El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cambray, el conseller que creix en la batalla amb els sindicats de mestres

Josep Gonzàlez-Cambray, conseller d’Educació de la Generalitat, s’està revelant com una figura clau dintre del Govern de Pere Aragonès arran del seu desafiament als sindicats de mestres amb el nou calendari escolar. Els que l’observen de prop comencen a veure’l com l’home fort del president –és a dir, de la part d’ERC del Govern–, amb permís del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Cambray està escalant posicions dintre de l’executiu i fins i tot els que s’hi enfronten li reconeixen la “capacitat de retòrica i dialèctica” que ha exhibit en la guerra amb els sindicats educatius. Asseguren que el seu domini de la comunicació, en part gràcies també als seus assessors del departament, li ha servit per atacar els sindicats en la pugna que va generar l’anunci de l’avançament del curs escolar. Asseguren que defensa la seva aposta “amb aplom i fins i tot amb supèrbia” sota l’argument que “les transformacions no poden esperar”.

Els qui se’l miren amb aquests ulls creuen que Cambray és un “bon estrateg” que ha sabut “jugar les seves cartes”, que sempre té un as sota la màniga. Menys d’una setmana després que els sindicats comencessin a parlar d’una vaga que finalment serà de cinc dies contra el nou calendari escolar i per reivindicacions històriques com la reducció de les ràtios, el conseller va anunciar precisament aquesta mesura. El 99% de les escoles catalanes tindran un màxim de 25 alumnes per classe a partir del curs 2022. Això suposa, segons qui s’ho mira des de fora, una nova victòria per al conseller, que ha aconseguit “desacreditar” la vaga dels sindicats fins i tot abans que s’anunciessin les dates definitives de la convocatòria

El conseller Cambray acompanyat del president Aragonès durant l’anunci de l’avançament del curs escolar / ACN

Multitud de focs a apagar

El “domini de la comunicació” que els seus adversaris li reconeixen fa hàbil Cambray a l’hora d’esquivar preguntes incòmodes. “Té intel·ligència política“, asseguren fonts sindicals que s’hi estan enfrontant en aquesta batalla per el relat entorn al nou calendari escolar. De fet, el conseller ha sabut sortir prou airós de la crisi que han despertat les seves darreres mesures preses de forma “unilateral”: l’avançament del curs i el nou currículum. Els seus detractors lamenten les seves formes de fer, que titllen d’”autoritàries”. De fet, els sindicats tenien un lema durant la tancada que van fer al departament d’Educació: “Cambray dimissió, petit dictador”.

Segons els seus crítics, la seva “supèrbia” i “prepotència” el defineixen com a conseller, tot i que “davant dels mitjans de comunicació es mostri com un home amable i capaç”. És cert que el conseller tracta els periodistes pel seu nom, respon a totes les preguntes i durant les rodes de premsa fa bromes i busca complicitats en les qüestions polèmiques.

Cartell dels sindicats educatius durant la tancada al departament / I.N
Cartell dels sindicats educatius durant la tancada al departament / I.N

Cambray hauria de saber ser, a més, un conseller bomber. Un dels diversos focs que està pendent d’apagar és la crisi generada per la sentència que obliga a fer un 25% d’hores en castellà a les escoles catalanes. Entitats i sindicats critiquen l’”omissió” del Govern en la protecció del català i, per aquest motiu, han convocat una altra vaga, el 23 de març. El conseller té ben aprés el discurs i repeteix en cadascuna de les seves intervencions que el Govern està preparant un marc normatiu pel català que serveixi per evitar el compliment de la sentència, però el cert és que no s’ha presentat res concret.   

El conseller d’Educació explica als mitjans que el Govern assumirà la responsabilitat del compliment o no de la sentència del 25% / ACN

De fet, Cambray ha estat prenent mesures controvertides des que ha arribat al Departament d’Educació amb l’objectiu de superar la crisi de la Covid-19 i millorar el sistema educatiu, greument tocat per les retallades dels darrers anys. La seva conselleria, juntament amb la de Josep Maria Argimon, ha optat per deixar de comptabilitzar els casos a les escoles i rastrejar contactes estrets des d’aquest dimecres. En paral·lel, el conseller prepara canvis substancials en el sistema educatiu que de ben segur tornaran a sacsejar la comunitat educativa

Trajectòria llarga abans de rellevar Bargalló

La trajectòria de Cambray al departament és llarga. Abans de succeir en el càrrec Josep Bargalló, l’actual conseller d’Educació va ser director general de centres públics del departament i president del Consorci d’Educació de Barcelona. Durant la pandèmia va ser protagonista i va guanyar molts punts en la cursa per substituir Bargalló al càrrec -i als ulls d’Aragonès-, impulsant el protocol per mantenir les escoles obertes a partir del setembre del 2020. 

Abans de fer-se tan visible com a conseller, el seu nom ja va destacar per haver estat un dels arrestats per la Guàrdia Civil en el marc de l’operació Volhov, tot i que va ser posat en llibertat a les poques hores. 

Cambray és lleidatà, però viu a Barcelona des del 1996, quan va començar a exercir com enginyer tècnic industrial. Primerament va treballar com a professor de secundària, però posteriorment va passar a l’administració, on ha anat escalant fins arribar a ser director general de centres públics en el Govern de Quim Torra i conseller en el de Pere Aragonès. Sembla, però, que encara no ha tocat sostre i caldrà estar pendents del seu progrés dins el món de la política. 

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Josep MGP a març 06, 2022 | 20:55
  Josep MGP març 06, 2022 | 20:55
  Però qui escriu les notícies en aquest diari? El conseller va anunciar una baixada de ràtios, única i exclusivament a P3, i degut a que ha baixat la natalitat. Perquè no baixen les ràtios a P4 o P5, o a la resta de cursos? Algun periodista podria fer la seva feina i no limitar a repetir les paraules del conseller? Quina vergonya!
 2. Icona del comentari de: Joan de Sant Andreu a març 06, 2022 | 21:46
  Joan de Sant Andreu març 06, 2022 | 21:46
  Aquest comentari que persegueix? Cobrar una factura per fer propaganda d ERC o posar-se bé davant d ERC? Ningú veu que el que fà és una cortina de fum? A qui molesta l avançament del curs? Als sindicats potser perquè els alliberats hauran de tornar abans. Els professors amb oposició guanyada davant tribunals de qualificació tant els és perquè ja treballaven el juliol o anaven a formació. Potser su que afecta a una colla de quadres directius que hauran de quadrar un calendari de docents sense disposar d ells perquè el Departament no ha fer la feina. Però per què no pregunten al Sr Conseller com és que el nivell dels alumnes catalans està per sota de la mitjana espanyola ( de l europea ja ni parlem). Per què no pregunten al Sr Conseller per què d aquest nova formula de qualificació que és pasa de curs sense fer rés? Potser per amagar un fracàs escolar estratosfèric? Per què no es pregunta al Sr Conseller com ès que el colectiu de professors és el que més està de baixa per depressió? Potser com a periodistes haurien d analitzar abans de fer una propaganda tan vergonyosa com aquesta.
 3. Icona del comentari de: Cambray a març 06, 2022 | 23:20
  Cambray març 06, 2022 | 23:20
  L'hi feu publicitat gratis? Si els pares poden portar els fills a les 9 i recollir-los a la 1... Aneu fent botiflers...
 4. Icona del comentari de: Quim a març 07, 2022 | 02:22
  Quim març 07, 2022 | 02:22
  Si ataques al país, pujes al govern.
 5. Icona del comentari de: Qui paga mana a març 07, 2022 | 03:47
  Qui paga mana març 07, 2022 | 03:47
  Quin blanqueig que us han encarregat! Aquest diari cada dia té menys credibilitat, si és que mai n'havia tingut.
 6. Icona del comentari de: Horaci a març 07, 2022 | 10:41
  Horaci març 07, 2022 | 10:41
  Hi han "agrupacions de mestres" que van a la seva, només els interessa el seu petit pati d'influència sense cap mena d'autocrítica. Necessiten una bona sacsejada per tornar els peus a terra.
 7. Icona del comentari de: veritable català a març 07, 2022 | 12:09
  veritable català març 07, 2022 | 12:09
  Us deixaré de llegir per tenir unes opinions de merda...
 8. Icona del comentari de: MHP a març 07, 2022 | 12:22
  MHP març 07, 2022 | 12:22
  Si, d'això va l'independència amb aquests fatxes totalitaris que estan a la gene, quan mès fatxa ets, mès pujes a l'escalafó.
 9. Icona del comentari de: Rosa a març 07, 2022 | 16:35
  Rosa març 07, 2022 | 16:35
  Igual que el Putin, creix el dictador que porta dins a cada passa que fa. I això que el seu partit segueixen amb la cantarella del diàleg. Cinisme o Rasputisme?. Aquesta és la veritable qüestió!.
 10. Icona del comentari de: A l'aguait a març 07, 2022 | 18:55
  A l'aguait març 07, 2022 | 18:55
  El pamflet que signen els "Professors de secundària-aspepc-sps" és de vergonya aliena. Ens porta a les pèssimes pel·licules americanes del Far-west. (la llei dels pistolers). Amb aquestes mentalitats no farem res de bo. Lo pitjor es que deuen ser mestres que "eduquen" infància i joventut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa