El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els sindicats educatius negocien les dates de la vaga de 5 dies al març

Els sindicats majoritaris en educació, USTEC, CCOO, UGT, La Intersindical, l’Aspepc i la CGT, encara no s’han posat d’acord amb les dates de la vaga de cinc dies al març que van convocar el passat divendres. Després d’una reunió conjunta de més de 3 hores, finalment no hi ha hagut acord i els sindicats s’han emplaçat a noves reunions per decidir les dates exactes. De fet, fonts sindicals informen a aquest diari que està previst que continuïn les reunions amb un límit clar: el pròxim dimarts, quan es convocarà una roda de premsa.

Els sindicats no han arribat a un acord perquè tenen diferents visions de com hauria de fer-se aquesta vaga. Per una banda, alguns dels sindicats volen fer la vaga en dies consecutius però sense trepitjar la convocatòria del dia 23 de març en contra de la sentència del 25% de castellà a les escoles catalanes. Els altres, però, volen que es faci en dies alternatius perquè no afecti les nòmines dels professors. Així, voldrien que la convocatòria agafés dies al març i també a l’abril.

Els sindicats educatius van convocar aquesta vaga -però sense concretar els dies que es faria- aquest passat divendres després que la reunió que van mantenir amb el conseller Josep Gonzàlez-Cambray fos infructuosa. Després de la tancada de 24 hores al departament d’Educació el conseller es va mantenir ferm amb l’avançament del curs escolar perquè “les transformacions no poden esperar”. Els sis punts per convocar aquesta vaga són la demanda d’un 6% del PIB per educació, la reversió de les retallades, la retirada de l’ordre d’avançament del curs, la retirada del nou currículum per a la secundària i la dimissió del conseller per poder mantenir una negociació “real”.

El conseller va rebutjar la moratòria d’un any al canvi de calendari que li va demanar el Consell Escolar de Catalunya en la reunió extraordinària celebrada dilluns amb el mateix argument que “els canvis no poden esperar”. Cambray va assegurar que la majoria de membres del Consell estaven “d’acord amb el què” i va reiterar que el Govern s’obre a parlar sobre el “com”. Els sindicats, però, exigeixen una “negociació real” i la dimissió del conseller per la seva “unilateralitat”, pel que finalment han convocat la vaga.

Al voltant d’aquestes dates també es celebrarà una vaga contra la sentència del 25% de castellà a les escoles catalanes. Concretament serà el 23 de març i els sindicats que l’han convocat són La Intersindical, el SEPC, la COS i USTEC, que s’hi va afegir poc abans que es fes la convocatòria oficial. En paral·lel, també ha convocat la FNEC, però el sindicat d’estudiants vol posar el focus en l'”omissió” del Govern a la defensa del català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa