigdemont als "companys de viatge"
Notícia: Vilalta demana a Junts que “no s’equivoquin d’adversaris” - Mobile
La nova directiva de JxCat dalt de l'escenari al final del congrés d'Argelers / Mireia Comas

Borràs i Turull reivindiquen el paper de Junts per fer el Govern “més ambiciós” nacionalment

Notícia: Borràs i Turull reivindiquen el paper de Junts per fer el Govern “més ambiciós” nacionalment
Comparteix
El partit prepara una auditoria perquè la militància decideixi sobre la continuïtat del pacte amb ERC
Notícia: Borràs i Turull reivindiquen el paper de Junts per fer el Govern “més ambiciós” nacionalment - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Culminar l’1-O? a juny 07, 2022 | 10:43
  Culminar l’1-O? juny 07, 2022 | 10:43
  L'1-O no va començar res. Ergo el que no comença no pot acabar. El processisme sí que havia començat molt abans i és el que es pretén continuar.
 2. Icona del comentari de: Idees de bomber a juny 07, 2022 | 11:03
  Idees de bomber juny 07, 2022 | 11:03
  Aquest programa tipus conte de la lletera, està dissenyat per curts de gambals que no aixequen un pam de terra. No és seriós ni convenient anar pregonant ximpleries per fer el ridícul cada dia.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 07, 2022 | 18:54
   Pere Llimonera i Citronell juny 07, 2022 | 18:54
   Jo veig tres escenaris d'”oportunitat” per culminar l’1-O : el TRuLL0, el TaLeG0 y la TReNa... i apunto però, que "és fonamental evitar la precipitació" a l'hora de reactivar la DUI (reactivar??? ... Ja, ja, ja...) per no finir 'Chupando Barrote'...
 3. Icona del comentari de: Independentista a juny 07, 2022 | 11:03
  Independentista juny 07, 2022 | 11:03
  Ho vam fer i vam guanyar..... el Poble. els polítics no.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a juny 07, 2022 | 14:42
   Gonzalo juny 07, 2022 | 14:42
   Ho vam Fer...si. votasteis 5, 6, 20 veces. Hay pruebas gráficas. Ho vam Fer....si. sin sindicatura electoral. Sin un censo oficial. Con los "observadores internacionales" pagados por la generalidad catalana diciendo que no se cumplía el mínimo exigible....Ho vam Fer...jajaja!
 4. Icona del comentari de: El 1-0 la gran charlotada. a juny 07, 2022 | 11:24
  El 1-0 la gran charlotada. juny 07, 2022 | 11:24
  No es tan difícil de entender; los mismos observadores internacionales, un vez que cobraron de la Generalitat y estaban fuera de Catalunya, dijeron que esa charlotada de referéndum, no cumplía el más mínimo requisito legal.
  • Icona del comentari de: Cat a juny 07, 2022 | 18:22
   Cat juny 07, 2022 | 18:22
   Ens pots ensenyar en quin mitjà ho van dir?
 5. Icona del comentari de: Gonzalo a juny 07, 2022 | 12:03
  Gonzalo juny 07, 2022 | 12:03
  Y el pobre hamster rueda sin parar.
 6. Icona del comentari de: Miguel Sesma Malumbres a juny 07, 2022 | 12:34
  Miguel Sesma Malumbres juny 07, 2022 | 12:34
  Am referencia al mal dit "referendum" del 1-Oct, m'hagradaria veura les actes oficials de la "votacio" actes aceptades per Espanya, i la UE , sisplau algú ens les podria ensenyar ? gracies.
  • Icona del comentari de: Anònim a juny 07, 2022 | 18:24
   Anònim juny 07, 2022 | 18:24
   Acceptades per Espanya? Des de quant els putañols van acceptar una votació. Potser tens memòria de peix i no vas veure les hòsties. Però tranquil, les actes són dins de les urnes que algun dia trobaràn aquests incompetents de la guarra civi
 7. Icona del comentari de: Mariona Fontcuberta a juny 07, 2022 | 12:43
  Mariona Fontcuberta juny 07, 2022 | 12:43
  El 1-OCT, que es ba fer i que es va guanyar ??
  • Icona del comentari de: Marieta Fuentedescubierta a juny 08, 2022 | 08:16
   Marieta Fuentedescubierta juny 08, 2022 | 08:16
   Un altre hidalgo fent-se passar per indepe, deus ser un anacleto com el xòfer de Bárcenas que ha acabat al CNI "por servicios prestados a la pàtria" i no va acabar els estudis.
 8. Icona del comentari de: Independentista a juny 07, 2022 | 12:46
  Independentista juny 07, 2022 | 12:46
  No hi ha res a fer; Europa ha demostrat a bastament que està al costat de l'estat espanyol I no ens ajudarà. Més encara, ens farà la traveta.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 07, 2022 | 15:54
   Pere Llimonera i Citronell juny 07, 2022 | 15:54
   es Clar... N0 hi ha res a fer; Europa ha demostrat a bastament que està al costat de la Nación Espanyola, de la qual Catalunya sempre ha format part òbviament, i de l'Estat de la Nacion Espanyola, I no ens ajudarà... Més encara, ens farà la traveta, per AnTi-Demòcrates i per f0Tre als Partits separatas suprematas del Nacional Catalanisme de pàtries inventades... Apa, Bon Dia!
   • Icona del comentari de: Anònim a juny 07, 2022 | 18:26
    Anònim juny 07, 2022 | 18:26
    Catalunya és una colònia assimilada per un estat composat per diverses nacions, que cada dia més portareu a la ebullició amb les vostres actituds franquistes. Prepareu-vos
    • Icona del comentari de: Gonzalo a juny 07, 2022 | 19:38
     Gonzalo juny 07, 2022 | 19:38
     Id a la ONU, machotes. Jajaja! Anda, tira pal pueblo cateeeeeeto. So tractoriano. Jajaja!
 9. Icona del comentari de: No. a juny 07, 2022 | 13:25
  No. juny 07, 2022 | 13:25
  Laura Borràs ja va tenir el seu escenari d'oportunitats amb el Pau Juvillà. Me la vaig creure. El resultat encara el ploro ara. Si va fer el que va fer amb UNA SOLA persona, què en podem esperar el 52% dels catalans? No moure'ns d'on som i seguir mantenint-los al poder amb la pastanaga als morros, això és que que ens diuen realment TOTS els polítics autoanomenats independentistes.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a juny 07, 2022 | 14:43
   Gonzalo juny 07, 2022 | 14:43
   Si lloras por eso, que vida tan triste tienes.
  • Icona del comentari de: Anònim a juny 07, 2022 | 18:29
   Anònim juny 07, 2022 | 18:29
   Tranquil, els nostres polítics són uns incompetents, però tenim la gran sort que els dels ñols ho són més i seran ells qui ens portin a la independencia. Cada dia ho fan més bé.
 10. Icona del comentari de: La Casa a juny 07, 2022 | 13:51
  La Casa juny 07, 2022 | 13:51
  Menys paraules i més pistoles.
 11. Icona del comentari de: Peret i el llop. a juny 07, 2022 | 14:04
  Peret i el llop. juny 07, 2022 | 14:04
  No hi ha direcció que valgui. El poble català encara està corrent com pollastre sense cap. Els que ens governen ens fan fer, en contra nostra i fil per randa, el que manen des d'españa, perquè ells obeeixen les ordres del Gobierno español. A qui voleu enganyar? Us he tingut per millors que l'ERC d'ara, però pel que veig competiu entre tots a acabar d'ensorrar-nos a tots els catalans. Això sí, Puigneró & company desesperats per uns jjoo de neu sense neu. Fins a on dieu que us hem de seguir? Potser que tots seguiu el nostre dit que us senyala la sortida per a que marxeu ben lluny i visqueu d'un treball digne, no pas d'enganyar-nos.
 12. Icona del comentari de: Cat a juny 07, 2022 | 18:31
  Cat juny 07, 2022 | 18:31
  Veig als trolls cada dia més desesperats, i cada dia més, alguna cosa que encara no sabem és deu estar movent
  • Icona del comentari de: Gonzalo a juny 08, 2022 | 01:25
   Gonzalo juny 08, 2022 | 01:25
   Mira detrás tuyo y verás lo que se está moviendo.... jajajaja!
 13. Icona del comentari de: BondiaCatalunya a juny 07, 2022 | 23:04
  BondiaCatalunya juny 07, 2022 | 23:04
  Sempre m'ha sorprès la quantitat de troll que hi ha en els comentaris d'aquest diari.
 14. Icona del comentari de: federalista a juny 08, 2022 | 16:49
  federalista juny 08, 2022 | 16:49
  a vure si em publiqueu algo a aquest pamflet barros, a veure n' hi han molt de trolls perque els trolls som majoria, cap partit amb represnetacio vol fer res unilateral, a curt termini, com proposeu algu dels tarats d'aci per tant nomes els partits extraparlamentaris que es diuen aci , perque dels 135 escons del parlament no en tenen cap hjahahahahah, com espot orriols etc proposen bajanades com las que dieu vosaltres , pero crec que encara falta masa gent i vot per fer-las hahahahahahahahahahaha.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa