El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern avança l’inici del curs escolar al 5 de setembre

Catalunya tindrà un nou calendari escolar a partir del curs que ve i afectarà totes les escoles catalanes. El president del Govern, Pere Aragonès, ho ha anunciat en la compareixença d’aquest matí des de l’escola Baldiri Reixac, al cor del Park Güell, per a presentar el curs 2022-2023 amb el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray.

Així, els alumnes d’infantil i primària començaran el curs el dilluns 5 de setembre, més d’una setmana abans de l’habitual, que sol ser després de la diada de l’11 de Setembre. Pel que fa a l’ESO, el batxillerat i els cicles formatius, els alumnes començaran el dimecres 7 de setembre. El Govern preveu que durant el setembre les escoles facin jornada intensiva de 9 a 13 hores, tal com es fa al juny, per garantir el “confort tèrmic” dels alumnes. Els mestres seran a l’escola fins a les 15h, el que els permetrà dedicar més hores a la programació.

El final de curs es manté, malgrat els canvis, en la segona quinzena de juny per a infantil i primària i el 20 de juny per als alumnes de secundària, batxillerat i cicles formatius.

Pel que fa a les vacances de Nadal, els nens tindran un dia més de festa, i les vacances començaran el 21 de desembre. A més, per equilibrar les hores de classe les escoles tindran quatre dies de lliure disposició enlloc de tres. El Govern recomana que aquest dia s’agafi al segon trimestre, que és el més llarg sense festius.

Millorar la conciliació laboral

Aragonès ha justificat aquesta decisió per la “necessitat pedagògica de millorar els resultats dels alumnes” i per tal de “millorar la conciliació laboral”. El president ha explicat que respon també a la perspectiva d’igualtat de gènere que vol incorporar el Govern als serveis públics. “Treballem perquè Catalunya sigui un país d’oportunitats per tothom independentment de la situació econòmica de les famílies, que no ha de limitar les possibilitats dels fills”, ha defensat.

El president del Govern, Pere Aragonès, abans d’anunciar el canvi de calendari / Ivet Nuñez

Gonzàlez-Cambray ha assegurat que aquesta mesura acosta el calendari escolar de Catalunya al de la resta d’Europa. “Volem equilibrar el temps de descans i treball en base a criteris educatius”, ha dit el conseller. Amb la decisió del Govern el retorn s’avança una setmana, però el curs tindrà el mateix nombre d’hores.

Sindicats en peu de guerra

El sindicat de mestres Ustec ha demanat la dimissió del conseller Cambray per anunciar els canvis pel curs vinent sense consultar els sindicats i només mitja hora després de comunicar-ho a les direccions dels centres. En declaracions a l’ACN, la portaveu de l’entitat, Iolanda Segura, ha assegurat que s’oposen als canvis que promou Educació perquè els mestres no tindran prou temps per preparar el curs i critica que avançar la fi de les vacances dels docents suposa una retallada de drets.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: De sentit comú a febrer 10, 2022 | 12:05
  De sentit comú febrer 10, 2022 | 12:05
  Quina pera mental què tenen tots dos, que sí la conciliació, que sí el confort tèrmic, què si la prespèctiva de igualtat de gènere, neutre. Més val què pleguin i vagin a trebellar a la obra ja què si els hem d'aguantar gaires anys ens deixarán el pais erm.
 2. Icona del comentari de: Oscar a febrer 10, 2022 | 12:49
  Oscar febrer 10, 2022 | 12:49
  "aquesta mesura acosta el calendari escolar de Catalunya al de la resta d’Europa", per el que volem ens acostem a Europa però per altres coses com desigualtat i salaris ja és una altra cosa...
 3. Icona del comentari de: Gerard a febrer 10, 2022 | 12:55
  Gerard febrer 10, 2022 | 12:55
  Fot gràcia que justifiquin la mesura (en la carta adreçada a darrera hora a la comunitat educativa, per no dir que ens assabentem per la premsa) dient que els alumnes tenen massa vacances a l'estiu i això fa que oblidin coses importants... Per això s'escurcen les vacances dos o tres dies!? Que diguin la veritat: que l'escola (almenys la secundària) és una espècie de pàrking col·lectiu d'adolescents... i que el que importa de veritat és que les famílies (votants) estiguin majoritàriament contentes tenint els fills aparcats el màxim temps possible a les escoles i instituts... que al capdvavall, si no aprenen res sempre serà culpa, única i exclusivament del professorat, que són dropos, etc. Sincerament, vist des de dins... el deteriorament del sistema educatiu (públic) d'aquest país ja no té aturador (la Covid només ha precipitat i accelerat un problema que s'arrossega de lluny): exigència 0 = resultats 0). Estic convençut que d'aquí uns anys serà difícil trobar gent que es vulgui dedicar a l'ensenyament... De fet, ja passa: els departaments de matemàtiques no tenen cap matemàtic (són enginyers, arquitectes... que han vist en l'ensenyament una sortida laboral en darrera instància) i així la resta...
 4. Icona del comentari de: Cai Vi a febrer 10, 2022 | 18:14
  Cai Vi febrer 10, 2022 | 18:14
  Total el nivell educatiu continuarà baixant.. pocs recursos a educació i professors funcionaris ganduls i incompetents.. aquests d'ERC és millor que no facin res, són uns botiflers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa