ERC, JxCat, PSC i Comuns han segellat aquest migdia un acord per introduir canvis en la Llei de Política Lingüística que permetin complir amb la sentència del 25% del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però al mateix temps garantir els objectius docents sobre l’aprenentatge de llengües als centres escolars del país. La proposta s’allunya de l’establiment de cap percentatge tal i com obliga la justícia espanyola. El canvi suposa modificar de tres punts de l’article 21 d’aquesta llei establint que el català, com a llengua pròpia de Catalunya, “és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu”. La modificació contempla que “també és emprat el castellà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”. Aquesta proposta difereix de la presentada per la CUP aquest matí, que blinda la immersió lingüística establint que el català és l’única llengua vehicular als centres educatius del país.

El document [PDF] s’ha registrat aquest migdia i es vol tirar endavant per procediment de lectura única, així que podria sotmetre’s a debat i votació en el proper ple abans de les vacances de Setmana Santa, moment en què també es podria debatre la proposta alternativa dels cupaires.

Els representants dels partits de l’acord registrant la iniciativa parlamentària / Junts Parlament

Fonts dels promotors dels partits que han arribat a l’acord, l’han presentat com una actualització dels consens al voltant de la Política Lingüística del país. El segon canvi introduït en la llei és l’especificació que “per tal d’assolir el domini oral i escrit del català i el castellà al final de l’ensenyament obligatori, l’ensenyament de les llengües oficials i en les llengües oficials ha de tenir garantida una presència adequada en els currículums i en els projectes educatius de centre“.

El text concreta que la determinació de la presència de les llengües oficials en l’ensenyament “ha de tenir en compte la situació sociolingüística i l’evolució del procés d’aprenentatge lingüístic, oral i escrit, d’acord amb els instruments de control, avaluació i millora de les competències lingüístiques”. Així doncs, “per determinar l’abast d’aquesta presència s’inclourà, des d’un abordatge global i integrador els recursos d’aprenentatge, inclosos els de caràcter digital i els usos lingüístics de l’alumnat a l’aula i en el conjunt del centre educatiu”.

Un altre canvi inclòs en l’acord és que no es pot expedir el títol de graduat en educació secundària a cap alumne que no acrediti que té els coneixements orals i escrits de català i castellà propis d’aquesta etapa, sense perjudici del que estableix la normativa educativa.

La contraproposta de la CUP

La CUP ha presentat una iniciativa parlamentària, el dia abans que finalitzi el termini per complir la sentència del TSJC sobre el 25%, per blindar la immersió lingüística en resposta a “l’immobilisme del Govern de la Generalitat”, i al qual acusa d’haver deixat “soles” les direccions dels centres educatius “fent front a l’atac del poder judicial i organitzacions contràries a la immersió lingüística”. Els cupaires ha entrat a registre una proposició de llei de modificació de la Llei d’educació que suposa el blindatge de la immersió en establir “el català com a única llengua vehicular” i “fa complir el principi d’igualtat i no discriminació per raó de projecte lingüístics entre els centres educatius”. El Govern ha respost a la sentència del 25% amb un projecte de decret de desplegament del règim lingüístic del sistema educatiu. Els cupaires no consideren aquesta proposta com una iniciativa suficient.

El canvi proposat per la CUP estableix que els centres públics i privats sostinguts amb fons públics ha d’elaborar, com a part del projecte educatiu, un projecte lingüístic que emmarqui el tractament de les llengües al centre. El projecte lingüístic ha d’incloure els aspectes relatius a l’ensenyament i a l’ús de les llengües al centre, entre els quals hi ha d’haver en tot cas, els següents: “El tractament el català com a única llengua vehicular i d’aprenentatge; la garantia del principi d’igualtat i no discriminació per raó de projecte lingüístic entre centres educatius; el procés d’ensenyament i aprenentatge del castellà, i les diverses opcions amb relació a les llengües estrangeres”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Dr Sallop a març 24, 2022 | 14:09
  Dr Sallop març 24, 2022 | 14:09
  El castellà en mans dels centres : Caram quina valentía oi ??
 2. Icona del comentari de: Tio pera a març 24, 2022 | 15:04
  Tio pera març 24, 2022 | 15:04
  Passos per destruir una llengua: 1. Votar ERC o JxCat perquè prometen independència 2. Esperar mitja legislatura 3. Deixar que apliquin lleis que infravaloren en català Aquests polítics espanyolistes no ens representen. En les pròximes eleccions feu memòria dels desastres que han fet.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 25, 2022 | 10:16
   Pere Llimonera i Citronell març 25, 2022 | 10:16
   "Tio pera", N0 se destruye NaDa... se seguirá estudiando en Catalán, y también en Castellano/Español, que es la Lengua Común y oficial de todo el País... El Catalán está en mejor salud que NuNCa; y lo seguirá estando... Así, los chicos saldrán bien formados y con suerte, se evitará el adoctrinamiento 'feixista' supremacista... La Ley y la Justicia son Claras respecto a los Derechos Civiles y Democráticos de los chicos a estudiar el su lengua materna y a conocer la Lengua común y oficial del País... Y al que viole la Ley le recomiendo un buen abogado, porque se arriesga a acabar en el TRuLLo, o como poco a ser inhabilitado o despedido.. Ya es hora de que la Democracia real empiece a implementarse en Catalunya y se deja a un lado el supremacismo fascistoide... Apa, bon dia...
   • Icona del comentari de: Jm a març 25, 2022 | 12:12
    Jm març 25, 2022 | 12:12
    Ara mateix tenim una Catalunya indy en castellà i en una o dues generacions, el castellà i tota la cultura miserable que l'acompanya, estara a peu de carrer…a Castella hi han moltes cunetes i anonimes lloc ideal per vostes
 3. Icona del comentari de: Josep a març 24, 2022 | 15:07
  Josep març 24, 2022 | 15:07
  Serà millor reforçar la proposta de la CUP o sempre els semblarà insuficient el tractament del castellà, a més que com està formulat, tot i que molt intel·ligentment, està donant ales a que el castellà que és la llengua majoritària a tots els nivells de tractament social, econòmic, cultural esdevingui de nou invasora i no respectuosa amb una llengua minoritària i patrimoni d'aquest país. Per què no parlen a Espanya de repartiment de quotes equilibrades a totes les autonomies del fet migratori que comporta l'acollida de refugiats per guerres o països en conflicte? Els interesa que s'imposi sempre el castellà per anul·lar el català, atenent que la gran part dels que arriben son de llengua hispana, i ja sense pensar en el cost dels serveis públics, diners que no arriben.Vergonya d'Espanya la colonial.
 4. Icona del comentari de: Mals polítics. a març 24, 2022 | 15:39
  Mals polítics. març 24, 2022 | 15:39
  Era d'esperar. Com sempre, els pobres directors a pringar-la, a treballar amb por, a passar per la justícia i els polítics...si te he visto, no me acuerdo. Encara no s'ha acabat la repressió amb els de l'1-O, que els socialistes ja fan lloc per encabir-ne a més represaliats. A tot aixó, els d'erc amb el conseller Cambray, callen com a putes, que diem els catalans.
 5. Icona del comentari de: Colònia & amics a març 24, 2022 | 16:22
  Colònia & amics març 24, 2022 | 16:22
  Si aquesta merda de pacte no té la contrapartida que el català sigui obligatori a TOTS els àmbits a Catalunya, tal com ho és la llengua de fora, la decepció amb aquests partits és màxima. Ens feu sentir vergonya.
  • Icona del comentari de: Maria a març 24, 2022 | 21:22
   Maria març 24, 2022 | 21:22
   Totalment. Ara que s'hi posarà l'ANC, adéu partits polítics impresentables!
 6. Icona del comentari de: Català a març 24, 2022 | 16:23
  Català març 24, 2022 | 16:23
  Tot perdut. Era previsible.
 7. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a març 24, 2022 | 16:32
  Català a l'escola i arreu març 24, 2022 | 16:32
  Teníem por del tripartit i ja tenim el quadripartit al governet de Vichy per ajudar els espanyols a destruir la llengua catalana
 8. Icona del comentari de: Cge a març 24, 2022 | 19:44
  Cge març 24, 2022 | 19:44
  Quina vergonya de partits,FOC NOU, fora els diputats que ens volen matar el país.
 9. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 24, 2022 | 19:49
  Pere Llimonera i Citronell març 24, 2022 | 19:49
  Un batiburrillo mental y una empanada demagogico-neuronal para nada... para hacer el "Paripé" y el postureo político que N0 llevará a NaDA... Estas gentes tienen una Lagunas impresionantes en comprensión... sobre todo en todo lo que Atañe a Derechos Civiles, Derechos Humanos y Democracia... son el 'feixisme' personificado.... Podrán escribir y anunciar lo que quieran pero los chicos tienen derecho a estudiar en su lengua materna; y son + del 65% de Catalanes con lengua materna Española/Castellana... La Justicia ha sido Clara : "25%, como mínimo" y punto pelota... Democracia y Estado de Derecho; a ver si les entra en las seseras al Fachorrerio supremacista de patrias inventadas... En ningún país europeo occidental con áreas o regiones con varias lenguas ocurren cosas así; ni se dan esta obcecación y estas asnadas Anti-Democráticas, y estos enfermos todavía se atreven a comparar a España con Rusia... La Ley debería empezar a actuar de firme sobe el colectivo nLazi, ante tanta insidia, difamación, obstrucción a la Justicia y quebrantamiento de la Democracia.
  • Icona del comentari de: Au, passa cap al bar a març 25, 2022 | 10:45
   Au, passa cap al bar març 25, 2022 | 10:45
   Aquí l'únic amb "batiburrillo mental" ets tu, tarat. El que no passa a cap país normal és que la llengua forana sigui OBLIGATÒRIA i la llengua pròpia del territori, minoritzada durant segles a la força, no ho sigui. Si a Catalunya tothom estigués obligat a conèixer el català, de la mateixa manera que està obligada a conèixer la teva llengua, potser aniríem millor. I, potser, Espanya seria un país més amable i no hi hauria tants desitjos d'independència. Entretant, ens hem de trobar a imbècil com els que circulen per aquest fòrum.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 25, 2022 | 11:15
    Pere Llimonera i Citronell març 25, 2022 | 11:15
    Uhhh, otro "DeMoCRaTa" N0 "Supremacista", "Au, passa cap al bar"... Ja, ja, ja... Precisamente si se hace esto es para que todos los chicos "CoNOZCaN" la LEngua del País... La lengua que es común y Oficial en todo el País, y los chicos -que son mayoría- con lengua Materna Castellana puedan aprender en su legua materna; y tanto los de esta como los de lengua materna Catalana, no se queden anclados con una lengua regional solo, que les discriminaría enormemente en el Futuro a la hora de moverse o trabajar por el resto de su nación... Es simple Democracia; pero ya se que al "feixisme" supremacista de patrias inventadas le cuesta entenderlo... Bueno, la Justicia YA lo ha aclarado... Lo demás, el que quiera que se lo cuente al Juez, si quiere... Lo dicho : Estado de Derecho y Democracia como es la norma en los Países de la UE, y N0 las P0liticas PuTiNescas que N0s quieren IMP0NeR algunos SeCtaRios y Totalitarios... Apa, Bon Dia !
 10. Icona del comentari de: Jose a març 24, 2022 | 20:28
  Jose març 24, 2022 | 20:28
  Nova proposta. Els pares i l’alumnat han d’escollir ser escolaritzats tot en castellà o tot en català. Es hora de pendre partit. Tothom tindrà el que voldrà i no hi haurà el torcebraç entre català castellà als centres educatius. Estem fins als nasos d’haver de cedir constantment en tot. Dos linees d’educació separades com fan als Paisos Baixos. I encarà es pot arreglar més. Que el gobierno central financii la mitad d’escolarització en castellà. Aixó si que sería “apoyar” la llengua castellana.
 11. Icona del comentari de: Jose a març 24, 2022 | 20:30
  Jose març 24, 2022 | 20:30
  Fotem los tots a fora del govern a les properes eleccions. S’han de quedar sense nómina.
 12. Icona del comentari de: ESPAÑA CON ERC a març 24, 2022 | 21:09
  ESPAÑA CON ERC març 24, 2022 | 21:09
  JUNQUERAS DE ESPAÑA, MUCHAS GRACIAS.
 13. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies. Quadripartit tampoc a març 24, 2022 | 21:26
  Tripartit no, gràcies. Quadripartit tampoc març 24, 2022 | 21:26
  JUNTS i ERC la mateixa merda, no és estrany que s'hagin posat d'acord amb el PSOE-sc i la Comuna Pudenta. Hem de fotre fora tota aquesta xusma i si el President Puigdemont no es desvincula de JUNTS ben aviat perdrà el respecte de l'independentisme
 14. Icona del comentari de: S'han convertit en l'enemic principal a març 25, 2022 | 07:58
  S'han convertit en l'enemic principal març 25, 2022 | 07:58
  Volen castellà? Aquí tenen: "A cavalgar, a cavalgar, hasta enterrarlos en el mar".
 15. Icona del comentari de: ER ES FRANCO, ES JUNQUERAS a març 25, 2022 | 08:19
  ER ES FRANCO, ES JUNQUERAS març 25, 2022 | 08:19
  Tots els alcaldes d'erc de pobles no espanyolitzats, ens volen espanyolitzar com ja va fsr el garrulo RUFIANITO JUNQUERAS al seu pueblo andaluz de San Vicente de susHuertos? ATUREM EL GENOCIDI DEL JUNQUERAS Y SUS RUFIANES DE FRANCO
 16. Icona del comentari de: Iceta y su criada Oriol a març 25, 2022 | 08:37
  Iceta y su criada Oriol març 25, 2022 | 08:37
  Junqueras MERDA ESPAÑOLA, PURA MERDA PSOECIALISTA
 17. Icona del comentari de: fat boy a març 25, 2022 | 11:37
  fat boy març 25, 2022 | 11:37
  I pensar amb la de gent que va sortir a partir-se la cara per alliberar aquesta colla de miserables. Tant de bo els haguessin donat garrot a tots.

Nou comentari

Comparteix