El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La part catalana del MidCat podria estar llesta en 9 mesos
  • CA

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat que Enagás, l’empresa promotora del projecte d’interconnexió gasística MidCat, calcula que la part d’infraestructura a “la frontera sud” podria estar “operativa” en uns “vuit o nou mesos”. Tot i això, ha dit que el problema és com es fa arribar el gasoducte a França, ja que seria una infraestructura complexa que hauria de travessar les muntanyes. Per això, RIbera ha demanat la col·laboració de l’Estat francès per protar-ho a terme.

Malgrat defensar que cal una “major interconnexió energètica” entre la península Ibèrica i la resta de la Unió Europea, Ribera ha recordat que el gasoducte hauria de tenir una vida útil d’uns 30 o 50 anys i que, per tant, hauria de poder transportar hidrogen, tenint en compte que el gas s’hauria de deixar de fer servir per complir amb l’objectiu de neutralitat climàtica de la UE marcat pel 2050.

Projecte Midcat

Scholz no s’ha referit explícitament al MidCat, un megaprojecte d’interconnexió gasística entre Espanya i França impulsat per l’empresa espanyola Enagás i la francesa Teréga, valorat en més de 3.000 milions d’euros.

El pla inicial del MidCat contemplava la construcció d’un nou gasoducte de 227 kilòmetres que connecti els dos estats a través de Catalunya. En concret, el conducte aniria des d’Hostalric fins a Barbaira, passant per Figueres i el Portús, a més d’una estació de compressió a Martorell i una altra a la banda francesa.

El MidCat va quedar paralitzat el 2019 quan va perdre el suport del regulador francès i de l’espanyol i, en conseqüència Brussel·les va deixar de finançar els plans d’Enagás. Els reguladors consideraven que el mercat no havia mostrat “interès comercial” per aquesta proposta d’interconnexió i que els costos prevists eren “alts en comparació amb els estàndards europeus”.

Crisi energètica a la UE

El Midcat va decaure perquè el gas rus era més barat

Ribera apunta a un canvi de condicions per la guerra a Ucraïna per defensar el gaseoducte a través de Catalunya. “El MidCat va decaure perquè no era viable econòmicament en un moment en què el gas rus era molt més barat que el Gas Natural Liquat (GNL)”, ha dit aquest divendres.

Així, el govern espanyol retiera que el MidCAT afavoriria la “seguretat energètica” a la Unió Europea i que, per tant, reclama a Brussel·les que torni a finançar el projecte. Entre el 2013 i el 2019 els promotors del projecte van rebre més de 7,3 milions d’euros de fons públics europeus que només es van destinar a estudis preliminars. Un cop els reguladors el van tombar, Enagás i Teragás van deixar d’accedir al finançament privilegiat de Brussel·les.

Altres accions

Ribera també ha reivindicat que es podria aprofitar més la regasificadora de Barcelona si es construeix una altra a Livorno, a Itàlia, per poder-hi enviar gas.Per ara, en l’horitzó “més immediat” el govern espanyol posa el focus en la instal·lació d’un “compressor addicional” als dos gasoductes existents al País Basc que connecten l’estat espanyol i el francès. Segons Ribera, això permetria augmentar un 20 o 30% l’exportació de gas cap a la UE. Ara bé, ha admès que en el seu conjunt no representaria gaire, només un 2 o 2,5% del gas que es consumeix al continent.

Més notícies
Gerard Piqué prepara un contracta per a l'amant - Europa Press
Revelen qui és exactament la nòvia de Gerard Piqué: nom i cognoms
Notícia: Revelen qui és exactament la nòvia de Gerard Piqué: nom i cognoms
Comparteix
Els mitjans anglesos publiquen la seva imatge
L'expresident dels Estats Units, Donald Trump
L’FBI buscava documents sobre armes nuclears que s’hauria emportat Trump
Notícia: L’FBI buscava documents sobre armes nuclears que s’hauria emportat Trump
Comparteix
El fiscal general dels Estats Units va ser qui va ordenar l'escorcoll
El preu de l'energia ha disparat l'inflació a Catalunya / ACN
La inflació disminueix un 0,1% respecte el mes passat
Notícia: La inflació disminueix un 0,1% respecte el mes passat
Comparteix
L'IPC interanual augmenta un 10,3%
Gerhard Schroeder / EP
Guerra de l’excanceller alemany Schroeder per retenir privilegis
Notícia: Guerra de l’excanceller alemany Schroeder per retenir privilegis
Comparteix
El partit socialdemòcrata alemany el protegeix davant les acusacions de vincles amb Rússia

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a agost 12, 2022 | 11:59
    Ricard agost 12, 2022 | 11:59
    Els castellans ja comencen a advertir sobre "dificultats tècniques" per justificar la seva incompetència.
    • Icona del comentari de: el cid de campelles a agost 12, 2022 | 16:44
      el cid de campelles agost 12, 2022 | 16:44
      Es veu que travessar cap a França per Catalunya és molt complicat. Diu que ho faran per Canfranc que és molt millor !
  2. Icona del comentari de: Cat a agost 12, 2022 | 12:16
    Cat agost 12, 2022 | 12:16
    Tots sabem que mai acabaran el midcat amb el permís d'apaña, tot perquè no passa per Madriz. Ep, si passes per Saragossa els Pirineus no serien cap problema. Si alemanya vol gas pel sud de franca haurà de donar suport a la independencia de Catalunya. Si no ho fa, només enriquirà les elits extractives i mai li arribarà el gas. En Florentino ja s'està fregant les mans.
  3. Icona del comentari de: Ferran a agost 12, 2022 | 12:42
    Ferran agost 12, 2022 | 12:42
    Que contraten al equipo chino que hizo el hospital de 500 plazas e 3/4 días...
  4. Icona del comentari de: El cit campejador a agost 12, 2022 | 13:30
    El cit campejador agost 12, 2022 | 13:30
    Es lo que tiene formar parte de España, que si lo tiene que gestionar el Govern, acabarían en 20.000 años, vamos como la independensia
  5. Icona del comentari de: Raül a agost 12, 2022 | 15:57
    Raül agost 12, 2022 | 15:57
    No hauria de caldre, però recordo a tothom que ni Espanya ni Portugal són productors de gas, el gasoducte és perquè el gas que es compra mitjançant infraestructures pagades pels contribuent espanyols vagi a països mes rics i el preu de gas i electricitat pugi a Espanya i Portugal. M'hauria de sorprendre que el govern de Madrid estigi a favor, però tenint en compte que Galnatural sí que en sortiria clarament beneficiada no m'estranya gens que el govern nyordo, com sempre, obri a favor de l'IBEX, el que mes m'estranya es que el govern de Catalunya també estigui a favor, ho atribueixo a la seva incompetència.
  6. Icona del comentari de: miquel puigpelat a agost 12, 2022 | 19:57
    miquel puigpelat agost 12, 2022 | 19:57
    L'estat espanyol no vol fer aquesta infraestructura, ja que passa per Catalunya. Si es fes, Catalunya tindria la potestat de tallar-lo quan vulgués, i això els espanyols no ho volen de cap manera. Si hagués anat per l'aragó, ja estaria acabada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa