El Món
El TSJC ordena executar el 25% de castellà a totes les escoles

La sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha ordenat executar la sentència que obliga a fer un 25% de les classes en castellà a tot el sistema educatiu de Catalunya. La resolució del tribunal requereix al conseller d’Educació, Josep González Cambray, que “faci efectiva” la sentència i a l’Alta Inspecció del ministeri espanyol d’Educació que en “verifiqui” el compliment i n’informi al tribunal. 

La intenció dels jutges és que Cambray “dicti les instruccions i estableixi les garanties de control” per tal que en 15 dies “tots els alumnes rebin de manera efectiva i immediata” aquest ensenyament en castellà. Els jutges han ordenat “la utilització vehicular normal” del català i el castellà. Això es tradueix en el fet que en 15 dies tots els centres educatius catalans hauran de fer una assignatura en castellà i una matèria troncal també en aquesta llengua, que fins ara mai havia estat vehicular.

El Govern pot escollir com fa complir la sentència, però el TSJC no admetrà “inactivitat”

En la interlocutòria el TSJC especifica que “reconeix la llibertat de la Generalitat per determinar amb llibertat d’apreciació els mitjans que consideri oportuns per fer efectiu l’ús vehicular de les llengües oficials” i considera que “allò determinant en la sentència no és el mitjà sinó el resultat”. Per tant, asseguren que el que el tribunal “condemna” és “una inactivitat en el dictat de normes, instruccions o actes d’aplicació que siguin necessaris als efectes de determinar l’ús vehicular de les llengües a l’ensenyament, o l’exercici de la potestat de control”.

La sentència manté una pauta de respecte de la llibertat de la Generalitat de respecte no sols pel que fa a la forma d’ordenar l’ús vehicular de les llengües oficials, sinó també el contingut d’aquesta ordenació. Es limita a determinar el que és “constitucionalment exigible”, segons recull la interlocutòria, pel que “l’elecció del mitjà per garantir el resultat establert a la sentència és facultat de la Generalitat” tot i recalcar que “el que no està en la seva llibertat és no actuar” o “permetre una actuació contraria al mandat constitucional”.

L’Advocacia de l’Estat va demanar temps per estudiar les propostes d’Educació

L’Advocacia de l’Estat va demanar al TSJC aquest mateix divendres que no demanés l’execució forçosa de la sentència del 25% -com finalment ha fet- per tal que hi hagués temps d’analitzar el grau de compliment de les mesures anunciades pel Govern per donar-li compliment. Els serveis jurídics de l’Estat espanyol van traslladar al tribunal que estaven analitzant la tramitació de dues mesures normatives que ha dictat el Govern per donar compliment a la sentència, pel que considerava que no calia activar l’execució forçosa.

Jéssica González (Comuns), Esther Niubó (PSC), Francesc Ten (JxCat) i Mònica Palacín (ERC) amb l’acord sobre la llei de política lingüística a la mà / Joan Antoni Guerrero

Per altra banda, l’Advocacia de l’Estat legitimava l’Asamblea por una Escuela Bilingüe per demanar l’execució forçosa de la sentència, mentre que el Govern sosté que no hi té dret perquè no és cap persona afectada.

Les mesures que el Govern ha tirat endavant per donar compliment a la sentència són el pacte per modificar la llei de política lingüística -que continua encallat al Parlament- i el desplegament d’un decret de règim lingüístic que Cambray vol sotmetre primer a consulta. El TSJC ha rebutjat la petició de l’Advocacia de l’Estat d’esperar a analitzar el grau de compliment de la sentència a partir d’aquestes mesures d’Educació i tot i rebutjar els recursos de Vox i altres partits polítics sí que ha tingut en compte el de l’Asamblea por una Escuela Bilingüe. Cal recordar que el mateix Govern ja va notificar al TSJC que estava prenent mesures per acatar la sentència, però això tampoc ha servit.

Més notícies
La ministra de Justícia, Pilar Llop / EP
Notícia: Doble joc de l’Advocacia de l’Estat amb la sentència del 25% de castellà
Comparteix

Doble joc de l’Advocacia de l’Estat amb la sentència del 25% de castellà

Demana que s'eviti l'execució forçosa de la sentència però accepta la legitimitat de l'Asamblea por una Escuela Bilingüe per reclamar-la
Notícia: Doble joc de l’Advocacia de l’Estat amb la sentència del 25% de castellà - Mobile
Reunió de la Mesa del Parlament / Parlament de Catalunya
Notícia: L’acord pel català es mantindrà aparcat per manca de consens
Comparteix

L’acord pel català es mantindrà aparcat per manca de consens

JxCat encara manté reunions amb entitats per buscar un consens difícil de trobar
Notícia: L’acord pel català es mantindrà aparcat per manca de consens - Mobile
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
Notícia: El Govern al·lega al TSJC que ja legisla per fer complir la sentència del 25%
Comparteix

El Govern al·lega al TSJC que ja legisla per fer complir la sentència del 25%

Respon a la demanda d'execució forçosa de la sentència del 25% de l'Assemblea per una Escola Bilingüe
Notícia: El Govern al·lega al TSJC que ja legisla per fer complir la sentència del 25% - Mobile
La presidenta de l'ANC, Elizenda Paluzie, en una protesta contra el pacte del català / ACN
Notícia: Juristes crítics amb l’acord pel català creuen que viola l’Estatut
Comparteix

Juristes crítics amb l’acord pel català creuen que viola l’Estatut

Denuncien també que és obscur perquè esquiva el debat del conjunt de la societat fent el canvi d'un dia per l'altre
Notícia: Juristes crítics amb l’acord pel català creuen que viola l’Estatut - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Jm a maig 09, 2022 | 15:26
  Jm maig 09, 2022 | 15:26
  Tranquils ho arreglarem a la taula de la uija, perdo del dialeg
 2. Icona del comentari de: Vre a maig 09, 2022 | 15:27
  Vre maig 09, 2022 | 15:27
  Puta Espanya! Ara a veure de quina forma actua el govern. 1) Desobeint i punt. 2) Sortint molt enfadats a fer declaracions, dient que desobeiran, proposant assemblees amb entitats, i a l’ultim moment aprovant una llei per destruir encara més el català (vergonya)
  16
  Icona de dislike al comentari de: Vre a maig 09, 2022 | 15:27 283
  Respon
 3. Icona del comentari de: fideli a maig 09, 2022 | 15:28
  fideli maig 09, 2022 | 15:28
  tribunal: uns malparits de la agressora españa
  13
  Icona de dislike al comentari de: fideli a maig 09, 2022 | 15:28 162
  Respon
 4. Icona del comentari de: Merda a maig 09, 2022 | 15:30
  Merda maig 09, 2022 | 15:30
  Ens volen destruir, una denúncia d'un grup minoritari (Pp a Catalunya) I tot el poder judicial espanyol cau sobre tot un país. És odi pur, no suporten l'existència del català. Tenen al cap que sols el castellà és la llengua d'Espanya. I els sindicats catalans d'ensenyaments barallats amb el conseller per, NO VOLER COMENÇAR EL CURS ABANS, han vist que això implica treballar una setmana de juliol I no els dóna la gana. Poquíssims fan curset. Poques ganes de treballar. MERDA TOTS PLEGATS ens destruïu el país
 5. Icona del comentari de: Mes a maig 09, 2022 | 15:30
  Mes maig 09, 2022 | 15:30
  Una puta familia de fatxes poden forçar el 25% a tot Catalunya, quan hi ha escoles que superen aquest llindar de ple. I el govern de vichy obeint i acotant el cap, mentre se’ns pixen a la cara.
  15
  Icona de dislike al comentari de: Mes a maig 09, 2022 | 15:30 248
  Respon
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 09, 2022 | 17:14
   Pere Llimonera i Citronell maig 09, 2022 | 17:14
   Es el 25%, "CoM0 Mínimo" de materias 'a tot Catalunya', No te confundas, que el MatiZ es importante... y es justo para evitar que los 'feixistes' y "putas familias de fatxes" quieran imponer la Dictadura supremacistas independenciera; el Totalitarismo, el Sectarismo y el Autoritarismo habitual a que nos tienen acostumbrados en una Lengua regional y minoritaria; y Respeten la Democracia, el Estado de Derecho y los Derechos de los chicos a estudiar en su Lengua Materna... Apa, Bon dia!
  • Icona del comentari de: @ Mes a maig 09, 2022 | 17:23
   @ Mes maig 09, 2022 | 17:23
   "govern de Vichy" ? Un insult poca-solta als catalans, i tu Mes que fas per la independència ? Per cert la pixarada de la qual parles ve de lluny i és molt llarga, segles.
  • Icona del comentari de: Cat a maig 09, 2022 | 18:48
   Cat maig 09, 2022 | 18:48
   Exigim el 75% de català a totes les escoles, inclòs el pati, a veure si així puja el català. Merda de governants que en 30 anys no han fotut res per defensar la nostra llengua.
 6. Icona del comentari de: Innocent amb un lliri a maig 09, 2022 | 15:49
  Innocent amb un lliri maig 09, 2022 | 15:49
  Estan sonats les autoritats judicials espanyoles és a dir qui mana a l'estat espanyol, a les acaballes del curs 2021 / 2022, de pressa i corrent, es podran reciclar en llengua espanyola mestres per a poder donar tantes classes en espanyol ?
 7. Icona del comentari de: No ho digueu a ningú a maig 09, 2022 | 15:57
  No ho digueu a ningú maig 09, 2022 | 15:57
  Les properes eleccions i següents, votarem les CUP.
 8. Icona del comentari de: Ricard a maig 09, 2022 | 16:07
  Ricard maig 09, 2022 | 16:07
  Imposició i adoctrinament impunes castellans.
 9. Icona del comentari de: Josep a maig 09, 2022 | 16:20
  Josep maig 09, 2022 | 16:20
  sense bombes no farem la república
  • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 10, 2022 | 08:55
   Gonzalo maig 10, 2022 | 08:55
   Mira lo que les pasaba a los inútiles de Terra lliure, que les explotaban las bombas en las manos. Ni eso sabéis hacer.
 10. Icona del comentari de: Ras i curt a maig 09, 2022 | 16:20
  Ras i curt maig 09, 2022 | 16:20
  La millor resposta al jutges espanyols lawfare que de forma escandalosa i antidemocràtica, volen substituir els nostres representants al Parlament escollits democràticament : Estudieu i milloreu els nivells de llengua catalana i de llengua anglesa.
 11. Icona del comentari de: Val activar la DUI a maig 09, 2022 | 16:43
  Val activar la DUI maig 09, 2022 | 16:43
  Ara caldria passar pel damunt dels porcs covards de la Generalitat que es limitaran a vendre fum, i aixecar la DUI.
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 09, 2022 | 18:51
   Anònim maig 09, 2022 | 18:51
   Encara estem esperant que la Borràs mogui un dit. Per cert, que han fet els teus pel català els últims 30 anys???
 12. Icona del comentari de: ERCastellano como en San Vicente de los Huertos de Junqueras a maig 09, 2022 | 16:55
  ERCastellano como en San Vicente de los Huertos de Junqueras maig 09, 2022 | 16:55
  Junquerasvol el 100% com al seu pueblo de San Vicente de sus Huertos, el muy latifundista ricachon, un ejenplo como DIOS Y ERC MANDA
 13. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a maig 09, 2022 | 17:03
  Català a l'escola i arreu maig 09, 2022 | 17:03
  Vichy no farà res més que complir amb escreix les imposicions colonials. La resistència dins les escoles l'han de protagonitzar pares, mestres i alumnes en funció de la edat, fent boicot de totes les maneres possibles les classes en llengua colonial. Fora de l'escola, tots tenim possibilitats de defensar la llengua en el nostre dia a dia, no canviant de llengua davant els inadaptats, evitant els establiments físics i virtuals que no atenen en la llengua del país, etc
 14. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 09, 2022 | 17:12
  Gonzalo maig 09, 2022 | 17:12
  Y si seguís tocando los cojones con lo del Pegasus, esto será solo el inicio. Vosotros mismos.
  • Icona del comentari de: Jordi a maig 09, 2022 | 20:12
   Jordi maig 09, 2022 | 20:12
   Cínic a més de patètic, "inicio" ? En diu "inicio" i en duen més de 3 segles ? Algú li ha de recordar que al principi de "l'inicio" del qual parla no s'atrevien de forma tan descarada a fotre els catalans i a imposar l'espanyol i les lleis castellanes i feien servir la tàctica espanyola "Para que se consiga el efecto sin que se nos note el cuydado". Quina barra dir-ne "inicio" d'un "pruceso" d'espanyolització que els espanyols varen començar fa 3 segles ! Els xovinistes espanyol es general, Gonzalo en particular, tenen un barra tant extensa que se la trepitgen.
   • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 10, 2022 | 06:24
    Gonzalo maig 10, 2022 | 06:24
    Me Encanta cuando os hacéis los ofendiditos. Jajaja!
 15. Icona del comentari de: Piti a maig 09, 2022 | 17:28
  Piti maig 09, 2022 | 17:28
  En ezpaña, són un país que tot ho volen fer por "cojones" Bueno es a on tenen el cervell
 16. Icona del comentari de: Ricard a maig 09, 2022 | 18:00
  Ricard maig 09, 2022 | 18:00
  Per donar 4 cops a un stand pancastellanista 3 anys de presó. Si vas a votar hi ha garrotades en el millor dels casos. Si organtzes un acte a Blanquerna entren i et tiren la senyera per terra, i et xulegen al límit de l'agressió i encara són al carrer. Si defenses la teva gent tespien impunement. I perquè 3 famílies ens imposen classes en castellà a tots hi ha premi? Jo senyors de la Generalitat no ho entenc. Com a català em sento indefens davant de l'agressió dels castellans. La Generalitat no em serveix de res. Només per cobrar-me impostos. Els catalans som uns desgraciats, i ho tolerem olímpicament del nostre govern. És intolerable. Els castellans ens estan fotent per tot arreu i ningú, votants inclosos tenim la dignitat de fer-nos valer. Merda! Fins a quan?
 17. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 09, 2022 | 18:19
  Gonzalo maig 09, 2022 | 18:19
  Que bonito es ver como vomitais y vomitais bilis. Jajaja! Esto pasa cuando intentais traicionar a España. Y esto acaba de empezar. Que viene el lovox... Jajaja!
  • Icona del comentari de: Cat a maig 09, 2022 | 19:03
   Cat maig 09, 2022 | 19:03
   Tu creus que és normal amenaçar a la gent com tu fas contínuament? Qui t'ha fet creure que tu ets millor que els altres? O tens molta por o ets un pertorbat.
   • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 10, 2022 | 12:31
    Gonzalo maig 10, 2022 | 12:31
    En que os amenazo? Yo no voy escribiendo, como otros por aquí si hacen, aquello de que sin bombas no hay independencia. O que ya te pillaremos y tendre que huir de mi tierra. Aquí los únicos que habéis amenazado sois vosotros, basura. Que sois escoria. Solo os aviso que viene el lovox.
  • Icona del comentari de: No cola a maig 09, 2022 | 19:57
   No cola maig 09, 2022 | 19:57
   Vols dir aquell partit franquista que volen fer fora tota la inmigració i que resulta que els seus caps són tots estrangers???? -Chileno -Iraní -Anglès -Cubana -Camerunès Hahahahahahahahahahahahahahahahaha visca la coherència hahahahahahahahaha
 18. Icona del comentari de: A Catalunya, escola 100% en català a maig 09, 2022 | 18:56
  A Catalunya, escola 100% en català maig 09, 2022 | 18:56
  A les escoles resistència activa contra la llengua colonial per part de mestres, pares i alumnes en edat de fer-ho. Fora de l'escola, defensa del català, no canviant de llengua davant els inadaptats, evitant els establiments que no atenen en la llengua del país i prioritzant la compra de productes etiquetats correctament. Important també, desconnectar de la TVERC tan punt aparegui un contingut en llengua colonial. Esperar que els nostres problemes ens els solucioni Vichy o la UE és renunciar a la nostra llengua. Apa, becaris: ja ho podeu tornar a censurar.
 19. Icona del comentari de: Misèria a maig 09, 2022 | 19:27
  Misèria maig 09, 2022 | 19:27
  Ara cal exigir el 75%decatalà als jutjats. Cal treure la falç.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 10, 2022 | 12:34
   Gonzalo maig 10, 2022 | 12:34
   Una pregunta... Vas a amenazar a un juez con la hoz? Es para decírselo a un amigo mío. Ah... Si pones tu nombre y apellidos, iremos más rápido. Con una demanda judicial, hasta este digital está obligado a facilitar la IP de alguien que amenaza.

Nou comentari

Comparteix