El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els sindicats criden a la vaga el 23 de març contra la sentència del 25%

Els sindicats educatius SEPC, COS, La Intersindical i USTEC -que s’hi ha afegit en les últimes hores- s’han unit per convocar una vaga el pròxim 23 de març en rebuig a la sentència del 25%. El manifest que han llegit conjuntament sota el lema La seva sentència, la nostra lluita sosté que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és una mostra més que l’Estat disposa de “tota la maquinària jurídica hereva del franquisme” amb l’objectiu d’”erradicar” el català. 

A més, els sindicats han denunciat que l’esborrany del decret d’educació “amenaça de liquidar la immersió” sota el pretext de “flexibilitzar-la segons l’ambient social del centre”. “Defensem que el departament d’Educació assumeixi responsabilitats, és la conselleria qui ha de garantir que la immersió es segueix aplicant”, ha recordat el secretari de comunicació d’educació de la Intersindical, Roger Castellanos

En aquest marc, els sindicats han recordat que sense mestres i recursos “mai no podrem salvar el català”, pel que criden a la vaga per defensar la llengua i el model d’escola pública catalana. 

El preavís de vaga que han presentat els quatre sindicats consta de quatre grans eixos. Per una banda, el reconeixement de la llengua catalana com a llengua pròpia de la docència a Catalunya. Per altra, que s’apliqui la disposició tercera de la llei que marca un 6% del PIB per a educació. El tercer bloc que es reivindica és la reversió de les retallades en educació i de les “propostes antidemocràtiques” recents, com el calendari escolar i el canvi de currículum. Per últim, la revisió de l’”Icetazo”, el decret de llei per la reducció de la temporalitat a l’administració pública que obliga els interins a passar una oposició. 

Per la seva banda, el SEPC ha exigit poder “entendre el món en la nostra llengua” per poder “transformar amb la nostra llengua”. “No permetrem que un tribunal espanyol decideixi en quina llengua han de ser les nostres classes”, ha assegurat la portaveu del sindicat d’estudiants. Els estudiants consideren que “la supervivència del català és impossible en un marc de submissió” als estats espanyol i francés, pel que han cridat a la vaga per demanar una escola pública i 100% en català

El sindicat USTEC s’ha afegit a la vaga en les últimes hores en considerar que és el Govern i no un jutge qui ha de decidir en quina llengua es vehicula l’ensenyament. “Animem la comunitat educativa a sumar-se, perquè ningú ha de decidir per nosaltres. Som els qui decidim quina escola volem i quina llengua utilitzem”, ha reivindicat la portaveu Iolanda Segura. 

El passat divendres aquests mateixos sindicats van anunciar la convocatòria d’aquesta vaga contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga els centres educatius catalans a fer un 25% de les hores lectives en castellà. Els experts i lingüistes consultats per aquest diari han alertat des que es va conéixer la sentència que aquesta no té “cap fonament pedagògic” i han criticat l’esborrany de la llei d’Educació del Govern per la seva poca concreció quant a la protecció del català. De fet, asseguren que l’esborrany del decret apunta cap a la “liquidació” de la immersió més que a salvar-la.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Jubilat a febrer 21, 2022 | 18:27
  Jubilat febrer 21, 2022 | 18:27
  Companys, a voltes hem discrepat. Però ara estic 100 % al vostre costat. Endevant i fort!
 2. Icona del comentari de: ciriac a febrer 21, 2022 | 20:15
  ciriac febrer 21, 2022 | 20:15
  Un dia de vaga per quedar bé en comptes de desobeir la imposició ? Bé, considerant que molts mestres i professors ja fan les classes en llengua colonial, sense que els poders espanyols els hi hagin imposat i desobeint les lleis d'educació catalanes, tampoc és tan estrany
 3. Icona del comentari de: Sovieticem la República a febrer 21, 2022 | 20:58
  Sovieticem la República febrer 21, 2022 | 20:58
  Doncs aixó, Si el 1O no ens ha servit, perque els "liders polítics" tremolan de por, de perdre els seus privilegis i negocis burguesos i no construeixen estructures d'estat, pot
 4. Icona del comentari de: Sovieticem la República a febrer 21, 2022 | 21:21
  Sovieticem la República febrer 21, 2022 | 21:21
  Res, no publiqueu això d'abans, si us plau, se'm va anar el dit i el cap! I per soposat aquest tampoc! Volia fer una mena de proposta / proclama sense cap sentit i m'he penedit a temps, em sembla! ? Tota aquesta deriva de perdua de la nostra identitat i llengua que es porta a terme, per no sapiguer defensar-la com cal, m'afecta molt! I jo tampoc sé que fer, només em vénen idees desgavellades!
 5. Icona del comentari de: MHP a febrer 22, 2022 | 13:51
  MHP febrer 22, 2022 | 13:51
  Quins sindicats? El del terroriste Carles Sastre, assassí de TLL confés? Aquesta m... de sindicat es el que convoca la vaga? Tothom a l'escola el dia 23/3, que no ens manipulin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa