El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cambray promet “màxima protecció jurídica” a les escoles amb el decret llei

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray, ha assegurat que el Govern ha lluitat “amb totes les eines” contra la sentència del 25% de castellà a totes les escoles de Catalunya. El conseller ha recordat que la conselleria està tramitant un decret de desplegament del règim lingüístic que primerament haurà de passar una consulta pública i ha celebrat el “consens” que s’ha exhibit amb l’acord de la llei del català al Parlament. “Fem el que vaig dir que faria quan vaig començar com a conseller: tot el que calgui per protegir els projectes lingüístics davant de les ingerències dels tribunals”, ha remarcat.

Pel que fa a les instruccions “molt clares” que la conselleria ha remès aquest matí als centres educatius per donar resposta a la interlocutòria del TSJC, el conseller ha assegurat que protegeixen les direccions perquè els diuen “què han de fer” amb la sentència del 25%. “La inspecció educativa contactarà amb els centres educatius i verificarà els projectes lingüístics amb un qüestionari de set preguntes de sí o no”, ha explicat subratllant especialment que les instruccions donen “màxima protecció jurídica”.

En paral·lel, el conseller ha evitat pronunciar-se sobre la iniciativa d’un grup d’entitats que han demanat al TSJC la nul·litat de la sentència per irregularitats en l’elecció del jutge. “No estic al cas de la iniciativa de la Plataforma, però si aquesta demanda té base el servei jurídic n’estarà al cas”, ha assegurat.

Cambray respondrà el TSJC amb les instruccions i el decret del Govern

“Serà el departament qui validi els projectes lingüístics de les escoles que l’hagin de canviar. Això es farà en el transcurs del curs 2022-2023”, ha reiterat abans d’aclarir que en cap cas un mestre pot triar en quina llengua fa la classe i que el departament “acompanyarà” els centres que hagin de canviar el seu projecte.

“Cap solució pot ser més democràtica”, ha assegurat Cambray, que considera que aquestes instruccions que deriven del decret garanteixen la protecció de l’escola catalana. El conseller ha explicat que aportaran al TSJC les instruccions que ha fet arribar a les escoles i l’aprovació del decret llei d’aquest dilluns per tal que no s’hagi de complir la sentència.

La comunitat educativa rebutja les instruccions de Cambray

Les instruccions de la conselleria no han agradat els centres educatius, que consideren que contribuirà a augmentar la segregació dins el sistema educatiu català. Així ho ha expressat la portaveu del sindicat majoritari en educació, USTEC, en una roda de premsa per anunciar la demanda de nul·litat de la sentència del 25% que ha presentat un grup d’entitats sobiranistes. La portaveu nacional d’USTEC, Iolanda Segura, ha lamentat que aquest decret i les instruccions del departament faran que hi hagi una “diferenciació a raó de llengua”, ja que cada centre podrà fer el seu propi projecte lingüístic segons la seva realitat sociolingüística.

Els professors denuncien que el decret tampoc dona garanties de seguretat jurídica, perquè els mateixos grups polítics en fan interpretacions diferents i “interessades”. “Sempre hem demanat un projecte lingüístic comú a tots els centres educatius que vingui de la conselleria, perquè això és l’únic que protegiria les direccions”, ha assenyalat Segura. La portaveu d’USTEC també ha afegit que segons les instruccions que s’han enviat aquest dimarts són les direccions les primeres que elaboraran els projectes lingüístics i tindran responsabilitats, “per molt que el departament defensi que la conselleria farà la validació”.

La Intersindical també ha denunciat la inconcreció del departament. “Ningú ens ha explicat què vol dir exactament fer un projecte segons realitat sociolingüística”, ha assegurat abans d’afegir que no s’han respost preguntes clau com ara qui elaborarà els projectes lingüístics dintre dels centres, les direccions -que rebran “pressions de les famílies”- o els consells escolars -cosa que podria comportar “conflictivitat”.

“Ens entaforen el castellà amb vaselina curricular”

“Ens l’entaforen amb vaselina curricular”, ha lamentat en referència al castellà el coordinador de llengua d’aquest sindicat independentista, Gerard Furest. També ha afegit que un qüestionari declaratiu com el que planteja la conselleria a les instruccions “no serveix per res” perquè “es pot dir una cosa que no és real”. En aquest sentit, la Plataforma per la Llengua també considera que el mot curricular és un “sucedani” de vehicularitat, pel que es farà un pas enrere en la defensa de la llengua catalana. “S’ha de garantir que la normativa que es faci sigui en favor del català i no només reactiva a la sentència”, ha reblat la presidenta de l’ONG del català, Rut Carandell.

Per últim, el president d’Òmnium, Xavier Antich, ha avisat que estaran atents que es compleixin els acords i no donaran “cap xec en blanc”. “És imperatiu disposar d’un pla B, C i D per si no funcionen les iniciatives polítiques i parlamentàries o les del front judicial”, ha avisat abans d’afegir que desplegaran “tota la maquinària”.

Més notícies
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray | ACN

Educació envia un qüestionari als centres per validar el seu projecte lingüístic

Notícia: Educació envia un qüestionari als centres per validar el seu projecte lingüístic
Comparteix
La conselleria preveu que amb aquestes instruccions els centres puguin esquivar la sentència del 25% gràcies al nou decret llei
Notícia: Educació envia un qüestionari als centres per validar el seu projecte lingüístic - Mobile
Front judicial contra la sentència del 25% / IN

Les entitats del front judicial contra el 25% denuncien la “inoperància” del Govern

Notícia: Les entitats del front judicial contra el 25% denuncien la “inoperància” del Govern
Comparteix
Demanen la nul·litat de la sentència per irregularitats en l'elecció dels jutges
Notícia: Les entitats del front judicial contra el 25% denuncien la “inoperància” del Govern - Mobile
El l?der de Vox, Santiago Abascal

Vox registra una proposició no de llei per aplicar el 155 a Catalunya

Notícia: Vox registra una proposició no de llei per aplicar el 155 a Catalunya
Comparteix
L'extrema dreta reclama que s'apliqui arran de la "l'incompliment de la sentència de l'espanyol"
Notícia: Vox registra una proposició no de llei per aplicar el 155 a Catalunya - Mobile
El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, en una atenció a la premsa / ACN

Els comuns es desmarquen del PSC i avalaran el decret sobre el català

Notícia: Els comuns es desmarquen del PSC i avalaran el decret sobre el català
Comparteix
La mesura s'ha de convalidar al Parlament i l'executiu necessita suports després de la negativa del PSC i la CUP a votar-lo
Notícia: Els comuns es desmarquen del PSC i avalaran el decret sobre el català - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Jm a maig 31, 2022 | 13:48
  Jm maig 31, 2022 | 13:48
  Voste no ho ha entes Sr Cambray, l'enemic de jxc, cup i erc no son nomes els espanyols, som nosaltres. Sobretot nosaltres. Son com dues bandes de gangsters, els uns son uns gangsters estrangers que ens volen destruir i els altres son gangsters locals a qui no deixem les mans lliures perque es puguin repartir el boti amb els altres…Ara be no hi haura ni autodeterminacio ni res..sols moltes promeses, papers firmats, pero el mes calent devall l’aiguera...
 2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 31, 2022 | 14:00
  Pere Llimonera i Citronell maig 31, 2022 | 14:00
  Es un Cach0ndo Mental... Ja, ja, ja... “màxima protecció jurídica”, Mis 🥚🥚... Una Sentencia Judicial es una sentencia. Violarla es un DeLiT0, lo demás: CuenT0s... ja, ja... Estos indepas del Nacional Catalanismo de patrias inventadas, que paripes que se montan para intentar mantener todo el Sistema de Regimen supremacista con que se llevan sus SuelDaZ0s, y sus "B0Nos" de Industrial del Catalanismo, Chiringuitos, 'Mangoneigs', etc. N0 se puede esquivar a la Justicia, Ni al Estado de Derecho ni a la Democracia... Es iLLeGaL... es Delito... hay que parar esa supuesta Ley o acuerdo o engendro, o lo que sea... Lo importante es que se cumpla la Ley y la Sentencia del TSJC y se implemente la Democracia y el Estado de Derecho en Catalunya para respetar los derechos de todos los ciudadanos, de todo el pueblo, y en concreto los Derechos de los chicos a estudiar en su Lengua Materna... tanto los Derechos de los chicos de Lengua Materna Catalana, como los de Lengua Materna Castellana... Hay que explicar las cosas así "Clarito" a los adoctrinados, victimas de la Abducción y 'Fach0RReRio' independenciero supremacista del Nacional Catalanismo de patrias inventadas, porque en su cerrazón, enajenación, sus delirios y Fantasías oníricas y su onanismo MenTaL, N0 se enteran de NaDA... el 25% "como Mínimo" de las asignaturas es para las 2 lenguas... De NaDa, suprematas... ¿A qué N0 es tan difícil de entender, ni de aceptar su inequívoco equilibrio y carácter Democrático? .. Apa, Bon Dia a T0tHoM!
  • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 31, 2022 | 15:11
   Gonzalo maig 31, 2022 | 15:11
   No volverse loco, colega.
 3. Icona del comentari de: MHP a maig 31, 2022 | 14:03
  MHP maig 31, 2022 | 14:03
  "Máxima protecció jurídica a les escoles" i aels mestres, aels directors, no tindrán máxima protecció juridíca? Us la estan ficant torçaada, aneu amb comte que pringareu.
 4. Icona del comentari de: Cat a maig 31, 2022 | 14:25
  Cat maig 31, 2022 | 14:25
  Assegura bé el que fas, o tindrem problemes. I assegurat bé de què es compleix el 75% de català, o en tindràs més
 5. Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot a maig 31, 2022 | 15:26
  elMónCorruptgent.Cot maig 31, 2022 | 15:26
  Encara no heu publicat la noticia del dia? "Laura Borràs no admet la dimissió de la cap de personal del Parlament per haver colocat al fill com uxier". Vinga Cot, fora pors i a publicar TOTS els comentaris...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa