El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Educació redueix les ràtios a un màxim de 25 alumnes per classe
  • CA

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha anunciat aquest dijous l’oferta d’ensenyaments obligatoris per al pròxim curs. L’eix de la roda de premsa del conseller ha estat la reducció de ràtios a P3 que començarà l’any que ve i que el Govern té intenció d’anar implantant a la resta de cursos. El conseller ha destacat que el 99% dels grups de centres públics i fins al 73% dels concertats reduiran ràtios per sota dels 25 alumnes per classe. L’objectiu del Govern és que l’any 2030 la ràtio ja sigui de 20 alumnes o menys per grup classe.

El Govern preveu que hi hagi menys alumnes que es matriculin enguany a P3, però subratlla que per tal de reduir les ràtios creixerà el nombre de grups ofertats en aquest curs. En total, hi haurà 3.113 grups -entre pública i concertada- de P3 per a 57.871 alumnes, gairebé 3.500 infants menys que el curs 2021-2022.

Aquesta baixada de les ràtios, que serà especialment rellevant a les zones poc poblades, suposarà segons Cambray una millora pedagògica i “múltiples beneficis” per a l’alumnat, el professorat i el sistema educatiu. “Afavorirà l’atenció més individualitzada i beneficiarà els mestres en un moment de canvi de currículums”, ha defensat el conseller.

Decret d’Admissió

Un dels altres eixos principals per a Educació és l’aplicació del Decret d’Admissió, que té per objectiu eliminar la segregació escolar a l’entrada del sistema educatiu. Amb aquest Decret, el Govern donarà 384,66€ per alumne “socioeconòmicament vulnerable” en el cas de l’escola pública i 988,1€ per alumne a la concertada, per tal que tots els alumnes de P3 fins a quart d’ESO tinguin “tots els recursos econòmics necessaris” per la seva escolarització. “Comencem el camí perquè l’alumnat es reparteixi equilibradament pels centres finançats de manera pública”, ha celebrat Cambray.

A banda, es reservaran les places d’alumnat amb necessitats educatives específiques fins l’inici del curs escolar i s’ajustaran a cada territori en funció de les característiques reals de la zona i la vulnerabilitat. Fins ara, aquesta reserva era vigent fins el dia anterior a la publicació de les llistes d’admissió.

Canvis en les inscripcions

Pel que fa a les preinscripcions per al curs 2022-2023, Educació ja ha confirmat les dates en què s’haurà de començar tot el procés. Enguany, es farà electrònicament i es podrà realitzar la preinscripció les 24 hores del dia durant els 7 dies en què estigui obert el termini. Per a l’educació infantil i primària, la preinscripció es farà entre el 7 i el 21 de març. Els alumnes de secundària, en canvi, tindran dos dies menys per fer la preinscripció, del 9 al 21 de març. La matriculació es farà tres mesos després, del 21 al 29 de juny per a tots els alumnes des de P3 fins a quart d’ESO.

Cambray, convençut que la vaga dels sindicats es pot desconvocar

Més enllà d’aquests canvis en l’oferta d’ensenyament, el conseller s’enfronta a una guerra amb els sindicats d’educació per la decisió d’avançar el començament del curs vinent va posar els sindicats en peu de guerra. Aquests es van atrinxerar 24 hores a la seu d’Educació per reclamar la dimissió del conseller o la retirada de l’ordre d’avançament del curs, però la reunió que van mantenir amb Cambray va ser infructuosa i els sindicats van optar per convocar una vaga de cinc dies al març. “He vist els motius de la vaga, però estem donant resposta a les demandes històriques dels sindicats, com ara la qüestió de les ràtios”, ha recordat el conseller abans d’assenyalar que està “convençut” que hi ha una manera d’evitar la vaga de cinc dies que s’ha anunciat. “Si tenen intenció de parlar aquesta vaga es pot desconvocar perquè no farà falta”, ha conclòs.

Divendres, en anunciar la vaga, els sindicats no van concretar les dades i tot i que aquest dimecres es van reunir per decidir-ho de manera conjunta, tampoc va haver-hi fumata blanca i no es va arribar a un acord. Alguns sindicats volen que la vaga es faci en dies alternatius entre març i abril perquè no afecti les nòmines dels docents, mentre que altres volen fer-la per hores i evitar que coincideixi amb la convocatòria de vaga del 23 de març en contra de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que exigeix un 25% de les hores lectives en castellà a les escoles catalanes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pallassos a febrer 24, 2022 | 12:49
    Pallassos febrer 24, 2022 | 12:49
    El triple a la concertada! Molt bé, sort que es diuen esquerra. Ja ni la E de les sigles els representa. Potser que ja passin a dir-se DME, dreta monàrquica espanyola.
  2. Icona del comentari de: Xavi a febrer 24, 2022 | 18:27
    Xavi febrer 24, 2022 | 18:27
    15 per clase, així sí que es canvia un país amb una generació. Després tota aquesta gent ha de tenir oportunitats per desanvuluparse profesionalment i no haver d’emigrar per poder tenir una vida digna. Els sous baixos, l’elit DEPENDENTISTA de Madrid, el postureig dels comuns i la cup, ho te tot ofegat
  3. Icona del comentari de: A Xavi a febrer 24, 2022 | 19:58
    A Xavi febrer 24, 2022 | 19:58
    Xavi, totalment d'acord amb tu. Entre quinze i vint per aula, com a màxim. Havent tanta diversitat no es poden fer classes profitoses quan hi ha molts alumnes. De fet, moltes classes les consumim atenent fos o tres alumnes amb més dificultats i hem de mig abandonar la resta. I deixar de separar coneixements - competències - àmbits, disgregant fins la nàusea. Com si no fos possible aprendre valors quan s'estudia història o biologia o literatura.. Com si no calgués ser competent fent problemes de matemàtiques o fisica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa