El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, i l’adjunta dels drets dels infants i adolescents, Maria Jesús Larios, han entregat aquest dilluns un informe de drets i usos lingüístics dels infants i adolescents a Catalunya on hi ha els resultats d’una enquesta que posa el focus en l’ús del català a l’àmbit escolar. Hi han participat 974 centres de primària -el 43,4% del total- i 547 centres de secundària -el 51% del total-. Això suposa que l’han respost més de 50.000 alumnes, una mostra àmplia que permet veure la situació de feblesa del català a les aules.

Segons aquest informe, el català és llengua d’ús a l’escola un 62,1% de la jornada escolar en el cas de la primària, mentre que el castellà arriba al 33,1% de la jornada escolar. A l’ESO, les dades són gairebé iguals: el català és la llengua d’ús d’un 60,6% de la jornada escolar i el castellà un 32,9%, mentre que l’anglés es queda en un 6,4%. Tenint en compte la impartició de matèries i la interacció entre professorat i alumnat, el català és present a la primària en un 70,2 % de l’horari lectiu i el castellà en un 22%, i a la secundària el català és present en un 64,4% de l’horari lectiu i el castellà en un 28,2%.

El pati, en castellà

Les aules són el principal reducte del català a les escoles malgrat que s’hi ha perdut presència, com es desprén d’aquest informe. Al pati, la llengua d’ús és el castellà, especialment a la secundària, on el seu ús es dispara fins al 66,8%. Al servei de menjador també guanya el castellà amb un 53,4% en el cas de l’ESO, encara que en la primària la llengua d’ús és majoritàriament el català (57,7%).

Fora de les escoles les dades encara empitjoren. Un 20,9% dels adolescents asseguren que no tenen cap contacte actiu amb el català fora de l’escola, mentre que els que no tenen contacte amb el castellà només són un 5,1%. Per això, el Síndic sosté que l’escola té un “paper compensatori” a l’hora de donar-los oportunitats d’interacció i contacte amb el català. L’informe sosté que el model lingüístic escolar ajuda a reduir desigualtats educatives en l’aprenentatge de les llengües oficials, perquè “el nivell de competència en castellà de l’alumnat catalanoparlant és més elevat que el nivell de competència en català de l’alumnat que parla altres llengües”.

Rebuig als percentatges que exigeix la sentència del 25%

El Síndic assegura que l’ús de les llengües oficials “es pot garantir sense necessitat d’aplicar una proporció mínima” i assegura que aquesta “no té cabuda en la legislació vigent” ni es fonamenta en “la realitat sociolingüística dels centres” com demostra l’enquesta. Per això, el Síndic rebutja la fixació d’una presència mínima d’hores en castellà perquè “no es fonamenta en criteris pedagògics i sociolingüístics”. “La realitat heteroglòssica de les aules és contradictòria amb la imposició d’una proporció rígida de monolingüisme”, sosté l’informe, que recorda que un 20,8% del professorat de primària i un 27,7% del professorat de secundària fa les classes en català i castellà. A més, l’informe adverteix que només un 20% de centres de primària i secundària tenen un ús exclusiu del català durant més del 75% de l’horari lectiu.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Català a març 21, 2022 | 12:11
  Català març 21, 2022 | 12:11
  I doncs, què us pensàveu?. Aixó ja ho vaig denunciar ja fa anys i em van deixar pels gossos. No, el català està tocat de mort, però cal seguir lluitant.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 21, 2022 | 17:21
   Pere Llimonera i Citronell març 21, 2022 | 17:21
   "Català", el Catalán goza de mejor salud que nunca, trolero... cuanto enfermo sofista, populista , anti-Democratico y demagogo; "la Mare de Déu, què Dius, home?...' No te inventes las cosas ni falsifiques la realidad con enunciados enfermizos y paranoides... "Clar i català" : Hay que decir la verdad y reiterar que el futuro del Catalán N0 está en juego, porque ni en Catalunya ni en el resto de la Nación Española ("Els Països Espanyols" para los Fantasiosos), ni en el Estado ni administraciones ni en el pueblo español, NaDie pretende acabar con el... Al contrario de las falacias, sofismas e imposturas de los separatas suprematas, el Catalán goza, hoy día, de mejor salud que nunca; y es utilizado (impuesto exclusivamente por los fanáticos sectarios radicales anti-Democráticos, en realidad) en la Educación y las Administraciones regionales autonómicas y municipales catalanas de forma absolutista... N0 es todo esto, mas que un paripé mas de los totalitarios, de los separatas y de los que defienden los intereses de parte de esa Casta, de esa Burguesía Extractora y manipuladora dirigente, para seguir controlando al pueblo y dirigirlo hacia el redil para mantener e/o incrementar sus beneficios, ventajas y Conveniencias personales egoístas (sueldazos, mordidas, "Industria del Catalanismo", Corrupción y 'Peix al Cove')... Apa, bon dia...
 2. Icona del comentari de: Gonzalo a març 21, 2022 | 13:43
  Gonzalo març 21, 2022 | 13:43
  También pretendéis obligar a hablar en catalán en la hora del patio? Vuestra enfermedad está empezando a resultar peligrosa.
 3. Icona del comentari de: Els castellans del viva españa també tenen responsabilitats en la destrossa del català i mai els les reclamem a març 21, 2022 | 13:55
  Els castellans del viva españa també tenen responsabilitats en la destrossa del català i mai els les reclamem març 21, 2022 | 13:55
  Que només mireu els barris guetos castellanitzats de Barcelona i rodalies? Mireu tot el país. Hem de posar-hi remei on calgui però no ensorrar-nos en dades selectives, que és el desig del món castellà. Jo crec que qui sols enraona castellà o lingüísticament és burro o no se sent habitant de Catalunya (català) o és un emigrant que no ha tingut temps de fer-se del país o ja no en volen ser. Els castellans del viva españa també tenen responsabilitats en la destrossa del català i mai els les reclamem.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 21, 2022 | 17:22
   Pere Llimonera i Citronell març 21, 2022 | 17:22
   "Sostenella i no enmendalla"... O sea, que reiteran que quieren continuar con la imposición del Nacional-Catalanismo fascistoide y represor, en lugar de corregir los terribles errores cometidos y la represión social y lingüística que realizan, causa de división y ruptura de la sociedad catalana a todos los niveles; y optar por un catalanismo sano y democrático en el que el catalán seria, sin duda, respetado, estudiado y apoyado por todo el pueblo de Catalunya y del resto de España, y no causaría el destrozo social y económico que están provocando los supremacistas... El Catalán NO está en peligro... el Catalán goza, hoy día, de mejor salud que nunca; y es utilizado (impuesto exclusivamente por los fanáticos sectarios radicales anti-Democráticos, en realidad) en la Educación y las Administraciones regionales autonómicas y municipales catalanas de forma absolutista... De hecho, si solo se estudian 1 o 2 horas de Español por los chicos en la 'Escola' es porque la intención obvia es erradicar el Español de la Educación, de la Administración y de la Sociedad Catalana lo mas rápidamente posible y por todos los medios... El totalitarismo político se ha impuesto en Catalunya por los autoritarios de Patrias-Inventadas, en lugar de una verdadera Democracia social y política para todo el pueblo; y como sucedió en 1789 en París, o sucede hoy en Hong-Kong y Taiwan los demócratas tendrán que luchar por la Democracia y la Libertad...
 4. Icona del comentari de: Isma a març 21, 2022 | 13:55
  Isma març 21, 2022 | 13:55
  Esteu sonats. Un 70% de català a les aules es considera que és estar arraconat. La realitat paral.lela que reflecteix el lenguatge i les dades per tal de d'intentar convèncer justament del contrari del que reflecteixen aquestes dades és una prova contundent de que o bé no esteu bé del cap, o és que en sou dolents i hipernacionalistes que no teniu res a envejar els moviment neofeixistes i populistes. Teniu un greu problema amb la veritat, amb la realitat, amb allò que la gent no fanatitzada lliurement fa, pensa i parla. El vostre model educatiu és una maquinària perversa i totalitària per imposar la vostra visió d´una Catalunya reinventada des de posicions independentistes radicals, una Catalunya sesgada, desfigurada, antipàtica, supremacista. Una Catalunya malalta.
  • Icona del comentari de: Vendetta a març 21, 2022 | 14:59
   Vendetta març 21, 2022 | 14:59
   Tarat cacanyo,l el 100 x100 en catala, y si no vete pal pueblo
  • Icona del comentari de: Gonbreu a març 21, 2022 | 23:04
   Gonbreu març 21, 2022 | 23:04
   Vius a Catalunya. La llengua autóctona de Catalunya es el català. La llengua autóctona de Castella es el castellà. A nosaltres no s’ens acudirá mai exigir el català a Castella i faltar al respecte la llengua castellana. Els catalans mereixem el mateix. No es una concesió que pugui parlar en català, es un dret.
 5. Icona del comentari de: farre a març 21, 2022 | 13:57
  farre març 21, 2022 | 13:57
  Cada vegada que parleu castellà hi ha una feina menys esperan vos al final de secundaria. No es creen gaires feines en castellà a Catalunya que no siguin exclusivament depenents del gobierno i que requerixin tenir la secundaria. Si voleu ser part d’una clase mitja extensa, parleu català.
 6. Icona del comentari de: Ferre a març 21, 2022 | 14:28
  Ferre març 21, 2022 | 14:28
  L’Isma no enten que l’unic lloc del món ha on es pot parlar català es a Catalunya. Que la llengua de Catalunya es el català. Dingú et priva de parlar castellà pero hi ha molta gent que volen ser per sempre més estrangers a Catalunya i no parlaràn mai el català, perqué no els cal. Ves a defensar els teus postulates a qualsevol pais fora de Catalunya i ja veuràs que el que titllaràn de supremacista, malalt i hipernacionalista seràs tú.
 7. Icona del comentari de: Realitat a març 21, 2022 | 14:52
  Realitat març 21, 2022 | 14:52
  Amb una immigració massiva i descontrolada és normal que el català estigui en perill, però a més els nivells de l'ensenyament secundari han davallat en picat.
 8. Icona del comentari de: Tal com raja a març 21, 2022 | 16:11
  Tal com raja març 21, 2022 | 16:11
  No sé de què ens estranyem. Som nosaltres els primers en canviar d'idioma inclús sabent que l'altre ens entèn. Especialistes en ficar gols en pròpia porteria. Si canviessim l'actitud, canviarien els resultats. Deixem de buscar culpables abstractes i posem fil a l'agulla. No sé si tot està per fer i tot és possib le, però anem a intentar-ho.
 9. Icona del comentari de: Saler a març 21, 2022 | 22:57
  Saler març 21, 2022 | 22:57
  Imposar una llengua per sobre de la llengua autóctona del pais, vol dir demanar li que sigui estranger al propi pais. Quin percentatge d’estrangeria vols que tingui, un 25%, un 50%, un 75% o un 100%??? O ni tant sols ens cal existir? Probem de fer aixó a Madrid ja que son tant plurals i solidaris?
  • Icona del comentari de: Josep mosquejat a març 21, 2022 | 23:41
   Josep mosquejat març 21, 2022 | 23:41
   Quina xorrada d'argument

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa