El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’acord pel català es mantindrà aparcat per manca de consens
  • CA

La modificació de la Llei de Política Lingüística, la via que ERC, JxCat, PSC i Comuns van pactar per fer front a la sentència del 25% de castellà no es discutirà ni aprovarà al ple del Parlament de la setmana que ve. La Mesa no ha inclòs aquesta qüestió en l’ordre del dia per la setmana vinent. La manca de consens pel que fa a la modificació d’aquesta llei fa que hi hagi dificultat per fer avançar la iniciativa. Junts per Catalunya està mantenint reunions amb entitats de l’àmbit lingüístic i educatiu per trobar consens, però el cert és que ara per ara moltes d’aquestes entitats rebutgen totalment tocar la Llei de Política Lingüística.

Tal i com va explicar EL MÓN, les possibilitats que l’acord pel català presentat ERC, JxCAT, PSC i Comuns es reformuli i tiri endavant són menys cada dia que passa. Els partits ja han dilatat el debat i la votació d’un text alternatiu una vegada i avui hi han tornat perquè no hi ha consens. Aquest temps està servint perquè els que s’oposen a la modificació de la Llei de Política Lingüística agafin múscul. L’oposició a fer canvis normatius també creix a l’interior de JxCat, on conviuen diferents posicions.

Sectors de Junts reclamen validar qualsevol acord amb les bases

Diverses veus de la formació consultades per EL MÓN s’oposen a canviar una llei vigent des del 1998 i contra la qual ningú havia actuat fins ara. En algun cas, a més a més, es planteja que la decisió que el partit prengui al respecte ha de ser consultada amb les bases. De fet, no seria la primera vegada que el partit porta a votació entre els seus militants un pacte, com ja es va fer el maig de l’any passat per validar l’acord d’investidura rubricat entre l’actual secretari general del partit, Jordi Sánchez, i Pere Aragonès. Precisament aquest cap de setmana la militància està cridada a votar sobre el reglament per escollir nou líder en el proper congrés nacional. Veus del partit consultades per EL MÓN creuen que un pacte crucial referit a la llengua cal que passi també pel dictamen de les bases. Aquesta necessitat hauria estat traslladada a l’executiva del partit, però de moment la direcció no ha expressat que tingui aquesta voluntat

Comentaris

  1. Icona del comentari de: IM-PRESIONANTE! a maig 03, 2022 | 13:35
    IM-PRESIONANTE! maig 03, 2022 | 13:35
    No sou catalans nii sou res, atontats! No teniu el que fa falta per defensar la nostra llengua, mala gent!, mals polítics! Per això us paguem tant?
  2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 03, 2022 | 13:36
    Pere Llimonera i Citronell maig 03, 2022 | 13:36
    Si que hay CoNSeNS0... y muy claro : Se llama "Estado de Derecho", Ley, Democracia, Constitución, respeto por los Derechos sociales, civiles, personales, etc. ... y Respeto por el DeReCH0 de los chicos a aprender en su lengua materna... Se llama 25% de clases en Español/Castellano "como mínimo"... Las Leyes Españolas y de la Región Autonómica Catalana dicen bien claro que el Español/Castellano y el Catalán son las lenguas oficiales y de uso en Catalunya... El Castellano es la lengua común y oficial de todo el País... y el Español/Castellano es ademas la lengua mas usada y numerosa en Catalunya y de mayor porcentaje como lengua materna (mas del 65%, y aun están los que tienen un padre de lengua materna Castellana y el otro de Catalana, con lo que...); luego es lógico lo que la Justicia ha decidido para garantizarla el uso legitimo y democrático en la Escuela, en pos de garantizar los derechos civiles y democráticos de todo el pueblo... La Justicia ha confirmado que esto es así, y que para ello los chicos deben cursar el 25%, "al menos", entre todas las asignaturas que se imparten en la Educación; y esto no es modificable, ni discutible, ni nada... Debe llevarse a cabo, y los que no lo hagan deben ser inhabilitados, multados, expulsados y/o sufrir condenas penales por delinquir. La Justicia se ocupará de ellos si llega a desacatarse la decisión judicial; es previsible... Todo lo demás es cantar (o mear) contra el viento... Cuando en la UE se pongan las pilas van a exigir al menos 50% de clases en Español en toda Cataluña, eso si no se exige que los chicos de lengua materna castellana den al menos 75% de las clases en su idioma... entonces se acabarán las tonterías... Eso mientras España esté en la UE, si no fuera el caso, sería el Estado el que se encargaría y punto.
  3. Icona del comentari de: Capità a maig 03, 2022 | 14:01
    Capità maig 03, 2022 | 14:01
    Si no es far res s'aplicara el 25% a tot arreu on algú ho demani. Gracies Junts

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa