El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els sindicats ocupen la seu d’Educació per demanar la dimissió de Cambray
  • CA

Els principals sindicats d’educació han dit prou i a hores d’ara es plantegen “anar a la vaga”. Per això han ocupat la seu del departament d’Educació, a la Via Augusta, per reclamar la dimissió del conseller Josep Gonzàlez-Cambray. Denuncien que el Govern no ha consensuat cap de les decisions anunciades els darrers dies: el nou currículum per a l’ESO que inclou el polèmic esborrany i l’avançament del calendari escolar. Aquest últim ha estat el que ha fet vessar el got.

Després d’accedir a l’edifici davant la negativa d’acceptar registrar la seva petició, els sindicats han exigit la presència del conseller i l’han titllat de “petit dictador” mentre reclamaven “democràcia”. Han advertit que no abandonaran l’edifici fins que se’ls permeti registrar la petició.

Reunió amb el departament

Aquest dijous els sindicats estaven citats –telemàticament– a una mesa sectorial amb Educació, però davant la decisió de la conselleria de no retirar de l’ordre del dia l’avançament del calendari escolar, que pels sindicats és una decisió precipitada, han plantat el departament i han convocat aquesta concentració. Després de molt batallar-ho, la secretària general del departament d’Educació, Patrícia Goma, ha acceptat reunir-se amb els sindicats.

Durant la protesta, la portaveu d’USTEC-STEs, Iolanda Segura, ha denunciat que el departament hagi anunciat a la premsa una decisió que “no pot publicar enlloc” perquè no ha passat pels òrgans amb què s’ha d’analitzar i consensuar –la mesa sectorial i el Consell Escolar–. Segura ha explicat que per ara és important mantenir la pressió “al carrer” però ha assegurat que portaran la protesta “fins on calgui”. USTEC lamenta la “nul·la voluntat de diàleg” del Govern i la falta de negociació amb els sindicats així com l’”atac” a les condicions laborals dels docents.

La portaveu nacional d’USTEC-STEs durant la protesta davant el departament d’Educació

Entre crits de “Cambray dimissió” el portaveu de La Intersindical, Bernat Pèlach, ha apuntat que encara s’ha de parlar què passarà si Educació no rectifica, però ha pronosticat mobilitzacions conjuntes amb la resta de sindicats. Pèlach ha assegurat que “permanentment” el departament fa les comunicacions “a través de la premsa”. “Creuen que poden fer el que vulguin, que no tindrà conseqüències”, ha reblat abans de fer una crida als clàustres a “iniciar el cicle de mobilitzacions”. “Ens estan prenent el pel contínuament i ja hem dit prou”, ha sentenciat.

La portaveu de CCOO, Marga Romartinez, ha denunciat que el Govern “s’ha saltat” la negociació per anunciar als mitjans d’Educació tots els canvis previstos. Seguidament la UGT i els professors de secundària han assenyalat que amb el canvi de calendari no es pot garantir que hi hagi tots els docents necessaris a les aules el pròxim 5 de setembre. Per això han emplaçat el departament a millorar les condicions laborals dels docents, a retirar de la taula la proposta de nou calendari i l’esborrany del decret d’Educació i a revertir les retallades. “Arribarem on el professorat estigui disposat a arribar perquè ens escoltin i recuperar tot el que Cambray s’està carregant”, ha assegurat la portaveu de la UGT, Lorena Martínez.

El conjunt dels sindicats, que no han pogut entrar a registre una petició a Educació, asseguren que no hi ha temps per planificar el curs “en només dos dies”, pel que reclamen que es tiri enrere la mesura i es comenci a negociar “de zero”. “Al juliol queden l’equip directiu i quatre persones més, hi ha professorat que arriba l’1 de setembre. Si una setmana ja és poc imagineu dos dies”, ha explicat la portaveu d’USTEC. Consideren que es tracta d’una mesura “populista” feta per “tapar la resta de focs” entorn a l’educació. “Busquen la simpatia d’un sector de la societat, però no respon a una mesura pedagògica ni a l’atenció de l’alumnat, que només milloraria amb un augment de plantilla”, ha denunciat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a febrer 18, 2022 | 00:36
    Ramon febrer 18, 2022 | 00:36
    És una vergonya que estan fent a la Sanitat, a l'Educació i tants altres àmbits. Vergonya de país on els seus governants mai han estudiat a la pública. Vergonya de societat que no defensa allò públic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa