El Món
Les entitats del front judicial contra el 25% denuncien la “inoperància” del Govern

Entitats sobiranistes i culturals plantaran batalla al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la sentència del 25% de castellà que es vol imposar a totes les escoles de Catalunya. La Plataforma per la Llengua, la USTEC, La Intersindical i el SEPC, amb el suport d’Òmnium, han presentat un incident de nul·litat, un escrit al tribunal en què demanen l’anul·lació de la sentència i de la interlocutòria per irregularitats en l’elecció d’un dels jutges que va acabar sentenciant aquesta obligatorietat d’un 25% de classes en castellà. El jutge Javier Aguayo Mejía, president de la sala contenciosa administrativa del TSJC, va triar participar en aquest cas mentre que fins i tot la Constitució reconeix el dret a ser jutjat per un jutge que estigui predeterminat per la llei i no per la seva voluntat de rebre un cas.

La presidenta de la Plataforma per la Llengua, l’advocada Rut Carandell, ha denunciat aquesta “vulneració flagrant” de drets que justifica la demanda de nul·litat. “Si es decretés la nul·litat això comportaria la supressió de la sentència i la interlocutòria. Creiem que el seu recorregut serà llarg”, ha assegurat abans d’advertir que si l’Estat no els escolta recorreran a Europa, on esperen que s’acabi admetent aquesta nul·litat.

Els sindicats denuncien la “inoperància” del Govern

La portaveu nacional d’USTEC, Iolanda Segura, ha insistit que la sentència “no respon a criteris pedagògics” i ha reiterat que el sistema català ja garanteix el coneixement de les dues llengües coexistents al país. “Esperem que el Govern també faci la seva feina, seria una llàstima que només la societat comenci aquestes accions”, ha assenyalat. El coordinador de la comissió de la llengua de la Intersindical, Gerard Furest, ha coincidit amb la seva companya que la vehicularitat del català assegura la igualtat entre alumnes. Furest ha començat la seva intervenció agraint el sindicat d’estudiants dels Països Catalans (SEPC) la seva acció directa a la Universitat Pompeu Fabra, on han fet una tancada per defensar la immersió lingüística.

Furest ho ha contraposat a la “inoperància” del Govern i ha denunciat les instruccions que ha enviat Educació als centres catalans, que considera que servirà només per augmentar la segregació un cop s’aprovin diferents projectes lingüístics. El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha insistit que no donen “cap xec en blanc” als partits polítics i que estaran pendents de veure com evoluciona la resposta a la sentència. Antich ha reivindicat el paper de la seva entitat en la defensa de la llengua catalana i ha recordat que estan lliurant una batalla a Canet de Mar perquè és un cas “de país”. El president d’Òmnium ha denunciat que els jutges “dinamitin” el “moll de l’os” de les democràcies, la separació de poders, dictant normes i legislant.

Les normes que el TSJC va aprovar un dia abans d’emetre la sentència

El text de denúncia que s’ha presentat al TSJC per demanar la nul·litat per aquesta irregularitat l’ha elaborat l’advocat assessor del Consell per la República, Ramon Llena, que sosté que el desembre del 2020, un dia abans que es publiqués la sentència, es van aprovar normes sobre la composició de les seccions i els tribunals del TSJC que van permetre Mejía entrar al cas.

Concretament aquestes noves normes permetien que el president d’una sala pugui presidir les seccions per a “deliberació, votació i resolució” en casos determinats que tinguin “especial transcendència econòmica, social o mediàtica”. El president de la sala pot, segons aquestes normes, “decidir la seva integració en la deliberació del cas”. Les entitats sostenen que és una norma “arbitrària” que va en contra del dret a ser jutjat per qui determini la llei. Assenyalen que fins i tot va en contra de la Constitució espanyola, que recull el “dret al jutge ordinari predeterminat per la llei”, i que per tant està clar que un jutge no pot decidir la seva participació en un cas.

Llena ha assegurat que aquest dret està recollit a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, al Conveni per a la Salvaguarda dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals i al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. “Les normes de repartiment han de vetllar perquè no hi hagi rastres de parcialitat”, ha reiterat abans d’assegurar que les noves normes trenquen amb aquest dret internacional propi de totes les democràcies europees. “Aportem jurisprudència del Tribunal Internacional de Drets Humans, on segurament acabarem portant això”, ha advertit.

Carreguen contra el Govern per no haver detectat aquest “vici” en dos anys

Les entitats que participen en aquest front judicial sostenen que s’ha presentat aquesta denúncia en el termini correcte i assenyalen que no s’ha pogut denunciar abans aquesta “vulneració de dret fonamental” perquè mai no han estat cridades al procés. En aquest sentit, les organitzacions carreguen contra el Govern per no haver detectat aquest “vici” en dos anys i no haver “emprès el camí”. Així, insten la Generalitat a “posar els seus serveis jurídics a treballar” dins d’una estratègia “coordinada” amb les associacions.

Més notícies
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray | ACN

Educació envia un qüestionari als centres per validar el seu projecte lingüístic

Notícia: Educació envia un qüestionari als centres per validar el seu projecte lingüístic
Comparteix
La conselleria preveu que amb aquestes instruccions els centres puguin esquivar la sentència del 25% gràcies al nou decret llei
Notícia: Educació envia un qüestionari als centres per validar el seu projecte lingüístic - Mobile
El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich / Òmnium

Òmnium avisa que s’han de complir els acords: “No donem cap xec en blanc a ningú”

Notícia: Òmnium avisa que s’han de complir els acords: “No donem cap xec en blanc a ningú”
Comparteix
"Cal tenir un pla B, un pla C i un pla D per assegurar-nos que es treuen les urpes dels tribunals de l’escola”, assegura el president de l'entitat
Notícia: Òmnium avisa que s’han de complir els acords: “No donem cap xec en blanc a ningú” - Mobile
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs

Entitats sobiranistes denuncien l’elecció irregular d’un dels jutges del 25%

Notícia: Entitats sobiranistes denuncien l’elecció irregular d’un dels jutges del 25%
Comparteix
Reclamen l'anul·lació de la sentència
Notícia: Entitats sobiranistes denuncien l’elecció irregular d’un dels jutges del 25% - Mobile
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs

Entitats unionistes amenacen de portar al TSJC la “desobediència” al 25%

Notícia: Entitats unionistes amenacen de portar al TSJC la “desobediència” al 25%
Comparteix
Asseguren que el decret aprovat pel Govern aquest dilluns no eximeix del compliment del 25% de castellà
Notícia: Entitats unionistes amenacen de portar al TSJC la “desobediència” al 25% - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Independentista a maig 31, 2022 | 12:36
  Independentista maig 31, 2022 | 12:36
  Doncs, què voleu que faci el govern (?) si no és ajupir el cap i dir amén a totes les imposicions?.
 2. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a maig 31, 2022 | 12:46
  Català a l'escola i arreu maig 31, 2022 | 12:46
  Les punyetetes legals tots sabem quin recorregut tenen, atès que els espanyols es passen pels ous les seves pròpies lleis quan es tracta de fotre'ns. El que cal i és urgent és organitzar la resistència per salvar la llengua, a les escoles i arreu. Tots podem fer alguna cosa en el nostre dia a dia en aquesta direcció, començant per no canviar de llengua davant els inadaptats.
 3. Icona del comentari de: Empoderat a maig 31, 2022 | 13:13
  Empoderat maig 31, 2022 | 13:13
  Quan he vist la patum de iaios què hi ha a la foto he pensat una de dues; a bé ja estém del tot salvat de la judicatura espanyola i ens en sortirem o bé, s'ens pixaràn el cap i ens dirant què plou. S'ho pasaràn pel forro i diràn "a cumplir la ley"
 4. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 31, 2022 | 13:27
  Pere LLimonera i Citronell maig 31, 2022 | 13:27
  Sniff! sniff! Soy Pere LLimonera i Citronell, hay un trollete de los cojones que me hace Stalking, por favor ayudadme, soy un pobre unionista Españolerdo en apuros, SOS Sniff! sniff!
 5. Icona del comentari de: Maria a maig 31, 2022 | 15:01
  Maria maig 31, 2022 | 15:01
  Un govern d'inútils i incompetents, una judicatura podrida i prevaricadora i uns ciutadans espanyols amb un CI per sota de la normalitat incapaços d'apendre més que la llengua de la tvescombreries. Aquesta és la Catalunya que tenim avui i l, espanya que tant admiren els ñols.

Nou comentari

Comparteix