El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cambray obrirà una consulta sobre el decret per esquivar la sentència del 25%

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha comparegut aquest dimarts amb la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, per tal d’anunciar una consulta pública a través del portal de Transparència de la Generalitat prèvia a l’elaboració del decret de desplegament del règim lingüístic, que no inclourà percentatges de castellà. La intenció de la consulta és conèixer l’opinió de professionals i ciutadans en general sobre el decret que pretén enfortir el model lingüístic de l’escola catalana i dotar de major seguretat lingüística als projectes dels centres educatius. Així, el Govern pretén crear un “nou marc jurídic” per esquivar la sentència del 25% tenint en compte la “realitat sociolingüística” de cada centre del país.

En paral·lel, el conseller ha denunciat la “ingerència” dels tribunals i ha assegurat que el Govern es suma a la protesta de demà en el marc de la vaga del 23 de març, tot i que ha omès que part dels motius d’aquestes mobilitzacions són contra l’actuació “poc combativa” del Govern. De fet, en resposta a una pregunta al respecte ha defensat l’actuació del Govern i ha assegurat que hi ha hagut “zero passivitat” del departament. “Les protestes són en contra de la sentència i no hi ha cap motiu per argumentar passivitat d’aquest Govern“, ha reblat. A més, el conseller ha recordat que el Govern ha assumit la responsabilitat del compliment de la sentència i ha explicat que els centres” tenen tota la cobertura jurídica i política”.

Divendres acaba el termini per aplicar la sentència

El conseller també ha anunciat una acció del Govern davant del Parlament per mostrar el suport a la protesta en rebuig de la sentència del 25% i en defensa a l’escola en català. Cambray ha recordat que el divendres 25 acaba el termini dels dos mesos per donar resposta a la sentència del 25% del castellà a les aules i aplicar-la voluntàriament. Un cop passi aquest termini, qualsevol que es consideri afectat –per exemple, pares de nens escolaritzats a Catalunya– podrien reclamar al TSJC l’execució forçosa de la sentència, si considera que no s’està complint.

De moment, el conseller, que considera la resolució judicial “una intromissió”, ha assegurat que el Govern no està donant compliment a la sentència sinó que donarà resposta al tribunal a partir d’un marc normatiu i la garantia de la competència plena en les dues llengües al final de l’ESO sense tenir en compte percentatges perquè “no són pedagògics”.

“Respondrem al tribunal que desplegarem un nou marc normatiu amb consens polític, social i pedagògic”, ha reiterat en ser interpel·lat per si aquest decret de desplegament del règim lingüístic serà suficient per frenar la sentència. “Amb la nova normativa el que passarà és que la presència del català a les escoles s’incrementarà en relació a la que tenim avui”, ha assegurat.

El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
Divendres 25 de març acaba el termini del TSJC per aplicar la sentència del 25% / Jordi Borràs

Cambray dona explicacions sobre la promesa d’augmentar les inspeccions

Cambray ha recordat que l’ús del català s’està reduint, com demostra l’informe del Síndic de Greuges, i ha recordat que “el primer” que va fer com a conseller va ser “reconéixer la mala situació” del català. “Des de fa setmanes estem desplegant un pla per enfortir el català”, ha assegurat abans de comprometre’s a impulsar l’ús del català, tot i que la FNEC va denunciar recentment que el Govern no va donar cap ordre per escrit per augmentar les inspeccions i fer complir la immersió. Precisament sobre aquesta qüestió el conseller ha assegurat que “sempre” compleix el que diu i ha explicat que dins del pla de treball que tenen tots els inspectors del país està aquest augment de les inspeccions, que ha titllat d'”acompanyament”. “Els resultats van venint, no són mai d’un dia per l’altre”, ha justificat.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: No té nom que aneu amb l'ull tant apret a l'hora de defensar la nostra llengua. a març 22, 2022 | 14:08
  No té nom que aneu amb l'ull tant apret a l'hora de defensar la nostra llengua. març 22, 2022 | 14:08
  Això heu de consultar, cagon.es?, el dret a la nostra llengua s'ha de consutar? Com ho fan potser els castellans arreu del món? Quanta por, quanta covardia. Malaguanyada 52% del poble català en mans d'aquests ineptes, botiflers i venuts, com uns rufians, a España. Desperta, ferro!, dessperta, Aragonés!?
 2. Icona del comentari de: egs a març 22, 2022 | 14:08
  egs març 22, 2022 | 14:08
  Lupita, cagona!
 3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 22, 2022 | 19:51
  Pere Llimonera i Citronell març 22, 2022 | 19:51
  N0 se pueden hacer Decretos para "Esquivar" sentencias Judiciales... Mare de Deu, N0 se si este payo N0 ha leído bien la sentencia, si N0 sabe en que consiste el Estado de Derecho, si No sabe que es la Democracia, si es un 'feixista' anti-Democratico, o es autista o tiene dislexia; o si tiene "querencia" por el TRuLL0... En todo caso las sentencias se cumplen o si se desacatan voluntariamente hay una respuesta de la Justicia para ello... Lo demás son Fantasías y T0nterias... Ademas, LO mejor seria eliminar la "inmersión" y el adoctrinamiento que lleva implícito y sustituirla por un sistema realmente valido para los chicos y Democrático, aunque supongo que los sectarios y totalitarios N0 estarán muy de acuerdo... Hay cosas, ideas y razonamientos de Libertad y Democracia, que cuestan meter dentro de la Mollera del 'feixista'... No entienden que los chicos tienen el Derecho de estudiar en su lengua materna y el deber de conocer la lengua oficial y común del País... No puede ser ademas que salgan analfabetos funcionales en una de las dos lenguas oficiales de Catalunya...
 4. Icona del comentari de: Escola catalana en llengua i continguts a març 22, 2022 | 20:57
  Escola catalana en llengua i continguts març 22, 2022 | 20:57
  El més rellevant de tot l'article és això: "la FNEC va denunciar recentment que el Govern no va donar cap ordre per escrit per augmentar les inspeccions i fer complir la immersió. " A cal governet de Vichy, xerrameca i cap cot a les imposicions colonials per assegurar la trona i el sou de final de mes. No faran res ! Qui estigui interessat a defensar la llengua ja sap el que ha de fer: el primer i més important no canviar de llengua davant els inadaptats i evitar els establiments que no atenen en català
 5. Icona del comentari de: Hòstia ja a març 23, 2022 | 12:50
  Hòstia ja març 23, 2022 | 12:50
  I ara una consulta sobre el Decret que no servirà de res? De veritat, sou uns miserables. Per rodes de hàmster ja tenim les que ens fot el estado podrit. I vosaltres fent-nos el mateix. No teniu vergonya.
 6. Icona del comentari de: Hòstia ja a març 23, 2022 | 12:50
  Hòstia ja març 23, 2022 | 12:50
  I ara una consulta sobre el Decret que no servirà de res? De veritat, sou uns miserables. Per rodes de hàmster ja tenim les que ens fot el estado podrit. I vosaltres fent-nos el mateix. No teniu vergonya. Presa de pel contínua. Plegueu.
 7. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 23, 2022 | 13:39
  Luisnomeacuerdo març 23, 2022 | 13:39
  Ya veras a este fascista independentista cuando reciba una cartita del juzgado se caga las patas abajo, como todos. Hay lo que echo de menos al de la dentadura de verdin y mono y cara de mr potato, las tardes de risa que me he dado con sus ocurrencias.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa