El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigneró denuncia que el Catalangate és més greu del que s’ha destapat
  • CA

El vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, s’ha mostrat “convençut” que hi ha hagut “molts més atacs” i intents d’espionatge en el marc del Catalangate a banda de la seixantena de polítics i activistes que ha acreditat el grup d’investigació canadenc Citizen Lab. En una entrevista a RAC1, Puigneró ha xifrat en un “mínim” de 20 milions d’euros el cost d’espiar l’independentisme a través del programa Pegasus.

Puigneró ha explicat que el 2019 va patir un intent d’atac “a través de Whatsapp, però va ser bloquejat” per un software en fase de proves que s’estava provant en el marc de la posada en marxa de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. En aquell moment no es va poder certificar l’origen de l’atac i no va ser fins més tard que es va poder vincular amb Pegasus. “Jo no surto a la llista malgrat que van intentar entrar al meu mòbil. Quan atacs fallits més hi deu haver hagut?“, ha dit.

Nou programa de seguretat

El vicepresident ha revelat que des del 2020 la Generalitat té un programa de seguretat per al Govern i els alts càrrecs que protegeix uns 300 mòbils corporatius amb un software específic. “Això no vol dir que estiguin 100% protegits. Pegasus pot entrar a la majoria de llocs, però hi ha mesures efectives per aturar-lo. Depèn molt del tipus d’atac”, ha detallat. Puigneró ha recordat que dels 65 terminals espiats, només quatre eren de la Generalitat –els de Pere Aragonès, Quim Torra, Artur Mas i Meritxell Budó–, i ha assegurat que des de llavors no els consta cap més atac.

El dirigent de Junts ha reiterat que la relació amb l’estat espanyol ha quedat molt tocada i que es fa difícil col·laborar políticament amb un govern que intenta espiar els líders catalans, però ha defensat que projectes com el traspàs de Rodalies o els Jocs Olímpics han de quedar al marge perquè són qüestions tècniques “necessàries perquè el país funcioni”, igual que va dir Aragonès aquest dimecres. Puigneró també ha reclamat al govern espanyol que investigui el cas a fons, ja que totes les sospites apunten al CNI com a probable autor de l’operació d’espionatge massiu contra l’independentisme.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 21, 2022 | 10:42
    Gonzalo abril 21, 2022 | 10:42
    En 2017, meses antes de la charlotada, el exsenador Santi Vidal (ERC) aseguró en un coloquio que la Generalitat había obtenido los datos fiscales de los catalanes de forma ilegal. El Govern lo negó, hubo una auditoría y aquí no pasó nada. Más adelante, Protección de Datos inició una investigación para determinar cómo se habían obtenido los datos censales para la consulta del 1-O, pero la archivó al no lograr identificar al responsable. Y tampoco pasó nada. Recordemos, también, que ese mismo año se destapó que el Ejecutivo catalán, por medio de los Mossos, había espiado de forma ilegal a políticos, periodistas, abogados y entidades de ideología contraria a la gobernante. ¿Alguno de los moradores del Palau de la plaza Sant Jaume o del entorno alzó la voz? No lo recuerdo. ¿Y qué hay de la ONG del catalán que espía a los niños en los patios de los colegios para ver en qué idioma hablan? Dicho de otro modo, solo ellos pueden espiar al margen de la ley.
    • Icona del comentari de: Gavanenc a abril 21, 2022 | 12:29
      Gavanenc abril 21, 2022 | 12:29
      A la Generalitat de Catalunya no li cal obtenir les dades dels ciutadans catalans perquè ja les té. Quina cosa més ridícula intentar fer creure que el fet que un estat o la Generalitat de Catalunya o la Generalitat Valenciana, que ara per ara son "estat espanyol" tinguin dades dels ciutadans del territori que governen. Que un xovinista espanyol de pa sucat amb oli intenti continuar amb aquests "arguments", d'ençà d'anys, demostra el nivell que tenen. Solament li cal reescriure que el procés cap a la independència és un "soufflée", "pensamiento único", "adoctrinamiento" i "lazinasis" per a tenir el repertori argumental complet d'aquest xovinista espanyol.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 21, 2022 | 13:16
        Gonzalo abril 21, 2022 | 13:16
        Tienen los datos, claros que si, gavanense, pero no tienen potestad para usarlos en un referéndum ilegal. Y si, sois unos laZisnaZis. Porque eso de observar a los niños en el patio del colegio, es espionaje o pederastia.
        • Icona del comentari de: Ha, ha, ha a abril 21, 2022 | 13:23
          Ha, ha, ha abril 21, 2022 | 13:23
          Apa Gonzalo, assossegat i aplicat allò tant castís espanyol que dieu en situacions com la que ara pateixes, allò de l'all i de l'aigua.
          • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 21, 2022 | 15:21
            Gonzalo abril 21, 2022 | 15:21
            Más os cuece la mierda de republikita de 8 segundos que tuvisteis. Cobardes sois. 8 segundos de mierda. Patéticos sois.
        • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 21, 2022 | 13:32
          Gonzalo abril 21, 2022 | 13:32
          Tocayo, coÑo, hoy te has olvidao lo del güevo frito. De nada, tocayo.
  2. Icona del comentari de: Un de pas a abril 21, 2022 | 10:50
    Un de pas abril 21, 2022 | 10:50
    Que el gobierno ens espiava esta claríssim. Qui ho va autoritzar: El Jefe del Estado i després el ministro quant va declarar a tots els catalans terroristes per independentistes. I encara no han aixecat la declaració. A mi no m'han entrat amb pegasus (no sóc tant important) , però que van entrar al meu telèfon, via la meva wifi n'estic molt segur. Marxem ja, que fem molt tard. Salut i República Catalana
  3. Icona del comentari de: sdfg a abril 21, 2022 | 10:58
    sdfg abril 21, 2022 | 10:58
    I? penseu fer-hi algo?... algun trencamenta mb les institucions españoles a tot arreu?... o ja en teniu prou amb "estem mooolt indignats!" Sou escòria! tots els polítics catalans... tots!
  4. Icona del comentari de: Foteu vergonya a abril 21, 2022 | 11:46
    Foteu vergonya abril 21, 2022 | 11:46
    Voleu fer el favor de parar de deixar anar proclames buides i trencar el govern traïdor de la generalitat155 i amb el Estafo corcat? Així no ens serviu per a res.
  5. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a abril 21, 2022 | 12:29
    Català a l'escola i arreu abril 21, 2022 | 12:29
    En canvi, a mi el que em sembla més greu de tot el que ha passat a Catalunya en els darrers temps és l'acord entre el PSOERC, la Comuna pudenta i el sector autonomista de JUNTS per acabar de castellanitzar l'escola catalana
  6. Icona del comentari de: Gfds a abril 21, 2022 | 12:33
    Gfds abril 21, 2022 | 12:33
    Pensem fer-hi alguna cosa ?... algun trencament i més desconnexió amb les institucions espanyoles de torn a tot arreu?... O ja en tenim prou amb "estem mooolt indignats !" Som patètics! Tots els catalans... tots, inclosos els polítics ! A tots ens manca molt de sentit comú i especialment sentit d'estat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa